Gdańsk: Sukcesywne usługi przygotowywania i dostarczania posiłków na potrzeby jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Gdańskiego.
Numer ogłoszenia: 252814 - 2014; data zamieszczenia: 29.07.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Uniwersytet Gdański , ul. Bażyńskiego 1A, 80-952 Gdańsk, woj. pomorskie, tel. 058 5232344, faks 058 5232484, 5523741.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.univ.gda.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Uczelnia publiczna.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Sukcesywne usługi przygotowywania i dostarczania posiłków na potrzeby jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Gdańskiego..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia są: sukcesywne usługi przygotowywania i dostarczania posiłków na potrzeby jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Gdańskiego, zwane dalej posiłkami. Zamówienie obejmuje przygotowanie i dostawę posiłków wraz z zapewnieniem obsługi kelnerskiej na potrzeby Zamawiającego, w szczególności podczas organizowanych przez Zamawiającego wydarzeń takich jak np.: szkolenia, kursy, zjazdy, konferencje, imprezy okolicznościowe (jednodniowe i wielodniowe), spotkania i inne. Pod pojęciem sukcesywna dostawa należy rozumieć realizację zamówień etapami w miarę potrzeb Zamawiającego na podstawie indywidualnych zamówień składanych przez poszczególne jednostki organizacyjne Uniwersytetu Gdańskiego pisemnie drogą elektroniczną lub fax-em. Szczegółowy opis posiłków oraz jego ilości jednostkowe przedstawione są w formularzu przedmiotowo cenowym - załącznik nr 2 (do SIWZ) Miejscem dostawy posiłków będą jednostki organizacyjne Uniwersytetu Gdańskiego na terenie Trójmiasta (Gdańsk, Sopot, Gdynia) oraz Borucina, Łączyna (gmina Stężyca) i Helu. Adresy i miejsca dostępne na stronie internetowej Zamawiającego www.ug.edu.pl - zgodnie ze strukturą organizacyjną. Po złożeniu zamówienia drogą elektroniczną/fax-em przez jednostkę organizacyjną Uniwersytetu Gdańskiego, Wykonawca w nieprzekraczalnym terminie 3 dni roboczych, potwierdzi drogą elektroniczną/fax-em odbiór zamówienia oraz przedstawi wstępną kalkulację kosztów. Przez określenie dzień roboczy Zamawiający rozumie dzień, który nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy (od poniedziałku do soboty, z wyłączeniem niedziel i określonych ustawą świąt). Wykonanie usługi następuje w miejscu wskazanym w zamówieniu danej jednostki organizacyjnej Zamawiającego. Wykonawca zobowiązuje się do: 1) informowania przedstawiciela Zamawiającego (wymienionego w § 10 ust. 2 - załącznika nr 5 do SIWZ projekt umowy) o stanie zrealizowanych i przyjętych do realizacji zamówień, w formie raportu przesyłanego raz w miesiącu (ostatni dzień miesiąca) za pośrednictwem poczty elektronicznej, zgodnie z załącznikiem nr 8 do SIWZ (stanowiącym załącznik nr 2 do umowy), 2) zapewnienia wysokiego standardu świadczonych usług oraz przestrzegania obowiązujących przepisów sanitarnych, porządkowych i higienicznych, a także przeciwpożarowych, 3) terminowego przygotowania i dostarczenia zamówionych posiłków do miejsca ich świadczenia oraz zorganizowania usługi w miejscu wyznaczonym przez Zamawiającego, 4) dostarczenia posiłków na własny koszt i ryzyko oraz zorganizowanie usługi w terminie umożliwiającym przygotowanie wskazanego pomieszczenia przed rozpoczęciem szkolenia, kursu, konferencji itp., 5) umożliwienia sprawdzenia przez Zamawiającego ilości i jakości dostarczonych posiłków, a także ich zgodności ze szczegółowym opisem w załączniku nr 2 do SIWZ, umową oraz SIWZ, przed wykonaniem usługi; w razie stwierdzenia niezgodności ze złożonym zamówieniem, wynagrodzenie Wykonawcy zostanie obniżone o wartość stwierdzonych braków, 6) zapewnienia obsługi kelnerskiej oraz odpowiedniego sprzętu do wykonania zamówienia, tj. m.in.: naczyń z porcelany, obrusów, sztućców, serwetek papierowych itp., a także dostarczenia obsłudze niezbędnych artykułów higienicznych i środków czystości, 7) pozostawienia pomieszczeń po wykonaniu usługi w takim stanie, w jakim zostały mu przekazane. Wykonawca gwarantuje, że usługi świadczone będą na wysokim poziomie, tj.: 1) dostarczone posiłki będą przygotowane ze świeżych produktów i przyrządzane tego samego dnia, w którym mają być dostarczane, 2) zastawa będzie czysta, nieuszkodzona (nie wyszczerbiona itp.) i wysterylizowana zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie, 3) obsługa kelnerska będzie świadczona zgodnie z obowiązującymi standardami obsługi kelnerskiej z zachowaniem zasad savoir vivre, 4) kelnerzy będą ubrani w jednakowe stroje z zachowaniem walorów estetycznych oraz wymogów higienicznych, 5) wszyscy pracownicy mający kontakt z przygotowywaniem posiłków będą posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne. Wykonawca oświadcza, iż posiada wszelkie wymagane prawem uprawnienia i zezwolenia do efektywnego świadczenia usług objętych przedmiotem niniejszej SIWZ. Wykonawca jest zobowiązany niezwłocznie zawiadomić Zamawiającego o utracie wymaganych uprawnień i zezwoleń niezbędnych do prawidłowej realizacji umowy oraz innych zmian w tym zakresie. Zamawiający oświadcza że: 1) zapewni pomieszczenia z przeznaczeniem dla ulokowania przygotowanych posiłków, 2) zapewni dostęp do prądu i bieżącej wody, 3) w przypadku rezygnacji (całkowitej lub częściowej) lub zmiany terminu zamówionej usługi, zawiadomi Wykonawcę o zaistniałych okolicznościach na co najmniej 7 dni przed terminem jej wykonania, a Wykonawcy w takim przypadku nie będzie przysługiwać roszczenie z tego tytułu. Zamawiający uprawniony będzie do kontroli przestrzegania uzgodnionych warunków świadczonej usługi i udzielania Wykonawcy w razie potrzeby niezbędnych wskazówek..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 30.09.2015.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Na potwierdzenie tego warunku Zamawiający wymaga wykazania się posiadaniem aktualnego zezwolenia na prowadzenie działalności cateringowej wydanego przez właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego. 1.1.1) oświadczenie Wykonawcy, że spełnia warunki udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust.1 ustawy, podpisane przez osobę(y) upoważnioną(e) do reprezentowania Wykonawcy - załącznik nr 3 do SIWZ. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia każdy z warunków określonych w art. 22 ust. 1 ustawy powinien spełniać co najmniej jeden z tych Wykonawców albo wszyscy Ci Wykonawcy wspólnie. Dlatego też w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielnie zamówienia, oświadczenie z art. 22 ust. 1 ustawy może podpisać pełnomocnik w imieniu Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (zgodnie z art. 23 ust. 2 ustawy) lub wszyscy Wykonawcy razem na jednym dokumencie. Wystarczające jest również złożenie oświadczenia przez tego (tych) z Wykonawców, który samodzielnie spełnia warunki określone w art. 22 ust. 1 ustawy . 1.1.2) Aktualne zezwolenie na prowadzenie działalności cateringowej wydane przez właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego. W przypadku dwóch lub więcej Wykonawców składających wspólną ofertę (ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia), zezwolenie musi dotyczyć tego (tych) z Wykonawców, który faktycznie będzie wykonywał czynności objęte zezwoleniem.
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Na potwierdzenie tego warunku Zamawiający wymaga wykazania się przez Wykonawcę, wykonaniem, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywaniem w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej dwóch głównych usług polegających na świadczeniu usług przygotowywania i dostarczania posiłków o wartości nie mniejszej niż 100.000,00 zł brutto. 1.1.3)Wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, potwierdzający, realizację co najmniej dwóch głównych usług polegających na świadczeniu usług przygotowywania i dostarczania posiłków o wartości nie mniejszej niż 100.000,00 zł brutto, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, daty wykonania i podmiotu, na rzecz którego usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów czy została wykonana lub jest wykonywana należycie - załącznik nr 7 (do SIWZ). Jeżeli Wykonawca na potwierdzenie spełnienia ww. warunku udziału w postępowaniu przedstawi w wykazie wykonanych usług wartości wyrażone w innej walucie niż PLN, Zamawiający do oceny spełniania warunków przeliczy podaną wartość po średnim kursie tej waluty w stosunku do PLN publikowanym przez NBP z dnia publikacji ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych. Dokument z ppkt 2) powinien być wypełniony i podpisany przez osobę(y) upoważnioną(e) do reprezentacji Wykonawcy. W imieniu Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia dokument ten może złożyć pełnomocnik - z treści tego dokumentu musi wynikać, że Wykonawcy Ci spełniają łącznie warunek określony w rozdziale IV pkt. 1 SIWZ. 1.2 Dowodami, o których mowa w pkt. 1.1. ppkt. 3, są: 1) poświadczenie, z tym, że w odniesieniu do nadal wykonywanych usług okresowych lub ciągłych poświadczenie powinno być wydane nie wcześniej niż na 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert, 2) oświadczenie Wykonawcy - jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia, o którym mowa w ppkt. 1. 1.3 W przypadku, gdy Zamawiający jest podmiotem, na rzecz którego usługi wskazane w wykazie, o którym mowa w pkt. 1.1. ppkt. 3, zostały wcześniej wykonane, Wykonawca nie ma obowiązku przedkładania dowodów, o których mowa w pkt. 1.2.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie precyzuje w powyższym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny.
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie precyzuje w powyższym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny.
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie precyzuje w powyższym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny.
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej
- lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
oświadczenie o podwykonawcach - załącznik nr 6 do SIWZ; Wykonawca wykonujący zamówienie wyłącznie siłami własnymi nie ma obowiązku dołączenia do oferty tego załącznika, Zaakceptowany przez Wykonawcę projekt umowy - załącznik nr 5 (do SIWZ); Wykonawca może też zastosować się do informacji zawartej w rozdz. XVI pkt. 1 SIWZ. Wykonawcy ubiegający się wspólnie o udzielenie zamówienia składają jeden komplet dokumentów, o których mowa w pkt. 3 niniejszego rozdziału.
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.3) ZMIANA UMOWY
przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:
Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian
1. Istotne zmiany postanowień umowy dopuszczalne są w następujących przypadkach: 1) zmiany obowiązujących przepisów prawa, 2) zaistnienia siły wyższej, 3) zmiany dotyczącej terminu realizacji umowy, jeżeli uzasadnione to będzie okolicznościami leżącymi po stronie Zamawiającego, w szczególności sytuacją finansową, zdolnościami płatniczymi, z przyczyn organizacyjnych lub technicznych, 4) zmiany dotyczącej w szczególności terminu realizacji umowy, gdy zaistniała inna, niemożliwa do przewidzenia w momencie zawarcia umowy okoliczność prawna, ekonomiczna lub techniczna, za którą żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności, skutkująca brakiem możliwości należytego wykonania umowy zgodnie z SIWZ. 2. Zmiany postanowień zawartej umowy wymagają dla swej ważności formy pisemnej w postaci aneksu podpisanego przez obie strony, z zastrzeżeniem § 10 ust. 3 umowy. 3. Wniosek o wprowadzenie zmian, o których mowa w ust. 1 pkt. 1) - 4) niniejszego paragrafu musi być złożony na piśmie i uzasadniony.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ug.edu.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: www.ug.edu.pl.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 08.08.2014 godzina 10:00, miejsce: Oferta musi zostać złożona Zamawiającemu na adres: Uniwersytet Gdański Dział Zamówień Publicznych ul. Bażyńskiego 1A, pokój nr 124, I piętro 80 - 952 Gdańsk,.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
INNE PRZETARGI Z GDAŃSKA
- Dostawa nici chirurgicznych
- Zakup zestawów odczynników do badania genów fuzyjnych metodą RT qPCR dla UCK.
- Aktualizacja dokumentacji projektowej dla zadania pn.: "Przebudowa zbiornika nr 11 na Potoku Oliwskim - Kuźnia Wodna w Gdańsku" wraz z pełnieniem nadzoru autorskiego
- Dostawa kart przedpłaconych dla pracowników Gdańskich Usług Komunalnych Sp. z o.o.
- Opracowanie dokumentacji projektowej dotyczącej budowy ul. Nowej Sadowej w Gdańsku w układzie docelowym w ramach zadania pt. "Budowa i przebudowa dróg lokalnych w różnych dzielnicach miasta"
- Dostawa fabrycznie nowych samochodów osobowych typu crossover/SUV w podziale na części
więcej: przetargi w Gdańsku »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługa kompleksowego żywienia pacjentów Wojewódzkiego Szpitala Chorób Płuc im. dr Alojzego Pawelca w Wodzisławiu Śląskim"
- Organizacja Pikniku Rodzinnego PAŻP.
- Świadczenie usługi gastronomicznej w dniach 16-17 maja 2024 r. w Centralnej Bibliotece Wojskowej w Warszawie podczas Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej.
- Wykonanie usługi cateringu podczas IV Światowej Konferencji Zdrowia Rodziny
- Usługa cateringowa na potrzeby wydarzenia "Otwarcie Ośrodka Badań Lotniczych i Kosmicznych na lotnisku w Przasnyszu" w dniu 28 maja 2024 r. dla Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa PW
- Usługi cateringowe, gastronomiczne i noclegowe na potrzeby organizacji 58. Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu Dolnym
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.