Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2013-06-06
Łowicz: Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucją na poszczególne oddziały szpitalne
Numer ogłoszenia: 101137 - 2013; data zamieszczenia: 06.06.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Opieki Zdrowotnej , ul. Ułańska 28, 99-400 Łowicz, woj. łódzkie, tel. 046 8375368 w. 250, faks 046 8375991.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.zoz.pol.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucją na poszczególne oddziały szpitalne.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia dotyczącymi norm zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Dystrybucja na poszczególne oddziały szpitalne - do kuchenek oddziałowych, wózkami do przewożenia posiłków Wykonawcy. Posiłki dla pacjentów przebywających na oddziałach szpitalnych przygotowuje Kuchnia główna w/m. Posiłki dla ok. 45 pacjentów przebywających na oddziale Fizjoterapiii Rehabilitacji w Stanisławowie, odległego 24 km od głównej siedziby szpitala powinny być dowożone z kuchni głównej, z zachowaniem przepisów sanitarnych. Posiłki przygotowywane są wg następującego harmonogramu; I śniadanie II Śniadanie (dla o/dziecięcego + dieta cukrzycowa) Obiad Podwieczorek (dla o/ dziecięcego + dieta cukrzycowa) Kolacja I śniadanie wydawane jest o godz. 8:00, II Śniadanie o godz. 9:30, Obiad o godz. 12:00, Podwieczorek o godz. 14:30, Kolacja o godz. 16:30. Posiłki na oddziały szpitalne w/m powinny być dostarczane w odpowiednich pojemnikach, posiłki do OFiR w Stanisławowie powinny być przewożone w termosach. Pojemniki i termosy muszą być zatwierdzone przez Stację Sanitarno - Epidemiologiczną, a posiłki wydawane w pomieszczeniu specjalnie do tego wyznaczonym. Samochód do przewozu posiłków musi posiadać Decyzję SSE zezwalającą na przewóz żywności. Wykonawca zapewni odpowiednią jakość usługi oraz gwarantuje, że proces przygotowania i transportu dostarczanych posiłków będzie spełniać wszelkie wymagane normy sanitarne, określone w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914 j.t. ze zm.) w aktach wykonawczych wydanych na ich podstawie, a także z zasadami systemu HACCP. Wykonawca ponosi wyłączną odpowiedzialność za przestrzeganie Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Realizacja zamówienia odbywać się będzie w systemie ciągłym ( 7 dni w tygodniu). Wykonawca zachowa obowiązujące normy sanitarno-epidemiologiczne oraz podda się nadzorowi epidemiologicznemu, audytom przeprowadzonym u Wykonawcy przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Każdorazowo na żądanie Zamawiającego Wykonawca winien okazać pracownicze książeczki zdrowia personelu oraz dokumentację z kontroli przeprowadzonych przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. Wykonawca powinien przedstawić świadectwo dostosowania się do normy HACCP, zapewniającej bezpieczeństwo żywności i żywienia oraz certyfikat ISO 22000 - odpowiednie dokumenty należy dołączyć do składanej oferty. Po podpisaniu umowy Wykonawca usługi przedstawi opinię Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej dopuszczająca do świadczenia usług. Brak wymienionej opinii skutkuje zerwaniem umowy. Zamawiający będzie żądał przedstawienia badań na czystość mikrobiologiczną powierzchni, sprzętu oraz rąk personelu Wykonawcy każdorazowo w przypadku zatruć i zakażeń pokarmowych. Koszty tych badań pokrywa Wykonawca, który jest zobowiązany do dostarczania wyników Zamawiającemu. Zamawiający wymaga od Wykonawcy: 1.Przygotowywania posiłków z artykułów przez siebie zakupionych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych. 2.Zatrudnienia dietetyka. 3.Przestrzegania realizacji zaleceń Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej oraz Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi i zasadami systemu HACCP. 4.Wykonawca zapewni najwyższy standard bezpieczeństwa produkcji posiłków, w zgodzie z obowiązującymi obecnie przepisami sanitarnymi, a co za tym idzie - ich czystość mikrobiologiczną oraz fizykochemiczną. 5.Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwrotu żywności w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości jakościowych na podstawie pisemnej lub telefonicznej reklamacji. W miejsce zakwestionowanych posiłków muszą być dostarczone właściwe. 6.Wykonawca zobowiązany jest dostarczać posiłki do Oddziału Fizjoterapii i Rehabilitacj w Stanislawowie zodnie z obowiązującymi zasadami i przepisami. 7.Dostarczania posiłków do kuchenek oddziałowych: - Wózkami do tego celu przeznaczonymi - Pojemniki na posiłki szczelnie zamykane - Osoba transportująca posiłki ubrana w czysty fartuch ochronny, czepek zabezpieczający włosy - Temperatura posiłku ciepłego w granicach 60-75°C, kontrolowana i dokumentowana przez pracownika Wykonawcy - dostępna do wglądu w miejscu 8.Zakupu zastawy stołowej obiadowej dla pacjentów (średnio 140 pacjentów dziennie) 9.Dostarczanie posiłków dla Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii w jednorazowych naczyniach +sztućce. 10.Zamawiający informuje, że wydawaniem posiłków w oddziale bezpośrednio do pacjenta zajmuje się personel zamawiającego. 11.Naczynia stołowe od pacjentów myte/wyparzane/naświetlane w kuchenkach oddziałowych przez personel wyznaczony przez Zamawiającego. 12.Wózki do transportu posiłków, geny, resztki pokonsumpcyjne odwożone do kuchni głównej gdzie są poddawane procesowi dekontaminacji przez personel Wykonawcy. 13.Odbieranie odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z zaleceniami Sanepidu - umowa u Wykonawcy 14.Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i przechowywania, próbek pokarmowych z każdej przyrządzonej na rzecz Szpitala potrawy, prowadząc stosowne zapisy dokumentujące prawidłowość ich pobierania i przechowywania, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r.(Dz.U.2007 nr 80 poz 545). 15.Świadczenia usług, na wysokim poziomie: a.posiłki będą odpowiednio zbilansowane pod względem: wartości kalorycznej, odżywczej oraz grup produktów. b.posiłki będą urozmaicone pod względem: barwy, smaku, doboru produktów. c.Posiłki będą spełniać wymagania diet obowiązujących w żywieniu szpitalnym. 16.Utrzymania płynności wydawania posiłków. 17.Dzienna ilość posiłków ustalana będzie codziennie na podstawie relewu ( codziennego zamówienia) wydawanego przez oddziały - dopuszcza się zgłoszenia telefoniczne. 18.Na etapie realizacji umowy Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany diet, jak również co do ilości posiłków w zależności od potrzeb i ilości leczonych pacjentów. 19.Pomieszczenia kuchenne, w których wykonawca będzie przygotowywał posiłki winny spełniać wymogi higieniczno - sanitarne konieczne do prowadzenia zbiorowego żywienia z uwzględnieniem bieżących zaleceń SSE i oraz prowadzeniem bieżących remontów. 20.Wykonawca zobowiązuje się do stosowania środków myjących, czyszczących i dezynfekujących dopuszczonych do kontaktu z żywnością 21.Bieżącej naprawy sprzętu stanowiącego wyposażenie kuchni niezbędnego do sporządzania posiłków. 22.Wykonawca poświadczy, że wszyscy pracownicy bezpośrednio zatrudnieni w procesie przygotowania posiłków posiadają aktualne książeczki do celów sanitarno- epidemiologicznych. 23.Termin płatności za usługę wynosi 30 dni. 24.Czynsz płatny będzie z góry do dnia 15 każdego miesiąca. 25.Po zakończeniu realizacji umowy pozostawienia poniesionych nakładów na pomieszczenia bez zapłaty ich równowartości. 26.Wykonawca zobowiązuje się do przejęcia 6 pracowników, w trybie art. 231KP przy zapewnieniu wszelkich praw i uprawnień im przysługującym. Pracownicy zatrudnieni są w firmie, która obecnie świadczy usługi na rzecz ZOZ i przejęła pracowników w myśl art. 231KP. Miesięczne koszty osobowe przejmowanych pracowników wynoszą 13.309,37zł (słownie: trzynaście tysięcy trzysta dziewięć złotych 37/100). 27.Na wynagrodzenie brutto pracowników składa się tylko uposażenie zasadnicze bez dodatków i kształtuje się jak niżej. Ponadto Wykonawca zobowiązuje się dzierżawienia pomieszczeń Szpitala na prowadzenie powyższej usługi. Zamawiający oddaje w dzierżawę pomieszczenia, w tym: kuchnia centralna z magazynami oraz stołówką o łącznej powierzchni 242,72 m2 oraz pomieszczenia kuchni i stołówki w Oddziale Fizjoterapii i Rehabilitacji w Stanisławowie k/Bielaw o łącznej powierzchni 46,50 m2, wraz z urządzeniami stanowiącymi wyposażenie kuchni, na podstawie protokołu zdawczo - odbiorczego zawierającego specyfikację przekazanego sprzętu. Brak zaleceń organów kontroli dotyczących pomieszczeń kuchni. Wykaz pomieszczeń i sprzętu stanowiących przedmiot dzierżawy i najmu zawiera załącznik nr 5 do niniejszej specyfikacji. Zamawiający ustala, iż kwota dzierżawy wynosi 1.685,96 zł netto miesięcznie + należny podatek VAT 23 % , co daje kwotę 2.073,73 zł brutto. Dnia 10.06.2013r. w godz. 9-12 Zamawiający udostępni Państwu pomieszczenia kuchni w celu przeprowadzenia wizji lokalnej..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków .
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Wykonawcy na podstawie art. 45 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych zobowiązani są wnieść przed terminem składania ofert wadium. Zamawiający określa wadium w wysokości 10.000,00 zł. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach: 1. pieniądzu przelewem na konto Zamawiającego: Bank Pekao S.A II o Łowicz 51124018191111000010887158. Uwaga! Pieniądze muszą znajdować się na koncie Zamawiającego najpóźniej na moment otwarcia ofert z zaznaczeniem: wadium - świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucją na poszczególne oddziały szpitalne, kserokopia dokumentu musi być potwierdzona za zgodność z oryginałem i dołączona do oferty. 2. w poręczeniach bankowych w postaci oryginału dokumentu lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej (poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym). 3. gwarancjach bankowych (w postaci oryginałów dokumentów), 4. gwarancjach ubezpieczeniowych (w postaci oryginałów dokumentów), 5. poręczeniach udzielonych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust.5 pkt 2 ustawy z dnia 9.11.2000r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. Nr 109, poz. 1158, z późn. zm.) w postaci oryginałów dokumentów.
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony w przypadku Wykonawców, którzy wykonali w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej 2 zamówienia odpowiadające swoim rodzajem i wartością usługom stanowiącym przedmiot zamówienia (tj. świadczenie usług żywienia pacjentów szpitalnych), wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączenia dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony w przypadku Wykonawców, którzy posiadają samochód dopuszczony do przewozu żywności.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony w przypadku Wykonawców, którzy są ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności na kwotę nie niższą niż 500.000,00zł
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
- opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej
- lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;
III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY, USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM
W zakresie potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane, dostawy lub usługi odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:
inne dokumenty
- certyfikat ISO 22000 - świadectwa dostosowania się do normy HACCP
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
-decyzja SSE zezwalająca na przewóz żywności - dotyczy samochodu do przewozu posiłków.
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: zoz.pol.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zespół Opieki Zdrowotnej, 99-400 Łowicz, ul. Ułańska 28 - budynek administracji, pokój 111.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 14.06.2013 godzina 12:00, miejsce: Zespół Opieki Zdrowotnej, 99-400 Łowicz, ul. Ułańska 28 - sekretariat (pokój 213).
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
INNE PRZETARGI Z ŁOWICZA
- Dostawy ciekłego tlenu medycznego wraz z dzierżawą zbiornika z osprzętem, dostawy gazów medycznych oraz dzierżawa butli
- Poprawa infrastruktury drogowej na terenie gminy Łowicz
- Budowa instalacji gazowej wraz z kotłownią gazową na gaz ziemny i instalacją c.o. w budynku Szkoły Podstawowej w Wygodzie
- Remont dróg powiatowych na terenie Gminy Zduny i Gminy Chąśno
więcej: przetargi w Łowiczu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. s. M. Benodyny Koterbianki w Ostrowie Wielkopolskim
- Prowadzenie stołówki w Szkole Podstawowej w Tenczynie
- Usługa kompleksowego żywienia pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu w Ostródzie S. A.
- Przygotowanie i podawanie wyżywienia uczestnikomprojektu Tomaszowskie Centrum Usług Środowiskowych w okresie od 19.06.2024 r. do 31.12.2024 r.
- Usługi przygotowywania i dostarczania posiłków do Szkoły Podstawowej w Pogorzałkach rok szkolny 2024/2025
- Usługa pośrednictwa polegająca na sukcesywnej rezerwacji usług cateringowych na rzecz Sieci Badawczej Łukasiewicz - Instytut Lotnictwa
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.