eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Racibórz › Przetarg nieograniczony o wartości szacunkowej mniejszej od kwot okreslonych w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 uztawy z dnia 29 stycznia 2004r Prawo zamówien publicznych na dostawywarzyw, owoców i kiszonek

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2014-09-11

Racibórz: Przetarg nieograniczony o wartości szacunkowej mniejszej od kwot okreslonych w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 uztawy z dnia 29 stycznia 2004r Prawo zamówien publicznych na dostawy: warzyw, owoców i kiszonek
Numer ogłoszenia: 302606 - 2014; data zamieszczenia: 11.09.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny , ul. Eichendorffa 14, 47-400 Racibórz, woj. śląskie, tel. 032 4539600.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sw.gov.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: państwowa jednostka organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej: zakład karny.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przetarg nieograniczony o wartości szacunkowej mniejszej od kwot okreslonych w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 uztawy z dnia 29 stycznia 2004r Prawo zamówien publicznych na dostawy: warzyw, owoców i kiszonek.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów wymienionych w poniższej tabeli, w szacunkowych ilościach podanych poniżej. Przedmiot zamówienia powinien spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności: 1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2006 r. Nr 171,poz.1225,z późn.zm.); 2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.); 3) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.); 4) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1 - 54; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, tom 34, str. 319 - 337, z późn. zm.); 5) rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004 r., str. 4 - 17, z późn. zm.); 6) rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006 r., str. 5 - 24, z późn.zm.); 7) rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 07.12 .2005 r. , str. 1 - 26, z późn. zm.); 8) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007r. Nr 137, poz. 966, z późn. zm.); 9) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz.U. z 2007 r. Nr 112, poz. 774). /jeżeli dotyczy/ Przedmiot zamówienia powinien być dostarczany do zamawiającego w początkowym terminie jego przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości. grupa I 1 Ziemniaki Jadalne gat. I niemyte muszą spełniać wymagania Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz.U.03.194.1900) Bulwy: nie dopuszcza się : zaparzonych - bulwy pozbawione turgoru, z oznakami więdnięcia, z widocznym zaciemnieniem miąższu na przekroju, rozciągającym się między powierzchnią bulwy a pierścieniem wiązek przewodzących, niekiedy sięgającym w głąb miąższu, a czasami z pękającym miąższem;porośniętych kiełkami powyżej 3mm zapleśniałych - bulwy pokryte pleśnią na części lub całej powierzchni; zmarzniętych - bulwy, w których po skaleczeniu skórki paznokciem lub na przekroju wyczuwa się kryształki lodu, lub bulwy miękkie, z których wycieka woda; na przekroju tkanki zdrowej i obumarłej tworzy się strefa zaciemniona lub nieregularna szczelina; zanieczyszczonych środkami ochrony roślin - bulwy z pozostałością środków ochrony roślin w formie stałej, ciekłej lub z pozostałością obcych zapachów wielkość bulw : minimalna średnica bulw okrągłych i okrągłoowalnych: poprzeczna 50 mm, minimalna średnica bulw podłużnych: poprzeczna 50mm, podłużna- 2 razy większa od poprzecznej Zamawiający wymaga aby dostarczane ziemniaki były jednolite odmianowo. Okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy w opakowaniach do 30 kg ilośc: 120 000 kg grupa II 1. Buraki ćwikłowe wymagania: korzenie świeże, całe, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni), czyste, jędrne, wolne od szkodników i szkód przez nich wyrządzonych, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, jednolite pod względem pochodzenia, odmiany,wielkości barwa: ciemnoczerwona, charakterystyczna dla odmiany ,średnica korzenia 7 - 10 cm Okres przydatności do spożycia buraków ćwikłowych deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg lub skrzynki do 20kg wykonane z materiałów opakowaniowych dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni ;ilośc: 10 000 kg 2.Cebula biała (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1508/2001 z dnia 24 lipca 2001 r. Z pózn. zm.)musi spełniać wymagania minimalne, czyli musi być: cała, ścisła, czysta, zdrowa (bez objawów gnicia, śladów pleśni), bez zgrubień spowodowanych nieprawidłowym wzrostem, wolna od szkodników i uszkodzeń przez nich wyrządzonych, pozbawiona nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; dopuszczalne są lekkie zabrudzenia nie pokrywające więcej niż jednej piątej części powierzchni pojedynczej cebuli pod warunkiem, że nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość, trwałość i prezentację w opakowaniu kształt: kulisty, lekko spłaszczony lub wydłużony dopuszczalne są niewielkie wady kształtu barwa łuski mięsistej: białokremowa lub kremowozielonkawa jednolita odmianowo w opakowaniu pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Okres przydatności do spożycia cebuli deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg lub skrzynki do 20kg wykonane z materiałów opakowaniowych dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. ilośc: 15 000 kg 3. Marchew jadalna (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 730/1999 r. z dnia 7 kwietnia 1999 r.) musi spełniać wymagania minimalne, czyli korzeń musi być: świeże, jędrne, całe, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni), czyste, wolne od szkodników i szkód przez nich wyrządzonych, niezdrewniałe, proste, kształtne (bez bocznych rozgałęzień i rozwidleń), pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, tj. należycie osuszone po umyciu, bez oznak świadczących o wyrastaniu korzenia w pęd nasienny; nać powinna być równo ucięta na wierzchołku marchwi, bez uszkodzenia korzenia; dopuszczalne są niewielkie wady kształtu, zabarwienia, zabliźnione pęknięcia, niewielkie pęknięcia lub bruzdy powstałe w wyniku czynności manipulacyjnych lub mycia pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktów, jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu barwa: charakterystyczna dla odmiany, jednolita, dopuszcza się zielone lub fioletowe/purpurowe wierzchołki o długości do 1cm w przypadku marchwi o długości nieprzekraczającej 10 cm, oraz do 2cm w przypadku pozostałej marchwi Okres przydatności do spożycia marchwi deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg lub skrzynki do 20kg wykonane z materiałów opakowaniowych dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. ilość: 23 000kg 4. Pietruszka korzeń musi spełniać wymagania PN-R-75370:zdrowe (niedopuszczalne korzenie z objawami gnicia, śladami pleśni), czyste, twarde, jędrne, kształtne (bez rozwidleń i bocznych rozgałęzień), bez stłuczeń, pęknięć oraz ordzawień skórki, wolne od uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej , średnica korzeni w najszerszym przekroju 7 - 10cm , waga korzenia min. 100 g barwa korzenia w przekroju: biała do białokremowej jednolita w opakowaniu pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Okres przydatności do spożycia pietruszki korzeniowej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg lub skrzynki do 20kg wykonane z materiałów opakowaniowych dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. ilość: 7000 kg 5. Seler Korzeń musi spełniać wymagania PN-R-75371; korzenie :kształtne, twarde, jędrne, bez pustych przestrzeni na przekroju podłużnym, czyste, bez stłuczeń i ordzawień skórki, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni), wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej barwa: biała do biało kremowej jednolity pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości średnica korzenia mierzona w najszerszym miejscu ; od 70do 130 mm dopuszczalna różnica średnic największego i najmniejszego selera w każdym opakowaniu, nie więcej niż, mm: 30 Okres przydatności do spożycia selera korzeniowego deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy Opakowania stanowią worki raszlowe od 10kg do 15kg lub skrzynki do 20kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. ilość: 8 000 kg grupa III 1 Kapusta biała kl. I (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1591/87 z dnia 5 czerwca 1987 r.)Wymagania jakościowe. Kapusta powinna być czysta, zdrowa, odmianowo jednolita. Główki ścisłe, o wyrównanym kształcie, nie popękane i nie uszkodzone. Liści ochronnych na główce kapusty wczesnej powinno być 2-4. Kapusta późna, nie przeznaczona do przechowania, może być dostarczona bez liści ochronnych, przezna­czona zaś do przechowania - musi mieć 4-6 liści ochronnych. Kapusta powinna mieć barwę właściwą dla danej odmiany. Głąb pod dolnym liściem musi być przycięty na długość około 1 cm; u główek przeznaczonych do przechowa­nia głąb przycina się na długość około 3 cm pod dolnym liściem. Wielkość główek. Wybór I. Ciężar główki (bez liści ochronnych) powinien wynosić: a) dla ka­pusty wczesnej nie mniej niż 0,7 kg, b) dla ka­pusty średnio wczesnej i późnej od 20 VII do 31 XII nie mniej niż 1.2 kg. w pozostałych okre­sach - nie mniej niż 1 kg. Wybór II. Ciężaru główek nie określa się. Dopuszczalne odchylenia od wymagań jakościo­wych wynoszą: dla wyboru I - do 3% główek luźnych, miękkich, lecz zwiniętych, do 3°/n głó­wek popękanych, do 10% główek bez liści ochronnych (przy kapuście białej wczesnej); dla wyboru II - do 20% główek popękanych, do 5% główek silnie uszkodzonych mechanicznie lub przez szkodniki i główek przerośniętych. Dopuszczalne odchylenia od wielkości główek wyboru I wynoszą: dla kapusty białej wczesnej do 10% główek o ciężarze nie mniej niż 0,5 kg, dla kapusty średnio wczesnej i późnej do 10% główek o ciężarze nie mniej niż 0,8 kg. Okres przydatności do spożycia kapusty białej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg lub skrzynki do 20kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być czyste, całe, bez obcych zapachów i pleśni. ilośc: 13 000 kg 2 Kapusta czerwona kl. I Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1591/87 z dnia 5 czerwca 1987 r.) Wymagania jakościowe. Kapusta powinna być czysta, zdrowa, odmianowo jednolita. Główki ścisłe, o wyrównanym kształcie, nie popękane i nie uszkodzone. Liści ochronnych na główce kapusty wczesnej powinno być 2-4. Kapusta późna, nie przeznaczona do przechowania, może być dostarczona bez liści ochronnych, przezna­czona zaś do przechowania - musi mieć 4-6 liści ochronnych. Kapusta powinna mieć barwę właściwą dla danej odmiany. Głąb pod dolnym liściem musi być przycięty na długość około 1 cm; u główek przeznaczonych do przechowa­nia głąb przycina się na długość około 3 cm pod dolnym liściem. Wielkość główek. Wybór I. Ciężar główki (bez liści ochronnych) powinien wynosić: a) dla ka­pusty wczesnej nie mniej niż 0,7 kg, b) dla ka­pusty średnio wczesnej i późnej od 20 VII do 31 XII nie mniej niż 1.2 kg. w pozostałych okre­sach - nie mniej niż 1 kg. Wybór II. Ciężaru główek nie określa się. Dopuszczalne odchylenia od wymagań jakościo­wych wynoszą: dla wyboru I - do 3% główek luźnych, miękkich, lecz zwiniętych, do 3°/n głó­wek popękanych, do 10% główek bez liści ochronnych (przy kapuście białej wczesnej); dla wyboru II - do 20% główek popękanych, do 5% główek silnie uszkodzonych mechanicznie lub przez szkodniki i główek przerośniętych. Dopuszczalne odchylenia od wielkości główek wyboru I wynoszą: dla kapusty białej wczesnej do 10% główek o ciężarze nie mniej niż 0,5 kg, dla kapusty średnio wczesnej i późnej do 10% główek o ciężarze nie mniej niż 0,8 kg. Okres przydatności do spożycia kapusty czerwonej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg lub skrzynki do 20kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być czyste, całe, bez obcych zapachów i pleśni. ilość: 5000 kg grupa IV 1. Jabłka gat. I (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 85/2004 z dnia 15 stycznia 2004 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek z późniejszymi zmianami.) wymagania: całe, zdrowe (bez oznak gnicia), czyste, praktycznie wolne od szkodników i uszkodzeń przez nich wyrządzonych, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; pod względem kształtu, rozmiaru i wybarwienia muszą spełniać wymogi cechy odmianowej; dopuszczalne są następujące wady pod warunkiem że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktu, jego jakość, zachowanie jakości, prezentację w opakowaniu: - nieznaczne wady kształtu, rozwoju, wybarwienia, - lekkie uszkodzenie szypułki, - nieznaczne wady skórki które nie mogą przekraczać: - 2cm na długości w przypadku wad o podłużnym kształcie; - 1cm2 powierzchni całkowitej w przypadku pozostałych wad, z wyjątkiem parcha jabłoni, których łączna powierzchnia nie może przekraczać 0,25cm2 powierzchni całkowitej produktu; - nieznaczne obtłuczenie nieprzekraczające łącznie powierzchni 1cm2 , lecz nieodbarwione; jabłka mogą być bez szypułek, pod warunkiem że miejsce odłamania szypułki jest czyste, a sąsiadująca z nim skórka nie jest uszkodzona Okres przydatności do spożycia jabłek deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy Opakowania stanowią skrzynki do 25kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być całe, czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni. ilość: 5 000 kg grupa V 1. Kapusta kwaszona (PN-77701:1997) w beczkach do 120 kg Po ukiszeniu charakteryzuje się barwą kremowo-białą z żółtawym odcieniem. Posiada smak kwaskowy oraz specyficzny dla kapusty kwaszonej zapach. (Lekko kwaśna, chrupiąca i jędrna). Niedopuszczalne jest występowanie posmaków i zapachów obcych. Kapusta kwaszona ma postać podłużnych skrawków, powstałych po rozdrobnieniu główek kapusty białej, zanurzonych w jasnoszarym soku (tzw. kwasie). Do wyrobu używa się kapusty białej oraz soli kamiennej - nie jodowanej ilość: 8 000 kg 2. Ogórki kwaszone (PN-72/A-77700) w beczkach do 80 kg wymagania:ogórki odpowiednim stopniu zakwaszenia , z przyprawami ( koper, czosnek, sól ) . ilośc: 6 000 kg grupa VI 1. Fasola drobna suszona w workach jutowych po 20 - 30 kg . Wymagania jakościowe : fasola cała , zdrowa, czysta, bez zanieczyszczeń i szkodników . Okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 30 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy ilośc: 2 000 kg 2. Groch łuskany w workach jutowych po 20 - 30 kg . Wymagania jakościowe groch zdrowy, czysty , bez zanieczyszczeń i szkodników . Okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 30 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy ilość: 1 800 kg grupa VII 1. Kalarepa (bez liści)Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były: całe, zdrowe, czyste, praktycznie wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków, wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe, nie powinny być zaparzone, nadgniłe, łykowate; pakowana: w skrzynki lub w worki raszlowe ilośc: 1 500 kg 2. Pomidory kl. I Zgodne z :PN-91 R-75368, ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 771 /2009 Zamawiający wymaga aby dostarczane produkty były:całe; zdrowe; nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia; czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych; o świeżym wyglądzie; praktycznie wolne od szkodników; praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki; wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego; bez obcych zapachów i lub smaków. Stopień rozwoju i stan pomidorów powinny być takie, aby mogły: wytrzymać transport i manipulacje, oraz dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. Klasa I - Pomidory w tej klasie powinny być dobrej jakości, wystarczająco jędrne i mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany. Nie dopuszcza się pęknięć i widocznych zielonych piętek. Dopuszcza się następujące niewielkie wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd pomidorów, ich trwałość i wygląd w opakowaniu: niewielkie wady kształtu lub rozwoju, niewielkie wady barwy, niewielkie wady skórki, bardzo niewielkie odgniecenia. Ponadto pomidory żebrowane mogą mieć: zabliźnione pęknięcia o długości nie większej niż 1 cm, niewielkie wypukłości, małą nieskorkowaciałą narośl, skorkowacenie blizny słupkowej nie przekraczające 1cm2, delikatne zabliźnienie słupkowe o kształcie wydłużonym, robiące wrażenie szwu, którego długość nie może być większa niż 2 3 największej średnicy pomidora. Dla pomidorów minimalną średnicę ustala się: - 35 mm dla pomidorów okrągłych i żebrowanych, - 30 mm dla pomidorów podłużnych. Przedziały wielkości - 30 mm i powyżej, lecz poniżej 35 mm (podłużne), - 35 mm i powyżej, lecz poniżej 40 mm, - 40 mm i powyżej, lecz poniżej 47 mm, - 47 mm i powyżej, lecz poniżej 57 mm, - 57 mm i powyżej, lecz poniżej 67 mm, - 67 mm i powyżej, lecz poniżej 82 mm, - 82 mm i powyżej, lecz poniżej 102 mm, - 102 mm i powyżej. Tolerancja odnośnie jakości: 10 % liczbowo lub masowo pomidorów nie spełniających wymagań klasy I, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II. W ramach tej tolerancji nie więcej niż 1 % pomidorów może nie spełniać wymagań klasy II lub wymagań minimalnych. Nie dopuszcza się pomidorów z objawami gnicia lub z takimi zmianami, które czynią je niezdatnymi do spożycia. W przypadku pomidorów gałązkowych 5 % liczbowo lub masowo pomidorów oderwanych od gałązki. Tolerancje odnośnie wielkości:Dla wszystkich klas jakości dopuszcza się: 10 % liczbowo lub masowo pomidorów odpowiadających wielkości bezpośrednio większej lub mniejszej od deklarowanej. Sposób pakowania powinien być taki, aby należycie chronił pomidory przed uszkodzeniem. Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Użycie materiałów, zwłaszcza papieru ze specyfikacją handlową jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostaną wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem. Opakowania nie powinny zawierać żadnych zanieczyszczeń obcych. Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz. A. Identyfikacja Pakujący ilub wysyłający. - nazwa i adres (np. ulica, miasto, region, kod pocztowy i państwo jeśli jest różne od kraju pochodzenia) lub oznaczenie kodowe oficjalnie uznane przez organ krajowy B. Nazwa produktu Pomidory C. Pochodzenie produktu-Kraj pochodzenia Okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 7 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy. Pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości; ilość: 1 500 kg Wymagania w zakresie znakowania i opakowań: 1. Produkt oznakowany będzie zgodnie z obowiązującym prawem sanitarnym . Każde opakowanie transportowe musi zawierać etykietę zawierającą co najmniej następujące dane: a. nazwę produktu b. masę netto, c. nazwę dostawcy-producenta, adres d. kraj pochodzenia e. warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z obowiązującym prawem. 2. Materiały opakowaniowe i opakowania powinny być przechowywane w warunkach nieobniżających ich jakości, a przed użyciem sprawdzone pod względem uszkodzeń, czystości i zapachu, Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia specjalistycznym transportem przystosowanym do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dostawa przedmiotu zamówienia nastąpi na koszt i ryzyko wykonawcy, ubezpieczonym transportem .Dostawa na koszt dostawcy do magazynu żywnościowego Zakładu Karnego w Raciborzu bez pobierania dodatkowych opłat zgodnie z wcześniejszym zamówieniem. Środek transportu musi odpowiadać warunkom sanitarnym oraz przepisom HACCP. Dostawy poszczególnych produktów będą wykonywane wg zamówień składanych przez odbiorcę . Zamówienia będą składane i przyjmowane telefonicznie, faksem lub w czasie dostawy (na następną dostawę). Zamówienia będą składane przez zamawiającego z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem. Wykonawca wszystkie dostawy artykułów spożywczych do odbiorcy będzie realizował od poniedziałku do piątku w godz. od 8:00 do 11:00. W wyjątkowych sytuacjach dopuszczalna jest zmiana godziny dostawy po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pomiędzy dostawcą i odbiorcą (dostawy winny być realizowane w godzinach pracy magazynu odbiorcy). Dostawy odbywają się nie rzadziej niż raz na dwa tygodnie, w okresie letnim :minimum raz w tygodniu Opakowania powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dostawy realizowane będą w opakowaniach stosowanych dla konsumentów zbiorowych - maksymalnie 30 kg (opakowanie zbiorcze), a dostawy w opakowaniach jednostkowych nie mogą przekraczać 25 % całości zamówienia danego produktu..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.21.21.00 - Ziemniaki 03.22.11.11 - Burak ćwikłowy 03.22.11.13 - Cebula 03.22.11.12 - Marchew 03.22.11.10 - Warzywa korzeniowe 03.22.11.00 - Warzywa korzeniowe i bulwiaste 03.22.14.10 - Kapusta 03.22.23.21 - Jabłka 15.33.11.42 - Kapusta przetworzona 15.33.10.00 - Warzywa przetworzone 03.21.22.10 - Warzywa strączkowe suszone 03.21.22.13 - Groch suszony 03.22.10.00 - Warzywa 03.22.12.40 - Pomidory .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 7.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 03.11.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Warunkiem udziału w postępowaniu jest wniesienie wadium. Zamawiający określa wadium na kwotę 4 900 PLN.-słownie: cztery tysiące dziewięćset złotych Wysokość wadium uzależniona jest od ilości grup, na które składana jest oferta., tj: grupa 1. 2000PLN grupa 2. 1300 PLN grupa 3 180PLN grupa 4 120 PLN grupa 5 520 PLN grupa 6 300 PLN grupa 7 180 PLN (Formy wnoszenia wadium-zgodnie z art. 45.1 pkt. 6 ustawy )Wadium w formie pieniężnej należy wnosić na konto zamawiającego przed upływem terminu składania ofert tj. do dnia 06-10-2014 r do godziny 9:30 Nazwa i numer konta: Zakład Karny w Raciborzu ul. Józefa von Eichendorffa 14 47-400 Racibórz Konto: NBP O Katowice Nr 92 1010 1212 3061 0213 9120 0000 z dopiskiem ,,WADIUM NA DOSTAWY WARZYW I OWOCÓW........NAZWA GRUPY Zamawiający uzna , że termin wpłaty wadium został dotrzymany,jeżeli przed  upływem terminu składania ofert zostało uznane konto zamawiającego. Wykonawca przystępujący do przetargu zobowiązany jest wnieść wadium przed upływem terminu składania ofert. Wadium wniesione w formie pieniężnej Zamawiający przechowuje na nieoprocentowanym rachunku bankowym. Wadium wnoszone w formie innej niż pieniężna należy zdeponować w kasie zamawiającego przed upływem terminu składania ofert tj. do dnia 06-10-2014r do godziny 9:30 . Do oferty należy dołączyć dokument potwierdzający wniesienie wadium. Wykonawcy, którzy nie wniosą wadium w terminie lub wniosą je w niepełnej wysokości albo w innej niż dopuszczalna formie zostaną wykluczeni z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 Pzp.

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez Zamawiającego , zgodnie z kryterium: spełnia/ nie spełnia

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez Zamawiającego , zgodnie z kryterium: spełnia/ nie spełnia

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez Zamawiającego , zgodnie z kryterium: spełnia/ nie spełnia

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez Zamawiającego , zgodnie z kryterium: spełnia/ nie spełnia

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez Zamawiającego , zgodnie z kryterium: spełnia/ nie spełnia

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;
  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełnienia warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 4 ustawy, na zasoby innych podmiotów przedkłada następujące dokumenty dotyczące podmiotów, zasobami których będzie dysponował wykonawca:

  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że inny podmiot jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sw.gov.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zakład Karny ul. Eichendorffa 14 , 47-400 Racibórz.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 06.10.2014 godzina 09:30, miejsce: sekretariat Zakładu Karnego w Raciborzu :ul. Eichendorffa 14 , 47-400 Racibórz.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: nie dotyczy.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.