Sokółka: Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego im. Janusza Korczaka w Sokółce w roku 2015
Numer ogłoszenia: 351096 - 2014; data zamieszczenia: 21.10.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy , ul. Osiedle Zielone 1A, 16-100 Sokółka, woj. podlaskie, tel. 085 7112678, faks 085 7112678.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.soswsokolka.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: placówka budżetowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego im. Janusza Korczaka w Sokółce w roku 2015.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego im. Janusza Korczaka w Sokółce w roku 2015, do siedziby przy ul. Os. Zielone 1A, 16-100 Sokółka, w tym: Część 1 - Mięso i przetwory mięsne - CPV 15.10.00.00-9 Część 2 - Warzywa i owoce - CPV 03.22.00.00-9 Część 3 - Jaja - CPV 03.14.25.00-3 Część 4 - Produkty mleczarskie - CPV 15.50.00.00-3 Część 5 - Mrożonki - CPV 15.33.11.70-2 Część 6 - Ryby - CPV 15.22.10.00-3 Część 7 - Różne artykuły spożywcze - CPV 15.80.00.00-6 Część 8 - Pieczywo i wyroby ciastkarskie - CPV 15.81.00.00-9 Ilość wg załączników do SIWZ..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.00.00.00-8.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 8.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2015.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: nie dotyczy
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
nie dotyczy
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykonawca wykaże (załącznik Nr 10A do SIWZ), iż w okresie ostatnich 3 lat przed wszczęciem postępowania, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w ciągu całego okresu prowadzenia działalności wykonał dostawy w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia, przez co należy rozumieć wykonanie co najmniej dwóch sukcesywnych dostaw o wartości minimum: dla części 1 (mięso i przetwory mięsne) - 40 000,00 zł brutto każda, - dla części 2 (warzywa i owoce)) - 10 000,00 zł brutto każda; dla części 3 (jaja) - 3 000,00 zł brutto każda; dla części 4 (produkty mleczarskie) - 20 000,00 zł brutto każda; dla części 5 (mrożonki) - 10 000,00 zł brutto każda; dla części 6 (ryby) - 10 000,00 zł brutto każda; dla części 7 (różne artykuły spożywcze) - 30 000,00 zł brutto każda; dla części 8 (pieczywo i wyroby ciastkarskie) - 20 000,00 zł brutto każda. Ocena spełniania warunku będzie dokonana na podstawie złożonego oświadczenia z prawidłowo wykonanych dostaw zgodnie z zawieranymi umowami; na zasadzie: spełnia / nie spełnia - załącznik Nr 10A do SIWZ
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Wykonawca oświadcza (załącznik Nr 10B do SIWZ), iż dysponuje lub będzie dysponował w dniu podpisania umowy kierowcami i samochodami dostawczymi niezbędnymi do realizacji zamówienia (dostosowanymi do warunków w jakich ma być przewożona żywność w zależności od asortymentu). Spełnianie warunku zostanie ocenione na podstawie złożonego oświadczenia o posiadaniu kierowców i samochodów dostawczych dostępnych Wykonawcy w celu realizacji zamówienia (dostosowanymi do warunków w jakich ma być przewożona żywność w zależności od asortymentu); na zasadzie: spełnia / nie spełnia - załącznik Nr 10B do SIWZ.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Spełnianie warunku zostanie ocenione na podstawie złożonego oświadczenia o posiadaniu kierowców i samochodów dostawczych dostępnych Wykonawcy w celu realizacji zamówienia (dostosowanymi do warunków w jakich ma być przewożona żywność w zależności od asortymentu); na zasadzie: spełnia / nie spełnia - załącznik Nr 10B do SIWZ
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
nie dotyczy
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
- określenie dostaw lub usług, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń, w tym informacja o dostawach lub usługach niewykonanych lub wykonanych nienależycie
załącznik Nr 10C do SIWZ;
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3.2)
- zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY, USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM
W zakresie potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane, dostawy lub usługi odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:
inne dokumenty
Dokument potwierdzający, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego - załącznik Nr 12 do SIWZ - oświadczenie, że przy realizacji niniejszego zamówienia Wykonawca będzie przestrzegał przepisów określonych w: a) Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006r. Nr 171, poz. 1225);b) Ustawie z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005r. Nr 187, poz. 1577 z późn. zm.); c) Rozporządzeniu WE nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r.), d) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007r. Nr 137, poz. 966, ze zm.); e) Rozporządzeniu WE nr 1935 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
1. W przypadku oferty składanej przez Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia publicznego: a) oświadczenie o spełnianiu warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 1-4 ustawy oraz oświadczenie o nie podleganiu wykluczeniu, o których mowa w art. 24 ust 1 ustawy składa pełnomocnik Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenia zamówienia w ich imieniu bądź każdy z Wykonawców oddzielnie. b) każdy Wykonawca zobowiązany jest złożyć oddzielnie dokument określony w rozdziale VI pkt 2 ppkt b. 2. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca, który wykazując spełnianie warunku, o którym mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, a podmioty te będą brały udział w realizacji zamówienia - przedstawił pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia. 3. Formularz ofertowy - załącznik Nr 1 do SIWZ. Do formularza ofertowego należy dołączyć formularz asortymentowo - cenowy - załączniki Nr 2-9 do SIWZ na całość zamówienia lub na jej poszczególne części. 4. Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy, o ile ofertę składa pełnomocnik. Jeżeli osoba / osoby podpisująca ofertę działa na podstawie pełnomocnictwa, to pełnomocnictwo to musi w swej treści jednoznacznie wskazywać uprawnienie do podpisania oferty. Pełnomocnictwo to musi zostać dołączone do oferty i musi być złożone w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem. 5. W przypadku konsorcjum do oferty musi być załączony dokument ustanawiający pełnomocnika konsorcjum do reprezentowania go w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i przy zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego. Fakt ustanowienia pełnomocnika musi wynikać z załączonych do oferty dokumentów. Wypełniając formularz oferty jako Wykonawca, w miejscu - nazwa i adres Wykonawcy - należy wpisać dane dotyczące wszystkich Wykonawców składających ofertę wspólną. Oferta winna być podpisana przez ustanowionego pełnomocnika lub przez każdego z Wykonawców.
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.soswsokolka.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy im. Janusza Korczaka w Sokółce 16-100 Sokółka, ul. Osiedle Zielone 1A, tel./fax.: 857112678..
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 30.10.2014 godzina 10:00, miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy im. Janusza Korczaka w Sokółce 16-100 Sokółka, ul. Osiedle Zielone 1A - sekretariat.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: nie dotyczy.
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Mięso i przetwory mięsne.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa mięsa i przetworów mięsnych odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Ilość dostarczanego towaru nie może być większa niż gramatura podana w zamówieniu na dany dzień (dopuszczalna granica to ? 200 g). Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia zamówienia (telefonicznie, faxem). Średnia częstotliwość dostawy mięsa i przetworów mięsnych wynosi 3 razy w tygodniu (oprócz niedziel i świąt) w godzinach: 7.00-8.00. Wielkość i zakres zamówienia - w załączniku do SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.10.00.00-9.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Warzywa i owoce.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa warzyw i owoców odbywać się będzie w zależności od potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia zamówienia (telefonicznie, faxem) oraz rozładowany we wskazanym przez Zamawiającego magazynie. Średnia częstotliwość dostawy 2 razy w tygodniu w godzinach: 8.00-14.00. Wielkość i zakres zamówienia - w załączniku do SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.22.00.00-9.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Jaja.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa jaj odbywać się będzie w zależności od potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia zamówienia (telefonicznie, faxem). Średnia częstotliwość dostawy - raz w tygodniu w godzinach: 8.00-14.00. Wielkość i zakres zamówienia - w załączniku do SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.14.25.00-3.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Produkty mleczarskie.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa produktów mleczarskich musi odbywać się następnego dnia od daty złożenia zamówienia (telefonicznie, faxem). Średnia częstotliwość dostawy 2 razy w tygodniu lub w zależności od potrzeb Zamawiającego w godzinach: 8.00-14.00. Wielkość i zakres zamówienia - w załączniku do SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.50.00.00-3.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Mrożonki.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa mrożonek odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia zamówienia (telefonicznie, faxem). Średnia częstotliwość dostawy raz w tygodniu w godzinach: 8.00-14.00. Zamawiający wymaga, aby towar, który zostanie zamówiony transportowany był w temperaturze minimum -18° C i pakowany w folię. Wielkość i zakres zamówienia - w załączniku do SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.33.11.70-2.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Ryby.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa ryb odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia zamówienia (telefonicznie, faxem). Średnia częstotliwość dostawy raz w tygodniu w godzinach: 8.00-14.00. Zamawiający wymaga, aby ryby mrożone, które zostaną zamówione transportowane były w temperaturze minimum -18° C. Wielkość i zakres zamówienia - w załączniku do SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.22.10.00-3.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: Różne artykuły spożywcze.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa artykułów spożywczych odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczony w opakowaniach o gramaturze podanej w formularzu asortymentowo - cenowym oraz rozładowany we wskazanym przez Zamawiającego magazynie następnego dnia od daty złożenia zamówienia (telefonicznie, faxem). Średnia częstotliwość dostawy raz w tygodniu w godzinach: 8.00-14.00. Wielkość i zakres zamówienia - w załączniku do SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.80.00.00-6.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 8 NAZWA: Pieczywo i wyroby ciastkarskie.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa pieczywa odbywać się będzie codziennie w godzinach: 6.00- 7.00. Towar musi być dostarczony następnego dnia od daty złożenia zamówienia (telefonicznie, faxem). Wielkość i zakres zamówienia - w załączniku do SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.00.00-9.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2015.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
INNE PRZETARGI Z SOKÓŁKI
- Dostawa mat. bud. na potrzeby Nad Biebrzą Sp. z o.o. w ramach inwestycji pn. Modernizacja infrastruktury społecznej w Powiecie Sokólskim, część 3: Przebudowa, rozbudowa i doposażenie SP ZOZ w Sokółce
- Świadczenie usług pralniczych wraz z transportem dla SP ZOZ w Sokółce szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowi dodatek nr.2 do SWZ.
- Dostawa materiałów szewnych tj.: szwy chirurgiczne, siatki przepuklinowe itp. wg asortymentu i ilości wyszczególnionych w dodatku nr 2 do niniejszej SWZ. CPV - 33141121-4 Szwy chirurgiczne.
- Obsługa dwóch wyjazdów zagranicznych uczniów, opiekunów i nauczycieli ze szkół dla których organem prowadzącym jest Powiat Sokólski w ramach programu ERASMUS+
- Usługi ochrony osób i mienia Sądu Rejonowego w Sokółce oraz bieżący monitoring CCTV, SSWiN i ppoż. w lokalu archiwum przy ul. Pocztowej 3 w Sokółce.
- Dostawa materiałów budowlanych na potrzeby PPDB Sp. z o.o. w ramach realizacji inwestycji pn. Centrum Opiekuńczo Mieszkalne w Suchowoli ul. Goniądzka 21
więcej: przetargi w Sokółce »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Dostawa płynów infuzyjnych, preparatów do żywienia dojelitowego i pozajelitowego oraz mleka modyfikowanego dla szpitala Olmedica w Olecku Sp. z o.o.
- P-33/2024: Zakup i dostawa mleka i produktów mleczarskich dla potrzeb Radomskiego Szpitala Specjalistycznego
- Dostawy mięsa oraz wędlin do Domu Pomocy Społecznej ,,Leśny".
- ZAKUP I DOSTAWA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
- Dostawa produktów mleczarskich i tłuszczów roślinnych
- Sukcesywne dostawy do magazynu żywnościowego zamawiającego nabiału i tłuszczów
więcej: Jaja »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.