Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2013-11-14
Ciasna: Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla uprawnionych dzieci
w przedszkolach i uczniów w szkołach
na terenie gminy Ciasna
Numer ogłoszenia: 463660 - 2013; data zamieszczenia: 14.11.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Nowa 1a, 42-793 Ciasna, woj. śląskie, tel. 34 353 51 02, faks 34 353 51 05.
- Adres strony internetowej zamawiającego: gops@ciasna.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla uprawnionych dzieci w przedszkolach i uczniów w szkołach na terenie gminy Ciasna.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa 10 883 (przy założeniu 95% frekwencji uprawnionych dzieci i uczniów) gorących, dwudaniowych posiłków z napojem dla około 64 uprawnionych dzieci i uczniów (liczba ta może być mniejsza lub większa w zależności od liczby osób uprawnionych) do przedszkoli, szkół podstawowych i gimnazjum na terenie gminy Ciasna tj.: 1) Zespół Szkolno-Przedszkolny w Ciasnej: - Szkoła Podstawowa w Ciasnej ul. Lubliniecka 21 - Filia Szkoły w Molnej ul. Tylna 1 - Filia Szkoły w Glinicy ul. Asfaltowa 6 - Przedszkole w Glinicy ul. Asfaltowa 6 - Przedszkole w Jeżowej ul. Asfaltowa 29 - Przedszkole w Zborowskiem ul. Myśliwska 1 - Gimnazjum w Ciasnej ul. Lubliniecka 21 - Filia Gimnazjum w Sierakowie Śląskim ul. Szkolna 4 2) Zespół Szkolno-Przedszkolny w Sierakowie Śląskim: - Szkoła Podstawowa w Sierakowie Śląskim ul. Szkolna 4 - Filia Szkoły w Wędzinie ul. Szkolna 23 - Przedszkole w Wędzinie ul. Szkolna 23 - Przedszkole w Sierakowie Śląskim ul. Wyzwolenia 2 3) Publiczna Szkoła Podstawowa w Zborowskiem ul. Główna 33 2. Liczba dzieci i uczniów oraz ilość posiłków jest liczbą szacunkową i stanowi podstawą do obliczenia ceny oferty. Liczba ta może ulec zmianie w trakcie trwania umowy. 3. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać przygotowane posiłki do przedszkoli i szkół codziennie tj. od poniedziałku do piątku z wyjątkiem przypadających w tych dniach świąt, ferii, wakacji letnich i innych wolnych dni w przedszkolu i szkole. 4. Posiłek powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko o wysokiej wartości biologicznej, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy), być sporządzony w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności zgodnie z zasadami Hazard Analysis and Critical Control Points, zwanym systemem HACCP oraz zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego i posiadać wartość energetyczną zgodną z normami żywienia dla poszczególnych kategorii wiekowych tj.: - dla dzieci przedszkolnych i uczniów klas I-III szkół podstawowych ok. 560 kcal; - dla pozostałych uczniów ok. 1000 kcal. 5. Posiłek powinien składać się z dwóch dań i napoju: pierwszego dania - zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw - nie mniej niż 250 ml dla dzieci przedszkolnych i uczniów klas I-III i nie mniej niż 350 ml pozostali uczniowie; drugiego dania, którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera oraz posiadać odpowiednią gramaturę i wynosić nie mniej niż: 1) ziemniaki (kasza, ryż, makaron) - 120 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 180 g pozostali uczniowie; 2) porcja mięsa lub ryby - 50 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 80 g pozostali uczniowie; 3) surówka z pełni dostępnych warzyw i owoców - 100 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 150 g pozostali uczniowie (1 raz w tygodniu dopuszcza się warzywa gotowane); 4) jeden raz w tygodniu dopuszcza się drugie danie w postaci np. naleśników, placków ziemniaczanych, pierogów itp. lub potrawy półmięsnej - 230 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 300 g pozostali uczniowie; 5) napoju (np. kompot z owoców) - 200 ml; UWAGA: w przypadku stosowania przez niektórych uczniów diety wegetariańskiej Wykonawca zobowiązany jest zapewnić dla nich dania wegetariańskie - liczba uczniów (jeżeli będą takie osoby) zostanie podana Wykonawcy. 6. Wykonawca zobowiązany jest każdorazowo, z tygodniowym wyprzedzeniem przedłożyć Zamawiającemu jadłospis na kolejne dwa tygodnie, celem akceptacji. 7. Dostarczane posiłki muszą być wysokiej jakości, muszą spełniać wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w polskich normach, posiadać ważne terminy przydatności do spożycia oraz powinny być urozmaicone i w ciągu 10 dni nie powinny się powtarzać. 8. Zamawiający zastrzega, że ilość dzieci i uczniów korzystających z posiłku może zmieniać się każdego dnia i zobowiązuje się informować Wykonawcę codziennie do godz. 9.30 o ilościach dostarczanych posiłków w danym dniu do poszczególnych placówek, o których mowa w pkt 1 na podstawie obecności w danym dniu uprawnionych dzieci i uczniów w przedszkolu i szkole podanych przez ww. placówki oświatowe. 9. Zamawiający zastrzega, że będzie ponosił koszty usługi za faktyczną liczbę dzieci i uczniów obecnych w danym dniu w przedszkolu i szkole, a w takiej sytuacji Wykonawca nie będzie wnosił żadnych roszczeń z tego tytułu. 10. Posiłki do przedszkoli i szkół będą dostarczane przez Wykonawcę w dni, w których prowadzone są zajęcia przedszkolne i szkolne w godzinach uzgodnionych z dyrektorami przedszkoli i szkół. 11. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, na własny koszt, w naczyniach jednorazowego użytku dla każdego uprawnionego oddzielnie, z utrzymaniem odpowiedniej temperatury posiłków (zupa powyżej 85 oC, drugie danie powyżej 65oC), a także zapewni sztućce jednorazowego użytku dla każdego uprawnionego. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków. Jednocześnie Wykonawca zobowiązany jest do odbioru zużytych naczyń jednorazowych i odpadów pokonsumpcyjnych. 12. Posiłek oraz sposób jego przygotowania, transport powinien spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, a w szczególności w ustawie z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (j. t. z 2010 r., Dz. U. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) oraz w przepisach wykonawczych. 13. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorami szkół i dyrektorem ośrodka pomocy społecznej..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 02.01.2014.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: nie dotyczy
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że posiada dokument Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzający uprawnienia do prowadzenia działalności cateringowej wraz z transportem. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia.
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że posiada wiedzę i doświadczenie do wykonywania usługi odpowiadającej przedmiotowi zamówienia. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym, w tym środkiem (środkami) transportu do przewozu posiłków do konsumentów oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym, w tym środkiem (środkami) transportu do przewozu posiłków do konsumentów oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia - nie spełnia.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia. Ocena spełnienia w/w warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą spełnia- nie spełnia.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3.2)
- zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej
- lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;
III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY, USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM
W zakresie potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane, dostawy lub usługi odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:
inne dokumenty
1) decyzję Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzającą uprawnienia do wykonywania działalności cateringowej wraz z transportem, zaopiniowanym w zakresie spełnienia wymogów higieniczno-zdrowotnych oraz protokół z ostatniej kontroli sanitarnej zakładu i środka transportu (dot. rozdz. VI SIWZ pkt 1).
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
1) wypełniony i podpisany formularz ofertowy wg załącznika nr 1 do SIWZ, 2) dokument ustanawiający Pełnomocnika do reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie niniejszego zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie niniejszego zamówienia publicznego - w przypadku, gdy Wykonawcy składają wspólną ofertę, a podpisywana jest przez pełnomocnika; 3) umowę wraz z zaparafowanymi stronami - załącznik nr 4 do SIWZ; 4) przykładowe zestawy obiadowe na 10 dni z podaniem wartości kalorycznej posiłku oraz gramatury poszczególnych składników obiadu - załącznik nr 5 do SIWZ.
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: ciasna.bipgmina.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
42 - 793 Ciasna
ul. Nowa 1a.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 25.11.2013 godzina 10:00, miejsce: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej 42 - 793 Ciasna ul. Nowa 1a biuro nr 7a.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: nie dotyczy.
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
INNE PRZETARGI CIASNA
- Opracowanie planu ogólnego Gminy Ciasna
- Przebudowa oczyszczalni ścieków w Ciasnej.
- Wykonanie instalacji centralnego ogrzewania i wewnętrznej instalacji gazu w ramach zadania pn.Termomodernizacja budynków mieszkalnych położonych w Panoszowie przy ul. 1 Maja 21 ,23 oraz w Zborowskiem przy ul. Polnej 24 w ramach poddziałania POIŚ .07.01 Wspieranie efektywności energetycznej w budynkach mieszkalnych w województwie śląskim.
więcej: przetargi CIASNA »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Zapewnienie usługi kompleksowej organizacji szkoleń w 2025 roku w ramach projektu "Towards the National Platform for Genomic Surveillance
- Usługa gastronomiczna polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków dla dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz uczniów Szkoły Podstawowej w Kobylnicy w roku szkolnym 2025/2026
- Kompleksowe zapewnienie usług konferencyjnych, gastronomicznych i hotelarskich na potrzeby szkolenia sędziów sądów okręgu bydgoskiego w dniach 9 - 10 X 2025 r.
- Przygotowanie, dostawa i wydawanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 3 w Gryficach
- Usługi cateringowe na potrzeby prowadzenia szkoleń w ramach Projektu "Ekonomy i praca - to się opłaca - edycja 2"
- Świadczenie usług cateringowych dla dzieci na rok szkolny 2025/2026
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.