eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Sieradz › przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjum z terenu gminy Sieradz w roku szkolnym 2008 - 2009



Ogłoszenie z dnia 2008-08-12

Sieradz: przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjum z terenu gminy Sieradz w roku szkolnym 2008 - 2009
Numer ogłoszenia: 188187 - 2008; data zamieszczenia: 12.08.2008
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Sieradzu, ul. Warcka 8, 98-200 Sieradz, woj. łódzkie, tel. 0-43 822 53 16 wew. 24, fax 0-43 822 42 67.

    I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

    SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

    II.1) OPIS

    II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjum z terenu gminy Sieradz w roku szkolnym 2008 - 2009.

    II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

    II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjum z terenu gminy Sieradz w roku szkolnym 2008 - 2009. Zamówienie będzie realizowane w następujących częściach: Nr części - I zadanie Przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla uczniów Szkoły Podstawowej w Dąbrowie Wielkiej w roku szkolnym 2008 - 2009 Nr części - II zadanie Przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla uczniów Szkoły Podstawowej w Kłocku w roku szkolnym 2008 - 2009 Nr części - III Zadanie Przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla uczniów Publicznego Gimnazjum Gminy Sieradz w roku szkolnym 2008 - 2009 Każda ze wskazanych powyżej części zamówienia określana będzie dalej mianem Zadania. I zadanie - opis zamówienia 1. Przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla około 50 uczniów Szkoły Podstawowej w Dąbrowie Wielkiej w roku szkolnym 2008 -2009. 2. Wykonawca jest zobowiązany dostarczać posiłki w specjalnych termosach służących do przewozu żywności, które spełniają wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ponadto musi posiadać pojazd do przewozu żywności dopuszczony do ruchu na podstawie aktualnej zgody sanepidu. Powyższe należy udokumentować decyzją o dopuszczeniu pojazdu w zakresie przewozu posiłków obiadowych w opakowaniach transportowych. 3. Wykonawca musi posiadać aktualną umowę na odbiór i unieszkodliwienie odpadów pokonsumpcyjnych. 4. Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie, dostawę i wydawanie posiłku w szkole w dni nauki szkolnej w godzinach od 10.00 do 10.30. 5. Posiłki mogą być wydawane w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami. 6. Zamawiający w placówce oświatowej udostępni Wykonawcy pomieszczenie kuchenne wraz z urządzeniami zaplecza kuchennego. Wykonawca jest zobowiązany do posprzątania po wydaniu posiłku i w związku z tym będzie miał do dyspozycji sprzęt kuchenny (zmywarka do naczyń), będący w wyposażeniu palcówki oświatowej. 7. Wydawanie posiłków powinno przebiegać w sposób umożliwiający zachowanie godności klienta. 8. Nie można zaniżać ustalonej wagi posiłków pod groźbą zastosowania kar umownych, łącznie z zerwaniem umowy. 9. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Muszą być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej , atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Jedna porcja powinna zawierać 500 gram zupy wraz z dwiema kromkami chleba lub innego dania gorącego - min. 500 kcal. / mają być sporządzone wg zasad Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie w zakresie żywienia dzieci w szkołach/. 10. Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o charakterze prozdrowotnym poprzez: stosowanie tłuszczów roślinnych, - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, - umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego, -stosowanie mięsa drobiowego, -stosowanie ryb, -umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli,- duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. 11. Dostarczane posiłki muszą być gorące. 12. Posiłki wydawane będą po okazaniu imiennej listy sporządzonej przez pracownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. 13. Wymaga się bezwzględnego przestrzegania przepisów higieniczno -sanitarnych podczas przygotowywania, transportu, wydawania posiłków oraz po ich wydaniu. 14. Zamawiający zastrzega, że ilość wydawanych posiłków może ulec zmianie o czym poinformuje Wykonawcę na 2 dni przed planowaną zmianą. 15. W cenie posiłku powinien zawierać się koszt jego przygotowania, dostawy i wydania. 16. W okresach comiesiecznych dostawa ciepłych posiłków rozliczana będzie przez Wykonawcę, zgodnie z przekazaną do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej fakturą VAT oraz załączoną imienną listą osób, którzy skorzystali z tej formy pomocy w danym miesiącu podpisaną przez dyrektora szkoły. 17. Zaleca się aby Wykonawca dokonał wizji lokalnej lokalu, w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki oraz aby dokonał wizji lokalnej tras, którymi posiłki będą dostarczane do szkół na terenie gminy. 18. Wizji lokalnej Wykonawca dokonuje na własny koszt i ryzyko w celu uzyskania informacji, które mogą być konieczne do przygotowania ofert. 19. Złożenie przez Wykonawcę fałszywych lub stwierdzających nieprawdę dokumentów lub nierzetelnych oświadczeń mających istotne znaczenie dla prowadzonego postępowania spowoduje wykluczenie Wykonawcy z dalszego postępowania. II zadanie - opis zamówienia 1. Przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla około 20 uczniów Szkoły Podstawowej w Kłocku w roku szkolnym 2008 - 2009. 2. Wykonawca jest zobowiązany dostarczać posiłki w specjalnych termosach służących do przewozu żywności, które spełniają wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ponadto musi posiadać pojazd do przewozu żywności dopuszczony do ruchu na podstawie aktualnej zgody sanepidu. Powyższe należy udokumentować decyzją o dopuszczeniu pojazdu w zakresie przewozu posiłków obiadowych w opakowaniach transportowych. 3. Wykonawca musi posiadać odpowiedni transport i aktualną umowę na odbiór i unieszkodliwienie odpadów pokonsumpcyjnych. 4. Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie, dostawę i wydawanie posiłku w szkole w dni nauki szkolnej w godzinach od 10.00 do 10.30. 5. Posiłki mogą być wydawane w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami. 6. Zamawiający w placówce oświatowej udostępni Wykonawcy pomieszczenie kuchenne wraz z urządzeniami zaplecza kuchennego. Wykonawca jest zobowiązany do posprzątania po wydaniu posiłku i w związku z tym będzie miał do dyspozycji sprzęt kuchenny (zmywarka do naczyń), będący w wyposażeniu palcówki oświatowej. 7. Wydawanie posiłków powinno przebiegać w sposób umożliwiający zachowanie godności klienta. 8. Nie można zaniżać ustalonej wagi posiłków pod groźbą zastosowania kar umownych, łącznie z zerwaniem umowy. 9. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Muszą być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej , atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Jedna porcja powinna zawierać 500 gram zupy wraz z dwiema kromkami chleba lub innego dania gorącego - min. 500 kcal. / mają być sporządzone wg zasad Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie w zakresie żywienia dzieci w szkołach/. 10. Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o charakterze prozdrowotnym poprzez: stosowanie tłuszczów roślinnych, - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, - umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego, -stosowanie mięsa drobiowego, -stosowanie ryb, -umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli,- duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. 11. Dostarczane posiłki muszą być gorące. 12. Posiłki wydawane będą po okazaniu imiennej listy sporządzonej przez pracownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. 13. Wymaga się bezwzględnego przestrzegania przepisów higieniczno -sanitarnych podczas przygotowywania, transportu, wydawania posiłków oraz po ich wydaniu. 14. Zamawiający zastrzega, że ilość wydawanych posiłków może ulec zmianie o czym poinformuje Wykonawcę na 2 dni przed planowaną zmianą. 15. W cenie posiłku powinien zawierać się koszt jego przygotowania, dostawy i wydania. 16. W okresach comiesiecznych dostawa ciepłych posiłków rozliczana będzie przez Wykonawcę, zgodnie z przekazaną do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej fakturą VAT oraz załączoną imienną listą osób, którzy skorzystali z tej formy pomocy w danym miesiącu podpisaną przez dyrektora szkoły. 17. Zaleca się aby Wykonawca dokonał wizji lokalnej lokalu, w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki oraz aby dokonał wizji lokalnej tras, którymi posiłki będą dostarczane do szkół na terenie gminy. 18. Wizji lokalnej Wykonawca dokonuje na własny koszt i ryzyko w celu uzyskania informacji, które mogą być konieczne do przygotowania ofert. 19. Złożenie przez Wykonawcę fałszywych lub stwierdzających nieprawdę dokumentów lub nierzetelnych oświadczeń mających istotne znaczenie dla prowadzonego postępowania spowoduje wykluczenie Wykonawcy z dalszego postępowania. III zadanie - opis zamówienia 1. Przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla około 100 uczniów Publicznego Gimnazjum Gminy Sieradz mieszczącego się przy ul. Armii Krajowej nr 5 w Sieradzu w roku szkolnym 2008 - 2009. 2. Wykonawca jest zobowiązany dostarczać posiłki w specjalnych termosach służących do przewozu żywności, które spełniają wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ponadto musi posiadać pojazd do przewozu żywności dopuszczony do ruchu na podstawie aktualnej zgody sanepidu. Powyższe należy udokumentować decyzją o dopuszczeniu pojazdu w zakresie przewozu posiłków obiadowych w opakowaniach transportowych. 3. Wykonawca musi posiadać odpowiedni transport i aktualną umowę na odbiór i unieszkodliwienie odpadów pokonsumpcyjnych. 4. Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie, dostawę i wydawanie posiłku w szkole w dni nauki szkolnej w godzinach od 12.25 do 13.40. 5. Posiłki mogą być wydawane w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami. 6. Zamawiający w placówce oświatowej udostępni Wykonawcy pomieszczenie kuchenne wraz z urządzeniami zaplecza kuchennego. Wykonawca jest zobowiązany do posprzątania po wydaniu posiłku. 7. Wykonawca musi posiadać sprzęt kuchenny w postaci zmywarki do naczyń, z której będzie korzystał w palcówce oświatowej. 7. Wydawanie posiłków powinno przebiegać w sposób umożliwiający zachowanie godności klienta. 8. Nie można zaniżać ustalonej wagi posiłków pod groźbą zastosowania kar umownych, łącznie z zerwaniem umowy. 9. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Muszą być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej , atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Jedna porcja powinna zawierać 500 gram zupy wraz z dwiema kromkami chleba lub innego dania gorącego - min. 500 kcal. / mają być sporządzone wg zasad Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie w zakresie żywienia dzieci w szkołach/. 10. Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o charakterze prozdrowotnym poprzez: stosowanie tłuszczów roślinnych, - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, - umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego, -stosowanie mięsa drobiowego, -stosowanie ryb, -umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli,- duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. 11. Dostarczane posiłki muszą być gorące. 12. Posiłki wydawane będą po okazaniu imiennej listy sporządzonej przez pracownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. 13. Wymaga się bezwzględnego przestrzegania przepisów higieniczno -sanitarnych podczas przygotowywania, transportu, wydawania posiłków oraz po ich wydaniu. 14. Zamawiający zastrzega, że ilość wydawanych posiłków może ulec zmianie o czym poinformuje Wykonawcę na 2 dni przed planowaną zmianą. 15. W cenie posiłku powinien zawierać się koszt jego przygotowania, dostawy i wydania. 16. W okresach comiesiecznych dostawa ciepłych posiłków rozliczana będzie przez Wykonawcę, zgodnie z przekazaną do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej fakturą VAT oraz załączoną imienną listą osób, którzy skorzystali z tej formy pomocy w danym miesiącu podpisaną przez dyrektora szkoły. 17. Zaleca się aby Wykonawca dokonał wizji lokalnej lokalu, w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki oraz aby dokonał wizji lokalnej tras, którymi posiłki będą dostarczane do szkół na terenie gminy. 18. Wizji lokalnej Wykonawca dokonuje na własny koszt i ryzyko w celu uzyskania informacji, które mogą być konieczne do przygotowania ofert. 19. Złożenie przez Wykonawcę fałszywych lub stwierdzających nieprawdę dokumentów lub nierzetelnych oświadczeń mających istotne znaczenie dla prowadzonego postępowania spowoduje wykluczenie Wykonawcy z dalszego postępowania.

    II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): Oryginalny kod CPV: 15.89.42.10 - Posiłki szkolne Kod CPV wg słownika 2008: 15.89.42.10 - Posiłki szkolne .

    II.1.5) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: Tak, ilość części: 3.

    II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: Nie.


    II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: data zakończenia: 25.06.2009.

    SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

    III.1) WARUNKI DOTYCZĄCE ZAMÓWIENIA


    III.2) WARUNKI UDZIAŁU

    • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy: 1.Posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień; 2.Posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie, oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia; 3.Znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia; 4.Nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia 5.Wykonawca wykaże się wykonaniem z należytą starannością w ciągu ostatnich 3 lat co najmniej 1 zamówienia o charakterze żywienia zbiorowego. 6.Wykonawca dysponuje co najmniej 1 środkiem transportowym wymaganym do realizacji zamówienia w zakresie dostawy posiłków - należy dołączyć decyzję SSE dopuszczającą posiadany pojazd do transportu żywności - zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności. 7.Wykonawca dysponuje co najmniej 2 osobami posiadającymi uprawnienia i kwalifikacje w zakresie przestrzegania zasad higieny, wymagane od osób biorących udział w procesie produkcji i obrocie żywnością. 8.Wykonawca musi posiadać opracowany i zatwierdzony System Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (HACCP). Ocena spełniania warunku nastąpi na podstawie przedstawionych przez Wykonawcę dokumentów i oświadczeń , o których mowa w punkcie 5 SWIZ. Ocena warunków dokonana zostanie zgodnie z formułą (spełnia-nie spełnia), w oparciu o informacje zawarte w dokumentach i oświadczeniach. Z treści załączonych dokumentów musi wynikać jednoznacznie, że w/w warunki wykonawca spełnił.
    • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Do oferty należy załączyć w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę. Dokumenty sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski, poświadczonym przez Wykonawcę: 1.oświadczenie o spełnianiu warunków z art. 22 - Prawo zamówień publicznych (załącznik nr 4 do niniejszej SIWZ) 2.aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert 3.Oświadczenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 pkt. 4-8 ustawy - Prawo zamówień publicznych - załącznik nr 7 do niniejszej SIWZ 4.Oświadczenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 pkt. 9 ustawy - Prawo zamówień publicznych - załącznik nr 8 do niniejszej SIWZ 5.Oświadczenie, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków i opłat, lub że uzyskał zgodę na odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności albo oświadczenie, że zostało wstrzymane w całości wykonania decyzji organu podatkowego (na formularzu stanowiącym załącznik nr 5 do niniejszej SIWZ ). 6.Oświadczenie, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub że uzyskał zgodę na odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności (na formularzu stanowiącym załącznik nr 6 do niniejszej SIWZ). 7. Wykaz wykonanych zamówień w zakresie zbiorowego żywienia w okresie trzech ostatnich lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentów potwierdzających, że dostawy zostały wykonane należycie (załącznik nr 10 do niniejszej SIWZ). 8.Zaświadczenia, decyzje lub inne dokumenty potwierdzające kwalifikacje wymagane od osób biorących udział w procesie produkcji i obrocie żywnością. Wykaz sporządzony według załącznika nr 9 do niniejszej SIWZ 9.Informacja o posiadanych środkach transportowych wymaganych przy realizacji zamówienia w zakresie dostawy posiłków (wykaz sporządzony według wzoru stanowiącego załącznik nr 11 do niniejszej SIWZ) 10.Decyzja zatwierdzająca Państwowej Inspekcji Pracy oraz wdrożony system HACCP

    SEKCJA IV: PROCEDURA

    IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

    IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

    IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

    IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

    IV.2.2) Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: Nie.


    IV.3) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

    IV.3.1) Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://eurzad.ugsieradz.com.pl/serwis/przetargi.jsp

    Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Sieradzu ul. Warcka 8 98-200 Sieradz.

    IV.3.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 21.08.2008 godzina 10:00, miejsce: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Sieradzu ul. Warcka 8 98-200 Sieradz pok. nr 11.

    IV.3.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

    ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

    CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla uczniów Szkoły Podstawowej w Dąbrowie Wilekiej w roku szkolnym 2008/2009.

    • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla około 50 uczniów Szkoły Podstawowej w Dąbrowie Wielkiej. 2. Wykonawca jest zobowiązany dostarczać posiłki w specjalnych termosach służących do przewozu żywności, które spełniają wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ponadto musi posiadać pojazd do przewozu żywności dopuszczony do ruchu na podstawie aktualnej zgody sanepidu. Powyższe należy udokumentować decyzją o dopuszczeniu pojazdu w zakresie przewozu posiłków obiadowych w opakowaniach transportowych. 3. Wykonawca musi posiadać aktualną umowę na odbiór i unieszkodliwienie odpadów pokonsumpcyjnych. 4. Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie, dostawę i wydawanie posiłku w szkole w dni nauki szkolnej w godzinach od 10.00 do 10.30. 5. Posiłki mogą być wydawane w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami. 6. Zamawiający w placówce oświatowej udostępni Wykonawcy pomieszczenie kuchenne wraz z urządzeniami zaplecza kuchennego. Wykonawca jest zobowiązany do posprzątania po wydaniu posiłku i w związku z tym będzie miał do dyspozycji sprzęt kuchenny (zmywarka do naczyń), będący w wyposażeniu palcówki oświatowej. 7. Wydawanie posiłków powinno przebiegać w sposób umożliwiający zachowanie godności klienta. 8. Nie można zaniżać ustalonej wagi posiłków pod groźbą zastosowania kar umownych, łącznie z zerwaniem umowy. 9. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Muszą być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej , atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Jedna porcja powinna zawierać 500 gram zupy wraz z dwiema kromkami chleba lub innego dania gorącego - min. 500 kcal. / mają być sporządzone wg zasad Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie w zakresie żywienia dzieci w szkołach/. 10. Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o charakterze prozdrowotnym poprzez: stosowanie tłuszczów roślinnych, - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, - umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego, -stosowanie mięsa drobiowego, -stosowanie ryb, -umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli,- duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. 11. Dostarczane posiłki muszą być gorące. 12. Posiłki wydawane będą po okazaniu imiennej listy sporządzonej przez pracownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. 13. Wymaga się bezwzględnego przestrzegania przepisów higieniczno -sanitarnych podczas przygotowywania, transportu, wydawania posiłków oraz po ich wydaniu. 14. Zamawiający zastrzega, że ilość wydawanych posiłków może ulec zmianie o czym poinformuje Wykonawcę na 2 dni przed planowaną zmianą. 15. W cenie posiłku powinien zawierać się koszt jego przygotowania, dostawy i wydania. 16. W okresach comiesiecznych dostawa ciepłych posiłków rozliczana będzie przez Wykonawcę, zgodnie z przekazaną do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej fakturą VAT oraz załączoną imienną listą osób, którzy skorzystali z tej formy pomocy w danym miesiącu podpisaną przez dyrektora szkoły. 17. Zaleca się aby Wykonawca dokonał wizji lokalnej lokalu, w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki oraz aby dokonał wizji lokalnej tras, którymi posiłki będą dostarczane do szkół na terenie gminy. 18. Wizji lokalnej Wykonawca dokonuje na własny koszt i ryzyko w celu uzyskania informacji, które mogą być konieczne do przygotowania ofert. 19. Złożenie przez Wykonawcę fałszywych lub stwierdzających nieprawdę dokumentów lub nierzetelnych oświadczeń mających istotne znaczenie dla prowadzonego postępowania spowoduje wykluczenie Wykonawcy z dalszego postępowania..
    • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.89.42.10-6.
    • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 25.06.2009.
    • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

    CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla uczniów Szkoły Podstawowej w Kłocku w roku szkolnym 2008/2009.

    • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przygotowanie i dostawa gorącego posiłku dla około 20 uczniów Szkoły Podstawowej w Kłocku w roku szkolnym 2008/2009. 2. Wykonawca jest zobowiązany dostarczać posiłki w specjalnych termosach służących do przewozu żywności, które spełniają wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ponadto musi posiadać pojazd do przewozu żywności dopuszczony do ruchu na podstawie aktualnej zgody sanepidu. Powyższe należy udokumentować decyzją o dopuszczeniu pojazdu w zakresie przewozu posiłków obiadowych w opakowaniach transportowych. 3. Wykonawca musi posiadać odpowiedni transport i aktualną umowę na odbiór i unieszkodliwienie odpadów pokonsumpcyjnych. 4. Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie, dostawę i wydawanie posiłku w szkole w dni nauki szkolnej w godzinach od 10.00 do 10.30. 5. Posiłki mogą być wydawane w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami. 6. Zamawiający w palcówce oświatowej udostępni Wykonawcy pomieszczenie kuchenne wraz z urządzeniami zaplecza kuchennego. Wykonawca jest zobowiązany do posprzątania po wydaniu posiłku i w związku z tym będzie miał do dyspozycji sprzęt kuchenny (zmywarka do naczyń), będący w wyposażeniu palcówki oświatowej. 7. Wydawanie posiłków powinno przebiegać w sposób umożliwiający zachowanie godności klienta. 8. Nie można zaniżać ustalonej wagi posiłków pod groźbą zastosowania kar umownych, łącznie z zerwaniem umowy. 9. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Muszą być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej , atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Jedna porcja powinna zawierać 500 gram zupy wraz z dwiema kromkami chleba lub innego dania gorącego - min. 500 kcal. / mają być sporządzone wg zasad Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie w zakresie żywienia dzieci w szkołach/. 10. Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o charakterze prozdrowotnym poprzez: stosowanie tłuszczów roślinnych, - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, - umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego, -stosowanie mięsa drobiowego, -stosowanie ryb, -umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli,- duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. 11. Dostarczane posiłki muszą być gorące. 12. Posiłki wydawane będą po okazaniu imiennej listy sporządzonej przez pracownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. 13. Wymaga się bezwzględnego przestrzegania przepisów higieniczno -sanitarnych podczas przygotowywania, transportu, wydawania posiłków oraz po ich wydaniu. 14. Zamawiający zastrzega, że ilość wydawanych posiłków może ulec zmianie o czym poinformuje Wykonawcę na 2 dni przed planowaną zmianą. 15. W cenie posiłku powinien zawierać się koszt jego przygotowania, dostawy i wydania. 16. W okresach comiesiecznych dostawa ciepłych posiłków rozliczana będzie przez Wykonawcę, zgodnie z przekazaną do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej fakturą VAT oraz załączoną imienną listą osób, którzy skorzystali z tej formy pomocy w danym miesiącu podpisaną przez dyrektora szkoły. 17. Zaleca się aby Wykonawca dokonał wizji lokalnej lokalu, w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki oraz aby dokonał wizji lokalnej tras, którymi posiłki będą dostarczane do szkół na terenie gminy. 18. Wizji lokalnej Wykonawca dokonuje na własny koszt i ryzyko w celu uzyskania informacji, które mogą być konieczne do przygotowania ofert. 19. Złożenie przez Wykonawcę fałszywych lub stwierdzających nieprawdę dokumentów lub nierzetelnych oświadczeń mających istotne znaczenie dla prowadzonego postępowania spowoduje wykluczenie Wykonawcy z dalszego postępowania..
    • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.89.42.10-6.
    • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 25.06.2009.
    • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

    Podziel się

    Poleć ten przetarg znajomemu poleć

    Wydrukuj przetarg drukuj

    Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








    Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


    Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

    chcę zamieszczać ogłoszenia

    Dodaj swoje pytanie

    Najnowsze orzeczenia

    Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.