eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Łuków › ŚWIADCZENIE USŁUG CATERINGOWYCH DLA MIESZKAŃCÓW DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W RYŻKACH

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2015-11-25

Łuków: ŚWIADCZENIE USŁUG CATERINGOWYCH DLA MIESZKAŃCÓW DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W RYŻKACH
Numer ogłoszenia: 318672 - 2015; data zamieszczenia: 25.11.2015
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy:

V zamówienia publicznego
zawarcia umowy ramowej
ustanowienia dynamicznego systemu zakupów (DSZ)

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Dom Pomocy Społecznej , Ryżki 75, 21-400 Łuków, woj. lubelskie.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: ŚWIADCZENIE USŁUG CATERINGOWYCH DLA MIESZKAŃCÓW DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W RYŻKACH.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania, dostawy i dystrybucji codziennych posiłków dla 110 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Ryżkach. Przedmiot zamówienia jest określony we Wspólnym Słowniku Zamówień pod pojęciem: usługi przygotowania posiłków - kodem: 55321000-6,usługi dostarczenia posiłków -kodem: 55520000-1, usługi dowożenia posiłków - kodem: 55521200-0. 2. Zamawiający określa następujące, szczegółowe wymagania w zakresie żywienia i świadczenia usługi: 1)Posiłki dla mieszkańców winny być dostarczone o ściśle ustalonych porach dnia tj.:do godziny 8.00, 13.00 i 18.00. 2)Drugie śniadanie dostarczane będzie wraz z pierwszym śniadaniem, a podwieczorek łącznie z obiadem (dieta cukrzycowa). Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym Domu Pomocy Społecznej - zgodnie z zaleceniem lekarza oraz normami kaloryczności przewidzianymi w żywieniu osób dorosłych w różnych przedziałach wiekowych. Żywienie mieszkańców opiera się na n/w dietach:normalna, w tym: rozdrobniona, papkowata, lekkostrawna, beztyraminy, bezmleczna, bezglutenowa, cukrzycowa, ubogobiałkowa, wysokobiałkowa, niskofenyloalaninowa, bezsolna z ograniczeniem cukrów prostych, wrzodowa, wysokowapniowa, wątrobowa, bogatoresztkowa, niskokaloryczna. 3)Dzienna racja pokarmowa dla diety ogólnej powinna składać się z trzech posiłków: śniadanie składające się z: zupy mlecznej (400 ml), pieczywa mieszanego (100 g), masła roślinnego (10 g), wędliny (50 g), sera (twarogu lub/i sera żółtego), dżemu, pasty, warzywa (50 g), napoju gorącego (herbata, kakao, kawa) 500 ml. obiad składający się z: zupy (400 ml), drugiego dania (w dekadzie powinny znajdować się min. dwa dania mączne - pierogi, placki, naleśniki itp.), kompot (250 ml), deser (np. wyrób cukierniczy, owoc, galaretka). kolacja składająca się z: dania ciepłego lub zimnego (przy czym przynajmniej 1 raz w tygodniu będzie podawana na ciepło), pieczywa (150 g), masła (10 g), wędliny (50 g), napoju gorącego (herbata, kawa, kakao) 500 ml. 4)Posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych zalecanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytut Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności z zachowaniem wartości odżywczych i energetycznych. Dobowa kaloryczność posiłków, w przeliczeniu na osobodzień, powinna się zawierać w granicach 2300 - 2500 kcal, węglowodany powinny stanowić ok. 300 g, białko ogółem ok. 70 g, w tym białko zwierzęce ok. 20 - 30 g, tłuszcz ok. 70 g. Białko powinno pokrywać 13 - 16% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego, tłuszcze nie więcej niż 30% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego, natomiast reszta kalorii powinna zostać pokryta przez węglowodany. Zobowiązuje się wykonawcę do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów poprzez urozmaicenia, sezonowość itp. 5)Wszystkie posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia i normami HACAP. 6)Zgodnie z §6 ust.1 pkt 6 Rozporządzenia Ministra Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 r. w sprawie domów pomocy społecznej (Dz.U. poz. 964): a) dla każdego z posiłków czas wydania wynosi 2 godziny, b) przez całą dobę mieszkańcy powinni mieć dostęp do podstawowych produktów żywnościowych i napojów, co oznacza, że Wykonawca zobowiązany jest przygotować każdego dnia: 1 opakowanie herbaty ekspresowej (ok. 20 saszetek) - termin przydatności do spożycia min. 2 miesiące, 4 bochenki chleba krojonego (gramatura ok. 600g) - termin przydatności do spożycia min. 2 dni. 2 opakowania jednostkowe masła (2 x 250 g) - termin przydatności do spożycia min. 7 dni. dżem, miód lub powidła porcjowane w pojemnikach jednorazowego użytku po 25 g (16 szt.) - termin przydatności do spożycia min. 2 miesiące, cukier (250 g) - termin przydatności do spożycia min. 2 miesiące, sezonowo tj. wiosna/lato warzywa: pomidor, ogórek, papryka (ok. 500 g), wędlina - dla osób chorych na cukrzycę (50 g). Koszt wyżej wymienionych artykułów spożywczych wliczony będzie w cenę jednostkową usługi. Wymienione ilości mogą ulec zmianie w zależności od zapotrzebowania mieszkańców. 7)Należy uwzględnić przygotowanie tradycyjnie przyjętych potraw świątecznych (Boże Narodzenie, Wielkanoc, a także posiłków na imprezy okolicznościowe). 8)Wykonawca powinien uwzględniać w jadłospisie potrawy sezonowe (owoce, warzywa). 9)Koszt sporządzenia powyższych posiłków wkalkulowany będzie w cenę jednostkową usługi. Dodatkowo Wykonawca w dniach takich jak:tłusty czwartek, walentynki, mikołajki zapewni mieszkańcom do posiłku (obiad) słodki poczęstunek (czekoladka, ciastko, batonik). 10)Dostarczenie posiłków winno odbywać się w odpowiednich, przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych, zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem: termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków (zupa, napoje) termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami GN, które występując w różnej konfiguracji, zapewniają dostarczenie poszczególnych części posiłków. Wykonawca zapewnia niezbędną ilość odpowiednich termosów celem sprawnego wydawania posiłków w grupach. 11)Temperatury dostarczonych posiłków powinny wynosić: zupy - min. 75oC gorące napoje - min. 63oC dania zimne typu sałatki - max. 4oC 12)Zamawiający dopuszcza możliwości dostarczania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku. 13)Zamawiający będzie rozdzielał posiłki przy pomocy własnych pracowników. 14)Próbki posiłków pobiera i przechowuje Wykonawca. 15)Wykonawca będzie usuwał, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pozostałości jedzenia. Wykonawca ma obowiązek odbierania odpadów pokonsumpcyjnych i ich utylizacji na własny koszt. 16)Wykonawca zapewni: dobrą organizację pracy, sprawne wydawanie posiłków wyposażenie pracowników dystrybucji w odzież ochronną zgodną z wymogami sanitarno-higienicznymi Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania wymogów sanitarno-epidemiologicznych, jak też przepisów BHP i p.poż. Za ewentualne uchybienia w tym zakresie pełną odpowiedzialność ponosi Wykonawca. 17)Wykonawca będzie dostarczał posiłki w miejsce wskazane przez zamawiającego. W przypadku wyjazdu grupy mieszkańców, po zgłoszeniu z 2-dniowym wyprzedzeniem, należy dostarczyć określoną ilość posiłków na umówiona godzinę. 18)Wykonawca dostarczy posiłki na własny koszt. 19)Wykonawca zobowiązuje się do przedstawienia z 5 dniowym wyprzedzeniem osobie upoważnionej planowanego na następną dekadę (10 dni) jadłospisu, w którym zawarte będą, z podziałem na diety, następujące dane: nazwa posiłku, kaloryczność, gramatura gotowego posiłku z podziałem części składowych wyrażona w gramach lub sztukach oraz zawartość alergenów w poszczególnych produktach. 20)Reklamacje dotyczące składu jakościowego i ilościowego będą zgłaszane wykonawcy telefonicznie oraz w formie pisemnej. 21)Wykonawca zobowiązuje się do utrzymania płynności wydawania posiłków w przypadku jakichkolwiek awarii oraz klęsk żywiołowych. W tym celu Wykonawca ma obowiązek dokonania odpowiednich zabezpieczeń celem zapewnienia dostarczania posiłków bez względu na sytuację. 22)Wykonawca ma obowiązek dostarczania posiłków specjalistyczny transportem samochodowym spełniającym wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 23)Zamawianie posiłków odbywać się będzie w dniu poprzedzającym ich dostarczenie do godz. 13.00, w formie pisemnych zamówień posiłków składanych przez kierownika działu lub pielęgniarkę dyżurną. Zamówienia na posiłki dostarczane na niedzielę i poniedziałek będą składane w piątek. Złożenie korekty do zamówienia posiłku odbywać się będzie faksem lub telefonicznie. 24)Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość przygotowanych i dostarczonych posiłków oraz za skutki wynikające z zaniedbań przy przygotowywaniu, transporcie i wydawaniu posiłków mogące mieć wpływ na zdrowie żywionych osób. 25)Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność przed jednostkami uprawnionymi do kontroli w zakresie żywienia osób. 26)Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia ilości posiłków w zależności od ilości mieszkańców przebywających w DPS w określonym dniu. 27)Oferta musi obejmować całość zamówienia.

II.1.5)

  przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków 55.52.12.00 - Usługi dowożenia posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 01.01.2016.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek za spełniony na podstawie oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu zgodnie z art. 22 ust. 1 i art 44 ustawy Prawo zamówień publicznych - złożonego w formie druku stanowiącego załącznik nr 2 do SIWZ.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek za spełniony w odniesieniu do Wykonawców, którzy wykażą, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał należycie minimum trzy usługi zgodne z przedmiotem zamówienia z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców. Każda z usług musi spełniać poniższe wymagania: -średnia dzienna liczba osobodni wynosiła min.100 -okres świadczenia każdej usługi był nie krótszy niż 12 miesięcy. W tym celu należy przedłożyć wykaz usług spełniający powyższe wymogi wg wzoru stanowiącego załącznik nr 6 do SIWZ wraz z poświadczeniem należytego ich wykonania.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek za spełniony w odniesieniu do Wykonawców, którzy mają wdrożone procedury HACCP, czyli procedury Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GHP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz Księgę HACCP w zakresie przedmiotu zamówienia, dysponują pomieszczeniem kuchennym, posiadającym aktualną pozytywną opinię właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, pozwalającym przygotować - zgodnie ze specyfikacją niniejszego zamówienia - odpowiednią ilość posiłków o oczekiwanych parametrach jakościowych oraz dysponują środkiem transportu dopuszczonym przez inspekcję sanitarno- epidemiologiczną do świadczenia usług transportu żywności. Za spełnienie powyższego warunku Zamawiający uzna złożenie przez Wykonawcę oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu wg wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do SIWZ

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek za spełniony na podstawie oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu zgodnie z art. 22 ust. 1 i art 44 ustawy Prawo zamówień publicznych - złożonego w formie druku stanowiącego załącznik nr 2 do SIWZ

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający uzna warunek za spełniony na podstawie oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu zgodnie z art. 22 ust. 1 i art 44 ustawy Prawo zamówień publicznych - złożonego w formie druku stanowiącego załącznik nr 2 do SIWZ

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 85
  • 2 - Doświadczenie w żywieniu pacjentów szpitali lub mieszkańców DPS o liczbie min. 100 osób w okresie min. 12 miesięcy - 15

IV.2.2)

  przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna, adres strony, na której będzie prowadzona:

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://splukow.bip4.e-zeto.eu/index.php?type%3D4%26name%3Dbt3%26func%3Dselectsite%26value%255B0%255D
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Dom Pomocy Społecznej w Ryżkach, Ryżki 75, 21-400 Łuków.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 04.12.2015 godzina 10:00, miejsce: Dom Pomocy Społecznej w Ryżkach, Ryżki 75, 21-400 Łuków (pok. 271).

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.