Treść lub zakres tego przetargu uległy zmianie. Zobacz opublikowaną do tego przetargu poprawkę.
Ogłoszenie z dnia 2012-02-21
Legionowo: Świadczenie usługi polegającej na zapewnieniu usług hotelowych i restauracyjnych dla pracowników Starostwa Powiatowego w Legionowie
Numer ogłoszenia: 52268 - 2012; data zamieszczenia: 21.02.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Powiat Legionowski , ul. gen. Władysława Sikorskiego 11, 05-119 Legionowo, woj. mazowieckie, tel. 22 7840872, faks 22 7742551.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.powiat-legionowski.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usługi polegającej na zapewnieniu usług hotelowych i restauracyjnych dla pracowników Starostwa Powiatowego w Legionowie.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia będzie świadczenie usługi polegającej na zapewnieniu usług hotelowych i restauracyjnych w związku z organizacją szkoleń dla pracowników Starostwa Powiatowego w Legionowie Część I zamówienia 1. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uczestnikom szkoleń organizowanych dla pracowników Starostwa Powiatowego w Legionowie w okresie od dnia podpisania umowy do 31 sierpnia 2012 r.: 1) jeden nocleg dla: jednej grupy 10-osobowej, jednej grupy 12-osobowej, dwóch grup po 14-osób każda, trzech grup po 15 osób każda, jednej grupy 20 osobowej, z pierwszego na drugi dzień sesji szkoleniowej w hotelu o standardzie co najmniej 3-gwiazdkowym lub w ośrodku konferencyjno-szkoleniowym odpowiadającym standardem hotelowi co najmniej 3-gwiazdkowemu w pokojach jednoosobowych i dwuosobowych (dwa osobne łóżka); łącznie 115 noclegów. Hotel/ośrodek, w którym odbędzie się szkolenie, musi być zlokalizowany poza granicami administracyjnymi Warszawy, w odległości drogowej od 50 km do 80 km w części północno-wschodniej od budynku Starostwa mieszczącego się przy ul. Sikorskiego 11 w Legionowie (należy podać najkrótszą drogę od budynku Starostwa do budynku hotelu). Założenia: - budynek Starostwa ma następujące położenie geograficzne N: 52 stopnie 25 minuty 18 sekundy - szerokości geograficznej i E: 20 stopnie 56 minuty 18 sekundy - długości geograficznej, - powyższe współrzędne wskazują sposób podziału obszaru wokół budynku Starostwa na cztery części: północno-zachodnią, północno-wschodnią, południowo-wschodnią i południowo-zachodnią. Zamawiający oceni standard hotelu/ośrodka, w którym odbędzie się szkolenie zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U. z 2006 r. Nr 22 poz. 169, z późn. zm.); 2) wyżywienie dla każdej grupy uczestników szkolenia obejmujące co najmniej: a) serwis kawowy dostępny przez cały czas trwania zajęć dydaktycznych (kawa, herbata, soki /3 rodzaje/, cukier, mleczko lub śmietanka do kawy, woda /gazowana i niegazowana/, ciastka/ciasto, owoce), b) obiad każdego dnia szkolenia składający się co najmniej z dwóch rodzajów zup do wyboru, czterech dań głównych do wyboru, w tym co najmniej trzech mięsnych, dwóch dodatków /ziemniaki lub ryż lub makaron/, baru sałatkowego, deseru oraz napojów (herbata, kawa, woda /gazowana i niegazowana/, soki 3 rodzaje), c) uroczystą kolację w pierwszym dniu sesji szkoleniowej składającą się co najmniej z: przystawki, dwóch rodzajów zup do wyboru, trzech dań głównych do wyboru w tym dwa mięsne, napojów (kawa, herbata, woda mineralna, soki, napoje gazowane), bufetu szwedzkiego (wędlina co najmniej 4 rodzaje, jaja, ryby, deska serów, sałatki 2 rodzaje, pieczywo), bufet słodki: owoce, ciasta 2 rodzaje, ciastka drobne; d) śniadanie w formie bufetu w drugim dniu sesji szkoleniowej (tzw. stół szwedzki) składające się co najmniej z: pieczywa jasnego i ciemnego, jogurtów, słodkich bułeczek, półmiska wędlin (co najmniej 4 rodzaje), jaj, serów żółtych i białych, dżemu, miodu, mleka, płatków śniadaniowych (co najmniej 2 rodzaje), 2 dań na gorąco, kawy, herbaty, masła, cytryny, mleczka, wody mineralnej niegazowanej i gazowanej, owoców, soków owocowych (co najmniej 2 rodzaje), warzyw (co najmniej 2 rodzaje). Miejsce zakwaterowania oraz wydawania posiłków musi znajdować się w tym samym obiekcie, w którym będą odbywały się szkolenia; posiłki podawane będą w oddzielnym pomieszczeniu, niż sala szkoleniowa, z wyłączeniem serwisu kawowego, który może być podawany w sali szkoleniowej; 3) sale szkoleniowe spełniające następujące warunki: a) liczba miejsc w sali musi być odpowiednia do wielkości grupy; b) dwie sale szkoleniowe mieszczące po 10 osób każda dla grupy 20 osobowej ; c) sala musi być klimatyzowana/ogrzewana w celu zapewnienia optymalnej temperatury w trakcie szkolenia nie mniej niż 20°C nie więcej niż 23°C; d) sala musi posiadać otwierane okna oraz dzienne oświetlenie z możliwością zaciemnienia; e) sala musi być wyposażona w sprzęt multimedialny (co najmniej nagłośnienie, projektor, ekran, flipchart z papierem i markerami); 4) organizację jednego zajęcia rekreacyjnego lub typu team-building dla każdej grupy szkoleniowej wliczoną w cenę usługi hotelowej, przy czym Wykonawca zapewni co najmniej dwa różne zajęcia do wyboru Zamawiającego. 2. Sesja szkoleniowa dla jednej grupy będzie trwała 2 dni po 8 godzin dydaktycznych (1 godz. = 45 min.) dziennie (nie wliczając przerw). 3. Szkolenia będą odbywać się w czasie dwóch kolejno następujących po sobie dni roboczych. Przez dzień roboczy Zamawiający rozumie dzień od poniedziałku do piątku (bez dni ustawowo wolnych od pracy). 4. Przewidywany termin przeprowadzenia szkoleń: a) w marcu 2012 r. grupa 15 osobowa (trzy pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); b) w marcu 2012 r. grupa 20 osobowa (cztery pokoje jednoosobowe oraz osiem pokoi dwuosobowych); c) w marcu 2012 r. grupa 15 osobowa (trzy pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); d) w kwietniu 2012 r. grupa 10 osobowa (cztery pokoje jednoosobowe oraz trzy pokoje dwuosobowe); e) w kwietniu 2012 r. grupa 14 osobowa (dwa pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); f) w maju 2012 r. grupa 14 osobowa (dwa pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); g) w maju 2012 r. grupa 15 osobowa (trzy pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); h) w czerwcu 2012 r. grupa 12 osobowa (dwa pokoje jednoosobowe oraz pięć pokoi dwuosobowych); Część II zamówienia 1. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uczestnikom szkoleń organizowanych dla pracowników Starostwa Powiatowego w Legionowie w okresie od dnia podpisania umowy do 31 sierpnia 2012 r.: 1) jeden nocleg dla: jednej grupy 10-osobowej, jednej grupy 12-osobowej, dwóch grup po 14-osób każda, trzech grup po 15 osób każda, jednej grupy 20 osobowej z pierwszego na drugi dzień sesji szkoleniowej w hotelu o standardzie co najmniej 3-gwiazdkowym lub w ośrodku konferencyjno-szkoleniowym odpowiadającym standardem hotelowi co najmniej 3-gwiazdkowemu w pokojach jednoosobowych i dwuosobowych (dwa osobne łóżka); łącznie 115 noclegów. Hotel/ośrodek, w którym odbędzie się szkolenie, musi być zlokalizowany poza granicami administracyjnymi Warszawy, w odległości drogowej od 50 km do 80 km w części północno-zachodniej od budynku Starostwa mieszczącego się przy ul. Sikorskiego 11 w Legionowie (należy podać najkrótszą drogę od budynku Starostwa do budynku hotelu). Założenia: - budynek Starostwa ma następujące położenie geograficzne N: 52 stopnie 25 minut 18 sekund - szerokości geograficznej i E: 20 stopnie 56 minuty 18 sekundy - długości geograficznej, - powyższe współrzędne wskazują sposób podziału obszaru wokół budynku Starostwa na cztery części: północno-zachodnią, północno-wschodnią, południowo-wschodnią i południowo-zachodnią. Zamawiający oceni standard hotelu/ośrodka, w którym odbędzie się szkolenie zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie ( Dz. U. z 2006 r. Nr 22 poz. 169 z późn. zm.); 2) wyżywienie dla każdej grupy uczestników szkolenia obejmujące co najmniej: a) serwis kawowy dostępny przez cały czas trwania zajęć dydaktycznych (kawa, herbata, soki (3 rodzaje), cukier, mleczko/śmietanka do kawy, woda (gazowana i niegazowana), ciastka/ciasto, owoce), b) obiad każdego dnia szkolenia składający się co najmniej z dwóch rodzajów zup do wyboru, czterech dań głównych do wyboru, w tym co najmniej trzech mięsnych, dwóch dodatków /ziemniaki lub ryż lub makaron/, baru sałatkowego, deseru oraz napojów (herbata, kawa, woda /gazowana i niegazowana/, soki 3 rodzaje), c) uroczystą kolację w pierwszym dniu sesji szkoleniowej składającą się co najmniej z: przystawki, dwóch rodzajów zup do wyboru, trzech dań głównych do wyboru w tym dwa mięsne, napojów (kawa, herbata, woda mineralna, soki, napoje gazowane), bufetu szwedzkiego (wędlina co najmniej 4 rodzaje, jaja, ryby, deska serów sałatki 2 rodzaje, pieczywo), bufet słodki: owoce, ciasta 2 rodzaje, ciastka drobne; d) śniadanie w formie bufetu w drugim dniu sesji szkoleniowej (tzw. stół szwedzki) składające się co najmniej z: pieczywa jasnego i ciemnego, jogurtów, słodkich bułeczek, półmiska wędlin (co najmniej 4 rodzaje), jaj, serów żółtych i białych, dżemu, miodu, mleka, płatków śniadaniowych (co najmniej 2 rodzaje), 1 dania na gorąco, kawy, herbaty, masła, cytryny, mleczka, wody mineralnej niegazowanej i gazowanej, owoców, soków owocowych (co najmniej 2 rodzaje), warzyw (co najmniej 2 rodzaje). Miejsce zakwaterowania oraz wydawania posiłków musi znajdować się w tym samym obiekcie, w którym będą odbywały się szkolenia; posiłki podawane będą w oddzielnym pomieszczeniu, niż sala szkoleniowa, z wyłączeniem serwisu kawowego, który może być podawany w sali szkoleniowej; 3) sale szkoleniowe muszą spełniać następujące warunki: a) liczba miejsc w sali musi być odpowiednia do wielkości grupy; b) dla grupy 20 osobowej należy zapewnić dwie sale szkoleniowe mieszczące po 10 osób każda; c) sala musi być klimatyzowana/ogrzewana w celu zapewnienia optymalnej temperatury w trakcie szkolenia nie mniej niż 20°C nie więcej niż 23°C; d) sala musi posiadać otwierane okna oraz dzienne oświetlenie z możliwością zaciemnienia; e) sala musi być wyposażona w sprzęt multimedialny (co najmniej nagłośnienie, projektor, ekran, flipchart z papierem i markerami); 4) organizację jednego zajęcia rekreacyjnego lub typu team-building dla każdej grupy szkoleniowej wliczonej w cenę usługi hotelowej, przy czym Wykonawca zapewni co najmniej dwa różne zajęcia do wyboru Zamawiającego. 2. Sesja szkoleniowa dla jednej grupy będzie trwała 2 dni po 8 godzin dydaktycznych (1 godz. = 45 min.) dziennie (nie wliczając przerw). 3. Szkolenia będą odbywać się w czasie dwóch kolejno następujących po sobie dni roboczych. Przez dzień roboczy Zamawiający rozumie dzień od poniedziałku do piątku (bez dni ustawowo wolnych od pracy). 4. Przewidywany termin przeprowadzenia szkoleń: a) w marcu 2012 r. grupa 15 osobowa (trzy pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); b) w kwietniu 2012 r. grupa 14 osobowa (dwa pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); c) w kwietniu 2012 r. grupa 15 osobowa (trzy pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); d) w maju 2012 r. grupa 10 osobowa (cztery pokoje jednoosobowe oraz trzy pokoje dwuosobowe); e) w maju 2012 r. grupa 14 osobowa (dwa pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); f) w czerwcu 2012 r. grupa 15 osobowa (trzy pokoje jednoosobowe oraz sześć pokoi dwuosobowych); g) w czerwcu 2012 r. grupa 20 osobowa (cztery pokoje jednoosobowe oraz osiem pokoi dwuosobowych); h) w czerwcu 2012 r. grupa 12 osobowa (dwa pokoje jednoosobowe oraz pięć pokoi dwuosobowych).
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.30.00.00-3, 55.10.00.00-1.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 2.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.08.2012.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: nie wymaga się
III.2) ZALICZKI
- Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
nie dotyczy
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Za spełnienie warunku posiadania wiedzy i doświadczenia w zakresie zapewniającym realizację zamówienia, Zamawiający uzna jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych część wykonuje, co najmniej pięć usług polegających na świadczeniu usług hotelarsko-restauracyjnych związanych z organizacją spotkań/seminariów/ warsztatów/konferencji o wartości brutto każdej usługi co najmniej 5.000 zł spełniających łącznie następujące warunki: 1) w każdym spotkaniu/seminarium/warsztacie/konferencji brało udział co najmniej 10 osób; 2) zakres każdej usługi obejmował zapewnienie sal szkoleniowych, wyżywienia i noclegów dla uczestników spotkania/seminarium/warsztatu/konferencji; 3) czas trwania każdej usługi wynosił co najmniej 2 dni.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
nie dotyczy
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
nie dotyczy
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
nie dotyczy
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
-
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
- aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
- wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
-
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
- nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
oświadczenie w trybie art. 22 Prawo zamówień publicznych
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz dodatkowe kryteria i ich znaczenie:
- 1 - Cena - 50
- 2 - doświadczenie Wykonawcy - 25
- 3 - usługi dodatkowe - 25
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak
Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian
Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany istotnych postanowień zawartej umowy w następujących przypadkach: 1) jako następstwo zmian obowiązujących przepisów, w tym zmiany stawki podatku VAT, 2) konieczności zmiany poszczególnych terminów realizacji Umowy w sytuacji, gdy z przyczyn związanych z procedurą udzielania przedmiotowego zamówienia, umowa zostanie zawarta w terminie uniemożliwiającym realizację Umowy w pierwotnych terminach, 3) konieczności zmiany poszczególnych terminów realizacji Umowy w sytuacji, gdy zmianie ulegną poszczególne terminy szkoleń wskazane w opisie przedmiotu zamówienia
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.powiat-legionowski.pl zakładka przetargi
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: siedziba Zamawiającego, w Zespole ds. Zamówień Publicznych na V piętrze pokój nr 516.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 28.02.2012 godzina 13:00, miejsce: Kancelaria na parterze Starostwa Powiatowego w Legionowie ul. gen. Władysława Sikorskiego 11, 05-119 Legionowo.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Zamówienie współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet V Dobre rządzenie, Działanie 5.2. Wzmocnienie potencjału administracji samorządowej, Poddziałanie 5.2.1. Modernizacja zarządzania w administracji samorządowej w związku z realizacją projektu Eurojakość w urzędzie - szkolenia kadry samorządowej powiatu legionowskiego gwarancją sprawnej i rzetelnej obsługi klienta.
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: oferta częściowa 1.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Usługi hotelarsko-restauracyjne w obszarze północno-wschodnim od budynku Starostwa Powiatowego w Legionowie.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.10.00.00-1, 55.30.10.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.08.2012.
4) Kryteria oceny ofert: cena oraz dodatkowe kryteria i ich znaczenie:
- 1. Cena - 50
- 2. doświadczenie Wykonawcy - 25
- 3. usługi dodatkowe - 25
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: oferta częściowa nr 2.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: usługi hotelarsko-restauracyjne w obszarze północno- zachodnim od budynku Starostwa Powiatowego w Legionowie.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.10.00.00-1, 55.30.10.00-3.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.08.2012.
4) Kryteria oceny ofert: cena oraz dodatkowe kryteria i ich znaczenie:
- 1. Cena - 50
- 2. doświadczenie Wykonawcy - 25
- 3. usługi dodatkowe - 25
INNE PRZETARGI Z LEGIONOWA
- Wymiana folii pokrywającej dno i ściany niecki basenowej oraz naprawa przecieków dna basenu znajdującego się w budynku nr 42 na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie.
- Dostawa sprzętu kwaterunkowego do Centrum Szkolenia Policji w Legionowie w ramach pierwszego wyposażenia budynku numer 4
- Dostawa sprzętu kwaterunkowego do Centrum Szkolenia Policji w Legionowie w ramach pierwszego wyposażenia budynku numer 4
- Remont kulochwytu na osi A w budynku nr 112 na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie
- Świadczenia usługi polegającej na odbiorze, transporcie i zagospodarowaniu odpadów komunalnych zmieszanych, segregowanych i innych z terenu Zakładu Kynologii Policyjnej w Sułkowicach
- Zagospodarowanie działki na cele rekreacyjne przy ul. Wysockiego w Legionowie
więcej: przetargi w Legionowie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie usługi cateringowej w dniu 30.07.2024 r.
- Usługa gastronomiczna- Letnia Szkoła w Cieszynie
- DOŻYWIANIE DZIECI W SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. LEOPOLDA WĘGRZYNOWICZA W DOBREJ
- Dożywianie dzieci w Gminnym Przedszkolu nr 1 w Dobrej
- DOŻYWIANIE DZIECI W ZESPOLE PLCÓWEK OŚWIATOWYCH W SKRZYDLNEJ
- Kompleksowa organizacja i przeprowadzenie 72 krótkookresowych pobytów dla rodziców zastępczych i naturalnych oraz dwóch całodobowych turnusów profilaktycznych 10-dniowych dla dzieci i młodzieży
więcej: Usługi hotelarskie »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.