eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kwidzyn › dostawy podrobów wieprzowych, wędlin wieprzowych, wyrobów wieprzowych, mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, wyrobów drobiowych.

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2011-09-06

Kwidzyn: dostawy podrobów wieprzowych, wędlin wieprzowych, wyrobów wieprzowych, mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, wyrobów drobiowych.
Numer ogłoszenia: 275632 - 2011; data zamieszczenia: 06.09.2011
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny w Kwidzynie , ul. Lotnicza 1, 82-500 Kwidzyn, woj. pomorskie, tel. 055 27922945.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sw.gov.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: zakład karny.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: dostawy podrobów wieprzowych, wędlin wieprzowych, wyrobów wieprzowych, mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, wyrobów drobiowych..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Część I - podroby wieprzowe 1.pasztetowa w ilości do 3 000 kg - w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 2.salceson biały w ilości do 1 200 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowany w osłonce, 3.salceson czarny w ilości do 1 200 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowany w osłonce, 4.kaszanka w ilości do 1 600 kg - w formie walca, pakowana w osłonce, 5.wątroba wieprzowa w ilości do 1 000 kg Kod CPV 15131134-3 kaszanka i inne wędliny krwiste Część II - wędliny wieprzowe 1. kiełbasa dębicka w ilości do 350 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 2. kiełbasa kanapkowa w ilości do 4 000 kg - w formie walca lub bloku o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 3. kiełbasa piwna w ilości do 350 kg -w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 4. kiełbasa żywiecka w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 5. kiełbasa golonkowa w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 6. kiełbasa śląska w ilości do 3 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 7. kiełbasa zwyczajna w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 8. kiełbasa bigosowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 9. kiełbasa biała parzona w ilości do 4 000 kg - w formie pęta o wadze ok 0,1 kg/szt, pakowana w osłonce naturalnej, 10. kiełbasa janowiecka w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 11. kiełbasa litewska w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 12. parówka cienka wieprzowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 2 cm do 3 cm, pakowana w osłonce, 13. kiełbasa toruńska w ilości do 3 000 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 14.kiełbasa metka w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 15.kiełbasa metka łososiowa w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 16.kiełbasa boczek wędzony mielony w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 17.kiełbasa mielonka w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 18.kiełbasa zielonogórska w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 19.mortadela z papryką w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, Kod CPV 15131130-5 wędliny Część III - wyroby wieprzowe 1.kości schabu w ilości do 4 000 kg 2.słonina wędzona w ilości do 2 000 kg 3.boczek wędzony w ilości do 1 000 kg 4.podgardle wędzone w ilości do 2 000 kg Kod CPV 15113000-3 wieprzowina Część IV - mięso wieprzowe 1.mięso mielone wieprzowo-wołowe o składzie 50% mięso wieprzowe i 50% mięso wołowe, bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg zamykane hermetycznie w ilości do 3 100 kg 2.mięso gulaszowe wieprzowe bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg, zamykane hermetycznie w ilości do 3 000 kg Kod CPV 15113000-3 wieprzowina Część V - mięso wołowe 1.mięso gulaszowe wołowe bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg zamykane hermetycznie w ilości do 6 000 kg Kod CPV 15131620 - 7 wołowina mielona Część VI - wyroby drobiowe 1.serdelki drobiowe w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 2.kiełbasa drobiowa w ilości do 4 000 kg w formie walca lub bloku o średnicy od 6 cm do 10 cm, pakowana w osłonce, 3.szynka drobiowa w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 4.mortadela drobiowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 5.krakowska drobiowa w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 6.paluszki drobiowe w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 2cm do 3 cm, pakowana w osłonce, 7.żywiecka drobiowa w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, Kod CPV 15131500-0 produkty drobiowe.

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.11.34-3, 15.13.11.30-5, 15.11.30.00-3, 15.13.16.20-7, 15.13.15.00-0.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 6.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Ustala się wadium w wysokości 2 % wartości zamówienia brutto tj. 10 023,51 zł (słownie: dziewięć tysięcy pięćset szesnaście złotych 55 /100) na poszczególne części zamówienia : Część I - podroby wieprzowe - 568,76 zł Część II - wędliny wieprzowe - 5 434,23 zł Część III -wyroby wieprzowe - 469,14 zł Część IV - mięso wieprzowe - 948,15 zł Część V - mięso wołowe - 1 222,20 zł Część VI - wyroby drobiowe - 1 381,03 zł

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sw.gov.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zakład Karny ul. Lotnicza 1 82-500 Kwidzyn.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 14.09.2011 godzina 12:00, miejsce: Zakład Karny ul. Lotnicza 1 82-500 Kwidzyn sekretariat.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: podroby wieprzowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Część I - podroby wieprzowe 1.pasztetowa w ilości do 3 000 kg - w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 2.salceson biały w ilości do 1 200 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowany w osłonce, 3.salceson czarny w ilości do 1 200 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowany w osłonce, 4.kaszanka w ilości do 1 600 kg - w formie walca, pakowana w osłonce, 5.wątroba wieprzowa w ilości do 1 000 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.11.34-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: wędliny wieprzowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. kiełbasa dębicka w ilości do 350 kg - w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 2. kiełbasa kanapkowa w ilości do 4 000 kg - w formie walca lub bloku o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 3. kiełbasa piwna w ilości do 350 kg -w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 4. kiełbasa żywiecka w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 5. kiełbasa golonkowa w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 6. kiełbasa śląska w ilości do 3 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 7. kiełbasa zwyczajna w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 8. kiełbasa bigosowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 9. kiełbasa biała parzona w ilości do 4 000 kg - w formie pęta o wadze ok 0,1 kg/szt, pakowana w osłonce naturalnej, 10. kiełbasa janowiecka w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 11. kiełbasa litewska w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 12. parówka cienka wieprzowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 2 cm do 3 cm, pakowana w osłonce, 13. kiełbasa toruńska w ilości do 3 000 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 14.kiełbasa metka w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 15.kiełbasa metka łososiowa w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 16.kiełbasa boczek wędzony mielony w ilości do 1 500 kg w formie walca o średnicy od 4 cm do 6 cm, pakowana w osłonce, 17.kiełbasa mielonka w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 18.kiełbasa zielonogórska w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 19.mortadela z papryką w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce,.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.11.30-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: wyroby wieprzowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.kości schabu w ilości do 4 000 kg 2.słonina wędzona w ilości do 2 000 kg 3.boczek wędzony w ilości do 1 000 kg 4.podgardle wędzone w ilości do 2 000 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.30.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: mięso wieprzowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.mięso mielone wieprzowo-wołowe o składzie 50% mięso wieprzowe i 50% mięso wołowe, bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg zamykane hermetycznie w ilości do 3 100 kg 2.mięso gulaszowe wieprzowe bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg, zamykane hermetycznie w ilości do 3 000 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.30.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: mięso wołowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.mięso gulaszowe wołowe bez ścięgien, skór i kości, opakowanie do 5 kg zamykane hermetycznie w ilości do 6 000 kg.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.16.20-7.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: wyroby drobiowe.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1.serdelki drobiowe w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 3 cm do 4 cm, pakowana w osłonce naturalnej, 2.kiełbasa drobiowa w ilości do 4 000 kg w formie walca lub bloku o średnicy od 6 cm do 10 cm, pakowana w osłonce, 3.szynka drobiowa w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 4.mortadela drobiowa w ilości do 4 000 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 5.krakowska drobiowa w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce, 6.paluszki drobiowe w ilości do 350 kg w formie walca o średnicy od 2cm do 3 cm, pakowana w osłonce, 7.żywiecka drobiowa w ilości do 400 kg w formie walca o średnicy od 6 cm do 8 cm, pakowana w osłonce,.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.15.00-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.

  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.