eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Warszawa › Przygotowywanie, porcjowanie, dostarczanie i wydawanie obiadów dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych


Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2015-09-25

Warszawa: Przygotowywanie, porcjowanie, dostarczanie i wydawanie obiadów dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy
Numer ogłoszenia: 252920 - 2015; data zamieszczenia: 25.09.2015
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy:

V zamówienia publicznego
zawarcia umowy ramowej
ustanowienia dynamicznego systemu zakupów (DSZ)

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m.st. Warszawy , Ul. Czereśniowa 35, 02-457 Warszawa, woj. mazowieckie, tel. 022 8639837, faks 022 8639837 w. 110.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.opswlochy.waw.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowywanie, porcjowanie, dostarczanie i wydawanie obiadów dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1.Przedmiotem zamówienia jest: 1)przygotowywanie i porcjowanie gorących posiłków w formie obiadów dwudaniowych dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy (OPS), wykonanych z produktów własnych Wykonawcy; 2)dostarczanie obiadów, o których mowa w pkt 1, w części określonej Zamówieniem, własnym transportem Wykonawcy, pod adresy wskazane przez Zamawiającego w Zamówieniu; 3) dostarczanie i wydawanie obiadów, o których mowa w pkt 1, w części określonej Zamówieniem - w stołówce Wykonawcy wraz z umożliwieniem spożycia obiadów w tej stołówce. 2.Wykonanie Zamówienia, w zakresie opisanym w pkt 3. 2. ppkt 2 SIWZ - następuje we wszystkie dni oprócz sobót, niedziel i świąt, przez okres realizacji Zamówienia, w ilości wskazanej przez Zamawiającego telefonicznie poprzedniego dnia do godziny 14:30. 3.Wykonanie zamówienia, w zakresie opisanym w pkt 3. 2. ppkt 1 i 3 SIWZ - następuje we wszystkie dni robocze (tj. oprócz niedziel i świąt) przez okres realizacji Zamówienia, w ilości wskazanej przez Zamawiającego telefonicznie poprzedniego dnia do godziny 14:30. 4.Łączna szacunkowa dzienna ilość obiadów dostarczanych przez Wykonawcę wynosi 140 obiadów, w tym 80 obiadów dostarczanych w soboty. 5.Obiady objęte Zamówieniem, w zakresie opisanym w pkt 3.2 ppkt 1 i 2 SIWZ, powinny być skomponowane w następujących proporcjach: 1)4 x w tygodniu obiady mięsne, 2)1 x w tygodniu (piątek) obiad bezmięsny. 6.Obiady objęte Zamówieniem, w zakresie opisanym w pkt 3.2 ppkt 1 i 3 SIWZ, powinny być skomponowane w następujących proporcjach: 1)5 x w tygodniu obiady mięsne, 2)1 x w tygodniu (piątek) obiad bezmięsny. 7.Obiad powinien być przygotowany według zasad racjonalnego żywienia i składać się każdorazowo z dwóch (2) dań: 1)I dania - zupy z pieczywem, 2)II dania - wieloskładnikowego wraz z kompotem, napojem lub owocami. 8.Wykonawca zobowiązany jest do komponowania jadłospisów w sposób zapewniający zachowanie kaloryczności obiadów z zastrzeżeniem, że wartość kaloryczna obiadu powinna być zgodna z normami obiadowymi oraz uwzględniać rację pokarmową dla osób powyżej 40 roku życia, tj. ok. 1200 kcal, przy zachowaniu następującej gramatury zestawu obiadowego: 1)obiad mięsny: a)zupa - 0,5 l, b)pieczywo - 20 dkg, c)mięso - 15 dkg, d)ziemniaki - 30 dkg, e)surówka - 15 dkg, f)kompot - 200 ml (3 razy w tygodniu), g)napój - 200 ml (3 razy w tygodniu), h)owoc - w przypadku suchego prowiantu, 2)obiad bezmięsny: a)zupa - 0,5 l, b)pieczywo - 20 dkg, c)np. pierogi, naleśniki, krokiety lub inne potrawy bezmięsne - 30 dkg, d)kompot - 200 ml (3 razy w tygodniu), e)napój - 200 ml (3 razy w tygodniu) f)owoc - w przypadku suchego prowiantu 9.Gramatura opisana w pkt. 3.9 SIWZ - obejmuje gramaturę obowiązującą w chwili wydania posiłku (waga gotowego - wydanego obiadu, w tym jego poszczególnych składników). 10.Przedmiot Zamówienia nie obejmuje posiłków - obiadów - regeneracyjnych w rozumieniu właściwych przepisów. 11.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania obiadów przygotowywanych ze świeżych produktów, zakazane jest wykorzystywanie do przygotowywania obiadów całości lub części produktów składających się na obiad z dnia poprzedniego, z dni poprzednich. 12.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania Zamawiającemu obiadów na następujących warunkach: 1)część obiadów, dostarczaną na warunkach określonych w pkt 3.2. ppkt 2 SIWZ w ilości ok. 60 obiadów dziennie - Wykonawca dostarcza w odpowiednich opakowaniach (np. termosach) dostosowanych zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami - do przechowywania i transportu - przewozu - zabezpieczonych we własnym zakresie przez Wykonawcę, z uwzględnieniem następujących godzin dostarczenia obiadów i następujących adresów dostawy: a)ul. Robotnicza 15, Warszawa - godzina 11:30 - ok. 30 obiadów dziennie, b)ul. Potrzebna 10, Warszawa - godzina 11:45 - ok. 30 obiadów dziennie, przez 5 dni w tygodniu, od poniedziałku do piątku; 2)część obiadów dostarczaną na warunkach określonych w pkt 3.2. ppkt 3 SIWZ - w ilości ok. 50 obiadów dziennie - Wykonawca dostarcza i wydaje wskazanym przez Zamawiającego osobom Uprawnionym - w stołówce Wykonawcy, w godz. 12:00 - 15:30 przez 6 dni w tygodniu, od poniedziałku do soboty; 3)część obiadów, dostarczaną na warunkach określonych w pkt 3.2. ppkt 3 SIWZ w ilości ok. 30 obiadów dziennie - zapakowanych (każdy obiad oddzielnie) w opakowania zabezpieczone we własnym zakresie przez Wykonawcę (np. menażki), z zastrzeżeniem, że napój powinien być opakowany w oddzielne zamykane naczynie jednorazowe, a pieczywo opakowane w torebkę jednorazową, Wykonawca dostarcza i wydaje obiady osobom upoważnionym do odbierania obiadów celem dostarczania ich do miejsca zamieszkania osób Uprawnionych do obiadów (podopiecznych Ośrodka) - w stołówce Wykonawcy przez 6 dni w tygodniu od poniedziałku do soboty; Zamawiający wskazuje Wykonawcy osoby upoważnione do odbierania obiadów dla osób Uprawnionych do obiadów oraz osoby Uprawnione do obiadów. 13.Obiady stanowiące przedmiot Zamówienia powinny być zawsze gorące, smaczne, kaloryczne, zdrowe, urozmaicone oraz estetycznie podane. 14.Zamawiający przyjął, iż w okresie od 01.12.2015 r. do 30.11.2017 r. występuje: 1)506 dni roboczych, w których obiady będą dostarczane przez Wykonawcę na warunkach określonych w pkt 3.2. ppkt 1 i 2 SIWZ od poniedziałku do piątku; 2)608 dni roboczych, w których obiady będą dostarczane przez Wykonawcę na warunkach określonych w pkt 3.2. ppkt 1, 3 SIWZ i wydawane w stołówce Wykonawcy od poniedziałku do soboty. 15.W celu realizacji Zamówienia w zakresie, o którym mowa w pkt 3.2 ppkt 3 SIWZ Wykonawca zobowiązany jest do posiadania - dysponowania odpowiednio wyposażonym i spełniającym warunki sanitarno - higieniczne określone odrębnymi przepisami - lokalem - stołówką przystosowanym do wydawania i konsumpcji posiłków dla co najmniej 50 osób, zlokalizowanym na terenie Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania tytułu prawnego do lokalu, o którym mowa wyżej. 16.Poza lokalem, o którym mowa w pkt 3.16, Wykonawca zobowiązany jest do dysponowania lokalem - pomieszczeniem dopuszczonym przez Państwową Inspekcję Sanitarną do użytkowania jako zakład produkcyjny służący do przygotowywania posiłków w zakresie zbiorowego żywienia, spełniającym wymogi sanitarno-higieniczne określone odrębnymi przepisami. 17.Minimalny standard lokalu, o którym mowa w pkt 3.16 SIWZ: 1)lokal dopuszczony przez Sanepid do wydawania i spożywania posiłków; 2)powierzchnia Sali konsumpcyjnej przystosowania do konsumpcji co najmniej 50 osób; 3)lokal wyposażony w WC z umywalką z podstawowymi środkami sanitarnymi, dostępny bezpłatnie dla konsumentów; 4)lokal wyposażony w stoliki z miejscami siedzącymi; 5)w lokalu miejsce na wieszaki na okrycia wierzchnie; 6)w lokalu waga umożliwiająca zważenie porcji obiadowej. 18.W uzasadnionych przypadkach, wynikających z przyczyn organizacyjnych lub technicznych - Wykonawca zobowiązany jest na wniosek Zamawiającego - do dostarczenia suchego prowiantu jako zamiennika za obiad, odpowiadającego kalorycznie i jakościowo warunkom stawianym obiadowi. Warunki dostarczenia suchego prowiantu uzgadniane są przez Zamawiającego telefonicznie. 19.Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia Zamawiającemu, do jego akceptacji, 6 - dniowego jadłospisu (w układzie odpowiednio od poniedziałku do piątku i od poniedziałku do soboty) - w terminie najpóźniej do 3 dni roboczych przed rozpoczęciem terminu realizacji tego jadłospisu. Realizacja jadłospisu następuje po jego akceptacji przez Zamawiającego, który weryfikuje jadłospis pod kątem jego zgodności z warunkami Zamówienia. 20.Zamawiający dopuszcza możliwość powtarzania jadłospisu po 10 - ciu dniach z możliwością zamiany kolejności posiłków. 21.Wykonawca zobowiązany jest do transportu obiadów w związku z realizacją Zamówienia - przy spełnieniu warunków określonych obowiązującymi w tym zakresie przepisami. 22.Wykonawca zobowiązany jest wskazać, które części Zamówienia zamierza zlecić podwykonawcom..

II.1.5)

  przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków 55.32.00.00 - Usługi podawania posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 30.11.2017.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: W niniejszym postępowaniu Zamawiający nie żąda wniesienia wadium przez Wykonawców

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza i nie opisuje szczegółowo warunku w tym zakresie

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek ten zostanie uznany za spełniony, jeżeli Wykonawca: a)wykaże w formie oświadczenia złożonego przez Wykonawcę zgodnie ze wzorem określonym w Załączniku Nr 4 do SIWZ, że w ciągu ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, to w tym okresie, wykonał z należytą starannością, co najmniej dwa zamówienia porównywalne co do charakteru i wielkości każdego z nich z zamówieniem objętym niniejszym postępowaniem, z zastrzeżeniem, że za wartość porównywalną uznawana będzie przez Zamawiającego wartość każdej usługi nie mniejsza niż 50% wielkości Zamówienia, b) i jednocześnie przedłoży wraz z ofertą dowody potwierdzające, że usługi w zakresie określonym pod lit. a) zostały wykonane lub są wykonywane należycie,

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza i nie opisuje szczegółowo warunku w tym zakresie

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie wyznacza i nie opisuje szczegółowo warunku w tym zakresie

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • warunek ten zostanie uznany za spełniony jeżeli Wykonawca - wykaże stosownym dokumentem załączonym do formularza Oferty - że posiada opłaconą polisę ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej przez niego działalności na kwotę nie mniejszą niż 200.000,00 zł. (opłacona polisa), a w przypadku jej braku - innym dokumentem potwierdzającym, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej przez niego działalności na kwotę nie mniejszą niż 200.000,00zł.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 90
  • 2 - Doświadczenie - 10

IV.2.2)

  przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna, adres strony, na której będzie prowadzona:

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

1.Zamawiający przewiduje możliwość zmiany postanowień Umowy w stosunku do treści Oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w sytuacji konieczności wprowadzenia takiej zmiany wynikającej z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia Umowy, dopuszcza się możliwość dokonania następujących zmian w umowie: 1)zmiany ilości przedmiotu zamówienia; 2)zmianę sposobu i terminów dostarczania poszczególnych posiłków. 2.Warunkiem dokonania zmian wskazanych powyżej, w szczególności mogą być następujące okoliczności: 1)wymagać tego będzie prawidłowa realizacja przez Zamawiającego lub Wykonawcę zadań polegających na zabezpieczeniu wyżywienia podopiecznych; 2)będzie to konieczne ze względu na zmianę przepisów prawa. 3.W sytuacji zajścia okoliczności, o których mowa wyżej, Zamawiający bądź Wykonawca, w terminie do 14 dni od ich wystąpienia powiadomi drugą Stronę o tym fakcie. Następnie Strony Umowy, w terminie 7 dni od daty w/wym. Powiadomienia, przystępują do negocjacji na temat zmiany postanowień Umowy w przedmiotowym zakresie. 4.Zmiana Umowy może spowodować w zależności od okoliczności zmniejszenie lub zwiększenie wynagrodzenia. Do ustalenia wynagrodzenia w związku ze zmianą Umowy mają zastosowanie stawki i elementy cenotwórcze jak w formularzu Oferty.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.opswlochy.waw.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy, ul. Czereśniowa 35, 02-457 Warszawa.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 06.10.2015 godzina 09:00, miejsce: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy, ul. Czereśniowa 35, 02-457 Warszawa - Kancelaria (II piętro - pok nr 13)..

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.