eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Łódź › Usługi żywienia pacjentów w formie cateringu wraz z prowadzeniem bufetu dla WSSz im. M. Madurowicza w Łodzi o wartości poniżej 206.000 euro



Ogłoszenie z dnia 2009-08-04

Łódź: Usługi żywienia pacjentów w formie cateringu wraz z prowadzeniem bufetu dla WSSz im. M. Madurowicza w Łodzi o wartości poniżej 206.000 euro
Numer ogłoszenia: 126965 - 2009; data zamieszczenia: 04.08.2009
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Madurowicza, ul. Wileńska 37, 94-029 Łódź, woj. łódzkie, tel. 042 6879997, faks 042 6879997.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługi żywienia pacjentów w formie cateringu wraz z prowadzeniem bufetu dla WSSz im. M. Madurowicza w Łodzi o wartości poniżej 206.000 euro.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Usługi żywienia pacjentów w formie cateringu wraz z prowadzeniem bufetu dla WSSz im. M. Madurowicza w Łodzi 1.Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług przygotowywania i dostarczania na poszczególne oddziały posiłków dla pacjentów Szpitala im. M. Madurowicza w Łodzi przy ul. Wileńskiej 37 wraz z prowadzeniem bufetu szpitalnego w wyznaczonym do tego celu miejscu. 2.Zamawiający zastrzega sobie prawo wizytacji (na koszt Wykonawcy) miejsca przygotowywania posiłków przed rozstrzygnięciem postępowania przetargowego. 3.Usługa nie obejmuje pacjentów oddziałów noworodkowych (noworodków). 4.Wykonawca zapewni ciągłość żywienia przez 7 dni w tygodniu. 5.Wykonawca świadczący usługę ponosi pełną odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość przygotowywanych i dostarczanych posiłków oraz za skutki wynikające z zaniedbań przy przygotowywaniu, transporcie posiłków, mogące mieć wpływ na zdrowie żywionych pacjentów. 6.Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania procedur higienicznych dotyczących higieny rąk, środków transportu, urządzeń i sprzętu oraz stosowania preparatów myjących i dezynfekujących dopuszczonych do stosowania w kontakcie z żywnością. 7.Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec organów kontroli (Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, PIP, BHP itp.) oraz w zakresie wykonywanej usługi w tym m.in. w zakresie jakości produktów i przygotowywanych posiłków, ich zgodności z odpowiednimi normami kalorii oraz w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych. 8.Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność (prawną i materialną) przed jednostkami uprawnionymi do kontroli w zakresie żywienia pacjentów, a także odpowiedzialność, za wszystkie zaniedbania sanitarno - epidemiologiczne przed odpowiednimi organami uprawnionymi do kontroli i nadzoru w tym zakresie. 9.Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczania termosów z posiłkami do kuchenek oddziałów znajdujących się w budynku Ginekologii oraz Interny w godzinach: a) śniadania 8:00 - 8:30 b) obiady 12:30 - 13:00 c) kolacje 17:30 - 18:00 Po zakończeniu posiłku Wykonawca odbierze naczynia z kuchenek oddziałowych, które mają być pozostawione w należytym porządku. 10.Dostarczane posiłki muszą być gorące, poza posiłkami, które co do zasady są spożywane na zimno. 11.Naczynia muszą być transportowane w zamkniętych kontenerach. 12.Wykonawca świadczący usługę żywienia pacjentów zobowiązany jest do przygotowywania i dostarczania posiłków zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie zasadami, warunkami i normami dla placówek ochrony zdrowia, z uwzględnieniem tradycyjnej kuchni polskiej. 13.Żywienie chorych musi być oparte na dietach takich jak: ogólna, lekkostrawna, cukrzycowa, trzustkowa, bezglutenowa, niskotłuszczowa, płynna, zmiksowana, bogatobiałkowa, wrzodowa, bezmięsna, kleik+suchary. Dopuszcza się możliwość zamawiania diet nie wymienionych powyżej, w przypadku innych zaleceń lekarzy Szpitala. 14.Posiłki dla pracowników Szpitala sporządza się wg diety ogólnej. 15.Kaloryczność poszczególnych posiłków musi być dostosowana do poszczególnych diet przez dietetyka Wykonawcy i musi odpowiadać stosownym normom dla poszczególnych rodzajów diet. 16.Podstawową zasadą są trzy posiłki dziennie dla pacjenta, wyjątkiem są pacjenci o specjalnych zaleceniach lekarskich- dodatkowo np. w diecie cukrzycowej II śniadanie i II kolacja, w diecie wrzodowej - II śniadanie. 17.Nad technologią sporządzania posiłków sprawuje nadzór dietetyk Wykonawcy. 18.Posiłki muszą być dostarczane do kuchenek oddziałowych przez kompetentne i upoważnione przez Wykonawcę osoby. 19.Dystrybucja posiłków do oddziałów szpitalnych winna odbywać się w sposób gwarantujący przestrzeganie norm higienicznych (pojemniki transportowe szczelnie zamykane) oraz utrzymanie ich właściwej temperatury (termosy). 20.Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia naczyń stołowych (min. talerzy płytkich i głębokich, kubków, kubków typu kubek niekapek dla dorosłych) jednorazowych słomek do picia oraz sztućców niezbędnych do spożycia dostarczonych posiłków oraz pozostawienia zapasu naczyń i sztućców oraz słomek w kuchenkach oddziałowych. 21.Zabezpieczone przez Wykonawcę naczynia stołowe muszą być dopuszczone do używania w żywieniu zbiorowym (np. szkło, tworzywo) oraz nadawać się do odgrzewania w mikrofali. 22.Wykonawca dla każdego oddziału jest zobowiązany zapewnić odpowiednie pojemniki do przechowywania posiłków pozostawionych dla pacjentów przebywających na badaniach oraz możliwość podgrzania tych posiłków (np. mikrofalówki). 23.Wykonawca zabezpiecza we własnym zakresie termosy oraz pozostały sprzęt, materiały, odzież i obuwie ochronne niezbędne do dystrybucji posiłków na oddziały. 24.Wykonawca zapewnia własny transport posiłków na oddziały. 25.Do obowiązków Wykonawcy należy zaopatrzenie chorych leżących w szpitalu w odpowiednie napoje do posiłków oraz napoje poza posiłkami (np. kawa mleczna, herbata, kompot itp.) oraz wrzątek w ilości nie mniejszej niż 1000 ml dziennie na jednego pacjenta. Napoje mają być pozostawione w pojemnikach zapewniających utrzymanie ich temperatury (np. gorąca herbata w termosie). 26.Wykonawca ma obowiązek zaopatrzenia kuchenek oddziałowych w zapas kubków do napojów według potrzeb Zamawiającego, jednak w ilości nie mniejszej niż aktualny stan chorych na oddziałach. 27.Obowiązkiem Wykonawcy będzie usuwanie i utylizacja wszystkich odpadów pokonsumpcyjnych oraz odbiór, mycie i wyparzanie talerzy trójdzielnych (również tych pozostawionych dla pacjentów przebywających na badaniach) należących do Wykonawcy a także mycie naczyń i urządzeń transportowych. Odbiór naczyń będzie następował bezpośrednio po spożytym posiłku, zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz zaleceniami odpowiednich służb sanitarnych. Wykonawca zapewni Zamawiającemu niezbędne środki do mycia i wyparzania naczyń w kuchenkach oddziałowych (płyny do mycia naczyń, środki do zmywarek, środki do wyparzaczy). 28.Zamówienia na posiłki będą przygotowywane pisemnie przez odpowiednich pracowników Zamawiającego. Pracownik Wykonawcy będzie zbierał zamówienia (ilość i asortyment posiłków) każdego dnia (dotyczy również sobót, niedziel i dni świątecznych) z poszczególnych oddziałów: 28.1.do godz. 7:00 - odbiór zamówienia z poszczególnych oddziałów na śniadania i obiady w danym dniu; 28.2.do godz. 14:00 - odbiór zamówienia z poszczególnych oddziałów na kolacje w danym dniu. 29.Zamawiający ma prawo dokonać korekty ilości zamawianych posiłków (zarówno in plus jak i in minus), najpóźniej: 29.1. do godz. 11:00 - na obiady w danym dniu; 29.2. do godz. 16:30 - na kolacje w danym dniu. Korekty będą składane w każdym dniu tygodnia (dotyczy również sobót, niedziel i dni świątecznych). Korekta będzie dokonywana telefonicznie przez pracownika Zamawiającego z pisemnym potwierdzeniem zgłoszenia, odebranym przez przedstawicieli Wykonawcy przy następnym zamówieniu. 30.Zamówienia i korekty składane będą u osoby upoważnionej do kontaktu wraz z pisemnym potwierdzeniem. 31.Wskazana przez Wykonawcę osoba do kontaktu będzie zobowiązana do konsultacji w sprawie przygotowywania menu oraz zgłaszania uwag w sprawie realizacji umowy, przyjmowania reklamacji, a w szczególności awarii oraz do spotkań z Pielęgniarkami Oddziałowymi. 32.Rozliczenie będzie następowało na podstawie dokumentów potwierdzających ilość wydanych poszczególnych posiłków. 33.W trakcie realizacji usługi Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania i przedstawienia do akceptacji upoważnionej przez Zamawiającego osobie, z wyprzedzeniem czasowym 3 dni roboczych, dekadowego jadłospisu posiłków z uwzględnieniem racji pokarmowych, wartości odżywczych dla poszczególnych diet, w oparciu o odpowiednie przepisy dotyczące całodziennego żywienia określonych grup żywieniowych chorych oraz do przedłożenia oddziałowym codziennie rano jadłospisu na bieżący dzień potwierdzającego zaakceptowany wcześniej jadłospis dekadowy. 34.Jadłospisy muszą być sporządzane przez firmę dostarczającą posiłki uwzględniając sezonowość oraz tradycyjność potraw również w okresie świąt, np. Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. 35.Wykonawca zobowiązany jest prowadzić ewidencję wydawanych posiłków z podziałem na oddziały, potwierdzoną każdorazowo przez osobę odpowiedzialną ze strony Zamawiającego. 36.W ramach realizacji usługi Wykonawca winien zapewnić w okresach świątecznych posiłki o świątecznym charakterze, z uwzględnieniem potraw tradycyjnych kuchni polskiej. 37.Zamawiający ma prawo do przeprowadzenia oceny organoleptycznej oferowanych posiłków, sprawdzenia ich gramatury oraz zgodności sporządzanych potraw z zaplanowanym jadłospisem. Gramatura podanego posiłku ma być zgodna z wagą podaną w jadłospisie (gramatura podawana po obróbce termicznej). Zakwestionowane posiłki podlegać będą zwrotowi i wymianie na koszt Wykonawcy. 38.Stosowane przez Wykonawcę środki dezynfekcyjne i detergenty będą podlegały zaakceptowaniu przez Zespół ds. Zakażeń Zakładowych, ponadto muszą być dopuszczone do powierzchni mających kontakt z żywnością i posiadać wpis do ewidencji stosowania w jednostkach ochrony zdrowia. 39.W przypadku zagrożenia epidemiologicznego Zamawiający zastrzega możliwość zmiany środka dezynfekcyjnego. 40.Wszyscy pracownicy Wykonawcy realizujący usługę muszą posiadać aktualne książeczki zdrowia dla celów epidemiologicznych, dostępne w każdej chwili dla Zamawiającego. Personel przygotowujący, rozdzielający oraz transportujący posiłki musi posiadać aktualne badania lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz badania okresowe. 41.Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność odszkodowawczą za szkody powstałe u Zamawiającego w związku z prowadzoną przez Wykonawcę działalnością, m.in. udowodnione zatrucia pokarmowe. 42.Personel Wykonawcy zajmujący się dystrybucją posiłków na oddziały szpitalne musi być wyposażony w odzież ochronną dostosowaną do wymogów sanitarno-epidemiologicznych. 43.Zamawiający zastrzega sobie prawo wizytacji miejsc (na koszt Wykonawcy) przygotowywania i pakowania posiłków oraz możliwość sprawdzenia sposobu przygotowywania posiłków przez upoważnione przez siebie i posiadające specjalne uprawnienia osoby. 44.Zamawiający zastrzega sobie prawo pobrania wymazów w kierunku czystości mikrobiologicznej ze sprzętu i dzierżawionych pomieszczeń. Pobranie wymazów będzie się odbywało na koszt Wykonawcy. 45.Zamawiający, a w szczególności Zespół ds. Zakażeń Zakładowych co najmniej raz w miesiącu skontroluje sprzęt Wykonawcy, w którym będą dostarczane posiłki. 46.Do Wykonawcy należeć będzie opracowanie i dostarczenie na poszczególne oddziały druków zamówień na posiłki i dostarczenie opracowanego przez Wykonawcę wykazu nazewnictwa diet. 47.Wykonawca jest zobowiązany do utrzymania w należytej czystości miejsca składowania resztek pokonsumpcyjnych i terenu przyległego. 48.Wykonawca zobowiązany jest ponadto do prowadzenia odpłatnego bufetu szpitalnego dla pacjentów, osób odwiedzających oraz personelu Szpitala w wyznaczonym do tego celu miejscu, wydawania w nim posiłków (w tym obiadów) dla pracowników Zamawiającego. 49.W zakres przedmiotu zamówienia wchodzi również dostarczanie posiłków profilaktycznych dla pracowników zatrudnionych w sterylizacji (średnio 30 posiłków na m-c), oraz posiłków regeneracyjnych w okresie zimowym - tj. od 1 XI do 31.III dla określonej grupy pracowników (średnio w ilości 9 posiłków dziennie od poniedziałku do piątku oraz 2 posiłków w soboty, niedziele i dni świąteczne tj. ok. 196 posiłków na m-c), posiadających odpowiednią kaloryczność i wartość odżywczą określoną odpowiednimi normami i przepisami. Zamawiający określa, iż cena jednostkowa posiłku nie może przekroczyć całkowitej kwoty netto 4,00 zł za posiłek. Odpłatność za posiłki zgodnie z wystawioną fakturą. Ilość wydanych posiłków profilaktycznych jest potwierdzana przez wystawienie raz w miesiącu relewy przez Oddziałową Bloku Operacyjnego, natomiast ilość wydanych posiłków regeneracyjnych jest potwierdzana przez wystawienie raz w miesiącu relewy przez Dział Eksploatacji. 50.Zamawiający na czas trwania umowy szacuje średnią ilość posiłków na poziomie: 50.1. liczba śniadań: 32 130 50.2. liczba obiadów: 32 130 50.3. liczba kolacji: 32 130 50.4. liczba posiłków regeneracyjnych: 414 50.5. liczba posiłków profilaktycznych: 153 51.W cenie osobodnia zawierają się diety specjalne (m.in. cukrzycowa w ilości ok. 30 posiłków dziennie, kleik+suchary w ilości ok. 5-10 posiłków dziennie). 52.Zamawiający, w celu realizacji usługi wydzierżawi Wykonawcy pomieszczenia niezbędne do prowadzenia bufetu o powierzchni 69,97 m2 (powierzchnia nie uwzględnia pomieszczenia przy bufecie). Wynajem pomieszczenia przy bufecie będzie możliwy jedynie w przypadku, kiedy odpowiednie służby zewnętrzne wydadzą negatywną decyzję co do użytkowania bufetu. 53.Zamawiający może wydzierżawić Wykonawcy pomieszczenia przeznaczone na pomieszczenie socjalne. 54.Sposób rozliczania za dzierżawione pomieszczenia: czynsz dzierżawny - 30 zł/m2 woda ciepła i zimna oraz energia elektryczna w bufecie wg odczytu z licznika; ścieki - suma odczytów z liczników wody ciepłej i zimnej; telefon wg faktury; ogrzewanie w bufecie 150,00 zł netto podatki 0,65 zł/m2 netto ubezpieczenie 2,37 zł/m2 netto ochrona 1,95 zł/m2 netto wywóz nieczystości 1,50 zł/m2 netto windy 200,00 zł netto dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja 100,00 zł netto w przypadku dzierżawy dodatkowych pomieszczeń wysokość opłaty za ogrzewanie uzależniona będzie od ich powierzchni. woda ciepła i zimna, energia elektryczna - według odczytu z licznika; 55.Wykonawca ma obowiązek udostępnić Zamawiającemu dzierżawione pomieszczenia celem przeprowadzenia dezynsekcji i deratyzacji. 56.Na Wykonawcy spoczywa obowiązek powiadomienia Zamawiającego o konieczności przeprowadzenia dodatkowej dezynsekcji i deratyzacji. Koszt dezynsekcji i deratyzacji poniesie Zamawiający i obciąży nim Wykonawcę..

II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.51.20.00 - Usługi prowadzenia bufetów 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków 55.52.12.00 - Usługi dowożenia posiłków .

II.1.5) Całkowita końcowa wartość zamówienia (bez VAT) obejmująca wszystkie zamówienia i części: 323454.60 PLN.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki

IV.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA V: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

V.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 01.08.2009.

V.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

V.3) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Gomi S.C. Zbigniew Górka Katarzyna Górka, Modrzewiowa 4, 24-320 Poniatowa, kraj/woj. lubelskie.

V.4) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O NIE PODLEGAJĄCYCH ODRZUCENIU OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ
I NAJWYŻSZĄ CENĄ
(bez VAT)

  • Cena wybranej oferty: 323454.60
  • Oferta z najniższą ceną: 323454.60 oferta z najwyższą ceną: 323454.60
  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.