eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Łódź › Nr sprawy 50/ZP/16. Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonego w trybie zamówienia z wolnej ręki o wartości nie przekraczającej 209 000 euro na kompleksową usługę żywienia pacjentów i personelu WSS im. M Kopernika w Łodzi

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2016-03-25

Łódź: Nr sprawy 50/ZP/16. Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonego w trybie zamówienia z wolnej ręki o wartości nie przekraczającej 209 000 euro na kompleksową usługę żywienia pacjentów i personelu WSS im. M Kopernika w Łodzi
Numer ogłoszenia: 31351 - 2016; data zamieszczenia: 25.03.2016
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 59820 - 2016r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Mikołaja Kopernika, ul. Pabianicka 62, 93-513 Łódź, woj. łódzkie, tel. 042 6895910, 6895912, faks 042 6895911.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Nr sprawy 50/ZP/16. Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonego w trybie zamówienia z wolnej ręki o wartości nie przekraczającej 209 000 euro na kompleksową usługę żywienia pacjentów i personelu WSS im. M Kopernika w Łodzi.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie na rzecz Zmawiającego usług gastronomicznych w zakresie przygotowania i dystrybucji całodziennych posiłków dla pacjentów i uprawnionego personelu.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Część NR: 1   

Nazwa: Kompleksowa usługa żywienia pacjentów i personelu WSS im. M Kopernika w Łodzi

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 16.03.2016.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: .

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • GASTRO SERWIS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, ul. Przybyszewskiego 255/267, 92-338 Łódź, kraj/woj. łódzkie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 734425,80 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 787198,20

  • Oferta z najniższą ceną: 787198,20 / Oferta z najwyższą ceną: 787198,20

  • Waluta: PLN .


ZAŁĄCZNIK I

Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę

  • 1. Podstawa prawna

    Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.

  • 2. Uzasadnienia wyboru trybu

    Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

    Uzasadnienie zastosowania przesłanki wyboru trybu zamówienia z wolnej ręki - na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych. Zgodnie z art. 67 ust 1 pkt 3) ustawy Pzp Zamawiający może udzielić zamówienia publicznego w trybie z wolnej ręki, gdy ze względu na wyjątkową sytuację niewynikającą z przyczyn leżących po stronie Zamawiającego, której nie mógł on wcześniej przewidzieć wymagane jest natychmiastowe wykonanie zamówienia, a nie można zachować terminów określonych dla innych trybów udzielenia zamówienia. Możliwość skorzystania z trybu z wolnej ręki wymaga łącznego spełniania wskazanych warunków, przy czym należy podkreślić że ich interpretacji należy dokonywać z uwzględnieniem art. 31 Dyrektywy 2004/18/WE. Na gruncie prawa cywilnego, w szczególności przepisów art. 357 k.c. (klauzula rebus sic stantibus) oraz art. 632 §2 k.c. (tzw. Mała klauzula rebus sic stantibus) okoliczności, których nie można było przewidzieć to takie zdarzenia, których strony, działając rozsądnie i profesjonalnie nie zakładały i nie planowały. Zdarzenia te mogą mieć charakter losowy, społeczno-gospodarczy czy prawno-polityczny. Sytuacji której nie można było przewidzieć nie można utożsamiać ze zdarzeniami, których wystąpienie strony uznały za nieprawdopodobne lub wręcz niemożliwe, lecz z takimi które strony działając zgodnie z przyjętym miernikiem staranności w obrocie nie zakładały i nie planowały. Tak więc, przesłanka ta odnosi się do sytuacji, której wystąpienie w normalnym stanie rzeczy byłoby bardzo mało prawdopodobne. Nie ulega wątpliwości że nieprzewidywalność okoliczności powinna być zawsze oceniana indywidualnie - w konkretnym stanie prawnym i faktycznym. O nieprzewidywalności określonych okoliczności można mówić w sytuacji, której wystąpienie w normalnym stanie rzeczy byłoby bardzo mało prawdopodobne. Analiza stanu faktycznego, przedmiotowego zamówienia wskazuje, że sytuacja, w której znalazł się Zamawiający, należy uznać za spowodowaną wystąpieniem okoliczności, których nie dało się wcześniej przewidzieć. Gastro Serwis Sp. z o.o. jest firmą świadczącą obecnie usługę kompleksowego żywienia pacjentów i personelu Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. M. Kopernika w Łodzi. W dniu 16.03.2016r. kończy się umowa nr 45/ZP/16 na wykonywanie usługi kompleksowego żywienia pacjentów i personelu Szpitala. Usługa żywienia jest jedną z podstawowych usług, do zapewnienia, których zobowiązany jest Szpital. Szpital jest podmiotem leczniczym, udziela całodobowych świadczeń zdrowotnych pacjentom, służącym zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu lub poprawie zdrowia. Szpital jest zobowiązany zapewnić wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia pacjentów. Usługa ta ma bezpośredni wpływ na zdrowie i życie pacjentów, a także na proces leczenia prowadzony w Szpitalu i nie ma mówności aby doszło do jakiejkolwiek przerwy w wykonywaniu tej usługi, należy podkreślić także, iż dieta jest zintegrowaną częścią procesu terapeutycznego. Przerwanie świadczenia usługi żywienia dla pacjentów mogłoby narazić Szpital na odpowiedzialność odszkodowawczą a nawet karną, w związku z tym Szpital musi dołożyć wszelkich możliwych starań by zapewnić ciągłość świadczenia usługi. Od dnia 05.11.2015r. Szpital przeprowadził kolejno trzy postepowania w trybie przetargu nieograniczonego na usługę świadczenia kompleksowego żywienia pacjentów i personelu szpitala tj.: 186/ZP/15, 235/ZP/15 oraz 18/ZP/16. Aby sprostać wskazanym wyżej wymaganiom pierwsze postepowanie prowadzone w progu powyżej 207 000 EURO zakończyło się unieważnieniem zgodnie z dyspozycją art. 93 ust. 1 pkt 4 w efekcie czego Szpital zmodyfikował SIWZ i bezzwłocznie wszczął kolejne postępowanie, w międzyczasie zabezpieczył też ciągłość świadczenia usługi na okres jednego miesiąca (postępowanie nr 18/ZP/16) na czas trwania drugiego postępowania nr 235/ZP/15. Obecnie prowadzone postępowanie nr 235/ZP/15 jest na etapie wyboru oferty najkorzystniejszej, jednakże od tej czynności zostało wniesione odwołanie do Krajowej Izby Odwoławczej, którego termin rozpatrzenia KIO wyznaczyła na dzień 11.03.2016r. a więc dwa dni po zakończeniu trwania umowy nr 18/ZP/16. W dniu 09.03.2016r. Szpital wszczął w trybie zamówienia z wolnej ręki postępowanie na okres 7 dni na świadczenie usługi kompleksowego żywienia pacjentów i uprawnionego personelu (postępowanie nr 45/ZP/16). W dniu 11.03.2016r. Krajowa Izba Odwoławcza po rozpatrzeniu odwołania uwzględniła zarzuty odwołującego i nakazała Zamawiającemu powrót do czynności oceny i badania ofert w postepowaniu nr 235/ZP/15. Z uwagi na to, iż w chwili obecnej Zamawiającemu znana jest jedynie sentencja wyroku, a pełną jego treść powinien otrzymać do dnia 25.03.2016r., zmuszony był zabezpieczyć usługę na okres niezbędny do ostatecznego zakończenia postępowania nr 235/ZP/15. W związku z powyższym, iż brak jest możliwości zachowania ustawowych terminów do przeprowadzenia postepowania w innym trybie niż zamówienie z wolnej ręki, Zamawiający zleci usługę firmie Gastro Serwis Sp. z o.o. co pozwoli na zachowanie ciągłości trwania usługi. Oceniając zaistniały stan faktyczny, nie ulega wątpliwości, że zagrożenie dla zdrowia i życia pacjentów wynikające z braku kontynuacji świadczenia usługi żywienia stanowi przesłankę konieczności natychmiastowego wykonania zamówienia.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.