Ogłoszenie z dnia 2025-12-01
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Świadczenie usług cateringu – przygotowanie i dostawa wyżywienia
dla dzieci w wieku 3-6 lat w okresie od 1 stycznia 2026r. do 31 grudnia 2026r
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzi podmiot, któremu powierzono przeprowadzenie postępowania
1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Dobrzeń Wielki
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 531413060
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Namysłowska 44
1.5.2.) Miejscowość: Dobrzeń Wielki
1.5.3.) Kod pocztowy: 46-081
1.5.4.) Województwo: opolskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL524 - Opolski
1.5.7.) Numer telefonu: +48774695524
1.5.8.) Numer faksu: jkurtz@dobrzenwielki.pl
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: jkurtz@dobrzenwielki.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.dobrzenwielki.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
1.11.) Dane podmiotu, któremu zamawiający powierzył przeprowadzenie postępowania.
Podmiot 1
1.11.1.) Nazwa podmiotu prowadzącego postępowanie: Gmina Dobrzeń Wielki
1.11.2.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: Regon 531413060
Adres podmiotu prowadzącego postępowanie:
1.11.3.) Ulica: Namysłowska 44
1.11.4.) Miejscowość: Dobrzeń Wielki
1.11.5.) Kod pocztowy: 46-081
1.11.6.) Województwo: opolskie
1.11.7.) Kraj: Polska
1.11.8.) Lokalizacja NUTS 3: PL524 - Opolski
1.11.9.) Numer telefonu: 774695525
1.11.10.) Numer faksu: jkurtz@dobrzenwielki.pl
1.11.11.) Adres poczty elektronicznej: jkurtz@dobrzenwielki.pl
1.11.12.) Adres strony internetowej: http://bip.dobrzenwielki.pl
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Świadczenie usług cateringu – przygotowanie i dostawa wyżywienia
dla dzieci w wieku 3-6 lat w okresie od 1 stycznia 2026r. do 31 grudnia 2026r
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-51c1e8ed-1e57-47e0-860c-b1b82f6781f8
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00565807
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-12-01
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00034133/11/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.8 Świadczenie usług cateringu – przygotowanie i dostawa wyżywienia dla dzieci w wieku 3-6 lat w okresie od 1 stycznia 2026r. do 31 grudnia 2026r.
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://www.platformazakupowa.pl/transakcja/12236923.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. Osobą uprawnioną do kontaktu z Wykonawcami jest:
- w zakresie merytorycznym: Joanna Kurtz, jkurtz@dobrzenwielki.pl,
- w zakresie proceduralnym: Joanna Kurtz, jkurtz@dobrzenwielki.pl.
2. W postepowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się drogą elektroniczną przy użyciu platformy zakupowej opennexus.pl.
3. Postępowanie prowadzone jest w języku polskim za pośrednictwem platformazakupowa.pl pod adresem: https://www.platformazakupowa.pl/transakcja/1223692
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. W celu skrócenia czasu udzielenia odpowiedzi na pytania komunikacja między zamawiającym a wykonawcami w zakresie:
- przesyłania Zamawiającemu pytań do treści SWZ;
- przesyłania odpowiedzi na wezwanie Zamawiającego do złożenia podmiotowych środków dowodowych;
- przesyłania odpowiedzi na wezwanie Zamawiającego do złożenia/poprawienia/uzupełnienia oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1, podmiotowych środków dowodowych, innych dokumentów lub oświadczeń składanych w postępowaniu;
- przesyłania odpowiedzi na wezwanie Zamawiającego do złożenia wyjaśnień dotyczących treści oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1 lub złożonych podmiotowych środków dowodowych lub innych dokumentów lub oświadczeń składanych w postępowaniu;
- przesyłania odpowiedzi na wezwanie Zamawiającego do złożenia wyjaśnień dot. treści przedmiotowych środków dowodowych;
- przesłania odpowiedzi na inne wezwania Zamawiającego wynikające z ustawy - Prawo zamówień publicznych;
- przesyłania wniosków, informacji, oświadczeń Wykonawcy;
- przesyłania odwołania/inne odbywa się za pośrednictwem platformazakupowa.pl i formularza „Wyślij wiadomość do zamawiającego”.
2. Za datę przekazania (wpływu) oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji przyjmuje się datę ich przesłania za pośrednictwem platformazakupowa.pl poprzez kliknięcie przycisku „Wyślij wiadomość do zamawiającego” po których pojawi się komunikat, że wiadomość została wysłana do zamawiającego.
3. Zamawiający będzie przekazywał wykonawcom informacje za pośrednictwem platformazakupowa.pl. Informacje dotyczące odpowiedzi na pytania, zmiany specyfikacji, zmiany terminu składania i otwarcia ofert Zamawiający będzie zamieszczał na platformie w sekcji “Komunikaty”. Korespondencja, której zgodnie z obowiązującymi przepisami adresatem jest konkretny wykonawca, będzie przekazywana za pośrednictwem platformazakupowa.pl do konkretnego wykonawcy.
4. Wykonawca jako podmiot profesjonalny ma obowiązek sprawdzania komunikatów i wiadomości bezpośrednio na platformazakupowa.pl przesłanych przez zamawiającego, gdyż system powiadomień może ulec awarii lub powiadomienie może trafić do folderu SPAM.
5. Zamawiający informuje, że instrukcje korzystania z platformazakupowa.pl dotyczące w szczególności logowania, składania wniosków o wyjaśnienie treści SWZ, składania ofert oraz innych czynności podejmowanych w niniejszym postępowaniu przy użyciu platformazakupowa.pl znajdują się w zakładce „Instrukcje dla Wykonawców" na stronie internetowej pod adresem: https://platformazakupowa.pl/strona/45-instrukcje
Pozostałe informacje określono w SWZ
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informuję, że:
1) Administratorem Pani/Pana danych osobowych przetwarzanych w Urzędzie Gminy w Dobrzeniu Wielkim z/s ul. Namysłowska 44, 46-081 Dobrzeń Wielki jest Wójt Gminy Dobrzeń Wielki zwany dalej Administratorem Danych Osobowych (ADO).
2) W Urzędzie Gminy w Dobrzeniu Wielkim wyznaczony został Inspektor Ochrony Danych, funkcję tę pełni: Pan Marcin Tynda, tel.: 504 112 162, e-mail: iod@efigo.pl .
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu udzielenia i realizacji zamówienia publicznego pn. „Świadczenie usług cateringu – przygotowanie i dostawa wyżywienia dla dzieci w wieku 3-6 lat w okresie od 1 stycznia 2026r. do 31 grudnia 2026r.”.
4) Odbiorcami Pani/ Pana danych osobowych będą firma Open Nexus Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Bolesława Krzywoustego 3, 61-144 Poznań, z którą administrator zawarł umowę na obsługę platformy zakupowej, na której prowadzone są postępowania o udzielenie zamówień publicznych.
5) Odbiorcami Pani / Pana danych osobowych mogą być podmioty i osoby fizyczne, które zażądają dostępu do dokumentacji postępowania o udzielenia zamówienia publicznego, w zakresie i na zasadach określonych w art. 74 PZP.
6) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art.78 ust.1 ustawy Pzp, przez okres nie krótszy niż 4 lata od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania umowy obejmuje cały czas trwania umowy; albo przez 10 lat po rozliczeniu dofinansowania zamówienia - w przypadku zamówień współfinansowanych ze środków UE lub z innych źródeł chyba, że niezbędny będzie dłuższy okres przetwarzania, np. z uwagi na dochodzenie roszczeń lub realizację innych obowiązków prawnych. Niniejszy okres przechowywania dotyczy również danych osobowych Wykonawców, których oferty zostały odrzucone lub niewybrane przez Zamawiającego (administratora).
7) Podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych osobowych określa ustawa Pzp;
8) W odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany,
Pani/Pana dane osobowe nie są profilowane.
9) Posiada Pani/Pan:
− na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
− na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych;
(Wyjaśnienie: skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników)
− na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO;
(Wyjaśnienie: prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego);
− prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Nie przysługuje Pani/Panu:
− w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
− prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
− na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP.271.391.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie w okresie od 1 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2026r. usług cateringowych na rzecz Zamawiającego – usługa przygotowywania i dostarczania posiłków oraz zastawy stołowej dla dzieci w wieku 3-6 lat, uczęszczających do:
Publicznego Przedszkola w Dobrzeniu Wielkim ul. Kościelna 1, 46-081 Dobrzeń Wielki oraz Przedszkola przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Kup, ul. 1 Maja 6A, 46-082 w Kup.
2. Przedmiot zamówienia należy wykonać w oparciu o szczegółowy opis przedmiotu zamówienia ( OPZ) , stanowiący załącznik nr 2 do SWZ , zgodnie z warunkami zamówienia , obowiązującymi przepisami prawa oraz wiedzą techniczną , z uwzględnieniem wyjaśnień i zmian dokonanych przez zamawiającego w czasie trwania postępowania o udzielenie zamówienia publicznego- jeżeli miały miejsce, a także w oparciu o Projektowane postanowienia umowy w sprawie zamówienia publicznego , które zostaną wprowadzone do treści umowy, stanowiące załącznik nr 10 do SWZ.
3. Miejsce realizacji usługi:
a) Publiczne Przedszkole w Dobrzeniu Wielkim, ul. Kościelna 1, 46-081 Dobrzeń Wielki
b) Przedszkole przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Kup, ul. 1 Maja 6A, 46-082 w Kup.
4. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie czterech posiłków dziennie tj. śniadanie, II śniadanie, obiad dwudaniowy (zupa, drugie danie) i podwieczorek dla grupy maksymalnie 190 dzieci (125 dzieci w przedszkolu w Dobrzeniu Wielkim i 65 dzieci w Przedszkolu w Kup). Posiłki będą dostarczane we wszystkie dni robocze, tj. od poniedziałku do piątku z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy oraz dni wolnych od zajęć w przedszkolach, o których mowa w punkcie 1. Szacowana liczba dni, w których ma być realizowana usługa cateringu wynosi 228 dni dla Przedszkola w Kup i 231 dni dla Przedszkola w Dobrzeniu Wielkim. Wykonawca zostanie powiadomiony o przerwach w pracy przedszkoli na min. 7 dni wcześniej z wyjątkiem sytuacji wyjątkowych – udokumentowanych przez Zamawiającego, np. konieczność czasowego zamknięcia przedszkola przez służby sanitarne, czy spowodowanego sytuacjami niezależnymi od Zamawiającego.
5. Posiłki będą dostarczane 2 razy dziennie w godzinach 7.00-7.30 śniadanie (pierwsze i drugie) oraz 10.30-11.00 obiad i podwieczorek.
6. Zamawiający szacuje, że liczba dostarczanych posiłków w czasie trwania umowy może wynieść łącznie do obu przedszkoli: 43 695 porcji śniadania, 43 695 porcji obiadowych i 43 695 porcji podwieczorku (Przedszkole w Dobrzeniu Wielkim – 28 875 pakietów, Przedszkole w Kup – 14 820 pakietów). Wielkość dostaw posiłków ma charakter szacunkowy. W zależności od frekwencji dzieci lub zmiany deklaracji rodziców zgłaszających chęć żywienia dzieci, ilość może ulec zmniejszeniu, przy czym fakt ten nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zgodnie z art. 223 ust. 1 ustawy, w toku dokonywania oceny złożonych ofert Zamawiający może żądać od Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert oraz przedmiotowych środków dowodowych lub innych składanych dokumentów lub oświadczeń.
2. Zamawiający poprawi w ofercie omyłki wskazane w art. 223 ust. 2 ustawy, niezwłocznie zawiadamiając o tym Wykonawcę, którego oferta zostanie poprawiona.
3. Zamawiający odrzuci złożoną ofertę, w przypadku wystąpienia przynajmniej jednej z okoliczności, o których mowa w art. 226 ust. 1 ustawy.
4. W przypadku, gdy nie zostanie złożona żadna oferta niepodlegająca odrzuceniu, postępowanie zostanie unieważnione. Zamawiający unieważni postępowanie także w innych przypadkach, określonych w ustawie.
5. Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania, podmiotowych środków dowodowych wskazanych w SWZ, aktualnych na dzień złożenia podmiotowych środków dowodowych.
6. Zamawiający przyzna zamówienie Wykonawcy, który złoży ofertę niepodlegającą odrzuceniu, i która zostanie najwyżej oceniona (uzyska największą liczbę punktów przyznanych według kryteriów wyboru oferty określonych w niniejszej SWZ).
7. Zamawiający powiadomi o wyniku postępowania przesyłając zawiadomienie wszystkim Wykonawcom, którzy złożyli oferty oraz poprzez zamieszczenie stosownej informacji na Platformie przetargowej. Zawiadomienie o rozstrzygnięciu postępowania będzie zawierało informacje, o których mowa w art. 253 ustawy.
8. W niniejszym postępowaniu przy wyborze najkorzystniejszej oferty, Zamawiający będzie kierował się niżej podanymi kryteriami oceny ofert i ich wagą:
Lp. Nazwa kryterium Waga (maksymalna liczba punktów)
1. Cena (C) 60% (60 pkt)
2. Doświadczenie osoby mającej wpływ na jakość realizacji zamówienia (D) 40% (40 pkt)
1) Oferowana cena (C) – 60 %
W powyższym kryterium oceniana będzie cena brutto oferty. Maksymalną ilość punktów otrzyma wykonawca, który zaproponuje najniższą cenę, pozostali będą oceniani według następującego wzoru:
Pi (C) =Cmin/Ci x 60 x100
Gdzie:
- Pi (C) – oznacza liczbę punktów, jakie otrzyma badana oferta „i” za kryterium „Cena (C)”;
- C min – najniższa cena ofertowa brutto spośród wszystkich ocenianych ofert;
- Ci – cena brutto oferty badanej „i”.
2) Doświadczenie osoby mającej znaczący wpływ na jakość wykonywanego zamówienia (m-ce) (D) – 40%.
W ramach tego kryterium oceniane będzie doświadczenie kucharza przygotowującego posiłki. Wykonawca wykazując w ofercie doświadczenie wskazanej osoby otrzyma odpowiednią ilość punktów wg poniższych zasad:
- do 72 miesięcy (włącznie) - otrzyma 0 punktów,
- od 72 do 120 miesięcy (włącznie) - otrzyma 20 punktów,
- od 120 miesięcy - otrzyma 40 punktów.
Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska najwyższą liczbę punktów (P), będącą sumą punktów przyznanych w poszczególnych kryteriach:
Pi = Pi (C) + Pi (D)
Gdzie:
Pi (C) – oznacza liczbę punktów, jakie otrzyma badana oferta za kryterium „Cena (C)”;
Pi (D) – oznacza liczbę punktów, jakie otrzyma badana oferta za kryterium „Doświadczenie osoby
(D)”.
9. Punktacja przyznana ofertom w poszczególnych kryteriach oceny ofert będzie liczona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
10. Jeżeli nie można wybrać najkorzystniejszej oferty z uwagi na to, że dwie lub więcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert, Zamawiający wybiera spośród tych ofert ofertę, która otrzymała najwyższą ocenę w kryterium o najwyższej wadze.
Zasady oceny ofert zostały szczegółowo opisane w rozdziale XXV SWZ.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Doświadczenie osoby mającej znaczący wpływ na jakość wykonywanego zamówienia.
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1. O udzielenie zamówienia mogą się ubiegać Wykonawcy, którzy:1) nie podlegają wykluczeniu;
2) spełniają warunki udziału w postępowaniu, określone przez Zamawiającego w ogłoszeniu o zamówieniu oraz w pkt. 2 niniejszego rozdziału SWZ.
2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają niżej wymienione warunki udziału dotyczące:
1) Zdolność do występowania w obrocie gospodarczym - Zamawiający nie określa warunków udziału w postępowaniu w tym zakresie.
2) Uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej o ile wynika to z odrębnych przepisów.
Zamawiający określa, że ww. warunek zostanie spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że posiada aktualne na dzień złożenia oferty zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydane przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego wymagane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2023 r. poz. 1448).
W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, warunek dotyczący uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej będzie spełniony, jeżeli co najmniej jeden z Wykonawców posiada uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej i zrealizuje usługi, do których realizacji te uprawnienia są wymagane.
3) Sytuacja ekonomiczna lub finansowa - Zamawiający nie określa warunków udziału w postępowaniu w tym zakresie.
4) Zdolność techniczna lub zawodowa - Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że:
a) W okresie ostatnich 3 lat ( liczonych wstecz od dnia upływu terminu składania ofert) , a jeżeli okres prowadzenia działalności krótszy - tym okresie wykonał lub wykonuje należycie w sposób ciągły lub powtarzający się co najmniej jedną usługę cateringu odpowiadającą swoim rodzajem przedmiotowi zamówienia , tj. polegającą na codziennym przygotowaniu i dostarczeniu na rzecz placówki oświatowej której wartość jest nie mniejsza niż 300 000,00 zł brutto.
Przez wykonanie usługi w sposób ciągły lub powtarzający się , rozumie się wykonanie lub wykonywanie usługi w ciągu następujących po sobie kolejnych co najmniej 6 miesięcy.
UWAGA: W przypadku świadczeń powtarzających się bądź ciągłych nadal wykonywanych referencje lub inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy.
b) Dysponuje min. 1 osobą biorącą udział w realizacji zadania, pełniącą funkcję kucharza/szefa kuchni, legitymującego się tytułem mistrza w zawodzie kucharz oraz posiadającego udokumentowany co najmniej 6 letni staż pracy w gastronomii, ukończył szkołę branżową – (posiada kwalifikacje w zawodzie technik żywienia, technik żywienia i gospodarstwa domowego lub pokrewne). Kucharz/szef kuchni z doświadczeniem gotowania dla dzieci przedszkolnych, ze specyficznym podejściem do przygotowywania różnorodnych potraw dostosowanych do wieku rozwojowego dzieci z uwzględnieniem norm żywieniowych, wartości odżywczych i zdrowotnych używanych środków spożywczych, odpowiednich norm kalorii i wartości mineralno-witaminowych obowiązujących przy żywieniu dzieci wg wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia,
c) Posiada odpowiedni potencjał techniczny, tj. musi dysponować min. 1 pojazdem samochodowym przystosowanym do przewozu żywności zatwierdzonym przez terenowo podległego Państwowego Inspektora Sanitarnego,
d) Dysponuje zapleczem technologicznym (zakładem, pomieszczeniem) przystosowanym do przygotowania dziennie min. 190 pakietów składających się z 4 posiłków opisanych w opisie przedmiotu zamówienia. Zaplecze technologiczne rozumiane jest jako lokal/ pomieszczenie z odpowiednim wyposażeniem gastronomicznym dopuszczony przez właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do przygotowywania posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia.
Lokal gastronomiczny, w którym przygotowywane będą posiłki musi znajdować się w odległości maksymalnie 15 km od placówek oświatowych wymienionych w OPZ licząc trasę po drogach publicznych,
e) Dysponuje i udostępni Zamawiającemu na cały okres realizacji usług system informatyczny/oprogramowanie umożliwiające Zamawiającemu zamawianie lub odmawianie posiłków w ramach realizowanego zamówienia, logowanie do systemu przez rodziców (indywidualne linki), zgłaszanie przez rodziców nieobecności dziecka, umożliwia rodzicowi dostęp do konta żywienia online, definiowanie nazwy oraz opisu posiłków wraz z wykazem alergenów oraz innych danych wymaganych, które rodzic może widzieć, drukowanie dziennych, tygodniowych i miesięcznych raportów dla przedszkola w celu sprawdzania zgodności ilości dostaw posiłków oraz do przygotowania rozliczeń finansowych, możliwość przygotowania zestawienia posiłków: szczegółowych, do wydania, wydanych.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 4. Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie (nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania) następujących podmiotowych środków dowodowych (aktualnych na dzień złożenia):
a) oświadczenie Wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów, z innym Wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego Wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej (załącznik nr 8 do SWZ
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie (nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania) następujących podmiotowych środków dowodowych (aktualnych na dzień złożenia):
1) W celu wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu:
a) wykaz usług wykonanych, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy- w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości , przedmiotu , dat wykonywania i podmiotów na rzecz których te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie. Wykaz należy sporządzić z wykorzystaniem formularza stanowiącego załącznik nr 7 do SWZ
b) wykaz narzędzi, wyposażenia zakładu lub urządzeń technicznych w celu wykonania zamówienia publicznego wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi zasobami – dotyczy środków transportowych i systemu informatycznego. Wykaz należy sporządzić z wykorzystaniem formularza stanowiącego załącznik nr 5 do SWZ,
c) wykaz osób skierowanych przez wykonawcę do realizacji zamówienia publicznego, w szczególności odpowiedzialnych za przygotowywanie posiłków wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, uprawnień i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia publicznego, a także z zakresu wykonywanych przez nich czynności oraz informacjami o podstawie do dysponowania tymi osobami. Wykaz należy sporządzić z wykorzystaniem formularza stanowiącego załącznik nr 6 do SWZ,
d) aktualne na dzień złożenia oferty zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydane przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego,
e) kopii decyzji, aktualnej na dzień składania oferty, terenowo podległego Państwowego Inspektora Sanitarnego dot. zakładu przygotowującego posiłki, o której mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) potwierdzającej, że obiekt spełnia wymagania higieniczno – zdrowotne do żywienia zbiorowego oraz że Wykonawca może produkować i obracać żywnością, czyli wykonywać i dostarczać posiłki na zewnątrz. Decyzja musi dotyczyć prowadzenia żywienia zbiorowego i realizacji usługi w systemie cateringowym,
f) kopii decyzji, aktualnej na dzień składania oferty, o zatwierdzeniu minimum jednego samochodu przez właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, przystosowanego do przewożenia żywności, umożliwiającego terminowy dowóz posiłków z miejsca przygotowania do miejsca odbioru.
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Do oferty należy załączyć:1) Formularz ofertowy wg wzoru stanowiącego Załącznik nr 1 do SWZ.
2) Oświadczenie wstępne Wykonawcy wg wzoru stanowiącego Załącznik nr 3 do SWZ. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców, oświadczenie wstępne każdy z Wykonawców. Oświadczenie stanowi dowód potwierdzający brak podstaw wykluczenia oraz spełniania warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert, tymczasowo zastępujący wymagane przez Zamawiającego podmiotowe środki dowodowe, wskazane w SWZ.
3) Oświadczenie, że Wykonawca zapoznał się z warunkami zamówienia i z projektowanymi postanowieniami umowy w sprawie zamówienia, które zostaną wprowadzone do umowy w sprawie zamówienia oraz, że przyjmuje ich treść bez żadnych zastrzeżeń – zgodnie z treścią zawartą w formularzu oferty, stanowiącym załącznikiem nr 1 do SWZ.
4) Pełnomocnictwo ustanowione do reprezentowania Wykonawcy/ów ubiegającego/cych się o udzielenie zamówienia publicznego.
5) Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby, składa, wraz z ofertą, zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji danego zamówienia - wg wzoru stanowiącego załącznik nr 4 do SWZ. W załączniku wykonawca składa również oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby, potwierdzające brak podstaw wykluczenia tego podmiotu oraz odpowiednio spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim wykonawca powołuje się na jego zasoby.
6) Oświadczenie, o którym mowa w art. 117 ust. 4 ustawy („(…) z którego wynika, które roboty budowlane, dostawy lub usługi wykonają poszczególni wykonawcy.”) – o ile dotyczy (odnosi się do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia), wg Załącznika nr 9 do SWZ.
7) Spis wszystkich załączonych dokumentów (spis treści) – zalecane, niewymagane
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia.2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 oświadczenie, o którym mowa w Rozdziale XII ust. 1 składa z ofertą każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
3. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, Wykonawcy ustanawiają Pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.
4. Zaleca się, aby Pełnomocnikiem był jeden z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z Pełnomocnikiem.
5. W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia mogą polegać na zdolnościach tych z wykonawców, którzy wykonają roboty budowlane lub usługi, dostawy do realizacji których te zdolności są wymagane. W takim przypadku wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia wskazują w treści oświadczenia stanowiącego załącznik nr 9 do SWZ, które roboty budowlane, dostawy lub usługi wykonają poszczególni wykonawcy.
6. Warunek w zakresie doświadczenia, dotyczący zdolności technicznej lub zawodowej musi potwierdzać co najmniej jeden z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
7. Oferta musi być podpisana w taki sposób, by poprawnie zobowiązywała wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
8. Jeżeli w postępowaniu zostanie wybrana oferta wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, Zamawiający może żądać przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego, kopii umowy regulującej współpracę tych Wykonawców.
9. Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania, przez poszczególnych wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, kluczowych zadań dotyczących zamówień na roboty budowlane lub usługi.
10. Przepisy dotyczące wykonawcy stosuje się odpowiednio do wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
11. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, ponoszą solidarną odpowiedzialność za wykonanie umowy i wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
12. Wypełniając formularz oferty należy wpisać dane (nazwa, adres itd.) Pełnomocnika (Lidera) oraz wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. W innych dokumentach (załączniki) powołujących się na Wykonawcę w miejscu np. nazwa, adres Wykonawcy, należy wpisać dane dotyczące Pełnomocnika (Lidera) i Wykonawcy, którego dany dokument (załącznik) dotyczy.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Wykonawca, który przedstawił najkorzystniejszą ofertę, będzie zobowiązany do podpisania umowy zgodnie z załączonym projektem umowy, stanowiącym załącznik nr 10 do SWZ.2. W przypadku, gdy w trakcie postępowania zamawiający dokona zmian w projekcie umowy, wykonawca zobowiązany jest do zawarcia umowy na warunkach określonych w projekcie umowy z uwzględnieniem tych zmian.
3. Złożenie oferty jest równoznaczne z pełną akceptacją projektu umowy przez wykonawcę.
4. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 455 ustawy Pzp oraz wskazanym w projekcie umowy, stanowiącym załącznik nr 10 do SWZ.
5. Zmiany do umowy muszą być dokonane w formie pisemnej aneksem do umowy pod rygorem nieważności.
6. Przed zawarciem umowy należy dopełnić formalności, które zostały wskazane w Rozdziale XXVI SWZ.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2025-12-09 09:00
8.2.) Miejsce składania ofert: 1. Ofertę wraz z wymaganymi dokumentami należy umieścić na platformazakupowa.pl pod adresem: https://www.platformazakupowa.pl/transakcja/1223692
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-12-09 10:15
8.4.) Termin związania ofertą: do 2026-01-07
8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji: Tak
SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się Wykonawcę w przypadkach, o których mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na ę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz. U. z 2025.0.514). Do Wykonawcy podlegającemu wykluczeniu w tym zakresie, stosuje się art. 7 ust. 3 wspomnianej ustawy.INNE PRZETARGI DOBRZEŃ WIELKI
- Świadczenie usług cateringu - przygotowanie i dostawa wyżywienia dla dzieci w wieku 3-6 lat w okresie od 1 stycznia 2026r. do 31 grudnia 2026r
- Rozbudowa drogi gminnej ul.Wyszyńskiego w m. Dobrzeń Wielki
więcej: przetargi DOBRZEŃ WIELKI »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Zakup posiłków (catering) dla żłobka, przedszkola i szkoły podstawowej w Busku-Zdroju"
- Przygotowanie całodziennego wyżywienia dla uczniów Szkoły Podstawowej im Jana Pawła II w Zielonkach
- Przygotowanie i dostawa zestawów obiadowych dla Centrum Usług Społecznych w Świdniku - Dziennego Domu Seniora w 2026 r.
- Przygotowywanie i wydawanie gorących dwudaniowych posiłków dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Tomyślu
- Usługa cateringowa: Przygotowanie, dostawa gotowych posiłków dla uczniów klas I-VIII Szkoły Podstawowej nr 10 im. Kornela Makuszyńskiego w Olkuszu w okresie od stycznia do czerwca 2026 roku.
- ŚWIADCZENIE USŁUG CATERINGU - PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA WYŻYWIENIA DLA DZIECI W WIEKU 3-6 LAT W OKRESIE OD 2 STYCZNIA 2026 DO 31 GRUDNIA 2026
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.





