eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Wiązowna › Sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków do Szkoły Podstawowej w Malcanowie i Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance. Numer referencyjny WI.271.25.2015.JS

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2015-11-30

Wiązowna: Sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków do Szkoły Podstawowej w Malcanowie i Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance. Numer referencyjny WI.271.25.2015.JS
Numer ogłoszenia: 175851 - 2015; data zamieszczenia: 30.11.2015
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy:

V zamówienia publicznego
zawarcia umowy ramowej
ustanowienia dynamicznego systemu zakupów (DSZ)

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gmina Wiązowna , ul. Lubelska 59, 05-462 Wiązowna, woj. mazowieckie, tel. 022 7890128.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.tuwiazowna.pl
  • Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów: www.tuwiazowna.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków do Szkoły Podstawowej w Malcanowie i Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance. Numer referencyjny WI.271.25.2015.JS.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Część I 1.Przedmiotem I części zamówienia jest przygotowywanie i dostawa posiłków standardowych dla dzieci w wieku 6-9 lat do Szkoły Podstawowej w Malcanowie, zgodnie z poniższym zestawieniem rodzajowym: Przewidywana ilość posiłków wynosić będzie ok. 60 sztuk dziennie: drugie danie w opakowaniu jednorazowego użytku + napój. Do każdego posiłku będą dołączone sztućce i kubki na napoje. Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach jednorazowego użytku posiadających atest do kontaktu z żywnością z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 2.Zamawiający składa zamówienie ilościowe na poszczególne rodzaje posiłków. Podana ilość posiłków jest szacunkowa i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu, tzn. nie stanowi ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie może stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw posiłków w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż wartość umowy nie ulegnie zmianie. 3.Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen posiłków zawartych w ofercie wykonawcy w trakcie realizacji niniejszej umowy. Cena jednostkowa posiłków standardowych i dietetycznych będzie taka sama. 4.Wykonawca zobowiązany jest, ze względu na rozliczanie kosztów przez Zamawiającego, na dołączanie do wystawionej faktury VAT dokumentu określającego podział kosztów na: 1)koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków, 2)koszt wykonania usługi (pozostałe koszty związane z realizacją zamówienia), z zastrzeżeniem, że koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków musi stanowić 60- 70% ceny dostawy poszczególnych rodzajów posiłków. Podział kosztów i zaoferowana cena będą stałe przez cały okres trwania umowy. 5.Szczegółowe wytyczne przygotowywania posiłków stanowią Załącznik nr 8a do SIWZ. 6.Dostawy realizowane będą na podstawie bieżących zamówień telefonicznych składanych przez uprawnionego pracownika Zamawiającego telefonicznie do godz. 09:00 każdego dnia. W zamówieniu określa się liczbę posiłków, a także ewentualne wymagania dietetyczne do ich przygotowania. 7.Dostawy realizowane będą od poniedziałku do piątku do godziny 11:00. Wykonawca sporządza i dostarcza posiłki samodzielnie, własnym transportem. 8.Wykonawca będzie wnosił przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie w Malcanowie, ul. Mazowiecka 55. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt Wykonawcy wkalkulowany w cenę posiłków objętych umową. 9.Dostawa przedmiotu zamówienia wykonywana będzie środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) oraz rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179), udokumentowane decyzją/opinią sanitarną wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną dla transportu artykułów spożywczych niewymagających chłodzenia oraz przewozu posiłków w termosach w ramach cateringu samochodem, którą Wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie Zamawiającego. 10.Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno- epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego. 11.Posiłki dostarczane będą w dostosowanych do tego celu termoportach i pojemnikach jednorazowego użytku, gwarantujących utrzymanie temperatury dań gorących min. 65°C, napój - min. 70°C, dania zimne 4°C do 15°C przez okres minimum 1 godzinę od momentu dostawy. 12.Wykonawca zobowiązuje się na własny koszt do odbierania, w terminie dostawy obiadów wraz z brudnymi termoportami i pojemnikami jednorazowymi odpadków organicznych pozostałych po posiłkach i zapewnienia stosownego pojemnika do tego celu. 13.Oferowane posiłki winny spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225), wraz z przepisami wykonawczymi, Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. 2015, poz. 1256) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r., poz. 669, z późn. zm.). Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu z normami systemu HACCP. 14.Materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością, tj. musi spełniać ogólne wymogi dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia zgodnie z rozporządzeniem nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością uchylającą dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Wykonawca na żądanie Zamawiającego okazuje stosowne deklaracje zgodności). Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych, z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 15.Jakość produktów spożywczych, z których sporządzane są dostarczone posiłki, winna być zgodna z obowiązującymi normami dla produktów pierwszego gatunku/klasy. 16.Dostawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego w posiłkach mięsa. 17.Dostarczane posiłki będą świeże (sporządzone w dobie dostawy), pełnowartościowe, należytej jakości. Dostarczone posiłki muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie. 18.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostarczanych posiłków (ukryte, nie ukryte) i za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego posiłku we własnym zakresie i na własny koszt. 19.Wykonawca najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdej dekady świadczenia dostawy, przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu, obejmującego skład i gramaturę poszczególnych dań. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie. 20.Posiłki muszą być urozmaicone, smaczne i estetyczne oraz powinny być łatwe do rozdrobnienia. 21.Jadłospis musi być podpisany i opieczętowany przez osobę ze strony Wykonawcy posiadającą kwalifikacje zawodowe Dietetyka, na co przedstawia stosowny dokument. 22.Dietetykiem ze strony Wykonawcy jest osoba, która ukończyła policealną szkołę średnią i uzyskała dyplom dietetyka lub osoba, która ukończyła szkołę wyższą na kierunku lub w specjalności dietetyka realizującą w programie nauczania co najmniej treści kształcenia oraz liczbę godzin objęte podstawą programową kształcenia w zawodzie dietetyk i uzyskała tytuł licencjata lub magistra. 23.Wykonawca w przypadku zmiany osoby Dietetyka wskazanego w złożonej ofercie, musi uzyskać zgodę Zamawiającego na taką zmianę, przedkładając Zamawiającemu stosowne dokumenty potwierdzające kwalifikacje zawodowe tej osoby. 24.Świadczenie usług żywieniowych przez Wykonawcę (sporządzanie i dostawa posiłków) powinno być zgodne z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.), Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. 2015 poz. 1256) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących wyposażenia (stan techniczny i sanitarny pomieszczeń oraz urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów oraz w zakresie jakości usług. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli Wykonawcy w tym zakresie. 25.Miejscem dostawy przygotowywanych posiłków: Szkoła Podstawowa w Malcanowie ul. Mazowiecka 55, 05-462 Wiązowna, gm. Wiązowna, powiat otwocki, województwo mazowieckie, telefon: 22/ 180-00-08. Część II 1.Przedmiotem II części zamówienia jest przygotowywanie i dostawa posiłków standardowych oraz dietetycznych dla dzieci w wieku 13- 15 lat do Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance, zgodnie z poniższym zestawieniem rodzajowym: Przewidywana ilość posiłków wynosić będzie ok. 60 sztuk dziennie: zupa + pieczywo (kromka chleba) + dodatek (owoc, jogurt, baton, etc.), drugie danie +napój. Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 2.Zamawiający składa zamówienie ilościowe na poszczególne rodzaje posiłków. Podana ilość posiłków jest szacunkowa i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu, tzn. nie stanowi ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie może stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw posiłków w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż wartość umowy nie ulegnie zmianie. 3.Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen posiłków zawartych w ofercie wykonawcy w trakcie realizacji niniejszej umowy. Cena jednostkowa posiłków standardowych i dietetycznych będzie taka sama. 4.Wykonawca zobowiązany jest, ze względu na rozliczanie kosztów przez Zamawiającego, na dołączanie do wystawionej faktury VAT dokumentu określającego podział kosztów na: 1)koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków, 2)koszt wykonania usługi (pozostałe koszty związane z realizacją zamówienia), z zastrzeżeniem, że koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków musi stanowić 60- 70% ceny dostawy poszczególnych rodzajów posiłków. Podział kosztów i zaoferowana cena będą stałe przez cały okres trwania umowy. 5.Szczegółowe wytyczne przygotowywania posiłków stanowią Załącznik nr 8b do SIWZ. 6.Dostawy realizowane będą na podstawie bieżących zamówień telefonicznych składanych przez uprawnionego pracownika Zamawiającego telefonicznie do godz. 09:00 każdego dnia. W zamówieniu określa się liczbę posiłków i rodzaj zamawianych posiłków tj. liczbę zup i II dań, a także ewentualne wymagania dietetyczne do ich przygotowania. 7.Dostawy realizowane będą od poniedziałku do piątku do godziny 11:00. Wykonawca sporządza i dostarcza posiłki samodzielnie, własnym transportem. 8.Wykonawca będzie wnosił przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie w Gliniance, ul. Napoleońska 53 a. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt Wykonawcy wkalkulowany w cenę posiłków objętych umową. 9.Dostawa przedmiotu zamówienia wykonywana będzie środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) oraz rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179), udokumentowane decyzją/opinią sanitarną wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną dla transportu artykułów spożywczych niewymagających chłodzenia oraz przewozu posiłków w termosach w ramach cateringu samochodem, którą Wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie Zamawiającego. 10.Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego. 11.Posiłki dostarczane będą w dostosowanych do tego celu termoportach i pojemnikach GEN, gwarantujących utrzymanie temperatury dań gorących (zupa - min. 75°C, drugie danie- min. 65°C, herbata - min. 80°C, dania zimne 4°C do 15°C) przez okres minimum 2 godziny od momentu dostawy. 12.Wykonawca zobowiązuje się na własny koszt do odbierania, w terminie dostawy obiadów wraz z brudnymi termoportami i pojemnikami GEN odpadków organicznych pozostałych po posiłkach (na drugi dzień od dostawy) i zapewnienia stosownego pojemnika do tego celu. 13.Oferowane posiłki winne spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) wraz z przepisami wykonawczymi oraz ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r., poz. 669, z późn. zm.). Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu z normami systemu HACCP. 14.Materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością, tj. musi spełniać ogólne wymogi dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia zgodnie z rozporządzeniem nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością uchylającą dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Wykonawca na żądanie Zamawiającego okazuje stosowne deklaracje zgodności). Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych, z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 15.Jakość produktów spożywczych, z których sporządzane są dostarczone posiłki, winna być zgodna z obowiązującymi normami dla produktów pierwszego gatunku/klasy. 16.Dostawca, na każde żądanie zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego w posiłkach mięsa. 17.Dostarczane posiłki będą świeże (sporządzone w dobie dostawy), pełnowartościowe, należytej jakości. Dostarczone posiłki muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie. 18.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostarczanych posiłków (ukryte, nie ukryte) i za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego posiłku we własnym zakresie i na własny koszt. 19.Wykonawca najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdej dekady świadczenia dostawy, przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu, obejmującego skład i gramaturę poszczególnych dań. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie. 20.Posiłki muszą być urozmaicone, smaczne i estetyczne oraz powinny być łatwe do rozdrobnienia. 21.Jadłospis musi być podpisany i opieczętowany przez osobę ze strony Wykonawcy posiadającą kwalifikacje zawodowe Dietetyka, na co przedstawia stosowny dokument. 22.Dietetykiem ze strony Wykonawcy jest osoba, która ukończyła policealną szkołę średnią i uzyskała dyplom dietetyka lub osoba, która ukończyła szkołę wyższą na kierunku lub w specjalności dietetyka realizującą w programie nauczania co najmniej treści kształcenia oraz liczbę godzin objęte podstawą programową kształcenia w zawodzie dietetyk i uzyskała tytuł licencjata lub magistra. 23.Wykonawca w przypadku zmiany osoby Dietetyka wskazanego w złożonej ofercie, musi uzyskać zgodę Zamawiającego na taką zmianę, przedkładając Zamawiającemu stosowne dokumenty potwierdzające kwalifikacje zawodowe tej osoby. 24.Świadczenie usług żywieniowych przez Wykonawcę (sporządzanie i dostawa posiłków) powinno być zgodne z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm., Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. 2015 poz. 1256) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących wyposażenia (stan techniczny i sanitarny pomieszczeń oraz urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów oraz w zakresie jakości usług. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli Wykonawcy w tym zakresie. 25.Miejscem dostawy przygotowywanych posiłków: Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance ul. Napoleońska 53 a, 05-408 Glinianka, gm. Wiązowna, powiat otwocki, województwo mazowieckie, telefon: 22/ 789-96-71..

II.1.5)

  przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00-1, 55.32.10.00-6.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 2.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 23.06.2016.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • 1) W okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy- w tym okresie, wykonał usługi lub dostawy zbliżone charakterem do zakresu objętego przedmiotem zamówienia (co najmniej jedną), o łącznej wartości nie mniejszej niż 40 000,00 PLN brutto i w okresie świadczenia nie krótszym niż 6 miesięcy kalendarzowych, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy- w tym okresie- wraz z załączeniem dokumentów potwierdzających, że usługi lub dostawy zostały wykonane należycie (referencje); 2) Posiadają minimum 2 środki transportu do przewozu posiłków. 3) Dysponują lub będą dysponować na etapie realizacji zamówienia co najmniej jedną osobą posiadającą kwalifikacje zawodowe Dietetyka (osoba, która ukończyła policealną szkołę średnią i uzyskała dyplom dietetyka, lub osoba, która ukończyła szkołę wyższą na kierunku lub specjalności dietetyka realizującą w programie nauczania co najmniej treści kształcenia oraz liczbę godzin objęte podstawą programową kształcenia w zawodzie dietetyk i uzyskała tytuł licencjata lub magistra); 4) Spełniają wymagania higieniczne i zdrowotne konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa żywienia i żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie; 5) Wdrożyli w miejscu przygotowania posiłków systemem analizy i nadzoru jakości zdrowej żywności (HACCP) i produkcji żywności zgodnie z wymogami tego systemu; 6) Wykonawca dysponuje lub będzie dysponować środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) oraz rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179), udokumentowane decyzją lub opinią sanitarną wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno- Epidemiologiczną dla transportu artykułów spożywczych niewymagających chłodzenia oraz przewozu posiłków w termosach cateringu samochodem, którą wykonawca jest zobowiązany okazać przy dostawie na każde żądanie zamawiającego.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;
  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY, USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM

W zakresie potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane, dostawy lub usługi odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:

  • zaświadczenie niezależnego podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczane produkty odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym;

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 97
  • 2 - Termin płatności faktur - 3

IV.2.2)

  przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna, adres strony, na której będzie prowadzona:

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

1.Wszelkie zmiany wprowadzone do umowy wymagają obustronnej zgody oraz formy pisemnej pod rygorem nieważności i muszą być zgodne z art. 144 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. 2. Na podstawie art. 144 dopuszcza się zmiany umowy w następujących przypadkach: a) gdy konieczność zmiany, w tym zakresie wysokości ceny jednostkowej oleju opałowego, związana jest ze zmianą powszechnie obowiązujących przepisów prawa (np.: w zakresie zmiany wysokości stawki podatku VAT lub zmian w systemie podatku akcyzowego na olej opałowy), b) z powodu okoliczności siły wyższej, np.: wystąpienie zdarzenia losowego wywołanego przez czynniki zewnętrzne, którego nie można było przewidzieć.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.tuwiazowna.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Gmina Wiązowna ul. Lubelska 59, 05-462 Wiązowna, Biuro Obsługi Mieszkańców (parter)..

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 09.12.2015 godzina 11:00, miejsce: Gmina Wiązowna ul. Lubelska 59, 05-462 Wiązowna, Biuro Obsługi Mieszkańców (parter)..

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków do Szkoły Podstawowej w Malcanowie.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Przedmiotem I części zamówienia jest przygotowywanie i dostawa posiłków standardowych dla dzieci w wieku 6-9 lat do Szkoły Podstawowej w Malcanowie, zgodnie z poniższym zestawieniem rodzajowym: Przewidywana ilość posiłków wynosić będzie ok. 60 sztuk dziennie: drugie danie w opakowaniu jednorazowego użytku + napój. Do każdego posiłku będą dołączone sztućce i kubki na napoje. Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach jednorazowego użytku posiadających atest do kontaktu z żywnością z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 2.Zamawiający składa zamówienie ilościowe na poszczególne rodzaje posiłków. Podana ilość posiłków jest szacunkowa i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu, tzn. nie stanowi ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie może stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw posiłków w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż wartość umowy nie ulegnie zmianie. 3.Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen posiłków zawartych w ofercie wykonawcy w trakcie realizacji niniejszej umowy. Cena jednostkowa posiłków standardowych i dietetycznych będzie taka sama. 4.Wykonawca zobowiązany jest, ze względu na rozliczanie kosztów przez Zamawiającego, na dołączanie do wystawionej faktury VAT dokumentu określającego podział kosztów na: 1)koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków, 2)koszt wykonania usługi (pozostałe koszty związane z realizacją zamówienia), z zastrzeżeniem, że koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków musi stanowić 60- 70% ceny dostawy poszczególnych rodzajów posiłków. Podział kosztów i zaoferowana cena będą stałe przez cały okres trwania umowy. 5.Szczegółowe wytyczne przygotowywania posiłków stanowią Załącznik nr 8a do SIWZ. 6.Dostawy realizowane będą na podstawie bieżących zamówień telefonicznych składanych przez uprawnionego pracownika Zamawiającego telefonicznie do godz. 09:00 każdego dnia. W zamówieniu określa się liczbę posiłków, a także ewentualne wymagania dietetyczne do ich przygotowania. 7.Dostawy realizowane będą od poniedziałku do piątku do godziny 11:00. Wykonawca sporządza i dostarcza posiłki samodzielnie, własnym transportem. 8.Wykonawca będzie wnosił przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie w Malcanowie, ul. Mazowiecka 55. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt Wykonawcy wkalkulowany w cenę posiłków objętych umową. 9.Dostawa przedmiotu zamówienia wykonywana będzie środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) oraz rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179), udokumentowane decyzją/opinią sanitarną wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną dla transportu artykułów spożywczych niewymagających chłodzenia oraz przewozu posiłków w termosach w ramach cateringu samochodem, którą Wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie Zamawiającego. 10.Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno- epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego. 11.Posiłki dostarczane będą w dostosowanych do tego celu termoportach i pojemnikach jednorazowego użytku, gwarantujących utrzymanie temperatury dań gorących min. 65°C, napój - min. 70°C, dania zimne 4°C do 15°C przez okres minimum 1 godzinę od momentu dostawy. 12.Wykonawca zobowiązuje się na własny koszt do odbierania, w terminie dostawy obiadów wraz z brudnymi termoportami i pojemnikami jednorazowymi odpadków organicznych pozostałych po posiłkach i zapewnienia stosownego pojemnika do tego celu. 13.Oferowane posiłki winny spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225), wraz z przepisami wykonawczymi, Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. 2015, poz. 1256) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r., poz. 669, z późn. zm.). Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu z normami systemu HACCP. 14.Materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością, tj. musi spełniać ogólne wymogi dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia zgodnie z rozporządzeniem nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością uchylającą dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Wykonawca na żądanie Zamawiającego okazuje stosowne deklaracje zgodności). Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych, z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 15.Jakość produktów spożywczych, z których sporządzane są dostarczone posiłki, winna być zgodna z obowiązującymi normami dla produktów pierwszego gatunku/klasy. 16.Dostawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego w posiłkach mięsa. 17.Dostarczane posiłki będą świeże (sporządzone w dobie dostawy), pełnowartościowe, należytej jakości. Dostarczone posiłki muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie. 18.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostarczanych posiłków (ukryte, nie ukryte) i za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego posiłku we własnym zakresie i na własny koszt. 19.Wykonawca najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdej dekady świadczenia dostawy, przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu, obejmującego skład i gramaturę poszczególnych dań. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie. 20.Posiłki muszą być urozmaicone, smaczne i estetyczne oraz powinny być łatwe do rozdrobnienia. 21.Jadłospis musi być podpisany i opieczętowany przez osobę ze strony Wykonawcy posiadającą kwalifikacje zawodowe Dietetyka, na co przedstawia stosowny dokument. 22.Dietetykiem ze strony Wykonawcy jest osoba, która ukończyła policealną szkołę średnią i uzyskała dyplom dietetyka lub osoba, która ukończyła szkołę wyższą na kierunku lub w specjalności dietetyka realizującą w programie nauczania co najmniej treści kształcenia oraz liczbę godzin objęte podstawą programową kształcenia w zawodzie dietetyk i uzyskała tytuł licencjata lub magistra. 23.Wykonawca w przypadku zmiany osoby Dietetyka wskazanego w złożonej ofercie, musi uzyskać zgodę Zamawiającego na taką zmianę, przedkładając Zamawiającemu stosowne dokumenty potwierdzające kwalifikacje zawodowe tej osoby. 24.Świadczenie usług żywieniowych przez Wykonawcę (sporządzanie i dostawa posiłków) powinno być zgodne z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.), Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. 2015 poz. 1256) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących wyposażenia (stan techniczny i sanitarny pomieszczeń oraz urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów oraz w zakresie jakości usług. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli Wykonawcy w tym zakresie. 25.Miejscem dostawy przygotowywanych posiłków: Szkoła Podstawowa w Malcanowie ul. Mazowiecka 55, 05-462 Wiązowna, gm. Wiązowna, powiat otwocki, województwo mazowieckie, telefon: 22/ 180-00-08..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00-1, 55.32.10.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 29.02.2016.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 97
    • 2. Termin płatności faktur - 3

CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków do Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Przedmiotem II części zamówienia jest przygotowywanie i dostawa posiłków standardowych oraz dietetycznych dla dzieci w wieku 13- 15 lat do Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance, zgodnie z poniższym zestawieniem rodzajowym: Przewidywana ilość posiłków wynosić będzie ok. 60 sztuk dziennie: zupa + pieczywo (kromka chleba) + dodatek (owoc, jogurt, baton, etc.), drugie danie +napój. Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 2.Zamawiający składa zamówienie ilościowe na poszczególne rodzaje posiłków. Podana ilość posiłków jest szacunkowa i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu, tzn. nie stanowi ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie może stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw posiłków w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż wartość umowy nie ulegnie zmianie. 3.Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen posiłków zawartych w ofercie wykonawcy w trakcie realizacji niniejszej umowy. Cena jednostkowa posiłków standardowych i dietetycznych będzie taka sama. 4.Wykonawca zobowiązany jest, ze względu na rozliczanie kosztów przez Zamawiającego, na dołączanie do wystawionej faktury VAT dokumentu określającego podział kosztów na: 1)koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków, 2)koszt wykonania usługi (pozostałe koszty związane z realizacją zamówienia), z zastrzeżeniem, że koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków musi stanowić 60- 70% ceny dostawy poszczególnych rodzajów posiłków. Podział kosztów i zaoferowana cena będą stałe przez cały okres trwania umowy. 5.Szczegółowe wytyczne przygotowywania posiłków stanowią Załącznik nr 8b do SIWZ. 6.Dostawy realizowane będą na podstawie bieżących zamówień telefonicznych składanych przez uprawnionego pracownika Zamawiającego telefonicznie do godz. 09:00 każdego dnia. W zamówieniu określa się liczbę posiłków i rodzaj zamawianych posiłków tj. liczbę zup i II dań, a także ewentualne wymagania dietetyczne do ich przygotowania. 7.Dostawy realizowane będą od poniedziałku do piątku do godziny 11:00. Wykonawca sporządza i dostarcza posiłki samodzielnie, własnym transportem. 8.Wykonawca będzie wnosił przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie w Gliniance, ul. Napoleońska 53 a. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt Wykonawcy wkalkulowany w cenę posiłków objętych umową. 9.Dostawa przedmiotu zamówienia wykonywana będzie środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) oraz rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179), udokumentowane decyzją/opinią sanitarną wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną dla transportu artykułów spożywczych niewymagających chłodzenia oraz przewozu posiłków w termosach w ramach cateringu samochodem, którą Wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie Zamawiającego. 10.Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie Zamawiającego. 11.Posiłki dostarczane będą w dostosowanych do tego celu termoportach i pojemnikach GEN, gwarantujących utrzymanie temperatury dań gorących (zupa - min. 75°C, drugie danie- min. 65°C, herbata - min. 80°C, dania zimne 4°C do 15°C) przez okres minimum 2 godziny od momentu dostawy. 12.Wykonawca zobowiązuje się na własny koszt do odbierania, w terminie dostawy obiadów wraz z brudnymi termoportami i pojemnikami GEN odpadków organicznych pozostałych po posiłkach (na drugi dzień od dostawy) i zapewnienia stosownego pojemnika do tego celu. 13.Oferowane posiłki winne spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) wraz z przepisami wykonawczymi oraz ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r., poz. 669, z późn. zm.). Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu z normami systemu HACCP. 14.Materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością, tj. musi spełniać ogólne wymogi dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia zgodnie z rozporządzeniem nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością uchylającą dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Wykonawca na żądanie Zamawiającego okazuje stosowne deklaracje zgodności). Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych, z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 15.Jakość produktów spożywczych, z których sporządzane są dostarczone posiłki, winna być zgodna z obowiązującymi normami dla produktów pierwszego gatunku/klasy. 16.Dostawca, na każde żądanie zamawiającego, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego w posiłkach mięsa. 17.Dostarczane posiłki będą świeże (sporządzone w dobie dostawy), pełnowartościowe, należytej jakości. Dostarczone posiłki muszą być zgodne z opisem zawartym w złożonej ofercie. 18.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostarczanych posiłków (ukryte, nie ukryte) i za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego posiłku we własnym zakresie i na własny koszt. 19.Wykonawca najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdej dekady świadczenia dostawy, przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu, obejmującego skład i gramaturę poszczególnych dań. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie. 20.Posiłki muszą być urozmaicone, smaczne i estetyczne oraz powinny być łatwe do rozdrobnienia. 21.Jadłospis musi być podpisany i opieczętowany przez osobę ze strony Wykonawcy posiadającą kwalifikacje zawodowe Dietetyka, na co przedstawia stosowny dokument. 22.Dietetykiem ze strony Wykonawcy jest osoba, która ukończyła policealną szkołę średnią i uzyskała dyplom dietetyka lub osoba, która ukończyła szkołę wyższą na kierunku lub w specjalności dietetyka realizującą w programie nauczania co najmniej treści kształcenia oraz liczbę godzin objęte podstawą programową kształcenia w zawodzie dietetyk i uzyskała tytuł licencjata lub magistra. 23.Wykonawca w przypadku zmiany osoby Dietetyka wskazanego w złożonej ofercie, musi uzyskać zgodę Zamawiającego na taką zmianę, przedkładając Zamawiającemu stosowne dokumenty potwierdzające kwalifikacje zawodowe tej osoby. 24.Świadczenie usług żywieniowych przez Wykonawcę (sporządzanie i dostawa posiłków) powinno być zgodne z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm., Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. 2015 poz. 1256) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących wyposażenia (stan techniczny i sanitarny pomieszczeń oraz urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów oraz w zakresie jakości usług. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli Wykonawcy w tym zakresie. 25.Miejscem dostawy przygotowywanych posiłków: Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance ul. Napoleońska 53 a, 05-408 Glinianka, gm. Wiązowna, powiat otwocki, województwo mazowieckie, telefon: 22/ 789-96-71..

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.00.00-1, 55.32.10.00-6.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 23.06.2016.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 97
    • 2. Termin płatności faktur - 3

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.