eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Brzesko › Realizacja kursów zawodowych gastronomicznych w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2015-03-27

Brzesko: Realizacja kursów zawodowych gastronomicznych w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce
Numer ogłoszenia: 43279 - 2015; data zamieszczenia: 27.03.2015
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Starostwo Powiatowe w Brzesku , ul. Głowackiego 51, 32-800 Brzesko, woj. małopolskie.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.powiatbrzeski.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Realizacja kursów zawodowych gastronomicznych w ramach projektu - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest realizacja kursów z branży gastronomicznej. Kursy przeprowadzone będą dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych, dla których organem prowadzącym jest Powiat Brzeski, a które uczestniczą w projekcie - Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Przedmiot zamówienia podzielony został na części (Zadania) tj. Zadanie 1: Kurs barman dla uczniów ZSP nr 2 w Brzesku. Zadanie 2: Kurs kelner dla uczniów ZSP nr 2 w Brzesku Zadanie 3: Kurs kuchnie świata dla uczniów ZSP nr 2 w Brzesku. Zadanie 4: Kurs barman dla uczniów ZSP w Czchowie. Zadanie 5: Kurs barista dla uczniów ZSP w Czchowie. Zadanie 6: Kurs zdobnictwo cukiernicze dla uczniów ZSP w Czchowie. Zadanie 7: Kurs barman dla uczniów ZSTiO w Łysej Górze. Szczegółowy opis każdej z części zamówienia (Zadania) zawarto w załączniku nr 1 do niniejszej specyfikacji (Opis przedmiotu zamówienia). Kursy realizowane są w ramach projektu -Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. 2. Szczegółowe wymagania Zamawiającego wobec Wykonawcy w ramach realizacji każdej z części niniejszego zamówienia: 1) Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych w podziale na w/w Zadania. 2) Szczegółowy opis poszczególnych części zamówienia zawarto w załączniku nr 1 do SIWZ. 3) Kursy dla wszystkich Zadań za wyjątkiem Zadania 1, Zadania 4 oraz Zadania 7 (czyli za wyjątkiem kursu barmana) realizowane są na terenie szkół zgodnie z nazwą zawartą w nazwie zadań. Kursy w ramach Zadania 1, Zadania 4 oraz Zadania 7 będą odbywać się poza terenem szkół w miejscu wyznaczonym przez Wykonawcę i na jego koszt. 4) Na co najmniej 3 dni przed rozpoczęciem kursu, Wykonawca będzie zobligowany przekazać do Zamawiającego planowany harmonogram spotkań zawierający daty i godziny prowadzonych zajęć wraz z tematami rozpisanymi zgodnie z tematyką kursu opisaną w zał. nr 1 do SIWZ. W przypadku kursów wyjazdowych harmonogram taki musi zawierać ponadto inne istotne informacje w szczególności dotyczące realizacji kursu, w szczególności informacje o godzinach wyjazdu i powrotu, godzinach i miejscach przeznaczonych na posiłki, miejscach noclegowych. Szczegółowy harmonogram realizacji zadania musi być uzgodniony (podpisany) z liderem szkolnym projektu i Dyrektorem Szkoły. Harmonogram powinien być dostosowany do zajęć szkolnych uczniów oraz nie kolidować z innymi wydarzeniami jak uroczystości szkolne, akademie, wycieczki szkolne. 5) Na potrzeby niniejszego postępowania za termin, ,,godzina,, należy przyjąć, iż jedna godzina jest równa 60 minut. 6) Zamawiający wymaga aby szkolenia planowane były zgodnie z wytycznymi określonymi w załączniku nr 1 do SIWZ. 7) Sale i pracownie przewidziane na realizację kursu w danej szkole udostępnia się Wykonawcy nieodpłatnie w zakresie wyszczególnionym w załączniku nr 1 do SIWZ, dla kursów, dla których określono, iż odbywać się będą na terenie szkół, zgodnie z nazwą szkoły zawartą w nazwie danej części (Zadania) 8) Wykonawca może w trakcie przeprowadzania kursu korzystać z pomocy dydaktycznych będących własnością szkoły wyszczególnionych w specyfikacji - w załączniku nr 1 do SIWZ, przy czym odpowiada on za wszelkie uszkodzenia powstałe na wskutek niewłaściwego ich użytkowania. Dyrektor lub osoba przez niego upoważniona udostępnia sprzęt oraz dokonuje sprawdzenia jego stanu w obecności Wykonawcy każdorazowo przed rozpoczęciem i po zakończeniu zajęć. Pozostały sprzęt niezbędny do realizacji zadania Wykonawca musi zorganizować na swój koszt. 9) W przypadku realizacji kursów barmana tj. Zadania 1, Zadania 4 oraz Zadania 7 w miejscu odległym: a) Ponad 1 km i nie dalej niż 50 km od siedziby szkoły dla której realizowany jest kurs, Wykonawca zapewni opiekuna i transport do miejsca realizacji kursu oraz transport powrotny. b) W odległości przekraczającej 50 km od siedziby szkoły dla której realizowany jest kurs, Wykonawca jest zobligowany do realizacji kursu ze wszystkimi uregulowaniami wynikającymi ze Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia i jej załącznika nr 1 tj. w szczególności opiekuna, noclegów na okres realizacji kursu, transportu do miejsca realizacji oraz transportu powrotnego, 10) Opiekun o którym mowa w pkt 9 jest odpowiedzialny za kontrolę, nadzór, opiekę nad uczestnikami kursu. Wymaga się aby opiekunem takim była osoba posiadająca przygotowanie pedagogiczne. Opiekun musi przejąć kontrolę, nadzór i opiekę nad uczestnikami od momentu rozpoczęcia wyjazdu (z parkingu szkoły dla której realizowany jest kurs), aż do momentu powrotu (na parking tej właśnie szkoły). O przypadkach szczególnie istotnych i nadzwyczajnych jak wypadki, choroby, zatrucia, zaginięcia itp. opiekun powiadomi telefonicznie, mailem lub faksem Biuro Projektu. 11) Wszystkie przekazywane przez Wykonawcę uczestnikom kursu materiały szkoleniowe, dydaktyczne lub jakichkolwiek produkty muszą być nowe, nieużywane i oryginalnie zapakowane. 12) Wykonawca zobowiązuje się do bieżącego informowania Zamawiającego faksem, e-mailem lub pisemnie (najpóźniej w drugim dniu roboczym po zajęciach) o każdej nieobecności uczestnika na danym spotkaniu. 13) Wykonawca po zakończeniu kursu przeprowadzi wśród uczestników zajęć ocenę merytoryczną i techniczną przebiegu kursu na podstawie anonimowej ankiety oceniającej. 14) Wykonawca jest zobowiązany prowadzić odpowiednią dokumentację w postaci: dziennika kursu - w dzienniku tym Wykonawca będzie zobowiązany w szczególności umieścić: imiona i nazwiska osób szkolonych, plan kursu (tematyka i odpowiedni wymiar godzin), realizacja planu kursu (data, liczba godzin zajęć, liczba osób obecnych, treść zajęć, podpis prowadzącego zajęcia), sprawozdanie ze szkolenia (liczba osób rozpoczynających i kończących szkolenie, liczba wydanych zaświadczeń), list przekazanych posiłków, materiałów biurowych, szkoleniowych/skryptów oraz wszelkich innych dokumentów i pomocy jeśli wymaga tego specyfikacja kursu określona szczegółowo w załączniku nr 1 do SIWZ (w tymi listy odbioru noclegów - w przypadku realizacji Zadania 1, Zadania 4 lub Zadania 7 w odległości przekraczającej 50 km od siedziby szkoły), a także listy odbioru wydanych zaświadczeń. Sporządzając listy przekazania uczniom wszelkich zaświadczeń, przedmiotów czy produktów (w tym wyżywienia) Wykonawca musi uzyskać podpis każdego ucznia potwierdzający jego faktyczny odbiór. Brak takiego podpisu jest dla Zamawiającego jednoznaczny z nie przekazaniem przedmiotu o którym mowa wyżej. 15) Każdy z uczestników zajęć posiadający min 80% obecności otrzyma zaświadczenie potwierdzające ukończenie kursu. Uczniowie, którzy uczestniczyli w kursie, ale mają poniżej 80 % obecności otrzymają zaświadczenie o uczestnictwie. Na zaświadczeniu o ukończeniu winny zostać umieszczone: szczegółowy zakres programowy kursu (wraz z podaniem ilości godzin poszczególnych tematów zajęć), logo projektu - wg wzoru przekazanego przez Lidera szkolnego na etapie realizacji zamówienia, zapis właściwy dla nazwy kursu występujący w nazwie każdego zadania tj.: np. dla Zadania 1: Kurs barman dla uczniów ZSP nr 2 w Brzesku. będzie to sentencja: ,,Kurs barman współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu pn. Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce,,. Ponadto: Obok wyżej wymienionych zaświadczeń w przypadku realizacji: Zadania 1, Zadania 4 oraz Zadania 7 Wykonawca wyda uczestnikom, także zaświadczenie (zawierające treści jak wyżej wymienione) na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2014 r., poz. 622). 16) W przypadku śmierci lub rezygnacji uczestnika Wykonawca zamiast zaświadczeń o ukończeniu / uczestnictwie w zajęciach, o których mowa punkcie 15 przekaże Zamawiającemu oświadczenie ze wskazaniem powodu przerwania kursu danego uczestnika. 17) W ramach promocji przedmiotu umowy Wykonawca zobowiązany jest także do: a) oznakowania sal, w których będą odbywały się zajęcia, zgodnie z Wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, b) poinformowania w pierwszym dniu zajęć uczestników o fakcie współfinansowania zajęć ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, c) stosowania na wszystkich dokumentach w trakcie wykonywania przedmiotowego zamówienia znaków takich jak: logo POKL, logo Unii Europejskiej wraz z odwołaniem do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego, logo Województwa Małopolskiego, logo projektu, logo powiatu brzeskiego. 18) Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił na własność każdemu uczestnikowi zajęć: a) materiały szkoleniowe / skrypty potrzebne do realizacji zajęć, b) materiały biurowe w postaci: zeszyt w formacie A4 w kratkę, min. 96 kartek twarda oprawa, ołówek automatyczny z gumką, komplet czterech długopisów z zatyczką w 4 różnych kolorach oraz teczkę w twardej oprawie o grubości grzbietu min. 2 centymetrów. 19) Wykonawca zapewni na swój koszt uczestnikom materiały i produkty niezbędne do przeprowadzenia kursu, zwłaszcza produkty dla części praktycznej. 20) Zamawiający wymaga by Wykonawca na swój koszt zapewnił podczas prowadzenia zajęć (na każdym spotkaniu) każdemu uczestnikowi posiłek w postaci: a) drożdżówki o masie min 85g. i napoju lub soku owocowego, niegazowanego o pojemności min. 200 ml. jeśli spotkanie w danym dniu trwa do 4 godzin. b) obiadu w skład którego wejdzie cieple danie (nie dopuszcza się posiłków przygotowanych na zasadzie zalewania wodą produktów sproszkowanych) o min. 250 kcal oraz kompotu lub soku w ilości min. 200 ml. jeśli spotkanie w danym dniu trwa 4 i więcej godzin. c) Określonej w załączniku nr 1 do SIWZ w przypadku realizacji Zadania 1, Zadania 4 oraz Zadania 7 tj. kursu wyjazdowego - w przypadku realizacji, o której mowa w pkt 9 lit. b. Posiłki muszą być świeże i przygotowane zgodnie z zachowaniem obowiązujących przepisów dot. higieny żywienia i żywności. 21) Zajęcia mogą być planowane tylko jako wielokrotność pełnych godzin (tj. odpowiednio 60 min, 120 min, 180 min. itd.). 22) W salach i pracowniach, podczas prowadzenia zajęć bez zgody koordynatora powiatowego nie mogą przebywać inne osoby niż uczestnicy kursu oraz osoby szkolące (instruktorzy, wykładowcy). 23) Wykonawca po zakończeniu kursu jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu kserokopie zaświadczeń, o których mowa w Rozdz. III ust. 2 pkt 15 oraz oryginałów dokumentów, o których mowa w punktach 13, 14 i 16 SIWZ. 24) Wykonawca zapewni ubezpieczenie wszystkich uczestników kursów od następstw nieszczęśliwych wypadków (każda osoba musi być ubezpieczona na kwotę min. 10.000 zł na okres trwania kursu). Wykonawca musi posiadać polisę potwierdzającą objęcie uczestników takim ubezpieczeniem oraz przedstawić jej kserokopię Zamawiającemu najpóźniej w dniu rozpoczęcia kursu. 25) Dla kursów, dla których w załączniku nr 1 do SIWZ określono podział na grupy Wykonawca musi przeprowadzić kurs dla każdej grupy oddzielnie i nie dopuszczalne jest łączenie grup celem prowadzenia wspólnych zajęć. 26) Zamawiający zastrzega sobie prawo do pełnej kontroli przeprowadzanych kursów, także do sporządzania zdjęć oraz wszelkiej dokumentacji obrazującej realizację przedmiotu umowy..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 7.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku. Wykonawca potwierdza spełnienie warunku poprzez złożenie oświadczenia

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku. Wykonawca potwierdza spełnienie warunku poprzez złożenie oświadczenia

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku. Wykonawca potwierdza spełnienie warunku poprzez złożenie oświadczenia

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku. Wykonawca potwierdza spełnienie warunku poprzez złożenie oświadczenia

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku. Wykonawca potwierdza spełnienie warunku poprzez złożenie oświadczenia

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 95
  • 2 - jakość - 5

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zamowienia.powiatbrzeski.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Starostwo Powiatowe w Brzesku Wydział Edukacji (I p., pok. 120) ul. Piastowska 2B 32-800 Brzesko.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 07.04.2015 godzina 10:00, miejsce: Starostwo Powiatowe w Brzesku Sekretariat (II p., pok. 213), ul. Głowackiego 51, 32-800 Brzesko.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Projekt: Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Projekt w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 9.2, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Zadanie 1: Kurs barman dla uczniów ZSP nr 2 w Brzesku.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Liczba uczestników kursu - 30 pełnoletnich uczniów w podziale na dwie grupy po 15 uczniów. 2. Kurs jest wyjazdowy i realizowany w siedzibie Wykonawcy lub miejscu wyznaczonym przez Wykonawcę przystosowanym do przeprowadzenia kursu. 3. Czas trwania kursu wynosi: 40 godzin w tym 35 godzin zajęć praktycznych i 5 godzin zajęć teoretycznych, 4. Tematyka kursu zawierać musi co najmniej: Barman jako zawód (predyspozycje psycho - fizyczne, savoir-vivre, praca z klientem, organizacja pracy, ubiór barmana , itp ). Bar, jako miejsce pracy - podział barów, umeblowanie i wyposażenie - prezentacja naczyń szklanych i przyrządów pracy barmana. Podział alkoholi ( piwo, wino, wódki białe i gatunkowe, brandy, koniak, likiery, whisky ). Wpływ alkoholu na organizm człowieka. Podstawy miksologii: techniki miksowania i mieszania napojów, nauka pracy shakerami, rodzaje drinków, klasyfikacja koktajli, dodatki, składniki dekoracyjne. Drinki na bazie wódek, rumu, ginu, tequili i likierów, - sporządzanie i degustacja. Drinki na bazie alkoholi typu Cognac, brandy, winiak, whisky, Burbon, wino, wermuth, champagne, arrak, piwo - sporządzanie i degustacja. Proces produkcji, podział oraz temperatury serwowania szampanów i win musujących, koniaku, brandy oraz grapy, rumów, ginów, tequili, whisky szkockiej, whiskey amerykańskiej i irlandzkiej, piwa, wina - degustacja. Zdobienie drinków z użyciem świeżych owoców (ananas, pomarańcza, limonka, melon, winogrona, wisienki koktajlowe, jabłko, cytryna, kiwi itp.), podawanie drinków w świeżych owocach. Elementy obsługi kelnerskiej: organizacja pracy w restauracji, zasady estetyki, nakrywanie stołu, przenoszenie napojów na tacy, - zajęcia praktyczne. Kawa i herbata w barze. Nauka sporządzania drinków na bazie kawy ( obsługa ciśnieniowego ekspresu do kawy, zasady parzenia i serwowania kawy, drinki na bazie kawy ) - sporządzanie i degustacja. Free style ( czym jest free style? zasady i techniki free style, pokaz free style ). Inscenizowanie nietypowych sytuacji, obsługa trudnego klienta. Kurs musi zakończyć się egzaminem potwierdzającym nabycie w/w umiejętności. 5. Dodatkowe informacje dla tej części zawarto w załączniku nr 1 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 10.07.2015.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 95
    • 2. jakość - 5

CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Zadanie 2: Kurs kelner dla uczniów ZSP nr 2 w Brzesku.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Liczba uczestników kursu - 30 uczniów w podziale na dwie grupy po 15 uczniów. 2. Czas trwania kursu wynosi: 50 godzin, w tym zajęć praktycznych 40 godzin oraz zajęć teoretycznych 10 godz. 3. Zajęcia odbywać się będą na terenie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Brzesku, ul. Piastowska 2, 32-800 Brzesko. 4. Tematyka kursu musi zawierać co najmniej: Przygotowanie do pracy -przygotowanie sali do przyjęcia gości, ubiór kelnera, kultura osobista, organizacja pracy, wyposażenie kelnera, współpraca z innymi osobami pracującymi w lokalu, lojalność i uczciwość względem pracodawcy, Kompetencje - wiadomości i umiejętności jakie powinien posiadać kelner, Elementy zastawy stołowej i sztućców, Techniki kelnerskie - ćwiczenia (nakrywanie stołów - układ podstawowy, elegancki, okazjonalny / np. walentynkowy, bożonarodzeniowy, wielkanocny/, przenoszenie zastawy stołowej - dwa, trzy talerze w jednej ręce noszenie i podawanie potraw i napojów z tacy podawanie potraw na talerzach - serwis niemiecki serwowanie potraw z półmisków - serwis francuski zbieranie brudnych naczyń ze stołu), Zasady obsługi gości - ćwiczenia (kolejność obsługi - przyjęcie zamówienia, podawanie potraw, czynności wykonywane z prawej i lewej strony, właściwy kierunek obsługi - zasady bezpieczeństwa), Obsługa konsumenta - ćwiczenia (powitanie gościa, wskazanie miejsca, podawanie menu przyjęcie zamówienia na aperitif, przyjęcie zamówienia właściwego, przyjęcie zamówienia na wino /właściwy dobór wina do potraw/, otwieranie i serwowanie wina, podawanie dań i napojów do stolika, zbieranie brudnych naczyń ze stolika, przyjęcie zamówienia na desery, podanie deserów, przyjęcie zamówienia na kawę, herbatę, podanie rachunku, pożegnanie gościa), Organizacja bankietów (Imprezy zasiadanie, Imprezy stojące), Napoje i alkohole (podstawowe wiadomości z zakresu: wódka czysta, likiery, gin, Cognac, Whisky, Rum, Tequila szampan, wina - najważniejsze marki, sposoby podawania (temperatura, szkło), charakterystyka smakowa, co mówią etykiety alkoholi, podstawowe wiadomości o kawie, rodzaje napojów kawowych, ćwiczenia praktyczne z obsługi ekspresu ciśnieniowego, pojęcie aperitif i degestif - zasady i przykłady zastosowania), Rozwiązywanie trudnych sytuacji - sposoby konwersacji, Kurs musi zakończyć się egzaminem potwierdzającym nabycie w/w umiejętności. 5. Dodatkowe informacje dla tej części zawarto w załączniku nr 1 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 26.06.2015.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 95
    • 2. jakość - 5

CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Zadanie 3: Kurs kuchnie świata dla uczniów ZSP nr 2 w Brzesku.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Liczba uczestników kursu - 30 uczniów w podziale na dwie grupy po 15 uczniów. 2. Czas trwania kursu wynosi: 50 godzin, w tym zajęć praktycznych 40 godzin oraz zajęć teoretycznych 10 godz. 3. Zajęcia odbywać się będą na terenie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Brzesku, ul. Piastowska 2, 32-800 Brzesko. 4. Kurs musi uwzględniać w części teoretycznej co najmniej: zapoznanie i przybliżenie uczestnikom podstawowych zasad kuchni innych krajów w aspekcie kulturowo-geograficznym oraz charakterystycznych dla nich surowców, sposobu ich przyrządzania i podawania. W części praktycznej kursu Wykonawca przygotuje wraz uczestnikami co najmniej 5 wybranych potraw kuchni świata. Wszystkie czynności mają być omawiane i demonstrowane przez instruktora, a następnie samodzielnie wykonywane przez uczestników kursu. Podczas każdych zajęć praktycznych wszyscy kursanci poznają receptury omawianych dań i napojów. Na każdych zajęciach praktycznych odbędzie się degustacja przygotowanych potraw. 5. Dodatkowe informacje dla tej części zawarto w załączniku nr 1 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 26.06.2015.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 95
    • 2. jakość - 5

CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Zadanie 4: Kurs barman dla uczniów ZSP w Czchowie..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Liczba uczestników kursu - 20 uczniów w podziale na dwie grupy po 10 uczniów. 2. Kurs jest wyjazdowy i realizowany w siedzibie Wykonawcy lub miejscu wyznaczonym przez Wykonawcę przystosowanym do przeprowadzenia kursu. 3. Czas trwania kursu wynosi: 40 godzin w tym 35 godzin zajęć praktycznych i 5 godzin zajęć teoretycznych. 4. Tematyka kursu zawierać musi co najmniej: Barman jako zawód (predyspozycje psycho - fizyczne, savoir-vivre, praca z klientem, organizacja pracy, ubiór barmana , itp ). Bar, jako miejsce pracy - podział barów, umeblowanie i wyposażenie - prezentacja naczyń szklanych i przyrządów pracy barmana. Podział alkoholi ( piwo, wino, wódki białe i gatunkowe, brandy, koniak, likiery, whisky ). Wpływ alkoholu na organizm człowieka. Podstawy miksologii: techniki miksowania i mieszania napojów, nauka pracy shakerami, rodzaje drinków, klasyfikacja koktajli, dodatki, składniki dekoracyjne. Drinki na bazie wódek, rumu, ginu, tequili i likierów, - sporządzanie i degustacja. Drinki na bazie alkoholi typu Cognac, brandy, winiak, whisky, Burbon, wino, wermuth, champagne, arrak, piwo - sporządzanie i degustacja. Proces produkcji, podział oraz temperatury serwowania szampanów i win musujących, koniaku, brandy oraz grapy, rumów, ginów, tequili, whisky szkockiej, whiskey amerykańskiej i irlandzkiej, piwa, wina - degustacja. Zdobienie drinków z użyciem świeżych owoców (ananas, pomarańcza, limonka, melon, winogrona, wisienki koktajlowe, jabłko, cytryna, kiwi itp.), podawanie drinków w świeżych owocach. Elementy obsługi kelnerskiej: organizacja pracy w restauracji, zasady estetyki, nakrywanie stołu, przenoszenie napojów na tacy, - zajęcia praktyczne. Kawa i herbata w barze. Nauka sporządzania drinków na bazie kawy ( obsługa ciśnieniowego ekspresu do kawy, zasady parzenia i serwowania kawy, drinki na bazie kawy ) - sporządzanie i degustacja. Free style ( czym jest free style? zasady i techniki free style, pokaz free style ). Inscenizowanie nietypowych sytuacji, obsługa trudnego klienta. Kurs musi zakończyć się egzaminem potwierdzającym nabycie w/w umiejętności. 5. Dodatkowe informacje dla tej części zawarto w załączniku nr 1 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 13.07.2015.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 95
    • 2. jakość - 5

CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Zadanie 5: Kurs barista dla uczniów ZSP w Czchowie..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Liczba uczestników kursu - 30 uczniów w podziale na dwie grupy po 15 uczniów. 2. Czas trwania kursu wynosi: 15 godzin w tym 10 godzin zajęć praktycznych i 5 godzin zajęć teoretycznych. 3. Zajęcia odbywać się będą na terenie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Czchowie, ul. Sądecka 187, 32-860 Czchów. 4. Tematyka kursu zawierać musi co najmniej w części teoretycznej - podstawowe informacje o kawie czyli Coffee Culture, uprawa kawy, metody jej pozyskiwania, transport i przechowywanie, jakość ziarna, prażenie, cechy organoleptyczne, ekspres do parzenia kawy typu Espresso - budowa urządzenia, zasady pracy przy ekspresie - teoria i praktyka, młynek do kawy - budowa, sposób ustawienia, grubość mielenia, porcja na 1 espresso, zasady dobrego espresso, błędy przy parzeniu espresso, rodzaje kaw na bazie espresso, reguła 4m, mleko - rodzaj mleka, sposoby spieniania, parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym - omówienie kolejnych czynności, zasady serwowania napojów gorących. W części praktycznej: 1. ESPRESSO - przygotowanie ekspresu do pracy, ustawienie młynka do kawy, dozowanie kawy, ubijanie kawy, etapy przygotowania espresso, rozpoznanie źle przygotowanego espresso, kończenie pracy na ekspresie, czyszczenie i konserwacja, 2.NAPOJE KAWOWE na bazie espresso - przyrządy i dodatki stosowane na bazie napojów kawowych niezbędne do pracy z ekspresem, spienianie mleka, dobór filiżanek, podstawowe napoje na bazie espresso, cappuccino, macchiatto, latte, latte art. - sztuka zdobienia kawy, inne napoje na bazie espresso z użyciem syropów, sosów, lodów, bitej śmietany itp. Dbałość o stanowisko pracy - konserwacja i czyszczenie ekspresu, konserwacja i czyszczenie młynka, postępowanie z kawą - przechowywanie, dozowanie. Wszystkie czynności mają być omawiane i demonstrowane przez instruktora, a następnie samodzielnie wykonywane przez uczestników kursu. 5. Dodatkowe informacje dla tej części zawarto w załączniku nr 1 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 26.06.2015.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 95
    • 2. jakość - 5

CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Zadanie 6: Kurs zdobnictwo cukiernicze dla uczniów ZSP w Czchowie..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Liczba uczestników kursu - 25 uczniów w podziale na dwie grupy tj. 15 uczniów i 10 uczniów. 2. Czas trwania kursu wynosi: 30 godzin w tym maksymalnie 5 godzin zajęć teoretycznych. 3. Zajęcia odbywać się będą na terenie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Czchowie, ul. Sądecka 187, 32-860 Czchów. 4. Tematyka kursu zawierać musi co najmniej: Zastosowanie czekolady, marcepanu i karmelu do dekoracji ciast i tortów (dekoracje i eksponaty). Techniki żelowania w dekoracji ciast i tortów, styl angielski w dekorowaniu. Wszystkie czynności mają być omawiane i demonstrowane przez instruktora, a następnie samodzielnie wykonywane przez uczestników kursu. 5. Dodatkowe informacje dla tej części zawarto w załączniku nr 1 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 26.06.2015.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 95
    • 2. jakość - 5

CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: Zadanie 7: Kurs barman dla uczniów ZSTiO w Łysej Górze..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Liczba uczestników kursu - 20 uczniów w podziale na dwie grupy po 10 uczniów. 2. Kurs jest wyjazdowy i realizowany w siedzibie Wykonawcy lub miejscu wyznaczonym przez Wykonawcę przystosowanym do przeprowadzenia kursu. 3. Czas trwania kursu wynosi: 40 godzin w tym 35 godzin zajęć praktycznych i 5 godzin zajęć teoretycznych, dopuszcza się nie więcej niż 7 godzin dziennie zajęć praktycznych i 1 godzina dziennie zajęć teoretycznych. 4. Zajęcia mogą odbywać się tylko od poniedziałku do piątku. 5. Tematyka kursu zawierać musi co najmniej: Barman jako zawód (predyspozycje psycho - fizyczne, savoir-vivre, praca z klientem, organizacja pracy, ubiór barmana , itp ). Bar, jako miejsce pracy - podział barów, umeblowanie i wyposażenie - prezentacja naczyń szklanych i przyrządów pracy barmana. Podział alkoholi ( piwo, wino, wódki białe i gatunkowe, brandy, koniak, likiery, whisky ). Wpływ alkoholu na organizm człowieka. Podstawy miksologii: techniki miksowania i mieszania napojów, nauka pracy shakerami, rodzaje drinków, klasyfikacja koktajli, dodatki, składniki dekoracyjne. Drinki na bazie wódek, rumu, ginu, tequili i likierów, - sporządzanie i degustacja. Drinki na bazie alkoholi typu Cognac, brandy, winiak, whisky, Burbon, wino, wermuth, champagne, arrak, piwo - sporządzanie i degustacja. Proces produkcji, podział oraz temperatury serwowania szampanów i win musujących, koniaku, brandy oraz grapy, rumów, ginów, tequili, whisky szkockiej, whiskey amerykańskiej i irlandzkiej, piwa, wina - degustacja. Zdobienie drinków z użyciem świeżych owoców (ananas, pomarańcza, limonka, melon, winogrona, wisienki koktajlowe, jabłko, cytryna, kiwi itp.), podawanie drinków w świeżych owocach. Elementy obsługi kelnerskiej: organizacja pracy w restauracji, zasady estetyki, nakrywanie stołu, przenoszenie napojów na tacy, - zajęcia praktyczne. Kawa i herbata w barze. Nauka sporządzania drinków na bazie kawy ( obsługa ciśnieniowego ekspresu do kawy, zasady parzenia i serwowania kawy, drinki na bazie kawy ) - sporządzanie i degustacja. Free style ( czym jest free style? zasady i techniki free style, pokaz free style ). Inscenizowanie nietypowych sytuacji, obsługa trudnego klienta. W ramach kursu każdy uczestnik wykona min. 20 drinków z przeprowadzoną profesjonalną oceną degustacyjną. Kurs musi zakończyć się egzaminem potwierdzającym nabycie w/w umiejętności. 6. Dodatkowe informacje dla tej części zawarto w załączniku nr 1 do SIWZ.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 29.05.2015.
  • 4) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

    • 1. Cena - 95
    • 2. jakość - 5

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.