eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Gdańsk › świadczenie usług produkowania posiłków na bazie kuchni Oferenta zlokalizowanej poza obiektem Zamawiającego i dostarczania posiłków do Pogotowia Opiekuńczego w Gdańsku im Karola Olgierda Borchardta

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2012-12-03

Gdańsk: świadczenie usług produkowania posiłków na bazie kuchni Oferenta zlokalizowanej poza obiektem Zamawiającego i dostarczania posiłków do Pogotowia Opiekuńczego w Gdańsku im Karola Olgierda Borchardta
Numer ogłoszenia: 486042 - 2012; data zamieszczenia: 03.12.2012
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Pogotowie Opiekuńcze im. Karola Olgierda Borchardta , ul. Leczkowa 1a, 80-432 Gdańsk, woj. pomorskie, tel. 0-58 344 59 16, faks 0-58 341-10-42.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.pogotowieopiekuncze.gda.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: opieka całkowita dla dzieci i młodzieży.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: świadczenie usług produkowania posiłków na bazie kuchni Oferenta zlokalizowanej poza obiektem Zamawiającego i dostarczania posiłków do Pogotowia Opiekuńczego w Gdańsku im Karola Olgierda Borchardta.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług produkowania posiłków na bazie kuchni oferenta zlokalizowanej poza obiektem zamawiającego i dostarczania posiłków do Pogotowia Opiekuńczego w Gdańsku im Karola Olgierda Borchardta zgodnie z warunkami zawartymi w SIWZ, według średniego dziennego zapotrzebowania na posiłki.2. Placówka dysponuje 30 miejscami, w tym przedmiotem zamówienia objęte są 3 Zespoły Opieki Wychowawczej zlokalizowane na dwóch kondygnacjach budynku będącego siedzibą zamawiającego.3. Z uwagi na charakter interwencyjny placówki- dużą rotacją wychowanków, liczba osób żywionych nie jest stała. Zapotrzebowanie na ilość posiłków może ulegać zmianie co oznacza, że nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia i nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych (przygotowywanych) posiłków lub podstawą wykonania zamówienia. Wykonawcy będzie przysługiwało wynagrodzenie wyłącznie za faktycznie przygotowane i wydane posiłki.4. W Pogotowiu Opiekuńczym występuje dieta ogólna, dostosowana do dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 18 lat. Zamawiający w sytuacjach wyjątkowych, zastrzega sobie prawo do zamówienia diety innej niż ogólna. 5. Przewidywany okres wykonywania zamówienia: 01.01.2013r. do 31.12.2013r. 6. Zapotrzebowanie na okres od 01.01.2013r. do 31.12.2013r., w systemie nie feryjnym,przez wszystkie dni tygodnia wynosi:a) śniadanie + II śniadanie - ok. 6000 porcji;b) obiad + podwieczorek - ok. 6000 porcji; kolacja - ok. 6000 porcji. Porcja obiadowa musi składać się z dwóch dań. 7. Opis zamówienia: a) wykonawca będzie przygotowywał, dostarczał i zajmował się dystrybucją gotowych posiłków do aneksów kuchennych 3 Zespołów Opieki Wychowawczej zlokalizowanych na dwóch kondygnacjach budynku będącego siedzibą zamawiającego; b) wykonawca będzie przygotowywał posiłki, zachowując wymogi sanitarno -epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie;c) wykonawca zapewni należytą jakość usługi, a w szczególności, że wszystkie dostarczone w gotowej postaci posiłki wykonane będą z produktów naturalnych,wysokiej jakości i zawsze świeżych posiadających aktualne terminy ważności. Wyklucza się sporządzanie potraw z proszku oraz gotowych półproduktów. Proces produkcji odbywać się będzie zgodnie z wymogami sanitarnymi, zasadami prawidłowego żywienia i systemem HACCP;d)posiłki dowożone będą w opakowaniach zbiorczych (termosach lub termoportach ) spełniających wymagania sanitarno-higieniczne. Temperatura dostarczonych posiłków powinna wynosić od 65 do 80° C; e) termosy lub termoporty z odpowiednim wyposażeniem do przewozu posiłków zapewnia wykonawca; f) amochód do przewozu posiłków musi być przystosowany do przewozu żywności oraz spełniać podstawowe wymagania sanitarno-higieniczne;g) w przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń wykonawca jest zobowiązany zapewnić dostawę posiłków zgodnych z wymogami SIWZ z innych źródeł;h) wykonawca zobowiązuje się do odbioru i utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych;i) wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość dostarczanych posiłków, oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci;j) wykonawca pobiera i przechowuje próbki wszystkich produktów i potraw przygotowanych dla zamawiającego zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17.04. 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek; k)zamawiający zastrzega sobie prawo dostępu do kopii protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce i sprzęt wykorzystany w procesie produkcji kuchennej oraz transportu.8. Przygotowanie posiłków:a) posiłki zostaną przygotowane i dostarczone zamawiającemu wyłącznym staraniem i na wyłączny koszt wykonawcy zamówienia;b)wsad do kotła 1 osobodnia nie może być niższy niż 9,50 zł. brutto po cenach zakupu w miesięcznym okresie rozliczeniowym; c)podstawą sporządzenia posiłków będzie jadłospis dekadowy sporządzony przez wykonawcę i zatwierdzony przez zamawiającego. Opracowany jadłospis na 5 dni przed wprowadzeniem do realizacji, wykonawca musi przedłożyć zamawiającemu celem zatwierdzenia. O ewentualnych zmianach w jadłospisie należy niezwłocznie powiadomić zamawiającego;d)adłospis powinien określać rodzaj posiłku, gramaturę, Posiłki powinny pokrywać odpowiednie zapotrzebowanie na kalorie i podstawowe składniki odżywcze tj. węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne;e) zestawy produktów zawarte w jadłospisach muszą zawierać zróżnicowane menu z uwzględnieniem sezonowych produktów dostępnych na rynku. W ramach jadłospisu dekadowego zasadnicze produkty potraw składające się na poszczególne posiłki nie mogą się powtarzać częściej niż co 5 dni; f)ostarczane posiłki muszą być świeże, przygotowane przez wykonawcę wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych z bieżącej produkcji dziennej bez konieczności dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w aneksach kuchennych zamawiającego;g)oferent jest zobowiązany do urozmaicenia posiłków z uwzględnieniem tradycji Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy.9. Sposób realizacji usługi:a) posiłki powinny zostać przygotowane i dostarczone tak, aby możliwe było ich wydanie przez zamawiającego w następujących godzinach: Śniadanie + II śniadanie godz. 6.00, Obiad + Podwieczorek godz. 13.00, Kolacja godz. 17.30; b)posiłki muszą być pakowane oddzielnie dla każdego Zespołu Opieki Wychowawczej: ZOW I -ok. 10 podopiecznych;ZOW II-ok. 10 podopiecznych;ZOW III -ok. 10 podopiecznych;c) ostawy będą realizowane na podstawie codziennych zamówień dokonywanych z jednodniowym wyprzedzeniem przez zamawiającego drogą faksową, określających każdorazowo ilość posiłków, z możliwością do prowiantowania do godziny 9.00 następnego dnia po złożeniu zamówienia;d)dostawa posiłków odbywać się będzie do placówki zamawiającego z dystrybucją do aneksów kuchennych 3 Zespołów Opieki Wychowawczej zlokalizowanych na dwóch kondygnacjach:I piętro- 2 Zespoły Opieki Wychowawczej - ZOW I, ZOW II; II piętro- 1 Zespół Opieki Wychowawczej - ZOW III;e) mycie oraz dezynfekcja temosów lub termoportów należeć będzie do wykonawcy; f) zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili i produkcji dystrybucji posiłków;g)organizacja wydawania i konsumpcji dostarczanych do aneksów kuchennych posiłków należy do zamawiającego; h)rozliczenie między zamawiającym i wykonawcą odbywać się będzie na podstawie faktycznie wydanych posiłków w miesięcznym okresie rozliczeniowym..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza wymagań szczegółowych w tym zakresie. Ocena spełnienia tego warunku nastąpi na podstawie złożonego zał. nr 2 do SIWZ;

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli wykonawca potwierdzi, że wykonał w ciągu ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej jeden podobny przedmiot zamówienia.Wykonawca świadczył usługi odpowiadające swoim rodzajem i wartością usługom stanowiącym przedmiot zamówienia tj. wykonywał co najmniej 1 usługę polegającą na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków do podmiotu zewnętrznego przez okres co najmniej 1 roku dla minimum 40 osób .Ocena spełnienia tego warunku nastąpi na podstawie złożonego zał. nr 4 do SIWZ;

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli wykonawca wykaże się posiadaniem minimum 1 środka transportu (samochodu) przeznaczonego do przewozu przygotowanych posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdu do przewozu żywności przez Państwowego Inspektora Sanitarnego; Ocena spełnienia tego warunku nastąpi na podstawie wykazu sprzętu z oświadczeniem wykonawcy, że dysponuje lub będzie dysponował sprzętem (pojazdem, termosami lub termoportami) niezbędnym do prawidłowego wykonania zamówienia zgodnie z załącznikiem nr 5 do SIWZ.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli wykonawca wykaże się, że dysponuje osobą, która posiada wykształcenie dietetyka; Ocena spełnienia tego warunku nastąpi na podstawie złożonego przez wykonawce oświadczenia, że dysponuje osobą, która posiada wykształcenie dietetyka- zgodnie z załącznikiem nr 6 do SIWZ.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza wymagań szczegółowych w tym zakresie. Ocena spełnienia tego warunku nastąpi na podstawie złożonego zał. nr 2 do SIWZ;

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
    • wykaz narządzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy usług lub robót budowlanych w celu realizacji zamówienia wraz z informacją o podstawie dysponowania tymi zasobami
    • oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
    • nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

Dokument określający zasady reprezentacji oraz osoby uprawnione do reprezentowania wykonawcy (oryginał lub kopia poświadczona za zgodność z oryginałem z zachowaniem sposobu reprezentacji), jeżeli wykonawcę reprezentuje pełnomocnik- także pełnomocnictwo, określające zakres umocowania podpisane przez osoby uprawnieni one do reprezentowania wykonawcy. Pełnomocnictwo należy złożyć w formie oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii.

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zamawiający przewiduje możliwość wprowadzenia zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy w zakresie:a) zmiany wynagrodzenia wykonawcy za wykonanie zamówienia, w przypadku zmiany powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu zamówienia, w tym ustawowej stawki podatku od towarów i usług VAT, b) zmiany stawki podatkowej VAT nie wymaga wprowadzenia odrębnym aneksem do umowy jednak winna być udokumentowana na piśmie.c) zmiany terminu wykonania zamówienia w przypadku wystąpienia: - siły wyższej. Siła wyższa - oznacza wydarzenie nieprzewidywalne i poza kontrolą stron niniejszej umowy występujące po podpisaniu umowy, a powodujące niemożliwość wywiązywania się z umowy w jej obecnym brzemieniu, - innych uzasadnionych przyczyn pod warunkiem, że zaszły okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.pogotowieopiekuncz.gda.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: W sekretariacie Pogotowia Opiekuńczego w Gdańsku im Karola Olgierda Borchardta ,ul. Konrada Leczkowa 1 A.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 10.12.2012 godzina 11:00, miejsce: Pogotowie Opiekuńcze w Gdańsku im Karola Olgierda Borchardta , ul. Konrada Leczkowa 1 A.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Nie dotyczy.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.