eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Milicz › Dostawa artykułów spożywczych do stołówki Technikum Leśnego w Miliczu

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2017-11-22



Ogłoszenie nr 619700-N-2017 z dnia 2017-11-22 r.

Technikum Leśne w Miliczu: Dostawa artykułów spożywczych do stołówki Technikum Leśnego w Miliczu
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - Dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: Zamieszczanie obowiązkowe

Ogłoszenie dotyczy: Zamówienia publicznego

Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej

Nie


Nazwa projektu lub programu

O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie zakłady pracy chronionej oraz wykonawcy, których działalność, lub działalność ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, obejmuje społeczną i zawodową integrację osób będących członkami grup społecznie marginalizowanych

Nie


Należy podać minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do jednej lub więcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy Pzp, nie mniejszy niż 30%, osób zatrudnionych przez zakłady pracy chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %)

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

Postępowanie przeprowadza centralny zamawiający

Nie

Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania

Nie

Informacje na temat podmiotu któremu zamawiający powierzył/powierzyli prowadzenie postępowania: nie
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających

Nie


Jeżeli tak, należy wymienić zamawiających, którzy wspólnie przeprowadzają postępowanie oraz podać adresy ich siedzib, krajowe numery identyfikacyjne oraz osoby do kontaktów wraz z danymi do kontaktów:

Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej

Nie

W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej - mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych: nie
Informacje dodatkowe:

I. 1) NAZWA I ADRES: Technikum Leśne w Miliczu, krajowy numer identyfikacyjny 2068696700000, ul. ul. Kasztelańska  1 , 56300   Milicz, woj. dolnośląskie, państwo Polska, tel. 713 840 718, e-mail zsl@milicz.pl, faks 713 840 718.
Adres strony internetowej (URL): www.tlmilicz.pl
Adres profilu nabywcy:
Adres strony internetowej pod którym można uzyskać dostęp do narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny (proszę określić):
szkoła ministra środowiska

I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):

Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiających jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postępowania odpowiadają pozostali zamawiający, czy zamówienie będzie udzielane przez każdego z zamawiających indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających):
nie

I.4) KOMUNIKACJA:
Nieograniczony, pełny i bezpośredni dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem (URL)

Nie
nie


Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia

Nie
tak www.tlmilicz.pl


Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony - więcej informacji można uzyskać pod adresem

Nie
nie


Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:
Elektronicznie

Nie
adres
nie


Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
Nie
Inny sposób:
nie
Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
Tak
Inny sposób:
tak
Adres:
56-300 Milicz ul.Kasztelańska 1


Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne

Nie
Nieograniczony, pełny, bezpośredni i bezpłatny dostęp do tych narzędzi można uzyskać pod adresem: (URL)
nie

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA


II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa artykułów spożywczych do stołówki Technikum Leśnego w Miliczu
Numer referencyjny: nie
Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny

Nie


II.2) Rodzaj zamówienia: Dostawy
II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych
Zamówienie podzielone jest na części:

Tak
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu można składać w odniesieniu do:
wszystkich części

Zamawiający zastrzega sobie prawo do udzielenia łącznie następujących części lub grup części:
nie
Maksymalna liczba części zamówienia, na które może zostać udzielone zamówienie jednemu wykonawcy:



II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane: Przedmiotem zamówienia jest roczna, sukcesywna dostawa do stołówki internatu Technikum Leśnego w Miliczu, ul. Al. ZHP 1 sypkich artykułów spożywczych, półproduktów suchych, nabiału, ziemniaków, mięsa i wędlin oraz pieczywa, wyszczególnionych w układzie asortymentowo - ilościowym.

II.5) Główny kod CPV: 15.00.00.00 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
Dodatkowe kody CPV:


II.6) Całkowita wartość zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:


(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów - szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)


II.7) Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp: Nie
Określenie przedmiotu, wielkości lub zakresu oraz warunków na jakich zostaną udzielone zamówienia, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp:
II.8) Okres, w którym realizowane będzie zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:
miesiącach:    lub dniach:
lub
data rozpoczęcia: 2018-01-02   lub zakończenia:
Okres w miesiącachOkres w dniachData rozpoczęciaData zakończenia
12

II.9) Informacje dodatkowe:

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU

III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
Określenie warunków: Ocena warunków wymaganych od oferentów zostanie dokonana według formuły: spełnia - nie spełnia. Niespełnienie chociażby jednego warunku skutkować będzie wykluczeniem oferenta.
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków: j.w.
Informacje dodatkowe
III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków:
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób: Nie
Informacje dodatkowe:

III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA

III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp Tak Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)
Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 2 ustawy Pzp)
Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 3 ustawy Pzp)
Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 4 ustawy Pzp)
Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 5 ustawy Pzp)
Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 6 ustawy Pzp)
Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 7 ustawy Pzp)
Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 8 ustawy Pzp)

III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI

Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
Tak
Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
Nie

III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW , SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:

III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP

III.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:

III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:

III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP

Oświadczenia w załącznikach do SIWZ

III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)

Wykaz środków transportu przewidywanych do realizacji zamówienia z załączoną kserokopią wpisu dokonanego przez PPIS do książki kontroli sanitarnej pojazdu o wyrażeniu zgody na transport artykułów spożywczych lub kserokopią decyzji PPIS o dopuszczeniu pojazdów do przewozu żywności (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19.12.2002r. - Dz.U. z 2003 nr 21 poz. 179). W wykazie należy podać typ, markę i numer rejestracyjny pojazdu oraz status własności (pojazd własny, dzierżawiony lub inny) - dotyczy wszystkich zadań z wyjątkiem dostaw warzyw nieprzetworzonych oraz jaj. Wykonawca dostarczający warzywa nieprzetworzone oraz jaja nie musi okazywać kserokopii wskazanego dokumentu. Wykonawca powinien posiadać wdrożony system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP).

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) OPIS
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: Przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium:

Nie
Informacja na temat wadium


IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:

Nie
Należy podać informacje na temat udzielania zaliczek:


IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:

Nie
Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Informacje dodatkowe:


IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:

Nie
Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
Nie
Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej:
Nie


IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
(przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)

Liczba wykonawców  
Przewidywana minimalna liczba wykonawców
Maksymalna liczba wykonawców  
Kryteria selekcji wykonawców:


IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:

Umowa ramowa będzie zawarta:

Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:
Nie
Przewidziana maksymalna liczba uczestników umowy ramowej:

Informacje dodatkowe:

Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:
Nie
Adres strony internetowej, na której będą zamieszczone dodatkowe informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów:

Informacje dodatkowe:

W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych:
Nie
Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:
Nie


IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem) Nie
Należy podać adres strony internetowej, na której aukcja będzie prowadzona:

Należy wskazać elementy, których wartości będą przedmiotem aukcji elektronicznej:
Przewiduje się ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:
Nie
Należy podać, które informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki będzie termin ich udostępnienia:
Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej:
Jaki jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować (minimalne wysokości postąpień):
Informacje dotyczące wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji technicznych w zakresie połączeń:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej:
Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania:


Czas trwania:

Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Warunki zamknięcia aukcji elektronicznej:


IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert:
IV.2.2) Kryteria
KryteriaZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony)
Tak
IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem
Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:

Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji Nie
Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert: Nie
Należy podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):

Informacje dodatkowe


IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:

Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:

Wstępny harmonogram postępowania:

Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań: Nie
Należy podać informacje na temat etapów dialogu:


Informacje dodatkowe:

IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:

Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:
Nie
Informacje dodatkowe:

IV.4) Licytacja elektroniczna
Adres strony internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:

Adres strony internetowej, na której jest dostępny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:

Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urządzeń informatycznych:

Sposób postępowania w toku licytacji elektronicznej, w tym określenie minimalnych wysokości postąpień:

Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania:

Czas trwania:

Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:

Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w licytacji elektronicznej:
Data: godzina:
Termin otwarcia licytacji elektronicznej:

Termin i warunki zamknięcia licytacji elektronicznej:


Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:


Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy:


Informacje dodatkowe:

IV.5) ZMIANA UMOWY
Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: Nie
Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:

IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym (jeżeli dotyczy):

Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym

IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data: 2017-12-04, godzina: 12:00,
Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem):
Nie
Wskazać powody:

Język lub języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
> polski
IV.6.3) Termin związania ofertą: do: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: Nie
IV.6.5) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli środki służące sfinansowaniu zamówień na badania naukowe lub prace rozwojowe, które zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu przyznane Nie
IV.6.6) Informacje dodatkowe:

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH



Część nr: 1Nazwa: Produkty mleczarskie
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Produkty mleczarskie: Deser (Danio lub podob.) szt. 3000, Drożdże spożywcze kg. 10, Jogurt owocowy 150 ml szt. 4500, Jogurt pitny l. 50, Kefir l. 100, Margaryna mleczna kg. 100, Margaryna Rama (w płynie) kg. 50, Margaryna zwykła kg. 200, Masło extra (min 82% tłuszczu) kg. 300, Masło porcjowane (porcja 10g) kg. 20, Masło roślinne kg. 50, Masło śmietankowe (min 70% tłuszczu) kg, 1200, Maślanka 1l, l. 50, Maślanka owocowa l. 50, Mleko 2% karton l. 2800, Mleko 3,2% karton l. 120, Mleko sojowe l. 40, Ser brie 125g, szt 400, Ser camembert 120g, szt 420, Ser feta kg. 10, Ser mozzarella kg. 10, Ser topiony bloczek kg. 30, Ser topiony krążek (8 w opak) szt. 1800, Ser topiony plastry (8 w opak) szt. 3500, Ser topiony smażony kg. 10, Ser żółty (rożne gat.) kg. 800, Ser żółty (rożne gat.) krojony kg. 120, Ser żółty wędzony kg. 100, Serek homogenizowany 140g szt. 4500, Serek kiri kg. 5, Serek mascarpone kg. 20, Śmietana 12% l. 1000, Śmietana 18% l. 50, Śmietana 30% l. 400, Twarożek śmietankowy kg. 50, Twaróg półtłusty kg. 800,
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15500000-3

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 2Nazwa: Pieczywo
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Bułka długa 300g szt. 20, Bułka drożdżówka szt. 5 000, Bułka grahamka 50g szt. 3 000, Bułka bagietka 150g szt. 1400, Bułka tarta kg. 150, Bułka zwykła 50g szt. 60 000, Chleb graham 500g szt. 500, Chleb krojony 0,9 kg szt. 2 500, Chleb słonecznikowy 500g szt. 1 200, Chleb bezglutenowy 300g szt. 100, Chleb wiejski 2 kg. Szt. 10, Chleb wieloziarnisty 500g szt. 1 200, Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi kg. 50, Ciasto kremowe kg. 50, Makowiec/sernik kg. 50, Pączek szt. 5 000, Rogal szt. 1 000,
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15810000-9

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 3Nazwa: Ryby świeże i mrożone
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Filety - dorsz* kg. 450, Filety - mintaj* kg. 50, Filety - miruna* kg. 50, Filety - morszczuk* kg. 50, Karp żywy kg. 100, Łosoś wędzony w plastrach kg. 10, Makrela wędzona kg. 100, Pstrąg świeży kg. 50, Rolmopsy marynowane kg. 20, Sałatka śledziowa kg. 140, Śledź matias kg. 30, Śledź po wiejsku kg. 30,
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15220000-6

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 4Nazwa: Warzywa owoce krajowe
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Arbuz kg. 100, Borówka amerykańska kg. 100, Botwinka pęcz. 100, Brokuły kg. 50, Brukselka kg. 50, Brzoskwinie krajowe kg. 100, Buraki czerwone kg. 1 500, Cebula kg. 1 000, Cebula czerwona kg. 20, Cukinia kg. 100, Czosnek krajowy szt. 250, Dynia kg. 200, Fasolka szparagowa kg. 100, Gruszki kg. 400, Jabłka kg. 2 000, Jagody kg. 50, Kabaczek kg. 100, Kalafior szt. 300, Kalarepa szt. 50, Kapusta biała kg. 2 500, Kapusta czerwona kg. 500, Kapusta kiszona kg. 1 800, Kapusta pekińska kg. 900, Kapusta włoska kg. 200, Koper zielony pęcz. 1 200, Kukurydza kolby szt. 200, Maliny kg. 20, Marchew kg. 2 200, Morele kg. 100, Nasiona na kiełki kg. 10, Ogórki kiszone kg. 500, Ogórki zielone gruntowe kg. 100, Ogórki zielone szklarniowe kg. 1 200, Papryka kg. 300, Pietruszka korzeń kg. 400, Pietruszka zielona pęcz. 1 200, Pomidory gruntowe kg. 200, Pomidory szklarniowe kg. 2 000, Por kg. 250, Porzeczka czarna kg. 100, Rzepa czarna kg. 150, Rzodkiew biała kg. 150, Rzodkiewka pęcz. 500, Sałata szt. 600, Sałata lodowa szt. 50, Seler kg. 1 000, Seler naciowy szt. 200, Szczypior pęcz. 1 200, Śliwki krajowe kg. 300, Truskawki kg. 200, Ziemniaki kg. 18 000,
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15300000-1

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 5Nazwa: Artykuły spożywcze
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Ananas puszka, kg. 120 Baton 50g, szt. 4 000 Baton czekoladowy 50g, szt. 4 000 Bazylia, kg. 2 Brzoskwinia puszka, kg. 10 Budyń, kg. 10 Chrzan tarty, kg. 50 Ciastka deserowe delicje lub równoważne, kg. 40 Ciastka deserowe markizy lub równoważne, kg. 40 Ciasto francuskie, kg. 10 Cukier, kg. 2 200 Cukier puder, kg. 20 Cukier waniliowy, kg. 3 Curry, kg.5 Cynamon, kg. 3 Czosnek granulowany, kg.30 Ćwikła, kg.10 Dżem (opak. Jednorazowe), szt.200 Dżem ananasowy, l. 100 Dżem brzoskwinia, l. 100 Dżem czarna porzeczka, l. 100 Dżem wiśnia, l. 100 Fasola biała drobna, kg. 120 Fasola biała Jaś gruby, kg. 120 Fasola konserwowa biała, kg. 50 Fasola konserwowa czerwona, kg. 100 Frytura palmowa, kg. 300 Galaretka owocowa (mix), kg. 20 Gałka muszkatołowa, kg.1 Goździki, kg. 1 Groch łuskany, kg.250 Groszek konserwowy, kg. 100 Groszek ptysiowy, kg. 20 Grzanki, kg. 10 Herbata granulowana, kg. 50 Herbata Lipton torebki 100szt, szt. 20 Herbata liściasta el grey 100g, szt. 180 Herbata liściasta Madras 100g, szt. 180 Herbata miętowa torebki 30 szt, op. 10 Herbata owocowa mix {60 g (20 torebek x 3 g)}, op. 20 Jałowiec, kg. 2 Kakao 200g, szt. 100 Kakao rozpuszczalne 500g, szt. 10 Kasza burgul, kg. 50 Kasza gryczana, kg. 60 Kasza jęczmienna, kg. 500 Kasza manna, kg. 20 Kawa Inka , kg. 10 Kawa rozpuszczalna Jacobs Cronat Gold 200g lub równoważna, szt. 2 Kawa rozpuszczalna Maxwell 100g lub równoważna, szt. 60 Kawa Woseba mielona lub równoważna, kg. 10 Kawa zbożowa, kg. 10 Kawa ziarnista Jacobs Kronung lub równoważna, kg. 15 Ketchup 1 L, l. 300 Kisiel, kg. 20 Kminek, kg. 2 Konserwa mięsna (gulasz angielski 160g), szt. 800 Konserwa rybna 170g (szprot, śledź) w pomidorach, szt. 600 Koper suszony, kg. 2 Kukurydza konserwowa, kg. 150 Kurkuma, kg. 2 Kwasek cytrynowy, szt. 100 Liść laurowy, kg. 3 Majeranek, kg. 12 Majonez słoik 700 ml Winiary lub równoważny, szt. 80 Majonez wiadro 3kg Winiary lub równoważny, szt. 150 Makaron durum gniazda szerokie, kg. 50 Makaron durum kokardka, kg. 50 Makaron ryżowy, kg. 20 Makarony (100% durum - różne rodzaje kształtu), kg. 1 200 Marmolada twarda, kg. 10 Mąka kukurydziana, kg. 10 Mąka ryżowa, kg. 50 Mąka tortowa 1 kg, kg. 200 Mąka wrocławska 1 kg, kg. 200 Mąka ziemniaczana 1 kg, kg. 50 Migdały płatki, kg. 10 Miód naturalny, kg. 350 Miód naturalny (opak. Jednorazowe), szt. 200 Mleko kokosowe, l. 10 Morele puszka, kg. 10 Morele suszone, kg.10 Musztarda (1 kg), kg. 120 Napój owocowy karton 2,0 l, szt. 50 Natka pietruszki suszona, kg. 5 Ocet 0.5 l, szt. 100 Ocet balsamiczny, l. 10 Ocet jabłkowy, l. 4 Ocet winny, l. 4 Ogórki konserwowe, kg. 250 Olej rzepakowy, l. 350 Oliwa z oliwek, l. 20 Oliwki marynowane, kg. 20 Oregano, kg. 2 Orzechy laskowe łuskane, kg. 10 Orzechy włoskie łuskane, kg. 10 Orzeszki ziemne łuskane, kg. 10 Owoce kandyzowane, kg. 10 Paczka mikołajkowa ze słodyczami (30zł brutto), szt. 250 Paluszki słone 100 g, szt. 50 Papryka chilli, kg. 5 Papryka konserwowa, kg. 150 Papryka mielona ostra, kg. 5 Papryka mielona słodka, kg. 20 Paprykarz, kg. 80 Pasta pomidorowa 30% puszka (ok 4 kg), kg. 200 Pasztet drobiowy 160g, szt. 900 Peperonata, kg. 40 Pestki dyni łuskane, kg. 10 Pieczarki marynowane, kg. 50 Pieprz cytrynowy, kg. 2 Pieprz kolorowy, kg. 2 Pieprz młotkowany, kg. 2 Pieprz naturalny (ziarnisty), kg. 20 Pieprz naturalny 1 kg. (mielony), kg. 35 Pieprz ziołowy, kg. 5 Pierożki tortellini, kg. 20 Płatki jęczmienne błyskawiczne, kg. 20 Płatki kukurydziane, kg. 50 Płatki owsiane błyskawiczne, kg. 20 Płatki śniadaniowe czekoladowe (różne kształty), kg. 80 Płatki śniadaniowe cynamonowe (różne kształty), kg. 80 Płatki śniadaniowe miodowe (różne kształty), kg. 80 Płatki żytnie błyskawiczne, kg. 20 Polewa do deserów (różne smaki), szt. 10 Pomidory krojone, kg. 10 Pomidory suszone (sypkie), kg. 10 Powidła śliwkowe, kg. 20 Proszek do pieczenia, kg. 1 Przyprawa Degusta, kg. 50 Przyprawa do bigosu, kg. 10 Przyprawa do drobiu, kg. 20 Przyprawa do flaków, kg. 5 Przyprawa do gulaszu, kg. 10 Przyprawa do mies, kg. 10 Przyprawa do ryb, kg. 10 Przyprawa do zup, l. 100 Przyprawa Gyros, kg. 10 Przyprawa Kucharek, kg. 50 Przyprawa szefa, kg. 10 Przyprawa Vegeta natur, kg. 60 Przyprawa Warzywko wiaderko 3kg, kg. 120 Rodzynki, kg. 20 Rozmaryn, kg. 2 Ryż arborio, kg. 50 Ryż biały, kg. 250 Ryż brązowy, kg. 150 Ryż parboiled 1kg, kg. 300 Sałatki obiadowe (słoik 1L) (kapusta czerwona), szt. 20 Sałatki obiadowe (słoik 1L) (z buraków), szt. 20 Sałatki obiadowe (słoik 1L) (z ogórków konserw.), szt. 20 Sałatki obiadowe (słoik 1L)(szwedzka), szt. 20 Seler konserwowy, kg. 20 Sezam ziarno, kg. 10 Siemię lniane, kg. 10 Słonecznik łuskany, kg. 20 Soczewica, kg. 10 Sok owocowy karton 0,20 l, szt. 500 Sok owocowy karton 2,0 l, szt. 24 Sos bolognese (Knorr lub równoważny), kg. 5 Sos Carbonara (Knorr lub równoważny), kg. 5 Sos cygański (Knorr lub równoważny), kg. 5 Sos grzybowy (Knorr lub równoważny), kg. 10 Sos ogrodowy (Knorr lub równoważny), kg. 40 Sos pieczeniowy (Knorr lub równoważny), kg. 5 Sos sałatkowy (Knorr lub równoważny), kg. 10 Sos serowo brokułowy (Knorr lub równoważny), kg. 10 Sól jodowana, kg. 200 Sól sodowo potasowa, kg. 300 Śliwki suszone, kg. 5 Śmietana w aerozolu, szt. 10 Tuńczyk kawałki w oleju, kg. 50 Tymianek (opakowanie ok 20g.), szt. 30 woda mineralna 0,5L gaz/ngaz, szt. 800 woda mineralna 1,5L gaz/ngaz, szt. 3 000 Zasmażka ciemna, kg. 2 Zasmażka jasna, kg. 2 Ziele angielskie, kg. 4 Zioła prowansalskie, kg. 2 Zupa w proszku barszcz biały (Knorr lub równoważna), kg. 24 Zupa w proszku barszcz czerwony (Knorr lub równoważna), kg. 6 Zupa w proszku borowikowa (Knorr lub równoważna), kg. 18 Zupa w proszku brokułowa (Knorr lub równoważna), kg. 6 Zupa w proszku krem z borowików(Knorr lub równoważna), kg. 12 Zupa w proszku żurek (Knorr lub równoważna), kg. 50 Żelatyna, kg. 2 Żurawina suszona, kg. 20
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15800000-6

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 6Nazwa: Wędliny krótko i długotrwałe
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Blok szynkowy, kg. 30 Boczek wędzony, kg. 500 Frankfurterki, kg. 200 Kaszanka, kg. 20 Kiełbasa biała parzona, kg. 220 Kiełbasa jałowcowa, kg. 40 Kiełbasa krakowska parzona, kg. 150 Kiełbasa krakowska sucha, kg. 200 Kiełbasa mortadela, kg. 80 Kiełbasa ogniskowa, kg. 50 Kiełbasa słoikowa, kg. 20 Kiełbasa szynkowa, kg. 150 Kiełbasa śląska, kg. 850 Kiełbasa tyrolska, kg. 50 Kiełbasa wieprzowa do pieczenia na ognisku, kg. 800 Kiełbasa zwyczajna, kg. 200 Kiełbaski koktajlowe, kg. 20 Metka, kg. 10 Mielonka, kg. 10 Ogonówka, kg. 100 Parówki cienkie, kg. 400 Parówki grube, kg. 200 Pasztet pieczony, kg. 50 Pasztetowa, kg. 50 Pierś wędzona z indyka, kg. 150 Polędwica drobiowa, kg. 200 Polędwica sopocka, kg. 250 Salami, kg. 80 Salceson biały, kg. 20 Szynka domowa, kg. 220 Szynka gotowana, kg. 200 Szynka tyrolska (litewska), kg. 20 Szynka wędzona drobiowa, kg. 150 Szynkowa, kg. 200 Wątrobianka, kg. 20 Wędlina w plastrach pakowana 150g, szt. 200
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15130000-8

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 7Nazwa: Mięso wieprzowe i wołowe
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Boczek surowy, kg. 50 Golonka peklowana w siatce, kg. 50 Golonka tylna, kg. 50 Karkówka b/k, kg. 800 Kości wieprzowe schabowe, kg. 500 Łopatka b/k, kg. 2 000 Mięso wołowe antrykot, kg. 50 Nogi wieprzowe, kg. 50 Rostbef, kg. 50 Schab b/k, kg. 900 Słonina, kg. 50 Wątroba wieprzowa, kg. 150 Wołowina zrazowa, kg. 50 Żeberka wieprzowe, kg. 100
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15110000-2

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 8Nazwa: Mięso drobiowe
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Filet drobiowy, kg. 1 100 Korpusy drobiowe, kg. 650 Kurczak świeży, kg. 100 Pierś gęsi, kg. 50 Serca drobiowe, kg. 20 Skrzydełka drobiowe, kg. 100 Skrzydła z indyka, kg. 50 Udka drobiowe, kg.1 600 Udko wędzone, kg. 20 Wątróbki drobiowe, kg. 50 Żołądki drobiowe, kg. 50
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15112000-6

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 9Nazwa: Produkty głęboko mrożone
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Barszcz ukraiński, kg. 20 Brokuły (2,5 kg), kg. 150 Brukselka, kg. 50 Fasolka zielona, kg. 120 Fasolka żółta, kg. 120 Flaki blanszowane, kg. 150 Frytki ziemniaczane, kg. 50 Jagody, kg. 100 Kalafior, kg. 200 Kluchy parowane, kg. 400 Marchew kostka, kg. 300 Marchew z groszkiem, kg. 200 Mieszanka 6 składnikowa, kg. 20 Mieszanka kompotowa, kg. 200 Paluszki krabowe, kg. 50 Porzeczka czarna, kg. 600 Pyzy z mięsem, kg. 200 Szpinak, kg. 100 Tortilla, kg. 50 Truskawki, kg. 100 Uszka z grzybami, kg. 50 Warzywa na patelnie (mieszanka chińska), kg. 300 Wiśnie, kg. 300
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 15896000-5

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 10Nazwa: Jajka
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Jajka kurze (2,A,L), szt. 30 000
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 03142500-3

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:


Część nr: 11Nazwa: Owoce cytrusowe, pieczarki
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Awokado, kg. 20 Ananas, szt. 20 Banany, kg. 1 500 Brzoskwinie import, kg. 150 Cytryny, kg. 200 Grapefruit czerwony, kg. 100 Kiwi, kg. 400 Mandarynki, kg. 400 Nektarynki, kg. 200 Pieczarki, kg. 400 Pomarańcze, kg. 300 Winogron, kg. 50
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15000000-8, 03222200-5

3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia:
5) Kryteria oceny ofert:
KryteriumZnaczenie
cena60,00
termin płatności40,00

6) INFORMACJE DODATKOWE:






Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.