eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kobierzyce › Przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla dzieci i uczniów uczęszczajacych do Gminnego Zespołu Szkół w Bielanach Wrocławskich

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2014-12-19

Kobierzyce: Przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla dzieci i uczniów uczęszczajacych do Gminnego Zespołu Szkół w Bielanach Wrocławskich
Numer ogłoszenia: 416048 - 2014; data zamieszczenia: 19.12.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gminny Zespół Szkół w Bielanach Wrocławskich , ul. Akacjowa 1, 55-040 Kobierzyce, woj. dolnośląskie, tel. 71 311 27 93, faks 71 311 04 83.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.szkola.sisco.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla dzieci i uczniów uczęszczajacych do Gminnego Zespołu Szkół w Bielanach Wrocławskich.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest obsługa placówki szkolnej- Gminnego Zespołu Szkół w Bielanach Wrocławskich w roku 2015 w zakresie przygotowania , dostawie i wydawaniu gorących posiłków - obiadów dwudaniowych łącznie dla ok. 280 dzieci w wieku przedszkolnym oraz uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum. Minimalne wymagania związane z przedmiotem zamówienia : 1.Kompleksowa usługa polegająca na przygotowaniu, dostarczeniu do siedziby Zamawiającego i wydawaniu, gorących posiłków dla ok.280 dzieci w wieku przedszkolnym oraz uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum, w wyznaczonych godzinach. Posiłki to dwudaniowe pełnowartościowe obiady o wymaganej przepisami i normami kaloryczności i zawartości składników odżywczych dla danej grupy wiekowej od 5 do 16 lat. Wykonawca jest zobowiązany do ustalania menu przez dietetyka i jego pisemnej akceptacji, z minimum tygodniowym wyprzedzeniem i podaniem go do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązuje się do wywieszenia informacji uwzględniającej menu na kolejny tydzień w każdy piątek kończącego się tygodnia w stołówce szkolnej. Dożywianie uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum będzie miało miejsce pięć razy w tygodniu od poniedziałku do piątku przez cały rok szkolny z wyłączeniem wakacji, ferii, dni świątecznych i wolnych od zajęć lekcyjnych, a dzieci w wieku przedszkolnym pięć razy w tygodniu od poniedziałku do piątku przez cały rok szkolny z wyłączeniem jednego miesiąca wakacji, dni świątecznych i wolnych od zajęć lekcyjnych. Szczegółowy harmonogram na okres świadczenia usług przez Wykonawcę, Zamawiający sporządzi terminie dwóch tygodni od podpisania umowy. Dopuszcza się zmianę harmonogramu z okresowym wyprzedzeniem. 2.Wykonawca zobowiązany jest dostarczania obiadów własnym transportem , zgodnym z przepisami w tym zakresie( posiadającym akceptację Sanepidu), w hermetycznych termosach przeznaczonych do transportu żywności i gwarantujących utrzymanie do momentu wydania posiłku odpowiedniej temperatury(50-60°C) i jakości przewożonych potraw . 3.Wykonawca po dostarczeniu posiłków w termosie zbiorczym będzie zobowiązany przełożyć je do bemara grzewczego i porcjowania do naczyń jednorazowych, a po spożyciu posiłków przez dzieci uprzątnięciu i zagospodarowaniu używanych naczyń i sztućców na własny koszt .Posiłki powinny być podawane w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowym , posiadającymi wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. 4.Miejscem wydawania posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym oraz uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum będzie udostępniona przez Zamawiającego stołówka szkolna oraz sale przedszkolne. 5.Przewiduje się , że ilość dzieci w wieku przedszkolnym oraz uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum korzystających z posiłków to ok.280, z czego uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum to ok. 200 osób , pozostałe 80 to dzieci w wieku przedszkolnym. Liczba ta może ulec zmianie w zależności od deklaracji rodziców lub zmiany ilości dzieci przebywających w placówce. 6.Wszelkie szczegóły realizacji zamówienia tj. : - ewentualne zmiany harmonogramu dostaw , na chwilę obecną przewiduje się trzy tury posiłków w godzinach 11:00 do 15:00 -trybu postępowania w przypadku zmiany ilości dostarczanych posiłków , -ewentualnych zastrzeżeń Zamawiającego co do realizacji zamówienia i sposobu ich zniwelowania, - innych aspektów związanych z prawidłowością realizacji zamówienia muszą być na bieżąco konsultowane przez Wykonawcę z Zamawiającym i realizowane zgodnie z potrzebami Zamawiającego. 7.Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Produkcja , przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach przy zachowaniu reżimu sanitarno-higienicznego. Wykonawcę w tym zakresie obowiązują przepisy zawarte w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U.z 2010r. Nr 136,poz.914 z póź. zmianami ). Przygotowanie posiłków musi być oparte na bazie świeżych pełnowartościowych składników z wykluczeniem żywności typu Fast food, dań sproszkowanych lub instant. Surowce wykorzystywane do przygotowania posiłku powinny pochodzić z działającej zgodnie z obowiązującymi przepisami sieci dystrybucji żywności ( legalnie działające sklepy i hurtownie). 8.Zobowiązuje się Wykonawcę do dostarczania różnorodnych posiłków. Obiad powinien składać się z zupy ugotowanej na wywarze mięsnym i warzywach z uwzględnieniem urozmaicenia podawanych zup. Drugim posiłkiem jest danie mięsne lub bezmięsne. Danie mięsne ( w tym danie z ryb) powinno być przygotowywane trzy razy w tygodniu, danie bezmięsne jeden raz w tygodniu i danie półmięsne 1 raz w tygodniu. Do dań mięsnych wymagane jest podanie ziemniaków lub dla urozmaicenia można je zastępować kaszami, ryżem lub makronami, kluskami itp. Jako surówki do drugiego dania należy stosować warzywa sezonowe.. Pierogi z mięsem może być również traktowane jako danie mięsne , jednakże wówczas wymagane jest jego podanie z surówką. Wyklucza się posiłki typu Fast food i dań typu instant i sproszkowanych. Bilans składników pokarmowych ustala dietetyk. 9. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki pod względem higienicznym oraz kalorycznym . W przypadku stwierdzenia ,że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w siwz kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę . 10. Dla potrzeb badań przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną , Wykonawca będzie zobowiązany (zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z dn. 17 kwietnia 2007r. -Dz.U. z 2007r. Nr80.poz.545) do przechowywania przez 72 godziny po150g każdej składowej części potrawy , mięs, potraw mięsnych i rybnych, jarzyn , gotowanych , sosów potraw mącznych oraz mlecznych , sałatek , surówek itp. Po upływie 72 godzin próbki posiłków będą mogły być zniszczone..

II.1.5) przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
  • zgodnie z ustawa PZP art. 67 ust.1 pkt 6

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych 55.52.40.00 - Usługi dostarczania posiłków do szkół 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 19.01.2015.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • wykonawca potwierdza spełnianie tego warunków przez złożenie oświadczenia

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wymagane jest udokumentowanie zrealizowania minimum jednego zamówienia w zakresie przygotowania i dostarczania posiłków (obiadów dwudaniowych) dla min. 200 osób w okresie co najmniej 1 roku i realizowania tego zamówienia w sposób ciągły

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Minimalne wymagania Zamawiającego w w/w zakresie to dysponowanie na potrzeby tego zamówienia co najmniej jednym dietetykiem z co najmniej trzy letnim doświadczeniem w ustalaniu jadłospisów w żywieniu zbiorowym.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Minimalne wymagania Zamawiającego w w/w zakresie to dysponowanie na potrzeby tego zamówienia co najmniej jednym dietetykiem z co najmniej trzy letnim doświadczeniem w ustalaniu jadłospisów w żywieniu zbiorowym.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca potwierdza spełnianie tego warunku poprzez złożenie kserokopii poświadczonej za zgodność z oryginałem opłaconej polisy , a w przypadku jej braku innego dokumentu , potwierdzającego ,że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia .

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami;
  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

pkt III 4. 1) Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełnienia warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 4 ustawy, na zasoby innych podmiotów przedkłada następujące dokumenty dotyczące podmiotów, zasobami których będzie dysponował wykonawca: a) Podpisane przez Wykonawcę oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1Pzp. b) Aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert,

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 75
  • 2 - jakość usług - 25

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.szkola.sisco.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: ul. Akacjowa 1, 55-040 Bielany Wrocławskie gmina Kobierzyce.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 29.12.2014 godzina 10:00, miejsce: ul. Akacjowa 1, 55-040 Bielany Wrocławskie gmina Kobierzyce - sekretariat.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: nie dotyczy.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.