eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Kwidzyn › artykuły żywnościowe

Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu



Ogłoszenie z dnia 2014-04-15

Kwidzyn: artykuły żywnościowe
Numer ogłoszenia: 129210 - 2014; data zamieszczenia: 15.04.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny w Kwidzynie , ul. Lotnicza 1, 82-500 Kwidzyn, woj. pomorskie, tel. 055 27922945.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sw.gov.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: państwowa jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowośc prawnej - Zakład Karny.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: artykuły żywnościowe.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Część I - CIECIERZYCA 1. Ciecierzyca (cieciorka), pakowana w worki do 5 kg - w ilości do 50 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 4 m-ce Kod CPV: 03212212-9 ciecierzyca Część II - KONSERWY I PRZETWORY Z MIĘSA 1. Pasztet drobiowy, puszka szybkootwieralna o gramaturze 0,160 kg - w ilości do 600 kg 2. Konserwa mięsna Przysmak śniadaniowy, puszka o gramaturze 0,300 kg - w ilości do 1 200 kg 3. Konserwa mięsna Turystyczna, puszka o gramaturze 0,300 kg - w ilości do 1 200 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15131310-1 pasztety, 15131000-5 konserwy i przetwory z mięsa Część III - MIÓD Miód sztuczny, płynny, opakowanie o gramaturze 0,380 kg - 0,400 kg - w ilości do 1 300,00 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 3 m-ce Kod CPV: 15831600-8 miód Część IV - WARZYWA PRZETWORZONE 1. Leczo pieczarkowe, opakowanie do 5 kg- w ilości do 2 000 kg 2. Groszek konserwowy po odcieku, waga po odcieku 0,220 kg - 0,240 kg - w ilości do 400 kg 3. Kukurydza konserwowa po odcieku, waga po odcieku 0,220 kg - 0,240 kg - w ilości do 400 kg 4. Sałatka szwedzka po odcieku, waga po odcieku do 3 kg - w ilości do 1 200 kg 5. Koncentrat pomidorowy 30% w opakowaniach do 5 kg - w ilości do 2 100 kg 6. Chrzan tarty, opakowanie do 1 kg - w ilości do 200 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15331000-7 warzywa przetworzone, 15331460-9 warzywa puszkowane, 15331500-2 warzywa konserwowane w occie, 15331427-6 skoncentrowany przecier pomidorowy, Część V - NAPÓJ W PROSZU 1. Napój w proszku, opakowanie do 2 kg - w ilości do 400 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15982000-5 napoje orzeźwiające Część VI - KOMPOT 1. Kompot bez cukru, opakowanie do 3l, w ilości do 350l minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15332100-5 przetworzone owoce Część VII - MUS JABŁKOWY 1. Mus jabłkowy bez cukru, opakowanie do 2 kg - w ilości do 1 500 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15332140-7 przetworzone jabłka Część VIII - JAJA 1. Jaja spożywcze, klasa A, kategoria M, oznakowane zgodnie normą, termin przydatności do spożycia min. 21 dni od dnia dostawy - w ilości do 80 000 szt Kod CPV: 03142500-3 jaja Część IX - MROŻONE PRODUKTY RYBNE 1. Burger rybny, mrożony, 100g/szt - w ilości do 1 500 kg 2. Kotlet rybny, mrożony, 100g/szt - w ilości do 1 500 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczanego towaru: 1 miesiąc. Kod CPV: 15229000-9 mrożone produkty rybne Część X - ARTYKUŁY RYBNE 1. Konserwa rybna szprot w sosie pomidorowym, 170g/szt - w ilości do 35 kg 2. Konserwa rybna szprot w oleju, 170g/szt - w ilości do 35 kg 3. Paprykarz, 300g - 330g/szt w ilości do 800 kg 4. Sałatka rybna pikantna z łososia, zawartość łososia min. 30%, 135-150g/szt - w ilości do 35 kg 5. Sałatka rybna z warzywami z łososiem, zawartość łososia min. 30%, 135-150g/szt - w ilości do 35 kg 6. Sałatka rybna pikantna z makrelą, zawartość ryb min. 30%, w tym makrela min. 5%, 135-150g/szt - w ilości do 35 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15200000 - 0 ryby przetworzone i konserwowane Część XI - DRÓB 1. Kurczak cały świeży, termin przydatności do spożycia 72 godziny od momentu dostawy - w ilości do 4 200 kg 2. Udziec z kurczaka świeży, termin przydatności do spożycia 72 godziny od momentu dostawy - w ilości do 800 kg 3. Wątróbka drobiowa, świeża, termin przydatności do spożycia 72 godziny od momentu dostawy - w ilości do 2 000 kg 4. Serca drobiowe, świeże, termin przydatności do spożycia 72 godziny od momentu dostawy - w ilości do 2 000 kg 5. Mięso gulaszowe drobiowe, opakowanie do 5 kg, zamykane hermetycznie, termin przydatności do spożycia min. 3 dni od dnia dostawy w ilości do 600 kg Kod CPV: 15112000-6 drób, 15131500-0 produkty drobiowe.

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.21.22.12-9, 15.13.13.10-1, 15.13.10.00-5, 15.83.16.00-8, 15.33.10.00-7, 15.33.14.60-9, 15.33.15.00-2, 15.33.14.27-6, 15.98.20.00-5, 15.33.21.00-5, 15.33.21.40-7, 03.14.25.00-3, 15.22.90.00-9, 15.20.00.00-0, 15.11.20.00-6, 15.13.15.00-0.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 11.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 01.06.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia. Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia. Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia. Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia. Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie przeprowadzona na podstawie złożonych wraz z ofertą przez Wykonawcę dokumentów określonych w pkt. VI, zgodnie z formułą spełnia/nie spełnia. Z treści załączonych dokumentów w sposób jednoznaczny musi wynikać, iż Wykonawca spełnia wymagane warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wątpliwości, co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, zamawiający może wezwać wykonawców do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów. Wykonawcy niespełniający warunków zostaną wykluczeni z postępowania.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

  • lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zp.sw.gov.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zakład Karny ul. Lotnicza 1 82-500 Kwidzyn.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 24.04.2014 godzina 12:00, miejsce: Zakład Karny ul. Lotnicza 1 82-500 Kwidzyn sekretariat.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: ciecierzyca.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Ciecierzyca (cieciorka), pakowana w worki do 5 kg - w ilości do 50 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 4 m-ce Kod CPV: 03212212-9 ciecierzyca.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.21.22.12-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: konserwy i przetwory z mięsa.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Pasztet drobiowy, puszka szybkootwieralna o gramaturze 0,160 kg - w ilości do 600 kg 2. Konserwa mięsna Przysmak śniadaniowy, puszka o gramaturze 0,300 kg - w ilości do 1 200 kg 3. Konserwa mięsna Turystyczna, puszka o gramaturze 0,300 kg - w ilości do 1 200 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15131310-1 pasztety, 15131000-5 konserwy i przetwory z mięsa.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.13.10-1, 15.13.10.00-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: miód.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Miód sztuczny, płynny, opakowanie o gramaturze 0,380 kg - 0,400 kg - w ilości do 1 300,00 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 3 m-ce Kod CPV: 15831600-8 miód.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.83.16.00-8.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: warzywa przetworzone.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Leczo pieczarkowe, opakowanie do 5 kg- w ilości do 2 000 kg 2. Groszek konserwowy po odcieku, waga po odcieku 0,220 kg - 0,240 kg - w ilości do 400 kg 3. Kukurydza konserwowa po odcieku, waga po odcieku 0,220 kg - 0,240 kg - w ilości do 400 kg 4. Sałatka szwedzka po odcieku, waga po odcieku do 3 kg - w ilości do 1 200 kg 5. Koncentrat pomidorowy 30% w opakowaniach do 5 kg - w ilości do 2 100 kg 6. Chrzan tarty, opakowanie do 1 kg - w ilości do 200 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15331000-7 warzywa przetworzone, 15331460-9 warzywa puszkowane, 15331500-2 warzywa konserwowane w occie, 15331427-6 skoncentrowany przecier pomidorowy,.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.33.10.00-7, 15.33.14.60-9, 15.33.15.00-2, 15.33.14.27-6, 15.33.10.00-7.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: napój w proszku.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Napój w proszku, opakowanie do 2 kg - w ilości do 400 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15982000-5 napoje orzeźwiające.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.98.20.00-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: kompot.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Kompot bez cukru, opakowanie do 3l, w ilości do 350l minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15332100-5 przetworzone owoce.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.33.21.00-5.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: mus jabłkowy.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Mus jabłkowy bez cukru, opakowanie do 2 kg - w ilości do 1 500 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15332140-7 przetworzone jabłka.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.33.21.40-7.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 8 NAZWA: jaja.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Jaja spożywcze, klasa A, kategoria M, oznakowane zgodnie normą, termin przydatności do spożycia min. 21 dni od dnia dostawy - w ilości do 80 000 szt Kod CPV: 03142500-3 jaja.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03.14.25.00-3.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 9 NAZWA: mrożone produkty rybne.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Burger rybny, mrożony, 100g/szt - w ilości do 1 500 kg 2. Kotlet rybny, mrożony, 100g/szt - w ilości do 1 500 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczanego towaru: 1 miesiąc. Kod CPV: 15229000-9 mrożone produkty rybne.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.22.90.00-9.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 10 NAZWA: artykuły rybne.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Konserwa rybna szprot w sosie pomidorowym, 170g/szt - w ilości do 35 kg 2. Konserwa rybna szprot w oleju, 170g/szt - w ilości do 35 kg 3. Paprykarz, 300g - 330g/szt w ilości do 800 kg 4. Sałatka rybna pikantna z łososia, zawartość łososia min. 30%, 135-150g/szt - w ilości do 35 kg 5. Sałatka rybna z warzywami z łososiem, zawartość łososia min. 30%, 135-150g/szt - w ilości do 35 kg 6. Sałatka rybna pikantna z makrelą, zawartość ryb min. 30%, w tym makrela min. 5%, 135-150g/szt - w ilości do 35 kg minimalny termin przydatności do spożycia dostarczonego towaru: 6 m-cy Kod CPV: 15200000 - 0 ryby przetworzone i konserwowane.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.20.00.00-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


CZĘŚĆ Nr: 11 NAZWA: drób.

  • 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Kurczak cały świeży, termin przydatności do spożycia 72 godziny od momentu dostawy - w ilości do 4 200 kg 2. Udziec z kurczaka świeży, termin przydatności do spożycia 72 godziny od momentu dostawy - w ilości do 800 kg 3. Wątróbka drobiowa, świeża, termin przydatności do spożycia 72 godziny od momentu dostawy - w ilości do 2 000 kg 4. Serca drobiowe, świeże, termin przydatności do spożycia 72 godziny od momentu dostawy - w ilości do 2 000 kg 5. Mięso gulaszowe drobiowe, opakowanie do 5 kg, zamykane hermetycznie, termin przydatności do spożycia min. 3 dni od dnia dostawy w ilości do 600 kg Kod CPV: 15112000-6 drób, 15131500-0 produkty drobiowe.

  • 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.13.15.00-0.

  • 3) Czas trwania lub termin wykonania: Rozpoczęcie: 01.06.2014.
  • 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.