eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Tarnowskie Góry › Kompleksowe świadczenie usługi żywienia zbiorowego nr GCR/20/ZP/2014

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2014-03-25

Tarnowskie Góry: Kompleksowe świadczenie usługi żywienia zbiorowego nr GCR/20/ZP/2014
Numer ogłoszenia: 101128 - 2014; data zamieszczenia: 25.03.2014
OGŁOSZENIE O ZAMIARZE ZAWARCIA UMOWY - Usługi

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: SP ZOZ "Repty" Górnośląskie Centrum Rehabilitacji im. gen. Jerzego Ziętka, ul. Śniadeckiego 1, 42-604 Tarnowskie Góry, woj. śląskie, tel. 032 3901206, faks 032 3901353 , strona internetowa www.repty.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Kompleksowe świadczenie usługi żywienia zbiorowego nr GCR/20/ZP/2014.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem umowy jest świadczenie przez Wykonawcę usługi żywienia zbiorowego na rzecz Zamawiającego, prowadzącego 560-cio łóżkowy Szpital. 2. Przez usługę żywienia rozumie się całodobowe żywienie pacjentów zgodnie ze standardami Instytutu Żywności i Żywienia, zgodnie z zatwierdzonymi przez Dyrektora Szpitala zaleceniami Szpitalnego Zespołu ds. Żywienia oraz ds. Zakażeń Szpitalnych oraz według zleceń sformułowanych przez dietetyków Zamawiającego i zaleceniami lekarskimi z Oddziałów Szpitala. 3. W zakres usługi żywienia wchodzi : a) przygotowanie posiłków składających się na całodzienne żywienie pacjentów; b) dystrybucja posiłków, w systemie bemarowym do łóżka chorego; c) wydawanie posiłków pacjentom w stołówce; d) wydawanie posiłków profilaktycznych dla pracowników Zamawiającego; e) zapewnienie przez cały czas trwania umowy niezbędnej ilości naczyń oraz sprzętu używanego do dystrybucji; f) przestrzegania wskazanych przez Zamawiającego procedur i instrukcji zintegrowanego systemu zarządzania jakością i środowiskiem (ISO) w zakresie higieny szpitalnej i ochrony środowiska, a w szczególności Wykonawca: - podda się okresowej kontroli sanitarno - epidemiologicznej przeprowadzonej przez pielęgniarkę epidemiologiczną, - przekaże do zatwierdzenia procedury dotyczące higieny osobistej pracowników, higieny kuchni, postępowania z resztkami żywnościowymi, - dostarczy schemat cyklu produkcyjnego, wykaz sprzętu służącego do utrzymania czystości, program dezynfekcji i deratyzacji oraz listę środków myjących i dezynfekcyjnych..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków .

II.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy.

SEKCJA III: PROCEDURA

Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie z wolnej ręki

  • 1. Podstawa prawna

    Postępowanie wszczęte zostało na podstawie art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych.

  • 2. Uzasadnienie wyboru trybu

    Zamawiający wszczyna postępowanie w trybie zamówienia z wolnej ręki kierując się zapisami art. 5 ust 1a pkt 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych(t.j. Dz. U. z 2013r. poz. 907 z późn. zm.). Zgodnie z art. 5 ust. 1a tej ustawy w przypadku zamówień, których przedmiotem są usługi o charakterze niepriorytetowym, określone w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 stycznia 2010r. w sprawie wykazu usług o charakterze priorytetowym i niepriorytetowym, Zamawiający może wszcząć postępowanie w trybie zamówienia z wolnej ręki także w innych uzasadnionych przypadkach niż określone w art. 67 ust.1, jeżeli zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować co najmniej jedną z następujących okoliczności: 1. naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków, 2. naruszeniem zasad dokonywania wydatków w wysokości i w terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań, 3. poniesieniem straty w mieniu publicznym, 4. uniemożliwieniem terminowym realizacji zadań. Zamawiający zamierza udzielić zamówienia w trybie z wolnej ręki na okres jednego miesiąca dotychczasowemu Wykonawcy usługi, czyli Spółce pod firmą NIRO Sp. z o.o. z siedzibą w Lubiniu, z tego względu, że ogłoszone w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej w dniu 28.01.2014r. postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego znacznie się przedłuża co spowodowane jest między innymi postępowaniem odwoławczym przed Krajową Izbą Odwoławczą. Zamawiający przed podjęciem decyzji o trybie, w jakim zostanie przeprowadzone niniejsze postępowanie dokonał wszechstronnej i dokładnej oceny ryzyka prowadzenia postępowania w poszczególnych trybach mając na uwadze termin udzielenia zamówienia gwarantujący wykonanie ciągłości usługi. Zamawiający uznał, że zastosowanie innych trybów pozostałe postępowania w sposób znaczący wydłużyłoby czas procesowania uniemożliwiając udzielenie zamówienia publicznego z dniem 1 kwietnia 2014r. Zamawiający przeanalizował również możliwość skorzystania z art. 5 ust. 1 ustawy Pzp dopuszczającego skrócenie terminów składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu. Jednak skorzystanie z tego przepisu w ocenie Zamawiającego nie pozwoliłoby zapewnić udzielenia zamówienia w terminie pozwalającym na wywiązanie się z nałożonych na Zamawiającego zobowiązań. W przypadku Centrum udzielającego całodobowe stacjonarne świadczenia zdrowotne usługi żywienia hospitalizowanych pacjentów są nieodłącznym aspektem funkcjonowania placówki szpitalnej, której obowiązkiem jest zagwarantowanie zdrowego i prawidłowego żywienia pacjentów, będącego jednocześnie jednym z kluczowych elementów procesu terapeutycznego. Przerwa lub nienależyte świadczenie usług żywienia może spowodować nie wykonanie przez SP ZOZ usług zdrowotnych, do których jest zobowiązany z mocy prawa powszechnie obowiązującego, w tym ustawy o lecznictwie regulującej zasady i zakres działania ZOZ, jak i przez Statut i kontrakty zawierane z Narodowym Funduszem Zdrowia. Dlatego też natychmiastowość wykonania zamówienia wynika z konieczności zakontraktowanych świadczeń, do których Zamawiający zobligowany jest wobec pacjentów. Udzielając niniejszego zamówienia na okres jednego miesiąca Zamawiający kieruje się zasadą proporcjonalności w ustalaniu okresu jego realizacji. Zamówienie dotyczy wyłącznie okresu koniecznego do zabezpieczenia świadczenia usługi kompleksowego żywienia zbiorowego na czas toczącego się postępowania, z uwzględnieniem możliwości skorzystania z przysługujących Wykonawcom w ramach ustawy Pzp dalszych środków ochrony prawnej.

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

NAZWA I ADRES WYKONAWCY KTÓREMU ZAMAWIAJĄCY ZAMIERZA UDZIELIĆ ZAMÓWIENIA

  • NIRO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, ul. Ścinawska 37, 59-300 Lubin, kraj/woj. dolnośląskie.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.