eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Buczek › Świadczenie usług cateringowych w Przedszkolu Gminnym w Buczku w ramach projektu Dobry start z przedszkolem w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2014-07-25

Buczek: Świadczenie usług cateringowych w Przedszkolu Gminnym w Buczku w ramach projektu Dobry start z przedszkolem w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Numer ogłoszenia: 161745 - 2014; data zamieszczenia: 25.07.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gminne Przedszkole w Buczku , ul. Szkolna 3, 98-113 Buczek, woj. łódzkie, tel. 43 677 38 90, faks 43 677 38 90.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Świadczenie usług cateringowych w Przedszkolu Gminnym w Buczku w ramach projektu Dobry start z przedszkolem w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa gotowych trzech posiłków: śniadanie, obiad i podwieczorek (catering) dla dzieci przedszkolnych w wieku 3 - 5 lat uczęszczających do Gminnego Przedszkola w Buczku, ul Szkolna 3, 98-113 Buczek w ramach realizowanego projektu Dobry start z przedszkolem w okresie od dnia 1 września 2014r. do 31 lipca 2015r. 2. Usługa, o której mowa w punkcie 1 będzie dotyczyć: 50 dzieci w wieku 3-5 lat w okresie od dnia podpisania umowy do 31 lipca 2015r. 3. Zamawiający określa maksymalną wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy tj. 01.09.2014 r. do 31.07.2015 r. (z wyjątkiem przerw w funkcjonowaniu Przedszkola)-tj. ok. 220 dni, czyli maksymalnie 11.000 śniadań, 11.000 obiadów dwudaniowych, 11.000 podwieczorków. 4. Liczba posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 7.30 każdego dnia. 5. Posiłki Wykonawca dostarczał będzie na własny koszt, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 6. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych) na okres 10 dni i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia na 3 dni przed planowaną realizacją jadłospisu. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Pierwszy jadłospis, na pierwsze 10 dni świadczenia usług, Wykonawca dostarcza przed podpisaniem umowy. 7. Tygodniowy jadłospis winien zawierać: Śniadanie 2 razy w tygodniu: mleko z mieszanką płatków zbożowych typu Müsli lub płatkami zbożowymi czekoladowymi wzbogaconymi witaminami, + bułka z miodem lub kremem czekoladowo-orzechowym lub masłem i dżemem + napój (herbata z cukrem i cytryną lub sok) 1 raz w tygodniu: pieczywo mieszane z masłem, chudą wędliną z dodatkiem warzyw + herbata z cukrem i cytryną oraz kakao z mlekiem 1 raz w tygodniu: parówka na ciepło z ketchupem, pieczywem mieszanym z masłem,+ herbata z cukrem i cytryną oraz kakao z mlekiem 1 raz w tygodniu: pieczywo mieszane z serem żółtym i białym lub z jajkiem i majonezem z dodatkiem warzyw, + herbata z cukrem i cytryną oraz kakao z mlekiem gramatura potraw: 200 ml - zupy, 250 ml - mlecznego napoju lub innego napoju, 150 g kanapka lub bułką z dodatkami, 150 g parówka, kaloryczność około 400 kcal, Obiad I danie: porcja zupy ( nie częściej niż co 10 dni ten sam rodzaj) oraz pieczywo jako dodatek pojemność zupy - 250 ml, pieczywo - około 25 g., kaloryczność około 150 kcal, temperatura w granicach 65 stopni Celsjusza, II danie: spełniające następujące warunki: 2 razy w tygodniu: posiłki mięsne ( np. udko, schab, pierś z kurczaka, kotlet mielony + ziemniaki do każdego mięsa), 1 raz w tygodniu: posiłek półmięsny, np. spaghetti z sosem warzywno-mięsnym, gulasz z kaszą, 1 raz w tygodniu: posiłek bezmięsny-mączny( naleśniki, pierogi, makaron, ryż z owocami, bitą śmietaną), 1 raz w tygodniu: posiłek - ryba + ziemniaki Do każdego posiłku surówka lub warzywa gotowane, kompot lub sok Waga dania około 560 g, w tym : 100 g ziemniaki (kasza, ryż, makaron zamiennie) 80g mięso lub ryba, 80 g surówka lub jarzyny gotowane, 200 g naleśniki, spaghetti lub pierogi, 250 ml kompot, sok. Kaloryczność około 450 kcal Temperatura w granicach 65 stopni Celsjusza Podwieczorek : Raz w tygodniu: - Jogurt smakowy min 150 g, - ciepły kisiel z sokiem lub ciepły budyń z sokiem, min 150 g, - galaretka z bitą śmietaną , min 150 g, - smakowy serek homogenizowany, min 150 g, - pieczywo mieszane z pasztetem drobiowym z pomidorami, min. 150g, Do każdego podwieczorku owoc, soczek ( 250 ml w kartoniku) oraz słodki dodatek, np. ciasteczka lub ciasto, batonik, bakalie. - min 40 g., kaloryczność około 350 kcal 8. Posiłki będą dostarczane od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.15 - 8.45 - dostawa śniadania do przedszkola lub wykonanie śniadania z półproduktów dostarczonych w termosach, 11.30 - 12.00 - dostawa i wydanie obiadu, 13.45-14.15 dostawa podwieczorku. 9. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci zgodnie z otrzymaną od zamawiającego informacją.(np. dieta bezmleczna lub bezcukrowa). 10. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych oraz muszą być zgodne z obowiązującymi normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia. Nie mogą być przygotowywane z półproduktów, produktów typu instant, mięso nie może być MOM. Zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych w tygodniu. 11. Do obowiązków Wykonawcy realizowanych za pomocą personelu własnego należy: - dostarczenie posiłków w specjalistycznych termosach własnym transportem (3 razy dziennie, samochód spełniający wymogi sanitarno techniczne do przewozu żywności) na określone miejsce, - dbanie o właściwy stan dostarczanych posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne, estetyczne), - codzienny odbiór odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości, - przechowywanie próbek pożywienia zgodnie z wymogami SANEPID-u, - dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczone posiłki. 12. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług przedszkola obciążają Zamawiającego. 13. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 14. W przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca zobowiązuje się w ramach środków przeznaczonych na wyżywienie do przygotowania tzw. suchego prowiantu. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o planowanej wycieczce telefonicznie z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem. 15. W przypadku organizacji uroczystości przedszkolnej Wykonawca zobowiązuje się w ramach środków przeznaczonych na wyżywienie do przygotowania poczęstunku o równowartości zastępowanych posiłków. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o planowanej uroczystości z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem. 16. W cenie oferty należy uwzględnić koszt posiłków standardowych i dietetycznych w razie konieczności. 17. Cena jednego zestawu winna zawierać koszt przygotowania i dostarczenia posiłku (trzy transporty dziennie) oraz odbioru odpadów jedną ceną ryczałtową. 18. Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. W przypadku zgłoszenia uzasadnionej reklamacji Zamawiający zwróci na koszt Wykonawcy towary będące przedmiotem reklamacji, a Wykonawca dostarczy towary wolne od wad. 19. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. 20. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno - sanitarnych. Odpowiada on za ich działania, za działania własne oraz ponosi odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymaganiami higieniczno -sanitarnymi i porządkowymi..

II.1.5) przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
  • Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających do 20 % wartości zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.12.00 - Usługi dowożenia posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.07.2015.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: 1. Wadium należy wnieść przed upływem terminu składania ofert. Zamawiający ustala kwotę wadium na 2 000,00 zł (dwa tysiące złotych), którą należy wnieść do dnia 04.08.2014 r do godz. 14.00 Wadium może być wnoszone w: 1.1 pieniądzu, terminem wniesienia wadium w pieniądzu jest termin uznania rachunku Zamawiającego. Zamawiający wykluczy Wykonawcę, w przypadku, gdy w ofercie będzie załączony przelew, a rachunek Zamawiającego w terminie upływu składania ofert nie będzie uznany, tzn. pieniądze nie będą na rachunku Zamawiającego w Banku Spółdzielczym w Warcie Oddział w Buczku nr konta : 80 9270 1016 0105 5412 2001 0002 1.2 poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze zobowiązaniem pieniężnym 1.3 gwarancjach bankowych 1.4 gwarancjach ubezpieczeniowych 1.5 poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 ust 3 pkt. 4 lit. b ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości ( Dz. U. Nr 109, poz. 1158 oraz z 2002 r. Nr 25,poz. 253, Nr 66, poz. 596 i Nr 216, poz. 1824 ). 2. W przypadku wniesienia wadium w formie niepieniężnej, w terminie wniesienia wadium należy dołączyć oryginał dowodu wniesienia wadium. 3. Wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się przelewem na rachunek bankowy wskazany przez Zamawiającego. Wadium wniesione w pieniądzu zamawiający przechowuje na rachunku bankowym. 4. Zamawiający zwraca ,zatrzymuje oraz żąda ponownego wniesienia wadium na zasadach określonych w Art 46 Ustawy PZP.

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek z art. 22 ust 1 pkt 1 Zamawiający uzna za spełniony jeżeli Wykonawca złoży oświadczenie o spełnieniu warunków którego wzór stanowi załącznik nr 2 do SIWZ. Ocena spełnienia ww. warunku dokonana zostanie zgodnie z formułą (spełnia - nie spełnia)

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek z art. 22 ust 1 pkt 2 Zamawiający uzna za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże że w okresie ostatnich 3 lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, świadczył co najmniej 1 usługę z należytą starannością (w ramach realizacji jednej umowy) o wartości nie mniejszej niż 20.000,00 zł brutto polegającą na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków wraz z podaniem wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, że zostały wykonane należycie.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek z art. 22 ust 1 pkt 3 Zamawiający uzna za spełniony jeżeli Wykonawca złoży oświadczenie o spełnieniu warunków którego wzór stanowi załącznik nr 2 do SIWZ

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek z art. 22 ust 1 pkt 3 Zamawiający uzna za spełniony jeżeli Wykonawca złoży oświadczenie o spełnieniu warunków którego wzór stanowi załącznik nr 2 do SIWZ

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek z art. 22 ust 1 pkt 4 Zamawiający uzna za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada opłaconą polisę a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę nie mniejsza niż 30 000,00 zł ( trzydzieści tysięcy złotych); W przypadku gdy kwoty określające sytuacje ekonomiczna i finansową są zawarte w walucie innej niż PLN, Zamawiający dokona przeliczenia na PLN wg kursu średniego NBP na dzień, w którym ogłoszenie o zamówieniu zostało opublikowane w BZP.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

Oświadczenie wykonawcy o przynależności do grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr. 50, poz. 331 z późn. zm.) wraz z ofertą składa listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt. 5.

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zamawiający przewiduje możliwość dokonania następujących zmian w treści umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy oraz ustala następujące warunki tych zmian: 1.Dopuszcza się możliwość zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, mających na celu prawidłową realizację przedmiotu umowy. 2.Zmiany umowy mogą dotyczyć następującego zakresu: a)zmiany dotyczące wynagrodzenia umownego w sytuacji rezygnacji przez Zamawiającego z części przedmiotu zamówienia. b)zmiany dotyczące podwykonawstwa (o ile zostało przewidziane w ofercie Wykonawcy) - powierzenie podwykonawcom innej części zamówienia niż wskazana w ofercie Wykonawcy w uzasadnionym przypadku, za uprzednią zgodą Zamawiającego 3.Wykonawcy przysługuje prawo zmiany terminu wykonania umowy w przypadku wystąpienia anomalii pogodowych, działania siły wyższej , okoliczności, których nie można było przewidzieć.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.buczek.e-bip.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Gminne Przedszkole w Buczku, ul. Szkolna 3, 98-113 Buczek..

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 04.08.2014 godzina 14:00, miejsce: Gminne Przedszkole w Buczku, ul. Szkolna 3, 98-113 Buczek pok. nr 22.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Projekt: Dobry start z przedszkolem.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.