eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Szczecin › Świadczenie usług gastronomicznych na potrzeby OW Zamawiającego w Dziwnowie

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2015-04-24

Szczecin: Świadczenie usług gastronomicznych na potrzeby OW Zamawiającego w Dziwnowie
Numer ogłoszenia: 58843 - 2015; data zamieszczenia: 24.04.2015
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie , Al. Piastów 17, 70-310 Szczecin, woj. zachodniopomorskie, tel. 0-91 449 4250, 449 4042, faks 0-91 449 4690.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zut.edu.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Uczelnia publiczna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług gastronomicznych na potrzeby OW Zamawiającego w Dziwnowie.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi gastronomicznej dla osób wypoczywających w ośrodkach wypoczynkowych (OW) Zamawiającego położonych w Dziwnowie (woj. zachodniopomorskie, powiat kamieński, kod pocztowy 72-420). 2. W zakres usługi, o których mowa w ust. 1 niniejszego działu wchodzi: 1) Przygotowywanie posiłków (śniadania, obiady kolacje), w tym również zaopatrywanie się w surowce i innego rodzaju produkty do przygotowania posiłków, a także ich transport do miejsca przygotowania i wydania posiłków; 2) Obsługa kelnerska, w tym wydawanie przygotowanych posiłków wskazanym przez Zamawiającego osobom wypoczywającym w OW. 3. Zamawiający wymaga, aby przygotowywanie posiłków (w tym w szczególności gotowanie dań gorących) odbywało się kuchni, a ich serowanie (obsługa kelnerska) miało miejsce w jadalni, które to (kuchnia i jadalnia) są położone na terenie OW w Dziwnowie, ul. Kościelna 35- 35a. Kuchnia i jadalnia znajdują się w tym samym budynku (na tym samym jego poziomie) i są położone bezpośrednio przy sobie. 4. Zamawiający, podaje, iż szacowana (na podstawie danych za sezon 2014 r.) liczba posiłków do przygotowania i wydania w ramach przedmiotu niniejszego zamówienia (przez cały okres jego wykonywania) wynosi odpowiednio: 1) Śniadania - 3100 (słownie: trzy tysiące sto) posiłków; 2) Obiady - 6500 (sześć tysięcy pięćset) posiłków; 3) Kolacja - 2500 (dwa tysiące pięćset) posiłków. 5. Do obowiązków Wykonawcy wchodzących w zakres zamówienia wchodzi również: 1) Bieżące utrzymywanie czystości pomieszczeń stołówki, w tym również zaopatrzenie się w odpowiednie środki czystości dla wykonania wskazanego obowiązku; 2) Odpowiednie segregowanie śmieci i odpadów pokonsumcyjnych, z zastrzeżeniem ust. 6 poniżej; 3) Dokonywanie bieżących napraw urządzeń, jeżeli ich uszkodzenie lub innego rodzaju niesprawność powstały z winy Wykonawcy. 6. W zakres przedmiotu niniejszego zamówienia nie wchodzi zapewnienia mediów (prąd, woda, gaz) w obiekcie, w którym znajduje się Stołówka przez Wykonawcę. Wykonawcy nie będą obciążać koszty zużycia tych mediów w zakresie w jakim zużycie następuje na potrzeby wykonania niniejszego zamówienia. Wykonawcy nie będzie również obciążać koszty wywozu odpadów pokonsumpcyjnych, o których mowa w ust. 6 niniejszego działu. Obowiązki, o których mowa w niniejszym ustępie i koszty z tym związane będzie ponosił Zamawiający. 7. Do obowiązków Wykonawcy wchodzących w zakres zamówienia należy zapewnienie na potrzeby jego należytego wykonania personelu wykonawczego (osób) o odpowiednich kwalifikacjach, wiedzy i doświadczeniu. 8. Używane powyżej odwołania się do określenia /niniejszy dział/ oznaczają niniejszą sekcję.

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 30.09.2015.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: W postępowaniu niniejszym wniesienie wadiumnie jest wymagane

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • 1.Zamawiający uzna, iż Wykonawca wykazał spełnienie warunku posiadania wiedzy i doświadczenia (z zastrzeżeniem jednak dodatkowych, właściwych dla niniejszego warunku, postanowień zawartych w sekcji IV.4.16 niniejszego ogłoszenia pn. Dodatkowe informacje dotyczące sposobu oceny spełnienia warunków udziału w niniejszym postępowaniu), jeżeli: 1) Wykonawca wykaże Zamawiającemu fakt realizacji (świadczenia) minimum trzech usług gastronomicznych (głównych usług) spełniających następujące cechy: a) Każda z tych trzech usług gastronomicznych została wykonana (zakończona) w okresie ostatnich trzech lat przed upływem składania ofert w niniejszym postępowaniu (a jeżeli okres prowadzenia działalności przez Wykonawcę jest krótszy niż trzy lata, to w tym okresie. W przypadku, gdy dana usługa gastronomiczna (spośród tych trzech) jest świadczeniem okresowym lub ciągłym, to w odniesieniu do niej przedmiotem wykazania w celu spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia może być również usługa gastronomiczna, która jest jeszcze wykonywana; b) Każda z trzech usług gastronomicznych, o których mowa w ppkt a) powyżej została wykonana należycie - a w przypadku, gdy dana usługa gastronomiczna (spośród tych trzech) jest świadczeniem okresowym lub ciągłym, to również w odniesieniu do niej - jest wykonywana należycie; c) Każda z trzech usług gastronomicznych, o których mowa w pkt a) i b) powyżej obejmowała swoim zakresem przygotowanie i wydawanie posiłków (minimum obiad, tj. posiłek składający się z zupy i tzw. drugiego dania oraz napoju) dla minimum 30 osób. W przypadku, gdy przedstawiana do wykazania spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia usługa gastronomiczna stanowi świadczenie okresowe lub ciągłe, wskazany wyżej wymóg przygotowania i wydania posiłków (minimum obiad, tj. posiłek składający się z zupy i tzw. drugiego dania oraz napoju) dla minimum 30 osób musi dotyczyć tej części świadczonej usługi gastronomicznej, która została już wykonana; d) Usługi gastronomiczne, o których mowa w pkt a) - c) powyżej są o wartości nie mniejszej niż równowartość 20 000 zł (słownie: dwadzieścia tysięcy złotych) netto (bez należnego podatku VAT) dla wszystkich trzech usług łącznie. W odniesieniu do przedstawianej do wykazania spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia usługi gastronomicznej stanowiącej świadczenie okresowe lub ciągłe, do ustalenia spełnienia powyższego wymogu wartościowego tę część wartości usługi wykonywanej, która została już zrealizowana. 2) Z zastrzeżeniem wyjątku wskazanego w ust. 2 niniejszego działu, usługi gastronomiczne wymagane na podstawie pkt 1) powyżej będą usługami wykonanymi (czy też wykonywanymi - w przypadku tych głównych usług, które stanowią świadczenie okresowe lub ciągłe) przez Wykonawcę. Jednak w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, ocena spełnienia wskazanego wymogu dokonana zostanie w oparciu o łączne zasoby zamówień Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, co w szczególności będzie polegało na tym, że Zamawiający za wystarczające dla wykazania spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia uzna fakt wykonania wymaganych głównych usług (czy też ich wykonywania - w przypadku tych głównych usług, które stanowią świadczenie okresowe lub ciągłe) tylko przez niektórych lub jednego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. 3) Potwierdzenie wykonania głównych usług (czy tez ich wykonywania - w przypadku tych głównych usług, które stanowią świadczenie okresowe lub ciągłe), stosownie do wymagań ww. pkt 1) i 2) niniejszego ustępu, nastąpi na podstawie przedłożonych Zamawiającemu dokumentów, o których mowa w ust. 3 niniejszej sekcji, a tym samym dokumentów z sekcji III.4.1) niniejszego ogłoszenia, a w zakresie w jakim, zgodnie z postanowieniami ust. 3 pkt 4) niniejszej sekcji przedłożenie niektórych takich dokumentów nie jest dla danego Wykonawcy wymagane ze względu na to, że Zamawiający jest podmiotem, na rzecz którego główna usługa czy główne usługi były wykonane (czy też wykonywane - w przypadku tych głównych usług, które stanowią świadczenie okresowe lub ciągłe), ocena w zakresie nie wymaganego do złożenia dokumentu zostanie dokonana w oparciu o dane i wiedzę Zamawiającego. 2 Przy wykazywaniu spełnienia warunku posiadania wiedzy i doświadczenia, stosownie postanowień ust. 1 niniejszej sekcji, Wykonawca może również polegać na zamówieniach (zasobach) wykonanych (wykonywanych - w przypadku zamówienia będącego świadczeniem okresowym lub ciągłym) przez podmiot prawa inny niż Wykonawca (lub Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie) - zwany w dalszej części niniejszego ustępu podmiotem trzecim. Dopuszczalność polegania na zasobach podmiotu trzeciego Zamawiający oceni na podstawie i w granicach określonych treścią art. 26 ust. 2b. ustawy PZP, z uwzględnieniem następujących postanowień: 1) Podmiot trzeci będzie uczestniczył w wykonaniu zamówienia objętego niniejszym postępowaniem (umowy o wykonanie niniejszego zamówienia), przy czym uczestniczenie to może mieć miejsce w dowolnej prawnie dopuszczonej formie (np. jako podwykonawca, konsultant, doradca, itp.); 2) Dokumenty, o których mowa w ust. 3 niniejszej sekcji, a tym samym odznaczone dokumenty sekcji III.4.1) niniejszego ogłoszenia będą wskazywać na wykonanie głównej usługi lub głównych usług (czy też wykonywanie - w przypadku tych głównych usług, które stanowią świadczenie okresowe lub ciągłe) przez podmiot trzeci 3) Wykonawca przedłoży Zamawiającemu dokument lub dokumenty, o których mowa w ust. 4 niniejszej sekcji - jako wymagany na podstawie art. 26 ust 2b ustawy PZP, dowód, że Wykonawca zasobami podmiotu trzeciego w trakcie realizacji zamówienia. 3. W celu wykazania (potwierdzenia) spełniania warunku posiadania wiedzy i doświadczenia, Wykonawca złoży Zamawiającemu następujące dokumenty: 1) Wykaz ze wskazaniem trzech głównych usług gastronomicznych wymaganych w celu wykazania spełnienia opisanego w ust. 1 niniejszej sekcji warunku wiedzy i doświadczenia, z podaniem (w odniesieniu do każdej z nich) przedmiotu usługi, jej wartości, a także podmiotu lub podmiotów, na rzecz których główne usługi wykonano (czy też są wykonywane - w przypadku tych głównych usług, które stanowią świadczenie okresowe lub ciągłe). W odniesieniu do głównej usługi lub usług niebędących świadczeniem okresowym lub ciągłym należy również podać w Wykazie datę wykonania tej usługi. Informacje w Wykazie należy podać w takim zakresie, aby było to wystarczające dla potwierdzenia spełnienia wymogów opisanych w ust. 1 pkt 1) niniejszej sekcji, z wyjątkiem informacji o należytym wykonaniu głównych usług (czy ich należytym wykonywaniu - w przypadku, tych głównych usług, które stanowią świadczenie okresowe lub ciągłe), które to informacje podlegają wykazaniu w sposób wskazany w pkt 2) niniejszego ustępu. W przypadku i w zakresie, w jakim Wykonawca wykazuje spełnianie warunku, polegając na zasobach podmiotu trzeciego, zastosowanie mają również postanowienia ust. 2 pkt 2) niniejszej sekcji; 2) Z zastrzeżeniem pkt 3) i 4) niniejszego ustępu poświadczenie lub poświadczenia potwierdzające, iż każda z trzech głównych usług wymienionych w wykazie, o którym mowa w ww. pkt 1) niniejszego ustępu, jako wymagane dla spełnienia wymogu opisanego w ust. 1 niniejszej sekcji, zostało wykonana należycie (czy też jest wykonywane należycie - w przypadku głównej usługi stanowiącej świadczenie okresowe lub ciągłe). Wskazane poświadczenie musi być wystawione przez podmiot inny niż Wykonawca. Poświadczeniem potwierdzającym ww. okoliczności mogą być w szczególności referencje, protokoły odbioru zamówienia, zaświadczenie wystawione na podstawie art. 217 kodeksu postępowania administracyjnego. W przypadku, gdy główna usługa stanowi świadczenie okresowe lub ciągłe, poświadczenie powinno być wydane nie wcześniej niż trzy miesiące przed upływem składania ofert w niniejszym postępowaniu. W przypadku i w zakresie, w jakim Wykonawca wykazuje spełnianie warunku, polegając na zasobach podmiotu trzeciego, zastosowanie mają również postanowienia ust. 2 pkt 2) niniejszej sekcji; 3) Oświadczenie Wykonawcy potwierdzające, że główna usługa lub usługi zostały należycie wykonane (czy też są wykonywane - w przepadku tych głównych usług, które stanowią świadczenie okresowe lub ciągłe), jeżeli Wykonawca wykaże Zamawiającemu, że z przyczyn o obiektywnym charakterze nie jest w stanie uzyskać poświadczenia lub poświadczeń, o których mowa w pkt. 2 powyżej. Obowiązek wykazania Zamawiającemu istnienia ww. obiektywnej przyczyny stanowiącej przeszkodę w złożeniu dokumentu lub dokumentów wymaganych na podstawie ww. pkt 2) niniejszego ustępu, należy do Wykonawcy i jest warunkiem uwzględnienia przez Zamawiającego uprawnienia do posłużenia się własnym oświadczeniem; 4) Wykonawca nie ma obowiązku przedkładać żadnego z dokumentów wskazanych w ww. pkt 2) i 3) w odniesieniu do tej głównej usługi wymienionej w wykazie, o którym mowa w ww. pkt 1) niniejszego ustępu, jeżeli Zamawiający jest podmiotem, na rzecz którego usługa ta była wykonana (czy też jest wykonywana - przypadku głównej usługi stanowiącej świadczenie okresowe lub ciągłe). 4. W przypadku i w zakresie, w jakim Wykonawca wykazuje spełnianie warunku posiadania wiedzy i doświadczenia, polegając na zasobach podmiotu trzeciego, stosownie do postanowień ust. 2 niniejszej sekcji, wynikający z art. 26 ust. 2b ustawy PZP obowiązek (zobowiązanie) udowodnienia Zamawiającemu, że Wykonawca będzie dysponował tymi zasobami w trakcie realizacji zamówienia, Wykonawca zrealizować może poprzez przedłożenie Zamawiającemu dowolnego dokumentu lub dokumentów (dowodów), w szczególności pisemnego zobowiązania podmiotu trzeciego do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania niniejszego zamówienia, przy czym z przedstawionego dokumentu lub dokumentów w tym zakresie, w tym wskazanego wyżej pisemnego zobowiązania podmiotu trzeciego powinno w sposób wyraźny i jednoznaczny wynikać, że podmiot trzeci będzie uczestniczył w realizacji zamówienia objętego niniejszym postępowaniem stosownie do postanowień ust. 2 pkt 1) niniejszej sekcji, wskazywać w jaki sposób podmiot trzeci będzie uczestniczył w wykonaniu zamówienia (jakie czynności czy innego rodzaju świadczenia będzie wykonywał i przez jaki okres), a także wskazywać na charakter stosunku, jaki będzie łączył Wykonawcę z podmiotem trzecim w celu wykazania Zamawiającemu czy stosunek łączący Wykonawcę z tym podmiotem gwarantuje rzeczywisty dostęp do ww. zasobów podmiotu trzeciego na potrzeby wykonania niniejszego zamówienia. Podmiot trzeci, który zobowiązał się do udostępnienia Wykonawcy zasobów odpowiada solidarnie z Wykonawcą za szkodę Zamawiającego, powstałą wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba że za nieudostępnienie zasobów nie ponosi winy (art. 2e ustawy PZP). 5.Używany w postanowieniach niniejszej sekcji zwrot podmiot trzeci należy rozumieć w znaczeniu używanym w ust. 2 niniejszej sekcji.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 60
  • 2 - Doświdczenie Wykonawcy - 24
  • 3 - Jakość menu - 16

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Przypadki i warunki zmian umowy określone w dziale XVII specyfikacji istotnych warunków zamówienia (SIWZ)

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zut.edu.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Kancelaria Główna, al. Piastów 17, Szczecin (z dekretacją na Dział Zamówień Publicznych - DZP) lub osobiście w DZP.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 05.05.2015 godzina 12:00, miejsce: Kancelaria Główna Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 70-310 Szczecin, al. Piastów 17, pok. 119.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Termin rozpoczęcia świadczenia usług gastronomicznych stanowiących przedmiot zamówienia: 29.05.2015 r. Dodatkowe informacje dotyczące sposobu oceny spełnienia warunków udziału w niniejszym postępowaniu: 1.Ocena, że Wykonawca jest zdolny do należytego wykonania zamówienia nie wymaga wykazania w zakresie ponad określony w sekcji III.3) niniejszego ogłoszenia, w szczególności nie jest wymagane przedkładanie Zamawiającemu wykazu zamówień niewykonanych lub niewykonanych należycie. 2.W kwestiach nieuregulowanych postanowieniami niniejszego ogłoszenia, ocena spełnienia przez Wykonawcę warunków udziału w niniejszym postępowaniu, w tym ocena, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu z udziału w niniejszym postępowaniu z przyczyn wskazanych w art. 24 ustawy PZP dokonana zostanie zgodnie z ustawą PZP. W myśl tej ustawy, przy ocenie spełniania warunków udziału w niniejszym postępowaniu, zastosowanie mają w szczególności następujące zasady: 3.Ocena spełniania przez Wykonawcę każdego z warunków udziału w niniejszym postępowaniu zostanie dokonana na zasadzie ustalenia przez Zamawiającego istnienia jednego z dwóch alternatywnych zdań: Wykonawca spełnia warunek albo Wykonawca nie spełnia warunku; 4.Ocena, że Wykonawca spełnia warunki udziału w niniejszym postępowaniu, wymagające wykazania spełnienia przez Wykonawcę dokonywana jest na dzień nie późniejszy niż dzień, w którym upływa termin składania ofert w niniejszym postępowaniu (art. 26 ust. 2a ustawy PZP); 5.Warunkiem niezbędnym do uznania, że Wykonawca (a w przypadku Oferty wspólnej - każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie) wykazał spełnienie warunków udziału w niniejszym postępowaniu będzie również złożenie Zamawiającemu oświadczenia o spełnieniu warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy PZP (wymóg wynikający z art. 44 ustawy PZP); 6.W celu wykazania, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu z przyczyn wskazanych w art. 24 ust. 1 ustawy PZP wymagane jest przedłożenie Zamawiającemu dokumentów zaznaczonych do przedłożenia w sekcji III.4.2) niniejszego ogłoszenia. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie (Wykonawcy oferty wspólnej), wskazane dokumenty wymagają przedłożenia w odniesieniu do każdego z tych Wykonawców. W zakresie w jakim Wykonawca w niniejszym postępowaniu ma możliwość wykazania spełnienia warunków udziału w niniejszym zasobami podmiotu trzeciego, nie jest wymagane przedstawienie w odniesieniu do tego podmiotu dokumentów z w sekcji III.4.2) niniejszego ogłoszenia. 7.W celu dokonania przez Zamawiającego oceny w zakresie braku podstaw do wykluczenia Wykonawcy z przyczyn wskazanych w art. 24 ust. 2 pkt 5) ustawy Wykonawca (a w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie - każdy z tych Wykonawców) składa, na podstawie art. 26 ust. 2d ustawy PZP - listę albo oświadczenie, o których mowa w sekcji III.4.4) niniejszego ogłoszenia, zastrzeżeniem dalszych wymaganych ustawą czynności wymaganych do ustalenia braku podstaw do wykluczenia z art. 24 ust. 2 pkt 5) ustawy PZP; 8.Oświadczenia i dokumenty zaznaczone w niniejszym ogłoszeniu jako wymagane do przedłożenia od Wykonawców w celu potwierdzenia (wykazania) spełnienia warunków udziału w niniejszym postępowaniu należy przedłożyć Zamawiającemu, nie później niż na dzień, w którym upływa termin na składanie ofert w niniejszym postępowaniu lub (w przypadkach i zakresie wynikającym z treści art. 26 ust. 3 ustawy PZP) zostaną złożone Zamawiającemu w dodatkowym terminie wyznaczonym przez Zamawiającego. Ilekroć w niniejszym ogłoszeniu używany jest zwrot: - Ustawa PZP - należy przez to rozumieć obowiązującą polska ustawę z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz.U.2013.907 tekst jednolity z póz. zm.) - Specyfikacji istotnych warunków zamówienia - należy przez to rozumieć obowiązująca w niniejszym postępowaniu specyfikację, o której mowa w art. 36 ustawy PZP, właściwa dla trybu otwartego przyjętego w niniejszym postępowaniu..

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.