Ogłoszenie nr 302764 - 2016 z dnia 2016-08-25 r.
Kłodzko: Dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Gminnego z Oddziałami Integracyjnymi w Bierkowicach; Bierkowice 3; 57-300 Bierkowice
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU -
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
nie
Nazwa projektu lub programu
O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie zakłady pracy chronionej oraz wykonawcy, których działalność, lub działalność ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, obejmuje społeczną i zawodową integrację osób będących członkami grup społecznie marginalizowanych
nie
Należy podać minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do jednej lub więcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy Pzp, nie mniejszy niż 30%, osób zatrudnionych przez zakłady pracy chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %)
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
Postępowanie przeprowadza centralny zamawiający
nie
Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowanianie
Informacje na temat podmiotu któremu zamawiający powierzył/powierzyli prowadzenie postępowania:Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających
nie
Jeżeli tak, należy wymienić zamawiających, którzy wspólnie przeprowadzają postępowanie oraz podać adresy ich siedzib, krajowe numery identyfikacyjne oraz osoby do kontaktów wraz z danymi do kontaktów:
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej
nie
W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej - mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych:Informacje dodatkowe:
I. 1) NAZWA I ADRES: Przedszkole Gminne z Oddziałami Integracyjnymi w Bierkowicach, krajowy numer identyfikacyjny
2154649300000, ul.
Bierkowice
3,
57300
Kłodzko, woj.
dolnośląskie, państwo
, tel.
748 673 122, e-mail
, faks
.
Adres strony internetowej (URL):
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Przedszkole publiczne
I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):
Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania, w tym
w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiających jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postępowania odpowiadają pozostali zamawiający, czy zamówienie będzie udzielane przez każdego z zamawiających indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających):
I.4) KOMUNIKACJA:
Nieograniczony, pełny i bezpośredni dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem (URL)
tak
http://bip.ug-klodzko.dolnyslask.pl
Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia
tak
http://bip.ug-klodzko.dolnyslask.pl
Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony - więcej informacji można uzyskać pod adresem
nie
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:
Elektronicznie
nie
adres
Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
nie
Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
tak
Inny sposób:
Przedszkole Gminne z Oddziałami Integracyjnymi
Adres:
Bierkowice 3 57-300 Bierkowice
Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
nie
Nieograniczony, pełny, bezpośredni i bezpłatny dostęp do tych narzędzi można uzyskać pod adresem: (URL)
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Gminnego z Oddziałami Integracyjnymi w Bierkowicach; Bierkowice 3; 57-300 Bierkowice
Numer referencyjny:
Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny
nie
II.2) Rodzaj zamówienia:
II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych
Zamówienie podzielone jest na części:
Tak
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu można składać w odniesieniu do:
wszystkich części
II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane: Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych do Przedszkola Gminnego z Oddziałami Integracyjnymi w Bierkowicach; Bierkowice 3. Przedmiot zamówienia został podzielony na 5 części (zadania) i obejmuje : Zadanie Nr1 : Dostawa produktów zwierzęcych , mięsa i przetworów mięsnych (mięso wieprzowe) , mięsa i podrobów drobiowych Zadanie Nr 2 : Dostawa produktów mleczarskich , oleju, produktów przemiału ziarna, owoców ,warzyw i podobnych produktów przetworzonych, różnych produktów spożywczych Zadanie Nr 3 : Dostawa mrożonek : ryb mrożonych, mrożonych warzyw i owoców oraz innych produktów głęboko mrożonych Zadanie Nr 4 : Dostawa owoców, warzyw i podobnych produktów Zadanie Nr 5 : Dostawa świeżego pieczywa i wyrobów cukierniczych
II.5) Główny kod CPV:
II.6) Całkowita wartość zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów - szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)
II.7) Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp: tak
Określenie przedmiotu, wielkości lub zakresu oraz warunków na jakich zostaną udzielone zamówienia, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp: Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających - Zamawiający przewiduje możliwość zwiększenia ilości zamówienia na podstawie zapisu art. 67 ust. 1 pkt 7 ustawy do 20 % wartości netto w stosunku do ilości oraz asortymentu artykułów ujętych w opisie przedmiotu zamówienia.
II.8) Okres, w którym realizowane będzie zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:
Okres w miesiącach: 12
II.9) Informacje dodatkowe:
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
Określenie warunków:
Wykonawca oświadcza, że posiada kompetencje i uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków:
Wykonawca oświadcza, że znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia
Informacje dodatkowe
III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków:
Wykonawca oświadcza, że posiada zdolności techniczne i zawodowe zapewniające wykonanie zamówienia
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób:
nie
Informacje dodatkowe:
III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp
tak
Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia:
(podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)
(podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 8 ustawy Pzp)
Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
tak
Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
tak
1)Aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp , 2)Aktualne zaświadczenia właściwego naczelnika Urzędu Skarbowego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków lub zaświadczeń, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawionych nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert, 3)Aktualne zaświadczenia właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawionych nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.
III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZPIII.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:
Zgodnie z Oświadczeniem wstępnym wykonawcy stanowiącym Załącznik Nr 2 do SIWZ
III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:
Zgodnie z Oświadczeniem wstępnym wykonawcy stanowiącym Załącznik Nr 2 do SIWZ
III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) OPIS
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:
przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium:
nie
IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:
nie
IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
nie
Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
nie
Informacje dodatkowe:
IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:
nie
Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
nie
Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej:
nie
IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
(przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)
Liczba wykonawców
Przewidywana minimalna liczba wykonawców
Maksymalna liczba wykonawców
Kryteria selekcji wykonawców:
IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:
Umowa ramowa będzie zawarta:
z kilkoma wykonawcami
Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:
nie
Informacje dodatkowe:
Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:
nie
Informacje dodatkowe:
W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych:
nie
Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:
nie
IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem) nie
Należy wskazać elementy, których wartości będą przedmiotem aukcji elektronicznej:
Przewiduje się ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:
nie
Należy podać, które informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki będzie termin ich udostępnienia:
Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej:
Jaki jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować (minimalne wysokości postąpień):
Informacje dotyczące wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji technicznych w zakresie połączeń:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej:
Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania:
Aukcja wieloetapowa
etap nr | czas trwania etapu |
Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu: nie
Warunki zamknięcia aukcji elektronicznej:
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert:
IV.2.2) Kryteria
Kryteria | Znaczenie |
Cena | 60 |
Termin dostawy | 20 |
nazwy handlowe oferowanego produktu (pochodzenie) | 20 |
IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony)
tak
IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem
Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:
Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji nie
Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert: nie
Należy podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):
Informacje dodatkowe
IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:
Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:
Wstępny harmonogram postępowania:
Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań: nie
Należy podać informacje na temat etapów dialogu:
Informacje dodatkowe:
IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:
Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:
nie
Informacje dodatkowe:
IV.4) Licytacja elektroniczna
Adres strony internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:
Adres strony internetowej, na której jest dostępny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urządzeń informatycznych:
Sposób postępowania w toku licytacji elektronicznej, w tym określenie minimalnych wysokości postąpień:
Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania:
Licytacja wieloetapowa
etap nr | czas trwania etapu |
Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu: nie Termin otwarcia licytacji elektronicznej:
Termin i warunki zamknięcia licytacji elektronicznej:
Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:
Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy:
Informacje dodatkowe:
IV.5) ZMIANA UMOWY
Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak
Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
4. Zgodnie z art. 144 ust. 1 ustawy Zamawiający może przewidzieć możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonany będzie wybór wykonawcy w przypadku wystąpienia co najmniej jednej z okoliczności wymienionych poniżej: a)gwałtowna dekoniunktura, b)ograniczenie dostępności produktów, c)istotny wzrost lub spadek cen na rynku.
IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym (jeżeli dotyczy):
Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym
IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data: 31/08/2016, godzina: 10:00,
Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem):
nie
Wskazać powody:
Język lub języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
> język polski
IV.6.3) Termin związania ofertą: do: 29/09/2016 okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
IV.6.5) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli środki służące sfinansowaniu zamówień na badania naukowe lub prace rozwojowe, które zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu przyznane nie
IV.6.6) Informacje dodatkowe:
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
Część nr: 1
Nazwa: Dostawa produktów zwierzęcych, mięsa i przetworów mięsnych (mięso wieprzowe), mięsa i podrobów drobiowych.
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:
1 Boczek wieprzowy wędzony, parzony Kg 40
2 Kiełbasa śląska gruboziarnista typ MORLINY lub równoważny Kg 150
3 Kiełbasa szynkowa wieprzowa /nie mniej niż 80% mięsa bez konserwantów/ Kg 100
4 Polędwica sopocka /mięsa nie mniej niż 80%/ Kg 50
5 Szynka drobiowa/mięsa nie mniej niż 80%/ Kg 100
6 Szynka drobiowa z indyka/mięsa nie mniej niż 90% z całego kawałka/ Kg 100
7 Łopatka b/k Kg 400
8 Schab b/k Kg 200
9 Szynka b /k, kulka Kg 200
10 Karczek b/k Kg 300
11 Polędwica wieprzowa surowa Kg 250
12 Wołowina extra b/k Kg 70
13 Porcje rosołowe z kurczaka Kg 100
14 Filet z kurczaka Kg 200
15 Filet z indyka Kg 300
16 Udko z kurczaka wędzone Kg 20
17 Udka z kurczaka surowe Kg 400
18 Cielęcina b/k Kg 50
19 Parówki drobiowe 90% mięsa Kg 260
20 Parówki cielęce 90% mięsa Kg 150
21 Kiełbasa krakowska parzona 80% mięsa Kg 100
22 Wątróbka drobiowa z kurczaka Kg 70
23 Szynka 80% mięsa - gotowana Kg 100
24 Kości wieprzowe pokryte częściowo mięsem Kg 250
25 Szynka konserwowa 80 % mięsa typ KRAKUS lub równoważna Kg 50
26 Pasztet z indyka pieczony w foremce Kg 130
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15100000-9, 15131135-0,
15131310-1,
15131410-2,
15111100-0,
15112000-6,
15112300-9
3) Wartość części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
5) Kryteria oceny ofert:
Kryteria | Znaczenie |
cena | 60 |
termin dostawy | 20 |
nazwy handlowe oferowanego produktu (pochodzenie) | 20 |
Część nr: 2
Nazwa: Dostawa produktów mleczarskich, oleju, produktów przemiału ziarna, owoców, warzyw i podobnych produktów przetworzonych, różnych produktów spożywczych
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 Mleko krowie UHT 3,2 % tłuszczu w kartonie szt 1000
2 Mleko krowie świeże w butelce 3,2 % szt 3870
3 Masło extra min.80 % tłuszczu zwierzęcego, kostka 200g szt 2500
4 Twaróg półtłusty z mleka krowiego op. folia, bez konserwantów kg 350
5 Dżem truskawkowy z kawałkami owoców nisko słodzony z dużą zawartością owoców bez dodatku cukru zagęszczony sokiem z jabłkiem,op.280g szt 150
6 Dżem wiśniowy z kawałkami owoców niskosłodzony z dużą zawartością owoców bez dodatku cukru zagęszczony sokiem z jabłek,op.280g szt 150
7 Dżem morelowy niskosłodzony z dużą zawartością owoców bez dodatku cukru słodzony sokiem z jabłek op.280g szt 100
8 Dżem z brzoskwiniowy niskosłodzony z dużą zawartością owoców bez dodatku cukru zagęszczony sokiem z jabłek, op.280g szt 150
9 Śmietana UHT 18% tłuszczu 400 ml szt 400
10 Ser żółty z dziurami GOUDA skład: mleko krowie, tłuszcz mleczny, podpuszczka, kultury bakterii, sól bez sztucznych barwników i konserwantów typ ŁOWICZ lub równoważny kg 110
11 Śmietana 30% tłuszczu o,5 l kremówka szt 320
11 Ser topiony trójkąty bez dodatku tłuszczy roślinnych typ HOCHLAND lub równoważny szt 150
12 Twaróg mielony naturalny 1 kg bez konserwantów typ PIĄTNICA lub równoważny szt 300
13 Serek wiejski gruboziarnisty: skład twaróg ziarnisty, śmietanka, sól w opak. po 150g typ PIĄTNICA lub równoważny szt 700
14 Serek almette op. 150g bez konserwantów, barwników oraz zagęszczaczy typ HOCHLAND lub równoważny szt 200
15 Serek plastry 54%, woda, mleko krowie odtłuszczone ,sól, dodatki naturalne szt 1200
16 Makrela w oleju 170g słkad:55% ryba,sól,pieprz,olej,chili,skrobia,sól szt 100
17 Jogurt naturalny op. 1 kg skład: mleko, żywe kultury bakterii typ BAKOMA lub równoważny szt 1000
18 Jogurt owocowy op. 125g,skład:mleko pasteryzowane, wsad owoców 20% , , bez konserwantów i substancji zagęszczających, zakwaszany sokiem z cytryny, żywe kultury bakterii, typ PIĄTNICA lub równoważny szt 6720
19 Słonecznik łuskany 70g szt 50
20 Drożdże piekarskie op. 10g, naturalne szt 40
21 Olej rzepakowy op. 5 l tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia szt 100
22 Kasza jęczmienna perłowa szt 60
23 Kasza gryczana kg 50
24 Mąka typ 500 wrocławska, jasna kg 180
25 Mąka tortowa typ 450, wysoki stopień przemiału, śnieżnobiały kolor,82%zawartości ziarna pszenicy szt
150
26 Mąka ziemniaczana op. 0,5 kg szt 30
27 Ryż typ SONKO lub równoważny1 kg szt 100
28 Płatki kukurydziane na mleko, op. 1kg bez konserwantów i b/c szt 80
29 Kasza manna op.1 kg szt 20
30 Kaszka Kus -Kus op. kg szt 30
31 Przyprawa sucha naturalna do zup z zawartością mieszanek ziół, soli bez ulepszaczy op.1 kg kg 20
32 Płatki jęczmienne op.1 kg szt 20
33 Wafle ryżowe z prażonego ryżu, op.130g naturalne szt 1400
34 Kulki miodowe zbożowe op.1 kg szt 50
35 Musli mieszanka zbożowa z suszonymi owocami op.1 kg szt 40
36 Płatki owsiane z kiełkami z błonnikiem lnianym , op.1kg szt 40
37 sok malinowy 1l zagęszczony o ekstrakcie ogólnym 65%/cukier, woda, zagęszczony sok malinowy,naturalna kwasowość/ szt 150
38 Ciastka orkiszowe 100g bez konserwantów szt 100
39 Ogórek konserwowy szt 20
40 Groszek konserwowy zielony, puszka 240-300g,kolor zielony, soczysty, ziarna całe, niezepsute, bez obcych zapachów w naturalnej zalewie szt 70
41 Szczaw konserwowy, bez włókien,op. 280-380 g. w naturalnej zalewie szt 20
43 Sok pomarańczowy bez konserwantów na bazie naturalnych soków 100%, op.1l szt 335
44 Sok jabłkowy bez konserwantów na bazie soku naturalnego 100% , op.1l szt 335
45 Koncentrat pomidorowy 30% konsystencja gęsta , skład: białko, tłuszcz, pomidory 200 g słoik typ PUDLISZKI lub równoważny szt 270
46 Kukurydza w puszce, ziarna całe, zalewa własna, smak i zapach charakterystyczny dla kukurydzy, szt 30
47 Cukier trzcinowy drobnomielony, op. 1 kg kg 50
48 Kakao naturalne 150g typ WEDEL lub równoważny szt 20
49 Kakao rozpuszczalne Puchatek 300g szt 20
50 Herbaty owocowe: malina,dzika róża itp. op. a"25 szt szt 10
51 Kawa zbożowa 500g szt 20
52 Sos pieczeniowy ciemny typ WINIARY lub równoważny szt 100
53 Ciasteczka owsiane fit 120g bez dodatku cukru oraz substancji słodzących szt 2600
54 Woda mineralna , naturalnie lekko gazowana 1,5 szt 100
55 Zioła prowansalskie 10g szt 200
56 Kasza kukurydziana kg 15
57 Margaryna palma 250g szt 50
58 Herbata expresowa op. a"50 szt saszetki, typ LIPTON lub równoważna szt 40
59 Kompot wiśniowy 0,9l skład: woda, 39% owoców szt 300
60 Kompot czereśniowy 0,9l skład:woda,39% owoców szt 300
61 Kompot truskawkowy 0,9lskład:woda, 39% owoców Szt 300
62 Cukier biały kryształ op. 1kg szt 150
63 Cukier waniliowy szt 50
64 Cukier puder op.0, 50 kg szt 20
65 Groch 1 kg połówki szt 30
66 Fasola "Jaś" szt 30
67 Jajka KL A rozmiar L, ściółkowe lub z wolnego wybiegu SZT 8000
68 Kwasek cytrynowy 2 0g szt 100
69 Makaron świderki 2-4 jajeczny ,100% semoliny poch . pszenicy bez dodatków i ulepszaczy szt 60
70 Rodzynki sułtanki 100g szt 50
71 Makaron zacierka babuni dodatków i ulepszaczy Makaron kokardka4 jajeczny ,100% semoliny poch z prze pszenicy bez ulepszaczy 250g typ MALMA, LUBELLA lub równoważny szt 250
72 Makaron łazanka dodatków i ulepszaczy Makaron kokardka 4 jajeczny ,100% semoliny poch z prze. pszenicy bez ulepszaczy 1kg typ MALMA, LUBELLA lub równoważny szt 70
73 Makaron nitki do rosołu dodatków i ulepszaczy Makaron kokardka 4 jajeczny ,100% semoliny poch z prze pszenicy bez ulepszaczy 1kg typ MALMA, LUBELLA lub równoważny szt 120
74 Makaron rurka bez dodatków i ulepszaczy 4 jajeczny ,100% semoliny poch z prze pszenicy bez ulepszaczy 1 kg typ MALMA, LUBELLA lub równoważny szt 10
75 Makaron spaghetti bez dodatków i ulepszaczy 4 jajeczny ,100% semoliny poch z prze pszenicy bez ulepszaczy 1 kg typ MALMA, LUBELLA lub równoważny szt 70
76 Majeranek suszony op.10g szt 50
77 Majonez dekoracyjny 400g słoik ,skład; olej, żółtka jaja,ocet musztarda,kwasek cytrynowy, bez konserwantów szt 50
78 Budyń śmietankowy 60g,skład:cukier,skrobia ziemniaczana,skrobia kukurydzy, aromat, barwnik,ikurkumina,karoten szt 400
79 Ziele angielskie 90g-100g typ PRYMAT lub równoważny szt 10
80 Liść laurowy 40-50g typ PRYMAT lub równoważny szt 10
81 Papryka słodka 80-120g,skład: bez dodatku konserwantów,glutaminianu sodu,barwników typ PRYMAT lub równoważny szt 100
82 Galaretka typ WINIARY lub równowazny71g skład;cukier,żelatyna wieprzowa,kwas cytrynowy,aromat,barwnik /kurkumina/ szt 450
83 Kisiel bez cukru i sztucznych barwników szt 450
84 Serek homogenizowany naturalny lub owocowy odtłuszczony twaróg, śmietanka lub mleko, kultury bakterii, podpuszczka, konsystencja puszysta szt 6 72
85 Cząber typ PRYMAT lub równoważny szt 50
86 Kminek 0,1 typ PRYMAT lub równoważny szt 20
87 Rozmaryn 0,15g typ PRYMAT lub równoważny szt 20
88 Bazylia typ PRYMAT lub równoważny szt 20
89 Tymianek suszony typ PRYMAT lub równoważny szt 20
90 Oregano suszone typ PRYMAT lub równoważny szt 10
91 Jałowiec suszony typ PRYMAT lub równoważny szt 10
92 Estragon suszony0,15g typ PRYMAT lub równoważny szt 10
93 Chili papryka suszona, mielona 0,2 typ PRYMAT lub równoważny szt 5
94 Pieprz ziołowy suszony, ziarna typ PRYMAT lub równoważny szt 50
95 Przyprawa do kurczaka mielona 20g skład;mieszanka curry,papryka słodka,chili,czosnek,imbir,pieprz czarny,sól szt 80
96 Sól morska Vita 1 kg kg 80
97 Sos neapolitański 0,049 kg skład; bez konserwantów, glutaminianu sodu, barwników, w środku pomidory, oregano, tymianek,oliwa z oliwek typu Winiary, Knorr, Hugli lub równoważny 100
98 Biały barszcz zakwas, żurek zakwas , butelka 500ml szt 200
99 Śledź w pomidorach 170g skład: śledź, przecier pomidorowy, przyprawy naturalne, Szt 100
100 Makrela w pomidorach skład makrela, przecier pomidorowy, przyprawy naturalne, Szt 100
101 Przyprawa do gyrosa typ PRYMAT lub równoważny Szt 25
102 Pieprz czarny mielony typ PRYMAT lub równoważny Szt 100
103 Morele suszone Kg 10
104 Cynamon typ PRYMAT lub równoważny
Szt 10
105 Brzoskwinie całe w syropie, w puszce 850g skład;brzoskwinia,woda,cukier,syrop glukozowo-fruktozowy,regulator kwasowości - kwas cytrynowy
Szt 25
106 Ananas plastry w puszce 850gskład;ananas,woda,cukier,syrop glukozowo-fruktozowy,regulator kwasowości-kwas cytrynowy Szt 25
107 Oliwa z oliwek op. 1 l Szt 10
108 Czosnek granulowany typ PRYMAT lub równoważny Szt 50
110 Czekolada mleczna typ.Milka lub równoważny 100g szt 280
111 Grzanki ziołowe 0,40g Szt 30
112 Wafle podpłomyk bez cukru,środków konserwujących,sztucznych barwników 72g Szt 680
113 Miód wielokwatowy naturalny Kg 70
114 Chrupki kukurydziane naturalne 400g skład; maką kukurydziana, woda Szt 200
115 Soczki owocowe z rurką mały; skład; 100% soku z owoców bez cukru i konserwantów typ CYMES lub równoważny Szt 6720
116 Orzechy włoskie Kg 3
117 Lubczyk suszony 0,5 typ PRYMAT lub równoważny Kg 20
118 Ketchup , pomidory, przyprawy naturalne KOTLIN bez konserwantów 0,5 l dla dzieci Szt 60
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15511210-8, 15512000-0,
15512200-2,
15530000-2,
15540000-5,
15551300-8,
15411100-3,
15431100-9,
15891400-4,
15897200-4,
15898000-9,
03111700-9,
03110000-5,
03221210-1,
15864100-3,
15831200-4,
15833100-7,
15811200-8
3) Wartość części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
5) Kryteria oceny ofert:
Kryteria | Znaczenie |
Cena | 60 |
Termin dostawy | 0 |
nazwy handlowe oferowanego produktu (pochodzenie) | 20 |
Część nr: 3
Nazwa: Dostawa mrożonek: ryb mrożonych, mrożonych warzyw i owoców oraz innych produktów głęboko mrożonych
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane: 1 Filet z dorsza SHP bez glazury, bez skóry Kg 450
2 Mieszanka kompotowa-mix owoców Kg 100
3 Truskawki całe Kg 300
4 Marchewka kostka Kg 50
5 Kalafior, różyczki Kg 100
6 Fasolka szparagowa Kg 60
7 Brokuł , różyczki typ Hortex lub równoważny Kg 70
8 Mieszanka warzywna 8 skł Kg 100
9 Groszek zielony Kg 30
10 Szpinak mielony Kg 10
11 Warzywa królewskie /cząstki warzyw/ Kg 150
12 Włoszczyzna krojona paski Kg 150
13 Brukselka Kg 10
14 Jagody całe Kg 15
15 Maliny całe Kg 15
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15220000-6, 15331170-9,
15896000-5
3) Wartość części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
5) Kryteria oceny ofert:
Kryteria | Znaczenie |
cena | 60 |
termin dostawy | 20 |
nazwy handlowe oferowanego produktu (pochodzenie) | 20 |
Część nr: 4
Nazwa: Dostawa owoców, warzyw i podobnych produktów
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 Buraki czerwone kg 150
2 Cebula kg 100
3 Cytryna kg 60
5 Czosnek polski w główkach kg 30
6 Kapusta czerwona w główkach kg 150
7 Kapusta pekińska kg 150
8 Kapusta biała w głowach kg 120
9 Kapusta biała młoda od 10.czerwca gł 50
10 Kapusta kiszona (nie zakwaszana) kg 100
11 Ogórek kiszony (nie zakwaszany) kg 70
12 Sałata zielona szt 200
13 Rzodkiewka czerwona p 150
14 Szczypiorek zielony p 220
15 Natka pietruszki -zielona p 600
16 Koper zielony p 400
17 Ziemniaki kg 3500
18 Ziemniaki młode od 15 maja kg 1100
19 Marchewka kg 400
20 Pietruszka korzeń kg 50
21 Seler kg 40
22 Pora szt 100
23 Kabaczki kg 30
24 Pomidory kg 250
25 Ogórek szklarniowy kg 250
26 Papryka czerwona kg 50
27 Papryka zielona kg 40
28 Papryka żółta kg 40
29 Pieczarki kg 50
30 Banany kg 1000
31 Pomarańcze kg 700
32 Mandarynki kg 600
33 Truskawki kg 200
34 Jabłka Kg 1600
35 Gruszki polskie Kg 300
36 Brzoskwinie kg 200
37 Nektaryny Kg 250
38 Sałata lodowa szt 30
39 Arbuz kg 100
40 Kiwi kg 20
Winogron zielony Kg 100
Winogron czerwony Kg 100
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15300000-1, 03200000-3
3) Wartość części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
5) Kryteria oceny ofert:
Kryteria | Znaczenie |
cena | 60 |
termin dostawy | 20 |
nazwy handlowe oferowanego produktu (pochodzenie) | 20 |
Część nr: 5
Nazwa: Dostawa świeżego pieczywa i wyrobów cukierniczych
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1 chleb z ziarnami słonecznika, płatków owsianych, skład; mąka, woda, drożdże ,waga 0,6 kg szt 734
18 378
2 chleb razowy ze słonecznikiem, kminkiem, siemię lnianym na drożdżach, mąka pszenna, ekstrat słodu , waga 0,6 kg szt 250
3 63
3 Chleb pszenno-żytni skład; mąka żytnia, ziemniaczana, woda ,tłuszcz roślinny, cukier, sól, drożdże, mleko odtłuszczone, sól 0,55 kg szt 250
1620
4 Chleb żytni skład; mąka żytnia, woda, drożdże, słonecznik, ekstrat słodu, woda, tłuszcz roślinny, sól, woda 0,7kg szt 250
239
5 Bułka pszenna skład: mąka pszenna, tłuszcz, cukier, woda, drożdże, sól szt 7 500 1190
6 Bułka grahamka skład; mąka graham, mąka pszenna, drożdże, sól 0,05 szt 500 2 100
7 Bułka z ziarnami słonecznika, dyni, siemienia lnianego ,płatków owsianych 0,05 kg szt 5000 2 590
8 Bułka maślana skład; białko, tłuszcz, mąka 0,05 dkg szt 5000 2 035
9 Rogaliki krucho-drożdżowe wszystkie składniki naturalne, jaja świeże kg 150 3 228
10 Rogal maślany skład; mąka pszenna, woda, cukier, margaryna, drożdże, sól, mak 0,05 dkg szt 5 000
2 450
11 Bułka tarta, pszenna jasna 0,5 kg szt 100 2 450
12 Babka jogurtowo-maślana wszystkie składniki naturalne, jaja świeże kg 60 2 430
13 Drożdżówki z serem lub owocami skład; mąka, pełnoziarnista lub pszenna, masło, drożdże, cukier , świeże jaja ,mleko, woda szt 3 417
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15810000-9
3) Wartość części zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach: 12
5) Kryteria oceny ofert:
Kryteria | Znaczenie |
cena | 60 |
trmin dostawy | 20 |
nazwy handlowe oferowanego produktu (pochodzenie) | 20 |
INNE PRZETARGI Z KŁODZKA
- Zakup z dostarczeniem samochodu osobowego dla Gminy Kłodzko
- Przebudowa odcinka drogi powiatowej nr 3312D Dzikowiec - Nowa Ruda-Słupiec na długości 0,5 km
- Modernizacja pomieszczeń budynku Przedszkola nr 1 oraz Żłobka nr 1 w Kłodzku, ul. Grunwaldzka 4.
więcej: przetargi w Kłodzku »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
więcej: »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.