eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi CiasnaPrzygotowanie i dostawa gorących posiłków dla uprawnionych dzieci w przedszkolach i uczniów w szkołach na terenie gminy Ciasna

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2013-11-14

Ciasna: Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla uprawnionych dzieci w przedszkolach i uczniów w szkołach na terenie gminy Ciasna
Numer ogłoszenia: 463660 - 2013; data zamieszczenia: 14.11.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Nowa 1a, 42-793 Ciasna, woj. śląskie, tel. 34 353 51 02, faks 34 353 51 05.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: gops@ciasna.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla uprawnionych dzieci w przedszkolach i uczniów w szkołach na terenie gminy Ciasna.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa 10 883 (przy założeniu 95% frekwencji uprawnionych dzieci i uczniów) gorących, dwudaniowych posiłków z napojem dla około 64 uprawnionych dzieci i uczniów (liczba ta może być mniejsza lub większa w zależności od liczby osób uprawnionych) do przedszkoli, szkół podstawowych i gimnazjum na terenie gminy Ciasna tj.: 1) Zespół Szkolno-Przedszkolny w Ciasnej: - Szkoła Podstawowa w Ciasnej ul. Lubliniecka 21 - Filia Szkoły w Molnej ul. Tylna 1 - Filia Szkoły w Glinicy ul. Asfaltowa 6 - Przedszkole w Glinicy ul. Asfaltowa 6 - Przedszkole w Jeżowej ul. Asfaltowa 29 - Przedszkole w Zborowskiem ul. Myśliwska 1 - Gimnazjum w Ciasnej ul. Lubliniecka 21 - Filia Gimnazjum w Sierakowie Śląskim ul. Szkolna 4 2) Zespół Szkolno-Przedszkolny w Sierakowie Śląskim: - Szkoła Podstawowa w Sierakowie Śląskim ul. Szkolna 4 - Filia Szkoły w Wędzinie ul. Szkolna 23 - Przedszkole w Wędzinie ul. Szkolna 23 - Przedszkole w Sierakowie Śląskim ul. Wyzwolenia 2 3) Publiczna Szkoła Podstawowa w Zborowskiem ul. Główna 33 2. Liczba dzieci i uczniów oraz ilość posiłków jest liczbą szacunkową i stanowi podstawą do obliczenia ceny oferty. Liczba ta może ulec zmianie w trakcie trwania umowy. 3. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać przygotowane posiłki do przedszkoli i szkół codziennie tj. od poniedziałku do piątku z wyjątkiem przypadających w tych dniach świąt, ferii, wakacji letnich i innych wolnych dni w przedszkolu i szkole. 4. Posiłek powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko o wysokiej wartości biologicznej, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy), być sporządzony w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności zgodnie z zasadami Hazard Analysis and Critical Control Points, zwanym systemem HACCP oraz zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego i posiadać wartość energetyczną zgodną z normami żywienia dla poszczególnych kategorii wiekowych tj.: - dla dzieci przedszkolnych i uczniów klas I-III szkół podstawowych ok. 560 kcal; - dla pozostałych uczniów ok. 1000 kcal. 5. Posiłek powinien składać się z dwóch dań i napoju: pierwszego dania - zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw - nie mniej niż 250 ml dla dzieci przedszkolnych i uczniów klas I-III i nie mniej niż 350 ml pozostali uczniowie; drugiego dania, którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera oraz posiadać odpowiednią gramaturę i wynosić nie mniej niż: 1) ziemniaki (kasza, ryż, makaron) - 120 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 180 g pozostali uczniowie; 2) porcja mięsa lub ryby - 50 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 80 g pozostali uczniowie; 3) surówka z pełni dostępnych warzyw i owoców - 100 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 150 g pozostali uczniowie (1 raz w tygodniu dopuszcza się warzywa gotowane); 4) jeden raz w tygodniu dopuszcza się drugie danie w postaci np. naleśników, placków ziemniaczanych, pierogów itp. lub potrawy półmięsnej - 230 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 300 g pozostali uczniowie; 5) napoju (np. kompot z owoców) - 200 ml; UWAGA: w przypadku stosowania przez niektórych uczniów diety wegetariańskiej Wykonawca zobowiązany jest zapewnić dla nich dania wegetariańskie - liczba uczniów (jeżeli będą takie osoby) zostanie podana Wykonawcy. 6. Wykonawca zobowiązany jest każdorazowo, z tygodniowym wyprzedzeniem przedłożyć Zamawiającemu jadłospis na kolejne dwa tygodnie, celem akceptacji. 7. Dostarczane posiłki muszą być wysokiej jakości, muszą spełniać wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w polskich normach, posiadać ważne terminy przydatności do spożycia oraz powinny być urozmaicone i w ciągu 10 dni nie powinny się powtarzać. 8. Zamawiający zastrzega, że ilość dzieci i uczniów korzystających z posiłku może zmieniać się każdego dnia i zobowiązuje się informować Wykonawcę codziennie do godz. 9.30 o ilościach dostarczanych posiłków w danym dniu do poszczególnych placówek, o których mowa w pkt 1 na podstawie obecności w danym dniu uprawnionych dzieci i uczniów w przedszkolu i szkole podanych przez ww. placówki oświatowe. 9. Zamawiający zastrzega, że będzie ponosił koszty usługi za faktyczną liczbę dzieci i uczniów obecnych w danym dniu w przedszkolu i szkole, a w takiej sytuacji Wykonawca nie będzie wnosił żadnych roszczeń z tego tytułu. 10. Posiłki do przedszkoli i szkół będą dostarczane przez Wykonawcę w dni, w których prowadzone są zajęcia przedszkolne i szkolne w godzinach uzgodnionych z dyrektorami przedszkoli i szkół. 11. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, na własny koszt, w naczyniach jednorazowego użytku dla każdego uprawnionego oddzielnie, z utrzymaniem odpowiedniej temperatury posiłków (zupa powyżej 85 oC, drugie danie powyżej 65oC), a także zapewni sztućce jednorazowego użytku dla każdego uprawnionego. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków. Jednocześnie Wykonawca zobowiązany jest do odbioru zużytych naczyń jednorazowych i odpadów pokonsumpcyjnych. 12. Posiłek oraz sposób jego przygotowania, transport powinien spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, a w szczególności w ustawie z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (j. t. z 2010 r., Dz. U. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) oraz w przepisach wykonawczych. 13. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorami szkół i dyrektorem ośrodka pomocy społecznej..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 02.01.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że posiada dokument Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzający uprawnienia do prowadzenia działalności cateringowej wraz z transportem. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że posiada wiedzę i doświadczenie do wykonywania usługi odpowiadającej przedmiotowi zamówienia. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym, w tym środkiem (środkami) transportu do przewozu posiłków do konsumentów oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym, w tym środkiem (środkami) transportu do przewozu posiłków do konsumentów oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia- nie spełnia.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3.2)

  • zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY, USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM

W zakresie potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane, dostawy lub usługi odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:

  • inne dokumenty

    1) decyzję Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzającą uprawnienia do wykonywania działalności cateringowej wraz z transportem, zaopiniowanym w zakresie spełnienia wymogów higieniczno-zdrowotnych oraz protokół z ostatniej kontroli sanitarnej zakładu i środka transportu (dot. rozdz. VI SIWZ pkt 1).

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1) wypełniony i podpisany formularz ofertowy wg załącznika nr 1 do SIWZ, 2) dokument ustanawiający Pełnomocnika do reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie niniejszego zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie niniejszego zamówienia publicznego - w przypadku, gdy Wykonawcy składają wspólną ofertę, a podpisywana jest przez pełnomocnika; 3) umowę wraz z zaparafowanymi stronami - załącznik nr 4 do SIWZ; 4) przykładowe zestawy obiadowe na 10 dni z podaniem wartości kalorycznej posiłku oraz gramatury poszczególnych składników obiadu - załącznik nr 5 do SIWZ.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: ciasna.bipgmina.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej 42 - 793 Ciasna ul. Nowa 1a.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 25.11.2013 godzina 10:00, miejsce: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej 42 - 793 Ciasna ul. Nowa 1a biuro nr 7a.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: nie dotyczy.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.