eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Giżycko › DOSTAWA WARZYW I OWOCÓW DO JEDNOSTEK WOJSKOWYCH I PRZEDSZKOLA

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2014-11-26

Giżycko: DOSTAWA WARZYW I OWOCÓW DO JEDNOSTEK WOJSKOWYCH I PRZEDSZKOLA
Numer ogłoszenia: 387726 - 2014; data zamieszczenia: 26.11.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Jednostka Wojskowa Nr 4352 , ul. Nowowiejska 20, 11-500 Giżycko, woj. warmińsko-mazurskie, tel. 87 429 46 02, faks 87 429 46 41.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.24wog.wp.mil.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Jednostka Wojskowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: DOSTAWA WARZYW I OWOCÓW DO JEDNOSTEK WOJSKOWYCH I PRZEDSZKOLA.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Sukcesywne dostarczanie warzyw i owoców do Jednostek Wojskowych i Przedszkola wojskowego w asortymencie i ilościach Zadanie I - dostawa ziemniaków i warzyw gr. I i II. Nazwa produktu Jm Jednostka Wojskowa 4352 Giżycko ul. Nowowiejska 20 , 11-500 Giżycko Łączna ilość na 2015r. Magazyn Bemowo Magazyn Orzysz Magazyn Gołdap Przedszkole Bemowo Magazyn Węgorzewo Magazyn Giżycko Ziemniaki jadalne kg 0 0 200 1 200 3 092 1 600 6 092 Ziemniaki wczesne kg 0 0 100 0 216 200 516 Buraki ćwikłowe kg 8 356 8 356 400 90 1 448 2 060 20 710 Marchew kg 10 000 10 000 800 360 2 000 3 080 26 240 Pietruszka korzeniowa kg 2 500 2 500 160 24 480 720 6 384 Seler korzeniowy kg 2 924 2 924 100 90 480 800 7 318 Cebula kg 5 200 5 200 600 42 1 200 1 800 14 042 Cebula czerwona kg 2 800 2 800 200 0 400 400 6 600 Por kg 3 108 3 108 200 72 480 740 7 708 Kapusta biała kg 8 960 8 960 1 000 120 1 668 2 300 23 008 Kapusta czerwona kg 2 120 2 120 160 36 540 720 5 696 Czarna rzepa kg 980 980 0 0 60 60 2 080 Fasola szparagowa kg 480 480 20 24 120 80 1 204 Papryka słodka kg 720 720 30 18 40 120 1 648 Pomidory kg 2 640 2 640 500 60 768 1 344 7 952 Ogórki kg 2 360 2 360 200 60 360 680 6 020 Sałata kg 400 400 100 6 240 80 1 226 Sałata lodowa kg 400 400 20 0 240 80 1 140 Rukola kg 200 200 20 0 200 60 680 Brokuły kg 872 872 20 18 160 116 2 058 Kapusta włoska kg 1 424 1 424 20 0 52 80 3 000 Kapusta pekińska kg 1 780 1 780 40 42 120 160 3 922 Kapusta brukselska kg 200 200 20 0 64 120 604 Kalafior kg 1 792 1 792 60 48 120 492 4 304 Rzodkiewka kg 651 651 40 6 75 60 1 483 Natka pietruszki kg 208 208 10 0 48 68 542 Koperek zielony kg 204 204 10 0 48 80 546 Szczypiorek kg 160 160 10 2 24 36 392 Czosnek kg 124 124 4 0 40 56 348 Pieczarki kg 652 652 20 18 200 280 1 822 Cukinia kg 0 0 0 0 28 40 68 Bakłażan kg 0 0 0 0 12 20 32 Szparagi kg 0 0 0 0 12 20 32 Zadanie II - dostawa owoców gr. I. Nazwa produktu Jm Jednostka Wojskowa 4352 Giżycko, ul. Nowowiejska 20 , 11-500 Giżycko Łączna ilość na 2015r. Magazyn Bemowo Magazyn Orzysz Magazyn Gołdap Przedszkole Bemowo Magazyn Węgorzewo Magazyn Giżycko Banany kg 4 000 4 000 200 540 580 1 200 10 520 Cytryny kg 688 688 120 18 128 160 1 802 Mandarynki kg 2 800 2 800 240 180 400 480 6 900 Grejpfruty kg 450 450 0 0 60 40 1 000 Kiwi kg 1 200 1 200 80 0 120 150 2 750 Morele kg 240 240 45 0 30 90 645 Brzoskwinie kg 298 298 75 0 70 120 861 Winogrona kg 448 448 60 0 200 200 1 356 Jabłka kg 18 000 18 000 800 600 1 736 2 440 41 576 Gruszki kg 598 897 200 270 480 436 2 881.

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.22.10.00-6, 03.21.21.00-1, 15.30.00.00-1.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 2.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2015.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: 1.Zamawiający żąda wniesienia wadium zgodnie z art. 45 ustawy pzp. w wysokości: Zadanie I - 7 000,00 zł (słownie: siedem tysięcy zł); Zadanie II - 3 000,00 zł (słownie: trzy tysiące zł); W przypadku składania ofert na więcej niż jedno zadanie Wykonawca musi wykazać, że wniósł wadium w kwocie nie mniejszej niż łączna wartość wymagana na potwierdzenie dla tych części zamówienia, na które Wykonawca składa ofertę. 2.Zamawiający żąda wniesienia wadium w pełnej wysokości przed terminem do składania ofert. 3.Wadium przetargowe należy wnieść do Zamawiającego w jednej lub kilku następujących formach: a.pieniądzu (przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego w NBP O/Okr./Olsztyn nr 51 1010 1397 0020 1713 9120 1000 z dopiskiem: Wadium - post. nr 115/2014 dostawa warzyw i owoców do jednostek wojskowych i przedszkola - Zadanie...), b.poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, c.gwarancjach bankowych, d.gwarancjach ubezpieczeniowych, e.poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. Nr 109, poz. 1158 z późn. zm.). 4.W przypadku wadium wnoszonego w pieniądzu za termin wniesienia uznaje się chwilę uznania kwoty na rachunku Zamawiającego.

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca udokumentuje fakt posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, poprzez złożenie: obowiązującej decyzji administracyjnej właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzania zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia nie zwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z art. 62 ust.1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010, Nr 136 , poz. 914 ze zm.), lub zaświadczenia o wpisie do rejestru zakładów zgodnego z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r. Nr 106, poz. 730), (nie dotyczy rolników, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników - Dz. U. 2008 Nr 50 poz. 291 ze zm.)

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie żąda od wykonawców udowodnienia faktu posiadania niezbędnej wiedzy i doświadczenia do wykonywania zamówienia, przyjmując jako dokument potwierdzający spełnianie tego warunku, podpisane oświadczenie wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, co jest dopuszczone w art. 44 Ustawy Pzp

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie żąda od wykonawców udowodnienia faktu dysponowania niezbędnym potencjałem technicznym do wykonywania zamówienia, przyjmując jako dokument potwierdzający spełnianie tego warunku, podpisane oświadczenie wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, co jest dopuszczone w art. 44 ustawy Pzp

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie żąda od wykonawców udowodnienia faktu dysponowania osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, przyjmując jako dokument potwierdzający spełnianie tego warunku, podpisane oświadczenie wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, co jest dopuszczone w art. 44 ustawy Pzp

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie żąda od wykonawców udowodnienia faktu znajdowania się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, przyjmując jako dokument potwierdzający spełnianie tego warunku, podpisane oświadczenie wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, co jest dopuszczone w art. 44 ustawy Pzp

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY, USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM

W zakresie potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane, dostawy lub usługi odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:

  • zaświadczenie niezależnego podmiotu zajmującego się poświadczaniem zgodności działań wykonawcy z normami jakościowymi, jeżeli zamawiający odwołują się do systemów zapewniania jakości opartych na odpowiednich normach europejskich;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Zamawiający żąda potwierdzenia wdrożonego systemu HACCP, a Wykonawca udokumentuje to poprzez złożenie: Certyfikatu HACCP, wystawionego przez niezależną, akredytowaną jednostkę certyfikującą; lub Zaświadczenia właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydanego na podstawie art. 59 i 73, ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia; lub Protokółu z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jako organ urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie art. 59 i 73 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Formularz ofertowy (załącznik nr 2 do siwz) Pełnomocnictwo złożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej notarialnie. W przypadku gdy Wykonawca polega na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia, zdolnościach finansowych lub ekonomicznych tych podmiotów - pisemne (w oryginale) zobowiązanie tych podmiotów do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia. DOWÓD WNIESIENIA WADIUM - kserokopia dowodu potwierdzona za zgodność z oryginałem przez osobę uprawnioną do reprezentowania Wykonawcy. Zestawienie cenowe przedmiotu zamówienia ­ wypełniony i podpisany wg wzoru Zamawiającego (załącznik nr 6 do SIWZ)

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.24wog.wp.mil.pl, http://www.bip.mon.gov.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: JEDNOSTKA WOJSKOWA NR 4352 W GIŻYCKU, Adres: ul. Nowowiejska 20, 11-500 GIŻYCKO, budynek sztabowy pok. 6.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 04.12.2014 godzina 08:00, miejsce: JEDNOSTKA WOJSKOWA NR 4352 W GIŻYCKU Adres: ul. Nowowiejska 20, 11-500 GIŻYCKO, budynek sztabowy pok. 109.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Zadanie I - dostawa ziemniaków i warzyw gr. I i II.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Nazwa produktu Jm Jednostka Wojskowa 4352 Giżycko ul. Nowowiejska 20 , 11-500 Giżycko Łączna ilość na 2015r. Magazyn Bemowo Magazyn Orzysz Magazyn Gołdap Przedszkole Bemowo Magazyn Węgorzewo Magazyn Giżycko Ziemniaki jadalne kg 0 0 200 1 200 3 092 1 600 6 092 Ziemniaki wczesne kg 0 0 100 0 216 200 516 Buraki ćwikłowe kg 8 356 8 356 400 90 1 448 2 060 20 710 Marchew kg 10 000 10 000 800 360 2 000 3 080 26 240 Pietruszka korzeniowa kg 2 500 2 500 160 24 480 720 6 384 Seler korzeniowy kg 2 924 2 924 100 90 480 800 7 318 Cebula kg 5 200 5 200 600 42 1 200 1 800 14 042 Cebula czerwona kg 2 800 2 800 200 0 400 400 6 600 Por kg 3 108 3 108 200 72 480 740 7 708 Kapusta biała kg 8 960 8 960 1 000 120 1 668 2 300 23 008 Kapusta czerwona kg 2 120 2 120 160 36 540 720 5 696 Czarna rzepa kg 980 980 0 0 60 60 2 080 Fasola szparagowa kg 480 480 20 24 120 80 1 204 Papryka słodka kg 720 720 30 18 40 120 1 648 Pomidory kg 2 640 2 640 500 60 768 1 344 7 952 Ogórki kg 2 360 2 360 200 60 360 680 6 020 Sałata kg 400 400 100 6 240 80 1 226 Sałata lodowa kg 400 400 20 0 240 80 1 140 Rukola kg 200 200 20 0 200 60 680 Brokuły kg 872 872 20 18 160 116 2 058 Kapusta włoska kg 1 424 1 424 20 0 52 80 3 000 Kapusta pekińska kg 1 780 1 780 40 42 120 160 3 922 Kapusta brukselska kg 200 200 20 0 64 120 604 Kalafior kg 1 792 1 792 60 48 120 492 4 304 Rzodkiewka kg 651 651 40 6 75 60 1 483 Natka pietruszki kg 208 208 10 0 48 68 542 Koperek zielony kg 204 204 10 0 48 80 546 Szczypiorek kg 160 160 10 2 24 36 392 Czosnek kg 124 124 4 0 40 56 348 Pieczarki kg 652 652 20 18 200 280 1 822 Cukinia kg 0 0 0 0 28 40 68 Bakłażan kg 0 0 0 0 12 20 32 Szparagi kg 0 0 0 0 12 20 32.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.22.10.00-6, 03.21.21.00-1.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Zadanie II - dostawa owoców gr. I..

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Nazwa produktu Jm Jednostka Wojskowa 4352 Giżycko, ul. Nowowiejska 20 , 11-500 Giżycko Łączna ilość na 2015r. Magazyn Bemowo Magazyn Orzysz Magazyn Gołdap Przedszkole Bemowo Magazyn Węgorzewo Magazyn Giżycko Banany kg 4 000 4 000 200 540 580 1 200 10 520 Cytryny kg 688 688 120 18 128 160 1 802 Mandarynki kg 2 800 2 800 240 180 400 480 6 900 Grejpfruty kg 450 450 0 0 60 40 1 000 Kiwi kg 1 200 1 200 80 0 120 150 2 750 Morele kg 240 240 45 0 30 90 645 Brzoskwinie kg 298 298 75 0 70 120 861 Winogrona kg 448 448 60 0 200 200 1 356 Jabłka kg 18 000 18 000 800 600 1 736 2 440 41 576 Gruszki kg 598 897 200 270 480 436 2 881.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.30.00.00-1.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.