eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kalisz › ¦wiadczenie us³ug ca³odziennego ¿ywienia dla m³odzie¿y przebywaj±cej w Bursie Szkolnej Nr 1 im. Janusza Korczaka w Kaliszu przy ul. Przemys³owej 1

Ten przetarg zosta³ ju¿ zakoñczony. Zobacz wynik tego przetargu



Og³oszenie z dnia 2015-07-02

Kalisz: ¦wiadczenie us³ug ca³odziennego ¿ywienia dla m³odzie¿y przebywaj±cej w Bursie Szkolnej Nr 1 im. Janusza Korczaka w Kaliszu przy ul. Przemys³owej 1
Numer og³oszenia: 163148 - 2015; data zamieszczenia: 02.07.2015
OG£OSZENIE O ZAMÓWIENIU - us³ugi

Zamieszczanie og³oszenia: obowi±zkowe.

Og³oszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJ¡CY

I. 1) NAZWA I ADRES: Centrum Kszta³cenia Ustawicznego i Praktycznego , ul. Handlowa 9, 62-800 Kalisz, woj. wielkopolskie, tel. 62 753 22 47, faks 62 753 22 47.

  • Adres strony internetowej zamawiaj±cego: www.ckuip.kalisz.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJ¡CEGO: Administracja samorz±dowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKRE¦LENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiaj±cego: ¦wiadczenie us³ug ca³odziennego ¿ywienia dla m³odzie¿y przebywaj±cej w Bursie Szkolnej Nr 1 im. Janusza Korczaka w Kaliszu przy ul. Przemys³owej 1.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: us³ugi.

II.1.4) Okre¶lenie przedmiotu oraz wielko¶ci lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest ¦wiadczenie us³ug ca³odziennego ¿ywienia dla m³odzie¿y przebywaj±cej w Bursie Szkolnej w Kaliszu przy ul. Przemys³owej. 1. 2. £±czna powierzchnia sto³ówki wraz z pomieszczeniami pomocniczymi wynosi 90 m2. 3. Wykonawca zobowi±zany bêdzie do wykonania us³ugi ¿ywienia w formie cateringu z czê¶ciowym wykonaniem posi³ków, które musz± byæ przygotowywane partiami ze wzglêdu na d³ugo¶æ wydawania posi³ków, na bazie istniej±cej kuchni mieszcz±cej siê przy ul. Przemys³owej 1. 4. Wykonawca zobowi±zany jest do przygotowania i wydawania trzech posi³ków dziennie przez 5 dni w tygodniu dla 130 wychowanków Bursy Szkolnej Nr 1 z zastrze¿eniem pkt. 5 w dniach nauki szkolnej z uwzglêdnieniem przerw ¶wi±tecznych, wakacji i ferii oraz absencji chorobowej ucznia. Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo do sk³adania zamówieñ na posi³ki w sobotê i niedzielê po uprzednim zg³oszeniu. 5. Ka¿dy wychowanek mo¿e przygotowaæ i wynie¶æ ze sto³ówki drugie ¶niadanie. 6. Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo do sk³adania zamówieñ na posi³ki z podzia³em na odpowiednie diety. 7. Wykonawca zobowi±zany jest do przygotowania i wydawania ilo¶ci posi³ków zgodnie z odpowiedni± diet±. 8. Wykonawca zobowi±zany jest do opracowywania dekadowych jad³ospisów z uwzglêdnieniem odpowiedniej diety. 9. Koszt surowca przeznaczonego na wy¿ywienie na jedn± osobê dziennie musi wynosiæ 11,00 z³. 10. Wykonawca zobowi±zany jest do terminowego wydawania posi³ków zgodnie z ustalonymi z Zamawiaj±cym godzinami posi³ków. 11. Zapotrzebowanie na posi³ki bêdzie sk³adane codziennie przez osobê wyznaczon± do kontaktu z upowa¿nion± osob± ze strony Wykonawcy wg ustalonego harmonogramu. 12. Posi³ki musz± byæ przygotowane estetycznie i wydawane w formie sto³u szwedzkiego. Potrawy gor±ce wydawane mog± byæ w formie porcjowanej z wy³±czeniem zimnych dodatków wchodz±cych w sk³ad dania gor±cego. Wszystkie posi³ki musz± byæ podane na zastawie sto³owej. 13. Posi³ki obiadowe lub inne dania gor±ce musz± byæ wydawane z bemarów i podgrzewaczy oraz posiadaæ odpowiedni± temperaturê zgodnie z obowi±zuj±cymi normami. 14. Wykonawca musi przedstawiæ Zamawiaj±cemu z tygodniowym wyprzedzeniem dekadowy jad³ospis autoryzowany przez dietetyka z okre¶leniem sk³adu posi³ku, kaloryczno¶ci i gramatury do stwierdzenia zgodno¶ci z umow±. Zamawiaj±cy w ci±gu trzech dni od z³o¿enia przez Wykonawcê dekadowego jad³ospisu ma prawo do dokonywania w nim zmian w przypadku stwierdzenia niezgodno¶ci z umow±. Wykonawca ma obowi±zek uwzglêdnienia zmian. 15. Przygotowane posi³ki musz± odpowiadaæ normom ¿ywieniowym, obowi±zuj±cym w tzw. punktach zbiorowego ¿ywienia, tj. posi³ki powinny byæ przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego ¿ywienia, sporz±dzone z pe³nowarto¶ciowych, ¶wie¿ych artyku³ów spo¿ywczych posiadaj±cych aktualne terminy wa¿no¶ci wg wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej zgodnie z ustaw± z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia (Dz.U. z 2015r. poz.594) 16. Wykonawca zapewnia urozmaicone posi³ki, dania gor±ce, owoce i warzywa w zale¿no¶ci od sezonowo¶ci. 17. W okresie tygodniowym struktura posi³ków musi uwzglêdniaæ: a) ¦niadania - pieczywo mieszane (¿ytnie, ciemne, pszenne, w tym bu³ki), mas³o, wyroby wêdliniarskie (drobiowe i wieprzowe), produkty mleczne: jogurt, musli z mlekiem, p³atki z mlekiem, twaróg, sery ¿ó³te, bia³e, sery topione i wêdzone, herbatê, kakao/kawê zbo¿ow±, jaja, grzane kie³basy i parówki, d¿em, miód, pasty rybne, miêsne, jajeczne, ryby, ¶ledzie, warzywa surowe, np. pomidory, ogórki ¶wie¿e, paprykê, rzodkiewki, sa³aty, dodatki: ketchup ³agodny i pikantny, chrzan, musztarda, majonez, koperek, szczypiorek, ogórki kwaszone lub korniszony itp. Ka¿de ¶niadanie musi sk³adaæ siê z nastêpuj±cych grup produktów: miêsnych, nabia³owych, minimum dwóch rodzajów warzyw i pieczywa mieszanego. b) Struktura obiadów - Obiady musz± sk³adaæ siê z dwóch dañ (zupa i drugie danie). W ramach tzw. drugiego dania w tygodniu musz± byæ podane trzy obiady miêsne, z uwzglêdnieniem miêsa wieprzowego, drobiowego i wo³owego (w tym dwa obiady w formie nie zmielonej), jeden obiad z ryb±, jeden obiad bezmiêsny w postaci np. pierogów, makaronów, nale¶ników itp., Do czterech obiadów w tygodniu oprócz ziemniaków (z wykluczeniem ziemniaków puree w proszku), kasz i ry¿u, dodatkiem musz± byæ gotowane warzywa lub surówka. Do ka¿dego obiadu musi byæ podany kompot. c) Struktura kolacji - pieczywo mieszane (¿ytnie, ciemne, pszenne, w tym bu³ki), mas³o, herbatê, wyroby wêdliniarskie (drobiowe i wieprzowe), produkty mleczne, np. twaróg, sery ¿ó³te, bia³e, sery topione i wêdzone, jaja, d¿em, pasty rybne, miêsne, jajeczne, warzywa surowe, np. pomidory, ogórki ¶wie¿e, paprykê, rzodkiewki, sa³aty, dodatki: ketchup ³agodny i pikantny, chrzan, musztarda, majonez, koperek, szczypiorek itp. Ka¿da kolacja musi sk³adaæ siê z nastêpuj±cych grup produktów: miêsnych, nabia³owych, minimum dwóch rodzajów warzyw i pieczywa mieszanego. Oprócz w/w produktów na kolacjê w tygodniu musz± byæ podane zamiennie dwa dania na ciep³o (np. fasolka po bretoñsku, bigos, nale¶niki, omlety z dodatkami itp.) i dwie sa³atki bez dodatku makaronu (np. sa³atki ¶ledziowe, rybne, z drobiem, warzywne itp.). Przynajmniej raz dziennie do posi³ku musi byæ podany dodatek w postaci owocu lub ciasta (dro¿d¿ówki, p±czka, racucha itp.) . 18. Wykonawca zobowi±zany jest do przygotowania potraw ¶wi±tecznych i okoliczno¶ciowych, które musz± byæ podane na zastawie sto³owej Wykonawcy w uzgodnieniu z Zamawiaj±cym w tygodniu poprzedzaj±cym ¦wiêta Bo¿ego Narodzenia, Wielkanocy, T³ustego Czwartku i Miêdzynarodowego Dnia Dziecka. Kolacja wigilijna musi uwzglêdniaæ nastêpuj±ce potrawy: zupê grzybow±, rybê sma¿on±, w tym karp, pierogi z kapust± i grzybami, kapustê z grochem, rybê po grecku, ¶ledzie, makie³ki, makowiec, kompot z suszu. ¦niadanie wielkanocne musi uwzglêdniaæ nastêpuj±ce potrawy: jajko z majonezem, kie³basê bia³±, szynkê wysokiej jako¶ci, sa³atkê z wiosennych warzyw, babkê piaskow± i sernik. T³usty Czwartek musi uwzglêdniaæ do jednego z posi³ków p±czki. Miêdzynarodowy Dzieñ Dziecka musi uwzglêdniaæ dodatkowy posi³ek, który obejmowaæ bêdzie ciasto, suche ciastka, cukierki czekoladowe, kawê/herbatê. 19. Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo do niewykorzystania pe³nej ilo¶ci zamówienia w okresie realizacji umowy. 20. W przypadku wcze¶niejszego wyjazdu wychowanków z Bursy i po uprzednim zg³oszeniu przez Zamawiaj±cego, Wykonawca jest zobowi±zany przygotowaæ suchy prowiant dla m³odzie¿y w ramach ustalonej stawki. 21. Wykonawca zobowi±zuje siê do utrzymania czysto¶ci i porz±dku na terenie kuchni oraz estetycznego wygl±du sto³ówki w okresie obowi±zywania umowy. 22. Wykonawca jest zobowi±zany zapewniæ dla pracownika/pracowników wydaj±cych posi³ki odzie¿ ochronn±. 23. Zamawiaj±cy zastrzega sobie prawo bie¿±cej kontroli w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia przez osoby wyznaczone przez Zamawiaj±cego. 24. W przypadku kontroli przeprowadzonej przez Pañstwow± Inspekcjê Sanitarn±, Wykonawca zobowi±zany jest przekazaæ jej wyniki tj. kserokopie protoko³ów Zamawiaj±cemu. 25. Szczegó³owy zakres i warunki realizacji zosta³y okre¶lone w projekcie umowy stanowi±cym za³±cznik do SIWZ. 26. Zamawiaj±cy zaleca dokonanie wizji lokalnej udostêpnianych pomieszczeñ przed przyst±pieniem do przetargu..

II.1.5) przewiduje siê udzielenie zamówieñ uzupe³niaj±cych:

  • Okre¶lenie przedmiotu oraz wielko¶ci lub zakresu zamówieñ uzupe³niaj±cych
  • Zamawiaj±cy przewiduje udzielenia zamówieñ uzupe³niaj±cych do wysoko¶ci 50% warto¶ci zamówienia podstawowego

II.1.6) Wspólny S³ownik Zamówieñ (CPV): 55.30.00.00 - Us³ugi restauracyjne i dotycz±ce podawania posi³ków .

II.1.7) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty czê¶ciowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza siê z³o¿enie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczêcie: 01.09.2015.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPE£NIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III.3.2) Wiedza i do¶wiadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku

    • Zamawiaj±cy uzna warunek za spe³niony je¿eli Wykonawca ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia w okresie ostatnich trzech lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, wykona³ lub wykonuje minimum dwie us³ugi polegaj±ce na codziennym zapewnieniu posi³ków w formie: cateringu lub wytwarzania posi³ków w miejscu ich wydawania, przy czym warto¶æ brutto jednej z tych us³ug nie mo¿e byæ mniejsza ni¿ 100.000,00 z³., a warto¶æ brutto ka¿dej pozosta³ej us³ugi nie mo¿e byæ mniejsza ni¿ 25.000,00 z³.

III.4) INFORMACJA O O¦WIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJ¡ DOSTARCZYÆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPE£NIANIA WARUNKÓW UDZIA£U W POSTÊPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spe³niania przez wykonawcê warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz o¶wiadczenia o spe³nianiu warunków udzia³u w postêpowaniu nale¿y przed³o¿yæ:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku ¶wiadczeñ okresowych lub ci±g³ych równie¿ wykonywanych, g³ównych dostaw lub us³ug, w okresie ostatnich trzech lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich warto¶ci, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub us³ugi zosta³y wykonane, oraz za³±czeniem dowodów, czy zosta³y wykonane lub s± wykonywane nale¿ycie;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, nale¿y przed³o¿yæ:

  • o¶wiadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z w³a¶ciwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o dzia³alno¶ci gospodarczej, je¿eli odrêbne przepisy wymagaj± wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;
  • aktualne za¶wiadczenie w³a¶ciwego naczelnika urzêdu skarbowego potwierdzaj±ce, ¿e wykonawca nie zalega z op³acaniem podatków, lub za¶wiadczenie, ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawione nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;
  • aktualne za¶wiadczenie w³a¶ciwego oddzia³u Zak³adu Ubezpieczeñ Spo³ecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Spo³ecznego potwierdzaj±ce, ¿e wykonawca nie zalega z op³acaniem sk³adek na ubezpieczenia zdrowotne i spo³eczne, lub potwierdzenie, ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawione nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Je¿eli wykonawca ma siedzibê lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedk³ada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibê lub miejsce zamieszkania potwierdzaj±cy, ¿e:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie og³oszono upad³o¶ci - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 6 miesiêcy przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, op³at, sk³adek na ubezpieczenie spo³eczne i zdrowotne albo ¿e uzyska³ przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub roz³o¿enie na raty zaleg³ych p³atno¶ci lub wstrzymanie w ca³o¶ci wykonania decyzji w³a¶ciwego organu - wystawiony nie wcze¶niej ni¿ 3 miesi±ce przed up³ywem terminu sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo sk³adania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotycz±ce przynale¿no¶ci do tej samej grupy kapita³owej

  • lista podmiotów nale¿±cych do tej samej grupy kapita³owej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, ¿e nie nale¿y do grupy kapita³owej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

o¶wiadczenie Wykonawcy, ¿e Wykonawca ma wdro¿ony system HACCP

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria zwi±zane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 80
  • 2 - Do¶wiadczenie - 20

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje siê istotne zmiany postanowieñ zawartej umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowieñ umowy oraz okre¶lenie warunków zmian

1. Zamawiaj±cy przewiduje mo¿liwo¶æ dokonywania zmian postanowieñ zawartej - w wyniku niniejszego zamówienia - umowy w stosunku do tre¶ci oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w sytuacji konieczno¶ci wprowadzenia takich zmian wynikaj±cych z okoliczno¶ci, których nie mo¿na by³o przewidzieæ w chwili zawarcia umowy. 2. Warunkiem dokonania zmian wskazanych powy¿ej, w szczególno¶ci mo¿e byæ: a) zmiana organizacyjna po stronie Zamawiaj±cego, w szczególno¶ci w zakresie jego organizacji i funkcjonowania, b) bêdzie to konieczne ze wzglêdu na zapewnienie bezpieczeñstwa lub zapobie¿enie awarii, c) zmiana powszechnie obowi±zuj±cych przepisów prawa w zakresie maj±cym istotny wp³yw na realizacjê przedmiotu umowy.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostêpna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ckuip.kalisz.pl
Specyfikacjê istotnych warunków zamówienia mo¿na uzyskaæ pod adresem: Centrum Kszta³cenia Ustawicznego i Praktycznego, Kalisz ul. Handlowa 9.

IV.4.4) Termin sk³adania wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu lub ofert: 13.07.2015 godzina 11:00, miejsce: Centrum Kszta³cenia Ustawicznego i Praktycznego, Kalisz ul. Handlowa 9, sekretariat (pok. nr 1).

IV.4.5) Termin zwi±zania ofert±: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu sk³adania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje siê uniewa¿nienie postêpowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania ¶rodków pochodz±cych z bud¿etu Unii Europejskiej oraz niepodlegaj±cych zwrotowi ¶rodków z pomocy udzielonej przez pañstwa cz³onkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które mia³y byæ przeznaczone na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia: nie

Podziel siê

Poleæ ten przetarg znajomemu poleæ

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.


Je¶li chcesz dodaæ og³oszenie do serwisu, zapoznaj siê z nasz± ofert±:

chcê zamieszczaæ og³oszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwê miasta, dla którego chcesz znale¼æ jednostkê ZUS.