eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Bydgoszcz › Świadczenie usług całodobowego żywienia pacjentów hospitalizowanych poprzez dostawę posiłków (catering) do wyznaczonego miejsca w siedzibie Zamawiającego w oparciu o własną, zewnętrzną bazę żywieniową i własny transport Wykonawcy

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2014-11-26

Bydgoszcz: Świadczenie usług całodobowego żywienia pacjentów hospitalizowanych poprzez dostawę posiłków (catering) do wyznaczonego miejsca w siedzibie Zamawiającego w oparciu o własną, zewnętrzną bazę żywieniową i własny transport Wykonawcy
Numer ogłoszenia: 388178 - 2014; data zamieszczenia: 26.11.2014
OGŁOSZENIE O ZAMIARZE ZAWARCIA UMOWY - Usługi

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J.Brudzińskiego, ul. Chodkiewicza 44, 85-667 Bydgoszcz, woj. kujawsko-pomorskie, tel. 052 3262100, faks 052 3262101 , strona internetowa www.wsd.org.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług całodobowego żywienia pacjentów hospitalizowanych poprzez dostawę posiłków (catering) do wyznaczonego miejsca w siedzibie Zamawiającego w oparciu o własną, zewnętrzną bazę żywieniową i własny transport Wykonawcy.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Okres wykonywania usługi: 6 miesięcy. Liczba osobodni - 27 500 W tym: dieta ogólna i dieta specjalistyczna. Usługa przygotowania i dostarczania posiłków dla pacjentów Wojewódzkiego Szpitala Dziecięcego w Bydgoszczy musi być wykonywana zgodne z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia jakie obowiązują z zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz z godnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tekst jednolity Dz.U. z 2010 r Nr 136 poz.914 z póżn. zmianami). Wszystkie elementy wykonywanej usługi muszą być zgodne z zasadami GHP i GMP oraz Systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (HACCP)..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.00.00.00 - Usługi hotelarskie, restauracyjne i handlu detalicznego 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .

II.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy.

SEKCJA III: PROCEDURA

Tryb udzielenia zamówienia: Negocjacje bez ogłoszenia

  • 1. Podstawa prawna

    Postępowanie wszczęte zostało na podstawie art. 5 ust. 1a ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych.

  • 2. Uzasadnienie wyboru trybu

    Zgodnie z Art. 5 ust.1a Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych w przypadku zamówień niepriorytetowych do których zaliczamy usługi hotelarskie i restauracyjne, zgodnie z art.2a ustawy Pzp z uwzględnieniem postanowień dyrektywy 2004.18.WE Parlamentu Europejskiego - zamawiający może udzielić zamówienia w trybach niekonkurencyjnych, tj. w trybie negocjacji bez ogłoszenia lub zamówienia z wolnej ręki także w innych uzasadnionych przypadkach niż określone odpowiednio w art. 62 ust. 1 i 67 ust. 1 w.w ustawy, w szczególności jeżeli zastosowanie innego trybu mogłoby skutkować co najmniej jedną z następujących okoliczności: naruszeniem zasad celowego, oszczędnego i efektywnego dokonywania wydatków, naruszeniem zasad dokonywania wydatków w wysokości i terminach wynikających z wcześnie zaciągniętych zobowiązań, poniesieniem straty w mieniu publicznym, uniemożliwieniem terminowej realizacji zadań. W niniejszej sprawie, przedmiot zamówienia ze względu na swój skomplikowany i złożony charakter między innymi związany z rozpiętością wiekową pacjentów 1-18 lat , różnorodnością diet stosowanych w schorzeniach wieku dziecięcego w tym diet ściśle leczniczych, stanowi przesłankę wyboru trybu negocjacji bez ogłoszenia. W przypadku dynamicznie następujących zmian w zakresie liczby pacjentów czy rodzajów diet, które mogą nastąpić w ostatniej chwili, operator gastronomiczny funkcjonujący w obrębie miasta, będzie mógł szybko zareagować i dostosować ofertę do bieżących potrzeb, co pozwoli na zminimalizowanie prawdopodobieństwa wystąpienia strat wynikających z braku możliwości dostosowania się Wykonawcy do bieżących potrzeb żywieniowych Zamawiającego. Przewidywany termin realizacji zamówienia wynosi 6 miesięcy ,przy czym istnieje możliwość jego skrócenia z uwagi na planowane zakończenie rozbudowy szpitala. Na chwilę obecną inwestor nie wyposażył nowego budynku B 2 ,w którym usytuowany zostanie Blok Żywieniowy. Brak wyposażenia, nie pozwala na rozpoczęcie działalności szpitala w budynku B 2 a tym samym uruchomienia bloku żywieniowego. Po zakończeniu rozbudowy i wyposażeniu szpitala, nastąpi zmiana organizacji żywienia pacjentów. Zamiarem Zamawiającego jest ogłoszenie przetargu nieograniczonego, którego wynikiem będzie podpisanie kontraktu na dzierżawę wraz z wyposażeniem bloku żywieniowego, w celu prowadzenia przez potencjalnego Wykonawcę działalności gastronomicznej w zakresie przygotowywania posiłków dla pacjentów oraz działalności w systemie restauracyjnym. W związku z brakiem wyposażenia całego budynku nie ma możliwości jego zasiedlenia a tym samym rozpoczęcia działań zmierzających do zmiany organizacji żywienia w szpitalu. Dotychczasowa umowa na żywienie pacjentów kończy się 31.12.2014 roku. Wobec konieczności zapewnienia ciągłości żywienia pacjentów, wszczęcie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybach bardziej konkurencyjnych spowodowałoby dla zamawiającego negatywne konsekwencje ekonomiczne i organizacyjne. Według wiedzy Zamawiającego, krąg zainteresowanych złożeniu oferty na świadczenie usług wyżywienia na okres 6 miesięcy a być może krótszy- wykonawców nie byłby zbyt szeroki. Można zatem zasadnie przypuszczać, że złożenie oferty byłoby dla Zamawiającego mniej korzystne niż ceny uzyskane toku negocjacji z zaproszonymi wykonawcami. Dokonując analizy stanu faktycznego, tryb negocjacji bez ogłoszenia ze względu na prostszą procedurę pozwoli zmniejszyć wydatki w porównaniu z innymi trybami postępowania. Szpital, jako podmiot finansowany ze środków publicznych, powinien dążyć do racjonalnego wydatkowania środków finansowych. Negocjacje z potencjalnymi Wykonawcami pozwolą Zamawiającemu na uściślenie warunków wykonywania usługi, doprecyzowanie i dookreślenie warunków przyszłej umowy, która ma być zawarta tak, aby uzyskać najlepsze efekty z danych nakładów finansowych.

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Część NR: 1   Nazwa: Świadczenie usług całodobowego żywienia pacjentów.

NAZWA I ADRES WYKONAWCY KTÓREMU ZAMAWIAJĄCY ZAMIERZA UDZIELIĆ ZAMÓWIENIA

  • Zakład Usług Gastronomicznych Waldemar Lewicki, ul: Gen. W. Andersa 1,, 85-796 Bydgoszcz,, kraj/woj. kujawsko-pomorskie.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.