eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi Łódź › Usługi gastronomiczne w zakresie całodobowego wyżywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65

Poręczenia kontraktowe dla firm startujących w przetargach publicznych




Ogłoszenie z dnia 2016-06-29

Łódź: Usługi gastronomiczne w zakresie całodobowego wyżywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65
Numer ogłoszenia: 110975 - 2016; data zamieszczenia: 29.06.2016
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Dom Pomocy Społecznej, ul. Sierakowskiego 65, 91-324 Łódź, woj. łódzkie, tel. 42 6514408, faks 42 6511619.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Dom Pomocy Społecznej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługi gastronomiczne w zakresie całodobowego wyżywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego wyżywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi (zwanego dalej - DPS w Łodzi lub Domem) świadczona przez Wykonawcę w wynajętych od DPS pomieszczeniach kuchennych. Zamawiający informuje, że średniomiesięczna liczba mieszkańców DPS-u w roku 2014 wynosiła 46 osób, przy czym Zamawiający zastrzega, że liczba ta może ulec zmianie gdyż jest zależna od stanu chorobowego mieszkańców Domu. Z tego tytułu nie należy się Wykonawcy żadne roszczenie. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia 1. Średnia miesięczna ilość przygotowanych posiłków wynosi: 5 posiłków dziennie x ilość dni w danym miesiącu x 46 osób. 2. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości zamawianych posiłków ( w przypadku pobytu mieszkańców w szpitalu, na przepustce, turnus rehabilitacyjny) 3. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym Domu Pomocy Społecznej zgodnie z zaleceniem lekarza . 4. Posiłki dostarczane są w jeden punkt zbiorczy tj. do rozdzielni posiłków znajdującej się na parterze budynku DPS. 5. Wykonawca zobowiązany będzie świadczyć przedmiotową usługę w oparciu o zasady GMP i GHP oraz system HACCP zgodnie z ustawą z 2010 r ( tekst jednolity Dz.U. Nr 136, poz.914.z późn. zm. 6. Żywienie mieszkańców opiera się na n/dietach: normalna (podstawowa) 11 posiłków w tym 1 posiłek gotowane mięso lub ryba lekkostrawna papkowata 10 posiłków lekkostrawna mix 25 posiłków I ŚNIADANIE 32 porcje (400ml.) zupy mlecznej z dodatkiem węglowodanowym :ryżem, kaszą jęczmienną , płatkami owsianymi. kaszą kukurydzianą ,manną , makaronem. 10 gęstych papek mlecznych (zmiksowanych) pieczywo : chleb biały, angielka i graham - 4 kromki na osobę masło 82% tłuszczu do posmarowania pieczywa- 15g na osobę wędliny 40 g na osobę: 11 porcji wędliny w całości, 25 porcji wędliny zmiksowanej i 10 porcji zmiksowanych w osobnych pojemnikach z napisem papka sery, jajka, ryby 11 porcji w całości, 25 porcji zmiksowanych i 10 porcji zmiksowanych w osobnych pojemnikach z napisem papka dodatek warzywny (np. ogórek , pomidor, rzodkiewka, szczypiorek zmiksowane lub starte) miód lub dżem raz w tygodniu herbata słodzona z cytryną II ŚNIADANIE Może składać się z : maślanki, kefiru, jogurtu , galaretki z owocami, kisielu, budyniu z sokiem, ciasta, lody w okresie letnim. OBIADY Powinny składać się z : zup zawierających warzywa , węglowodany (ryż, kasze, makarony, ziemniaki oraz tłuszcz II dania w postaci węglowodanów (ziemniaki, kasze ,ryż, makarony z dodatkiem białkowym (chude mięsa, drób, ryby, twaróg, jaja, rośliny strączkowe, wieprzowina do diety podstawowej) oraz warzywa w postaci gotowanej lub surowej. Obowiązkowo sos do II dania kompot z cukrem tłuszcz dodany do potraw (śmietana12%, masło), bez mąki Zamawiający wymaga ,aby zamawiane posiłki obiadowe dla każdej osoby składały się z zupy, drugiego dania oraz kompotu po obróbce termicznej w następujących ilościach wagowych : zupa - 450ml ziemniaki do drugiego dnia - 220g ryba -100g mięso b/k -100g mięso mielone- 100g mięso z /k - 140g surówka - 150g kasza/makaron/ryż, jako dodatek do II dania - 200g kompot - 250 ml posiłek bezmięsny II danie - 270 g PODWIECZOREK Może składać się z: owoców (w tym sezonowych), musów owocowych, jogurtów, galaretek i słodyczy miękkich : - 11 porcji w całości - 35 porcji zmiksowanych Śliwki suszone 1 raz w tygodniu 20 g na osobę przez cały rok. KOLACJA 32 porcje (400ml.) zupy mlecznej z dodatkiem węglowodanowym :ryżem, kaszą jęczmienną , płatkami owsianymi. kaszą kukurydzianą ,manną , makaronem. 10 gęstych papek mlecznych (zmiksowanych) pieczywo : chleb biały, angielka i graham - 4 kromki na osobę masło 82% tłuszczu do posmarowania pieczywa- 15g na osobę wędliny 40 g na osobę: 11 porcji wędliny w całości, 25 porcji wędliny zmiksowanej i 10 porcji zmiksowanych w osobnych pojemnikach z napisem papka sery, jajka, ryby 11 porcji w całości, 25 porcji zmiksowanych i 10 porcji zmiksowanych w osobnych pojemnikach z napisem papka dodatek warzywny (np. ogórek , pomidor, rzodkiewka, szczypiorek zmiksowane lub starte) miód lub dżem raz w tygodniu herbata słodzona z cytryną 7. Ponadto Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia : - codziennie 4 jogurtów i 4 danonków (ilość może być zmienna) oraz - raz w miesiącu: dodatku żywieniowego dla - 46 osób * (tj. zaopatrzenie trzech oddziałów w: herbatę expresową 1op.x 100 szt. herbatę owocową 3 op. co dwa miesiące miętę expresową 3 op. co dwa miesiące kaszkę smakowa błyskawiczną 3 op. co dwa miesiące kleik ryżowy 3 op. co dwa miesiące sok 0,5 l zagęszczony do rozcieńczania 3 szt. ciastka kruche, maślane lub biszkopty ok. 3.0 kg miód lub dżem 3 szt. * Przez dodatek żywieniowy zamawiający rozumie podstawowe produkty żywnościowe i napoje dla diety ogólnej a w przypadku innych diet zgodnie ze wskazaniem lekarza dostępne przez całą dobę ( §6 ust.4 pkt d. Rozp. Min. Polityki Społecznej z dnia 19.10.2005r. w sprawie domów pomocy społecznej( Dz. U. 2005 Nr 217 poz. 1837). Posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia uwzględniające niezbędne składniki pokarmowe ( wartości odżywcze). Zamawiający wymaga aby oferenci w swoich kalkulacjach przyjmowali co najmniej minimalną dzienną wartość wsadu do kotła dla jednego pensjonariusza w kwocie 9,50 zł (brutto). Zamawiający wymaga aby w planowanych w jadłospisach, były uwzględniane tylko takie wędliny w tym również podrobowe (np. mielonka, parówka, pasztet), które w swoim składzie zawierają przynajmniej 70 % mięsa. Oprócz salcesonów, Zamawiający w ogóle nie przewiduje salcesonów w żywieniu swoich podopiecznych Każdy posiłek obiadowy powinien zwierać produkty będące źródłem białka zwierzęcego takich jak: mięso, drób, ryby, jajka ser biały lub nabiał, uzupełniony o produkty będące źródłem białka roślinnego( dodatek owocowo-warzywny np. jarzyny, surówki, sałatki lub owoce) zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki muszą być sycące, smaczne, kaloryczne, zdrowe, urozmaicone, wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. Posiłki powinny zawierać dużo błonnika, warzyw i owoców. Posiłki muszą być urozmaicone ze szczególnym uwzględnieniem owoców i warzyw - dodatek warzywny lub owocowy w każdym posiłku, chyba, że rodzaj diety je wyklucza. Wykonawca dostarczy posiłki w odpowiednio przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych zabezpieczających posiłki przed wylaniem lub schłodzeniem, z uwzględnieniem: termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków ( zupa, napoje) oraz termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami GN, które występując w różnej konfiguracji zapewniają dostarczenie poszczególnych części posiłku. Posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę i muszą być estetycznie podane. Zamawiający wymaga od Wykonawcy przedstawienia Zamawiającemu do akceptacji z 3 dniowym wyprzedzeniem planowanego na następną dekadę jadłospisu z uwzględnieniem gramatury. Posiłki powinny być urozmaicone, aby nie powtarzały się wciągu dekady. Wykonawca wywiesi na tablicy ogłoszeń zaakceptowany przez Zamawiającego jadłospis. W ramach zamówienia wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia w jadłospisach tradycyjnych posiłków w okresie świąt oraz okazjonalnych uroczystości. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wnoszenia zmian w jadłospisach w uzgodnieniu z Wykonawcą. Wykonawca przygotowuje dla mieszkańców paczki z okazji Świąt i Dnia Dziecka uwzględniając asortyment z Dyrektorem DPS. W przypadku jakichkolwiek awarii Wykonawca zobowiązuje się zapewnić posiłki na swój koszt z innych źródeł. Wykonawca będzie rozdzielał posiłki przy pomocy własnych pracowników, którym zapewni odzież ochronną zgodną z wymogami sanitarno- higienicznymi. Zamawianie ilości posiłków będzie się odbywało przez pielęgniarkę dyżurującą - pracownika tutejszego Domu codziennie do godziny 10 na następny dzień. W przypadku wyjazdu grupy mieszkańców Zamawiający zgłosi z dwudniowym wyprzedzeniem potrzebne artykuły żywnościowe, które należy dostarczyć do DPS na określoną godziną. Wykonawca zapewnia niezbędną ilość termosów, sztućców oraz zastawy stołowej - talerze, kubki, dzbanki ( lekkie z tworzywa z atestem). Zamawiający nie dopuszcza możliwości podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku oraz sztućców jednorazowego użytku. Wykonawca zapewni we własnym zakresie i na własny koszt lodówkę do przechowywania produktów żywnościowych oraz profesjonalną zmywarkę do naczyń i profesjonalny blender i wagę do wyrywkowej kontroli dostarczanych produktów. Wykonawca ma obowiązek dostarczenia posiłków transportem samochodowym spełniającym wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Koszty dowozy posiłków do siedziby Zamawiającego ponosi Wykonawca. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych. Przygotowanie resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych do odbioru należy do Wykonawcy. Koszt odbioru ponosi Wykonawca. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia pojemników do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych i zabieranie ich każdego dnia. Posiłki winny być dostarczone w odpowiednim czasie i wydawane w określonym czasie : - śniadanie od godz. 7.50 - 8.10 - II śniadanie od godz. 9.50 - 10.00 - obiad od godz. 12.50 - 13.15 - podwieczorek od godz. 15.20 - 15.30 - kolacja od godz. 17:50 -18:15 Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność przed jednostkami uprawnionymi do kontroli w zakresie żywienia osób. Rozliczenie za dostarczone posiłki następować będzie w okresach miesięcznych. Podstawą zapłaty za wydane posiłki będzie faktura wystawiona przez Wykonawcę, określająca ilość rzeczywiści wydanych posiłków...

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków 55.52.12.00 - Usługi dowożenia posiłków .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Zamówienie z wolnej ręki

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 29.06.2016.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • MAXI-FOOD usługi Gastronomiczne Jarosław Wiśnik, ul. Przyszkole 42, 93-552 Łódź, kraj/woj. łódzkie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 171057,23 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 277035,00

  • Oferta z najniższą ceną: 277035,00 / Oferta z najwyższą ceną: 277035,00

  • Waluta: PLN .


ZAŁĄCZNIK I

Uzasadnienie udzielenia zamówienia w trybie negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki albo zapytania o cenę

  • 1. Podstawa prawna

    Postępowanie prowadzone jest w trybie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo zamówień publicznych.

  • 2. Uzasadnienia wyboru trybu

    Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

    W dniu 19 maja 2016r. wszczęto postępowanie przetargowe w trybie przetargu nieograniczonego na Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65. Ogłoszenie w tej sprawie zostało opublikowane w BZP w dniu 03.06.2016r. pod nr 69663-2016. W wyznaczonym terminie do składania ofert tj. dnia 13 czerwca 2016r. nie wpłynęły żadne oferty. W związku z powyższym postępowanie to zostało unieważnione na mocy przepisu zawartego w art. 93 ust. 1 pkt. 1 ustawy Pzp. Niezwłocznie bo już w dniu 14 czerwca 2016r. wszczęto drugie postępowanie przetargowe w trybie przetargu nieograniczonego na Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65. Ogłoszenie w tej sprawie zostało opublikowane w BZP w dniu 14.06.2016r. pod nr 85925-2016. W wyznaczonym terminie do składania ofert tj. dnia 22czerwca 2016r. wpłynęła jedna oferta nie podlegającą odrzuceniu, ale jej łączna cena ofertowa brutto przewyższa kwotę, którą Zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, jednocześnie istniały przesłanki o braku możliwości zwiększenia tej kwoty do ceny w/w oferty. W związku z powyższym i to postępowanie unieważniono. Powyższe unieważnienie uzasadniają przepisy zawarte w w/w art. 93 ust. 1 pkt. 4 ustawy j.w. Z uwagi na to, że obecny realizator - wykonawca świadczący usługi gastronomiczne w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej j.w. ma podpisaną umowę tylko do 30 czerwca 2016r., Zamawiający jest zmuszony do zlecenia tej usługi w trybie zlecenia z wolne ręki, zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt. 3 ustawy Pzp.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.