eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Bogatynia › Przygotowanie, dowiezienie i wydanie gorącego posiłku jednodaniowego osobom skierowanym przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Bogatyni

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2016-07-27

Bogatynia: Przygotowanie, dowiezienie i wydanie gorącego posiłku jednodaniowego osobom skierowanym przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Bogatyni
Numer ogłoszenia: 161367 - 2016; data zamieszczenia: 27.07.2016
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy:

V zamówienia publicznego
zawarcia umowy ramowej
ustanowienia dynamicznego systemu zakupów (DSZ)

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Gmina Bogatynia , ul. Daszyńskiego 1, 59-920 Bogatynia, woj. dolnośląskie, tel. 75 7725110, 7725370, faks 75 7725109, 7725379.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bogatynia.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie, dowiezienie i wydanie gorącego posiłku jednodaniowego osobom skierowanym przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Bogatyni.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług przygotowania, dowiezienia i wydawania jednego gorącego posiłku jednodaniowego dziennie osobom skierowanym przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Bogatyni przez 251 dni roboczych w okresie od dnia 1 października 2016r. do dnia 30 września 2017r. 3.1. Gorący posiłek jednodaniowy winien być dostosowany do wynikających z obowiązujących przepisów, norm żywności i żywienia, m.in.: wartość kaloryczna posiłku nie może być mniejsza niż 500 kcal, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 500ml (500g). W przypadku zupy wymagana jest wkładka (mięso lub kiełbasa 100g) wraz z pieczywem (kromka chleba lub bułka 50g). W przypadku drugiego dania typu bigos, fasolka po bretońsku itp. Wymagane są dodatkowo ziemniaki (100g) lub pieczywo (kromka chleba lub bułka 50g). Zamawiający dopuszcza podanie zupy maksymalnie 3 razy w tygodniu oraz wymaga podania drugiego dania minimum 2 razy w tygodniu. W przypadku drugiego dania Wykonawca zobowiązany jest przynajmniej 1 raz w tygodniu do podania zestawu składającego się z ziemniaków, mięsa i surówki. Temperatura posiłków powinna wynosić odpowiednio dla zup - minimum 75 stopni C, a dla drugiego dania - minimum 63 stopnie C. 3.2. Posiłki winny być przygotowane według zatwierdzonego każdorazowo przez Zamawiającego dekadowego jadłospisu. 3.3. Gorący posiłek jednodaniowy należy zapewnić dla ok. 200 osób dziennie na terenie miasta Bogatynia. 3.4. Gorący posiłek jednodaniowy należy przygotować samodzielnie (niedopuszczalny jest zakup gotowych posiłków lub korzystanie w tym zakresie z podwykonawstwa), we własnym lokalu (lokalu, do którego Wykonawca posiada tytuł własności lub prawo jego użytkowania na podstawie umowy najmu, dzierżawy) i dowieźć do wyznaczonych punktów własnym transportem w odpowiednich naczyniach (termosach). 3.5. Wydawanie gorących posiłków jednodaniowych odbywać się będzie przez 254 dni roboczych, w następujących punktach udostępnionych nieodpłatnie przez Zamawiającego: - punkt wydawania posiłków w Bogatyni przy ul. Wyczółkowskiego 42a - w godzinach od 11:10 do11:40, - punkt wydawania posiłków w Bogatyni przy ul. Listopadowej 2 - w godzinach od 12:00 do 13:25 - punkt wydawania posiłków w Bogatyni 3 przy ul. Okólnej 3 - w godzinach od 13:40 do 14:10. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany miejsc usytuowania punktów wydawania posiłków. 3.6. Zamawiający zastrzega, iż liczba wydawanych posiłków uzależniona będzie od wystawionych przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Bogatyni skierowań, dlatego też, co tydzień Zamawiający będzie aktualizował listę osób skierowanych do odbioru posiłków przyznanych w ramach programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania. 3.7. Cena brutto produktów zakupionych do przygotowania jednego posiłku nie może być niższa niż 60% ceny brutto każdego posiłku. 3.8. Wymagania stawiane przez Zamawiającego dotyczące przedmiotu zamówienia: 1) Wykonawca musi posiadać wdrożony i funkcjonujący system HACCP. 2) Wykonawca musi być objęty kontrolą sanitarno-epidemiologiczną w zakresie przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy, ze szczególnym uwzględnieniem mycia zwrotnych opakowań transportowych (brudnych termosów), tzw. świadczenie usług cateringowych. 3) Lokal do przygotowywania posiłków, którym dysponuje Wykonawca musi być objęty stałym nadzorem sanitarnym przez właściwą miejscowo Stację Sanitarno-Epidemiologiczną 4) termosy do przewożenia żywności oraz termometry do mierzenia temperatury potraw muszą posiadać przewidziane prawem atesty. 5) Środki transportu wykazane przez Wykonawcę do przewozu posiłków muszą posiadać decyzję właściwego miejscowo Powiatowego Inspektora Sanitarnego zezwalającą na przewóz artykułów spożywczych wykazanymi przez Wykonawcę środkami transportu..

II.1.5)

V przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających:

  • Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówień uzupełniających
  • Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających, o których mowa art. 67 ust.1 pkt 6 Ustawy, polegających na przygotowywaniu, dowozie i wydawaniu posiłków jednodaniowych.

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.12.00 - Usługi dowożenia posiłków .

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 01.10.2016.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie opisał sposobu dokonywania oceny spełnienia tego warunku

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • O udzielenie zamówienia ubiegać się mogą Wykonawcy, którzy wykażą, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert (a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie) wykonali (a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonują) co najmniej jedną usługę (zakończoną, w ramach jednej umowy) odpowiadającą zakresem przedmiotowi zamówienia o wartości nie mniejszej niż 150.000,00zł brutto; W przypadku usług okresowych lub ciągłych Zamawiający uzna warunek za spełniony jeśli Wykonawca wykaże, iż do dnia składania ofert wartość faktycznie wykonanych w ramach ww. usługi prac opiewała na wartość nie mniejszą, niż 150.000,00zł brutto.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że: 1) Dysponuje lokalem spełniającym wymagania sanitarno-epidemiologiczne dotyczące przygotowywania posiłków na okres realizacji przedmiotu zamówienia; 2) Dysponuje dwoma środkami transportu spełniającymi odpowiednie wymagania w zakresie przewozu żywności; 3) Dysponuje odpowiednią liczbą termosów do przewożenia żywności zapewniającą możliwość przewiezienia posiłków dla 200 osób; 4) Dysponuje dwoma termometrami do mierzenia temperatury wydawanych posiłków, w tym jeden do dyspozycji kontrolującego ze strony Zamawiającego, który winien znajdować się w środku transportu.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie opisał sposobu dokonywania oceny spełnienia tego warunku

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę minimum 100 000 ,00 zł.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
  • określenie dostaw lub usług, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń, w tym informacja o dostawach lub usługach niewykonanych lub wykonanych nienależycie
    Zamawiający wymaga, aby w ww. Wykazie znalazły się usługi potwierdzające spełnienie przez Wykonawcę warunku udziału w postępowaniu dotyczącego posiadania odpowiedniego doświadczenia, tj, usługi odpowiadające swoim rodzajem i wartością usługom określonym w pkt. 9.2. SIWZ.;
  • wykaz narzędzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy usług lub robót budowlanych w celu wykonania zamówienia wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi zasobami;
  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełnienia warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 4 ustawy, na zasoby innych podmiotów przedkłada następujące dokumenty dotyczące podmiotów, zasobami których będzie dysponował wykonawca:

  • opłaconą polisę, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że inny podmiot jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

  • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY, USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM

W zakresie potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane, dostawy lub usługi odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:

  • inne dokumenty

    1. Oświadczenie, iż Wykonawca posiada wdrożony oraz funkcjonujący system HACCP w oparciu o dokumentację w zakresie odpowiednich procedur opartych na zasadach HACCP aktualizowaną zgodnie z ich zasadami wg wzoru stanowiącego Załącznik Nr 7 do SIWZ. 2. Decyzję lub zaświadczenie właściwego miejscowo Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzającą spełnienie wymogów sanitarno-epidemiologicznych w zakresie przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy, ze szczególnym uwzględnieniem mycia zwrotnych opakowań transportowych (brudnych termosów), tzw. świadczenie usług cateringowych. 3. Zaświadczenie właściwej miejscowo Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej potwierdzającej objęcie stałym nadzorem sanitarnym wykazanego w ofercie lokalu; 4. Atesty na posiadane termosy. 5. Atesty na posiadane termometry 6. Decyzję właściwego miejscowo Powiatowego Inspektora Sanitarnego zezwalającą na przewóz artykułów spożywczych wykazanymi w ofercie środkami transportu. 7. Sprawozdanie z badań wyrobów własnych nietrwałych biologicznie potwierdzające spełnienie przez nie określonych przepisami wymogów - sporządzone nie wcześniej niż 2 lata przed upływem terminu składania ofert w niniejszym postępowaniu. 8. Przykładowy dekadowy jadłospis.

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

1. Wypełniony Formularz ofertowy wg wzoru stanowiącego załącznik nr 1 SIWZ, 2. Pełnomocnictwo dla reprezentanta - dotyczy podmiotów występujących wspólnie (np. konsorcja i spółki cywilne) oraz przypadku opisanego w pkt 14.5. SIWZ, 3. Pisemne zobowiązanie innych podmiotów do oddania wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby wykonania zamówienia - jeżeli Wykonawca, zgodnie z art. 26 ust. 2b Prawa zamówień publicznych, polega na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków zawierające w szczególności określenie: a) zakresu udostępnianych wykonawcy zasobów innego podmiotu; b) sposobu wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia; c) charakteru stosunku, jaki będzie łączył wykonawcę z innym podmiotem; d) zakresu i okresu udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia. e) oświadczenie, że podmiot trzeci, który zobowiązał się do udostępnienia Wykonawcy swoich zasobów w celu wykazania się przez Wykonawcę zdolnością do realizacji zamówienia na podstawie art. 26 ust. 2b ustawy Prawo zamówień publicznych, będzie ponosił solidarną odpowiedzialność wraz z Wykonawcą za szkodę Zamawiającego powstałą wskutek nieudostępnienia zasobów. Podmiot trzeci nie będzie ponosił solidarnej odpowiedzialności wówczas, gdy nieudostępnienie zasobów nie było przez niego zawinione, np. gdy Wykonawca realizował zamówienie przy udziale innych podmiotów udostępniających zasoby pomimo gotowości udostępnienia ich przez podmiot trzeci. W przypadku udostępnienia wiedzy i doświadczenia, zobowiązanie winno określać zasady i formy udziału ww. podmiotu gwarantujące rzeczywiste udostępnienie ww. zasobów i ich realny dostęp w stopniu niezbędnym dla należytego wykonania zamówienia (np. podwykonawstwo, konsultacje, doradztwo wraz ze wskazaniem imienia i nazwiska pracowników podmiotu udostępniającego, które rzeczywiście będą świadczyć np. konsultacje lub doradztwo itp.)

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: cena oraz inne kryteria związane z przedmiotem zamówienia:

  • 1 - Cena - 90
  • 2 - Jakość oferowanych usług - 10

IV.2.2)

  przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna, adres strony, na której będzie prowadzona:

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zamawiający dopuszcza zmianę postanowień umowy w następujących przypadkach: 1) zmiany miejsc usytuowania punktów wydawania posiłków . 2) zmiany danych adresowych wykonawcy; 3) zmiany stawki podatku VAT, wtedy zmianie ulegnie stawka i wartość podatku VAT, wstępne wynagrodzenie brutto oraz cena ryczałtowa za przygotowanie, dowiezienie i wydanie jednego gorącego posiłku jednodaniowego. W przypadku urzędowej zmiany stawki podatku VAT, dopuszcza się podpisanie aneksu do umowy, regulującego wysokość podatku VAT i w konsekwencji zmiany wstępnego wynagrodzenia brutto oraz ceny ryczałtowej za przygotowanie, dowiezienie i wydanie jednego gorącego posiłku jednodaniowego. Strona wnioskująca o zmianę umowy, każdorazowo przedkłada drugiej stronie pisemne uzasadnienie konieczności wprowadzenia zmiany do umowy.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bogatynia.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Urząd Miasta i Gminy Bogatynia ul. 1-go maja 29 59-920 Bogatynia.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 09.08.2016 godzina 10:30, miejsce: Urząd Miasta i Gminy Bogatynia Biuro Obsługi Interesanta ul. Daszyńskiego 1 59-920 Bogatynia.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.