eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Dzikowiec › Wykonanie usługi dożywiania dzieci w szkołach i przedszkolach na terenie Gminy Dzikowiec



Ogłoszenie z dnia 2023-01-13


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Wykonanie usługi dożywiania dzieci w szkołach i przedszkolach na terenie Gminy Dzikowiec

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Zespół Obsługi Ekonomiczno-Administracyjnej Szkół w Dzikowcu

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 180448985

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Dworska 62

1.5.2.) Miejscowość: Dzikowiec

1.5.3.) Kod pocztowy: 36-122

1.5.4.) Województwo: podkarpackie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL823 - Rzeszowski

1.5.7.) Numer telefonu: 17 744 2108

1.5.8.) Numer faksu: 177442108

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: dyrektor@zoeasdzikowiec.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://gminadzikowiec.pl/16-bip.html

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-986e8302-7f94-11ed-94da-6ae0fe5e7159

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Wykonanie usługi dożywiania dzieci w szkołach i przedszkolach na terenie Gminy Dzikowiec

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-986e8302-7f94-11ed-94da-6ae0fe5e7159

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00031014

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-01-13

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00481911/01/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.1 Wykonanie usługi dożywiania dzieci w szkołach i przedszkolach na terenie Gminy Dzikowiec

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00504583

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: ZOEAS.321.9.2022.

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 617673,70 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia wykonanie usługi polegającej na przygotowaniu, ugotowaniu i wydaniu posiłków dla uczniów w szkołach i przedszkolach z terenu gminy Dzikowiec tj:
• Szkole Podstawowej w Lipnicy wraz z oddziałami przedszkolnymi;
• Szkole Podstawowej w Wilczej Woli wraz z oddziałem przedszkolnym;
• Szkole Podstawowej w Dzikowcu i Przedszkolu Samorządowym w Dzikowcu;
oraz przygotowaniu i ugotowaniu posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej
w Kopciach.
Przewidywana szacunkowa ilość posiłków wydawanych dziennie w przedszkolu wynosi 156.
Przewidywana szacunkowa ilość posiłków wydawanych dziennie w szkołach podstawowych wynosi 202.

2. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków w trzech lokalach użytkowych (kuchniach wraz z zapleczem) znajdujących się w szkołach w Dzikowcu, Lipnicy i Wilczej Woli. Zamawiający nie dopuszcza przygotowania posiłków tylko w jednym lokalu użytkowym.
3. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi polegającej na przygotowaniu i wydaniu posiłku:
• dla uczniów szkół: jednodaniowego gorącego posiłku wraz z kompotem;
• dla dzieci w przedszkolach: śniadania, obiad dwudaniowy, kompot, „dodatek do obiadu”.
Jednodaniowy gorący posiłek będzie podawany w formie: 2 razy w tygodniu zupa i 3 razy
w tygodniu drugie danie.
Pod pojęciem posiłku jednodaniowego rozumie się: zupę z wkładką mięsną podaną
z pieczywem, kompot, owoce, danie bezmięsne np.: pierogi, ryba, naleśniki, danie mięsne: ziemniaki, kasza, ryż, mięso, nasiona strączkowe, surówka warzywna, napój, owoce, warzywa. Gramatura zup: min. 350 ml, drugie danie: min. 400 g.
Pod pojęciem posiłku dwudaniowego rozumie się: zupę z wkładką mięsną podaną
pieczywem, kompot, owoce, danie bezmięsne np.: pierogi, ryba, naleśniki, danie mięsne: ziemniaki, kasza, ryż, mięso, nasiona strączkowe, surówka warzywna, napój, owoce, warzywa.
4. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i wydania posiłków o podwyższonym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP.
5. Przy planowaniu posiłków Wykonawca musi uwzględniać zalecaną wartość energetyczną dla dzieci w wieku szkolnym, w poszczególnych grupach wiekowych oraz brać pod uwagę wartość odżywczą przygotowywanych posiłków. Kaloryczność jednego obiadu powinna być dostosowana do przedziału wiekowego dzieci z klas 0-3 szkół podstawowych oraz dzieci
z klas 4-8 szkół podstawowych i oddziałów.
6. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania instrukcji HACCP w lokalach użytkowych oraz uzyskania zgody Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej na przygotowanie, ugotowanie i wydanie posiłków.
7. Posiłki muszą spełniać wymogi zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia
26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowne w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
8. Podstawowymi przyprawami używanymi do sporządzania posiłków powinny być m.in.: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz inne składniki np. śmietana. Wykonawca nie powinien przygotowywać posiłków z półproduktów.
9. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą też być wykonane ze świeżych warzyw i artykułów spożywczych, posiadających aktualny termin ważności. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Instytutu Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem następujących zaleceń dotyczących: wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniających różnorodność diety) jak również zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane
w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 r., poz.1154),
10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków a Wykonawca, na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków umożliwi Zamawiającemu dostęp do linii technologicznej oraz wyprodukowanych posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji. Zamawiający zastrzega sobie możliwość modyfikacji i zmian diet oraz ich ilości w zależności od faktycznych potrzeb Zamawiającego:
11. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu. Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę.
12. Zamawiający dopuszcza maksymalnie 4 reklamacje w ciągu okresu obowiązywania umowy.
13. Kolejna – piąta reklamacja będzie skutkować odstąpieniem od umowy z winy WYKONAWCY.
14. Wykonawca pobiera i przechowuje próby pokarmowe do celów sanitarno– epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
15. Zamawiający będzie płacił wykonawcy całkowitą cenę posiłku na którą składa się cena wsadu do kotła i cena przygotowania posiłku.
16. Cena obiadu musi być rozbita na wsad do kotła i koszt przygotowania.
17. Posiłki mają być przygotowywane i wydawane zgodnie z 10-dniowym jadłospisem, przedstawionym przez Wykonawcę Zamawiającemu i Dyrektorom szkół z co najmniej
5-dniowym wyprzedzeniem. Szczegółowy harmonogram dostarczania posiłków Wykonawca ustali bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych szkół.
18. Za wykonane usługi przygotowywania i ugotowania gorących posiłków strony rozliczać się będą za pomocą faktur wystawionych przez Wykonawcę nabywcą będzie Gmina Dzikowiec, Odbiorcami szkoły.
19. Rozliczenia za wykonanie usługi dokonywane będą przez strony w okresach miesięcznych – za miesiąc poprzedni na podstawie cen jednostkowych brutto za jeden posiłek oraz liczby dostarczonych posiłków w oparciu o ewidencję dostarczonych posiłków oraz
o potwierdzone przez dyrektorów szkół wykazy uczniów objętych dożywianiem. Wykazy uczniów będą stanowiły podstawę wystawiania i rozliczania faktur.
20. Osoby, które będą uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia przygotowujące posiłki
i zajmujące się ich wydawaniem, muszą posiadać aktualne badania lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością.
21. Dzienna ilość posiłków może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu w trakcie realizacji umowy, w zależności od dziennej frekwencji uczniów zgłaszanej przez dyrektorów szkół. W miesiącu styczniu i wrześniu 2023 r., w związku z rozpoczęciem realizacji dożywiania dzieci
w szkołach liczba posiłków dziennie może nie osiągać dopuszczalnej minimalnej ilości. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków.
22. Posiłki muszą być urozmaicone, przygotowywane z pełnowartościowych produktów żywnościowych spełniających normy jakościowe produktów spożywczych nabytych
w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi
i higienicznymi.
23. Wykonawca winien przedstawić w ofercie cenę za wykonanie całości przedmiotu zamówienia, uwzględniając wszelkie niezbędne koszty związane z realizacją zamówienia, wymagane opłaty bez względu na okoliczności i źródła ich powstania oraz upusty, których Wykonawca zamierza udzielić.
24. Na ryczałtową cenę jednostkową brutto posiłku składa się:
a) koszt „wsadu do kotła”,
b) koszt przygotowania, dostarczenia i podawania posiłków zgodnie z warunkami SWZ.

Zamawiający ustala „koszt wsadu do kotła” posiłków na:
- 8,10 zł brutto dla uczniów szkół podstawowych: posiłek jednodaniowy (2 razy zupa, 3 razy drugie danie) kompot.
- 12,00 zł brutto dla przedszkolaków: śniadanie, obiad dwudaniowy, kompot, podwieczorek/dodatek do obiadu.
„Koszt wsadu do kotła” to koszt produktów użytych do przygotowania posiłku. Z kwoty przeznaczonej na „koszt wsadu do kotła” Wykonawca nie będzie mógł pokrywać innych kosztów związanych z realizacją zamówienia. Wszystkie inne koszty związane z realizacją zamówienia należy ująć w ramach kosztów przygotowania, dowozu i wydawania posiłków.
25. Przewidywana ilość dni żywienia w szkole podstawowej w całym okresie realizacji zadania wynosi: 98 dni.
26. Przewidywana ilość dni żywienia w przedszkolu w całym okresie realizacji zadania wynosi: 131 dni.
27. Zamawiający informuje, że podana ilość dzieci objętych żywieniem jest wielkością szacunkową i może ulec zmianie w zależności od zapotrzebowania złożonego przez Zamawiającego w danym miesiącu. Ilość wydawanych posiłków zmieniać się będzie
w zależności od frekwencji dzieci w danym dniu. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odpisów obiadów. Dotyczy to obiadów, które nie były wydane, a fakt nieobecności dziecka w danym dniu został zgłoszony Wykonawcy dnia poprzedniego.
28. Wartości podane w druku oferty są wartościami na potrzeby kalkulowania przez Wykonawcę całkowitych kosztów zamówienia. Zamawiający zastrzega prawo do zmiany ilości posiłków do przygotowania oraz liczby dni korzystania z posiłków. Zmniejszenie ilości nie będzie uprawniało Wykonawcy do dochodzenia roszczeń odszkodowawczych.

4.5.3.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

55320000-9 - Usługi podawania posiłków

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 2

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 667087,6 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 697421,60 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 667087,6 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Tak

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia (dotyczy pełnomocnika, o którym mowa w art. 58 ust. 2 ustawy): 1. Marcin Kosek

Nazwy (firmy) pozostałych wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia: 2. Robert Wilk

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 1. NIP: 8141696864, REGON 523254862 NIP: 8141462623, REGON 523254780

7.3.3) Ulica: --

7.3.4) Miejscowość: Lipnica 257

7.3.5) Kod pocztowy: 36-123

7.3.6.) Województwo: podkarpackie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie

SEKCJA VIII UMOWA

8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-01-13

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 667087,30 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

Od 2023-01-16 do 2023-08-31

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.